Liderii aliantei de centru-dreapta PNL, USR-PLUS si UDMR reiau duminica, 20 decembrie, negocierile pentru a pune pe picioare viitorul guvern. Pana acum, partidele s-au pus de acord asupra faptului ca Florin Citu, actualul ministru al Finantelor, sa fie premier, Camera Depuitatilor sa revina PNL, iar sefia Senatului sa fie la USR-PLUS.
Formatiunile din coalitia de guvernare au decis, sambata, si numarul secretarilor de stat alocat fiecarui partid in parte, precum si numarul de prefecti. Astfel, 42 de secretari de stat ii revin PNL, 26 USR-PLUS si 12 UDMR.
Cele trei formatiuni politice au reusit sa mai finalizeze, in cadrul negocierilor privind programul de guvernare, capitolele Economie, Finante, Energie, Mediu, Externe si Afaceri Europene.
Aceleasi surse politice mai sustin ca, in cursul zilei de duminica, 20 decembrie, urmeaza sa fie discutat capitolul Justitie.
CITESTE SI: Orban spune ca functiile de demnitate publica vor fi exercitate de oamenii partidelor. Functiile din administratie, ocupate prin concurs transparent
Pentru negocierile de duminica, 20 decembrie, cele trei formatiuni politice au stabilit sa discute despre alte capitole importante din programul de guvernare: Sanatatea, reforma in administratie, legea privind alegerile in doua tururi si, conform unor surse politice, si despre Justitie, minister care ii revine USR-PLUS.
Luni, 21 decembrie, urmeaza sa fie investit noul parlament, iar in cursul saptamanii viitoare presedintele Klaus... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 09:22
Liderii coalitiei PNL-USR-PLUS-UDMR au anuntat vineri, 18 decembrie, ca au ajuns la o decizie finala in ceea ce priveste impartirea ministerelor. Acestia au anuntat ca nominalizarea pentru premier este liberalul Florin Citu.
Pierderea de catre PNL a tuturor ministerelor importante la negocierile cu USR PLUS si UDMR, si cedarea inclusiv a postului de sef al Cancelariei prim-ministrului catre cei de la PLUS a aruncat partidul in aer. Ludovic Orban este acuzat ca a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal - acela de a fi presedinte la Camera Deputatilor, transmite Digi 24.
Conform unor surse din conducerea USR PLUS, Orban ar fi participat de unul singur la impartirea concreta a ministerelor, fara echipa de negociere delegata de partid si cei de la USR PLUS si UDMR au fost si ei socati de momentul in care liberalii, de-a dreptul stupefiati de faptul ca Orban a acceptat sa cedeze ministerele de la Transporturi, Fonduri Europene si Dezvoltare, ar fi inceput sa strige la presedintele lor de fata cu cei de la celelalte partide.
"Florin Citu este candidatul la functia de prim-ministru. In ce priveste cele doua pozitii de presedinte de la Parlament, presedintele Senatului va apartine unui candidat din partea USR-PLUS. Presedintele Camerei Deputatilor unui candidat PNL.
In afara de premier am decis portofoliile care urmeaza sa fie ocupate de cei care vor ocupa guvernul. E vorba de 2 vicepremieri. Vor fi 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 07:49
Partidul National Liberal l-a propus miercuri, 09 decembrie, pe Florin Citu in fruntea viitorului Guvern. Citu a fost desemnat de presedintele Klaus Iohannis, la 26 februarie 2020, drept prim-ministru, dar s-a retras, lasandu-i locul lui Ludovic Orban.
Florin-Vasile Citu s-a nascut la 1 aprilie 1972. El a absolvit Grinnell College din SUA (1996), are un masterat in economie realizat la Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University, potrivit alegeriparlamentare2016.ro.
A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Noii Zeelande (2001-2003) si in cadrul Bancii Europene de Investitii (2003-2005).
In cadrul ING Bank, a lucrat ca economist sef (2006-2007) si sef al departamentului piete financiare (2007-2011), pentru ca ulterior sa fie consultant si analist economic.
Citu a fost ales senator in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala (22-26 decembrie 2016), vicepresedinte in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (22 decembrie 2016 - 31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 - 23 septembrie 2018) si presedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii si servicii, potrivit senat.ro.
Este membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital (din 1 februarie 2018) si al Comisiei pentru afaceri europene (24... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:25
Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, cel care l-a denuntat pe fostul consilier al lui Sorin Oprescu pentru ca i-a cerut mita, a dezvaluit ca pana sa faca denuntul impotriva lui Solomon Wingler a dat mita timp de 15 ani.
Claudiu Buciu, care reprezenta cu ani in urma investitori care cumparau terenuri in scopuri imobiliare, i-a dat de cateva ori spaga lui Solomon Wigler. Totul a explodat cand consilierul a cerut mita 25.000 de euro pentru ca Primaria Bucuresti sa accepte donatia unui sens giratoriu in valoare de 1,6 milioane de euro.
"Intotdeauna, ca sa ti se aprobe ceva ce era legal sa ti se aprobe trebuia sa dai spaga. E o realitate romaneasca. Am acceptat asta ca orice roman care da spaga la medic sau la scoala sa ia copilul note mai bune sau ca orice investitor. Unde a aparut ruptura? In Bucuresti, am construit un sens giratoriu care intra si pe proprietatea noastra, trebuia sa dezmembram acel teren si sa il donam municipalitatii pentru ca nu se poate desfasura circulatia pe drumuri publice care sunt proprietate privata", a relatat Claudiu Buciu la emisiunea PRESSALERT LIVE.
Buciu a dezvaluit ca, fara sa il cunoasca, Solomon Wigler i-a spus cat e "taxa" inca de la prima intalnire fiind sigur ca nu va pati nimic avand puterea politica de partea lui. "Era un obicei sa dai spaga. Nu puteai sa faci nimic in Primaria Capitalei. Orice investitor din Romania trece prin asta. Ni s-a parut absurd sa ni se ceara spaga pentru a dona ceva. Eram obstructionati sa construim... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 07:39
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a virat partidelor politice subventii de 23 de milioane de lei in primele zece zile ale lunii octombrie.
Cei mai multi bani i-a primit PSD, respectiv 11.554.112 lei, fiind urmat de PNL care a primit 6.413.147 lei.
Conform estimarilor facute de Autoritatea Electorala Permanenta, PNL va primi in 2020 subventii in valoare de 47.319.086,84 de lei. De asemenea, partidul va primi bani si din rambursarea pentru campania electorala.
Autoritatea Electorala Permanenta estimeaza ca va rambursa partidelor 190 mil. lei pentru campaniile electorale. In 2020, partidele ar urma sa primeasca o subventie totala, in afara de cea pentru alegeri, de 181 mil. lei, de 18 ori mai mult decat in 2016.
Partidele si-au dat atat de multi bani incat nu au stiut ce sa faca cu ei
In conturile partidelor au intrat in 2018 atat de multi bani, incat toate au raportat excedente la final de an. PSD a ramas in vistierie cu peste 53.3 milioane de lei, urmat de PNL, care are un excedent de 36.9 milioane de lei. PSD si PNL nu si-au platit integral datoriile istorice.
PNL-ul a avut venituri totale la 31.12.2018 de 53.272.220 lei, cheltuieli totale de 16.361.118 lei si un excedent de 36.911.102 lei. ...citeste mai departe despre "Cati bani a incasat PNL de la statul roman in 2020. Suma colasala din bugetul pentru finantarea partidelor politice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 03:10
Alianta USR Plus inregistreaza o crestere de 3 puncte procentuale in sondajul realizat in octombie de IMAS la comanda Europa FM. 20,4% ar fi scorul aliantei, daca duminica ar avea loc alegeri parlamentare.
Practic, USR Plus are acum un scor mai bun decat avea PSD luna trecuta, conform sursei citate.
PNL scade 2 puncte procentuale si e creditat cu 32,6% din voturi, fata de 34,7 % in septembrie.
PSD inregistreaza o crestere similara cu scaderea liberalilor si e creditat cu 21,7 la suta din optiunile de vot.
Pro Romania ramane aproximativ la acelasi nivel: ar fi votat de 8,9% la suta dintre alegatori.
Ar mai trece pragul electoral doar UDMR - 5,1%, iar PMP, cu 4,8%, este la limita, tinand cont de marja de eroare. ALDE e, de asemenea, in acest sondaj, cu 2,5 la suta, dar intre timp a fuzionat cu Pro Romania.
Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM in perioada 7 - 28 octombrie, pe un esantion de 1010 persoane si are o marja de eroare de 3,1%.
Sursa: IMAS via Europa FM ...citeste mai departe despre "Sondaj IMAS: USR-PLUS, in crestere, aproape de PSD. PNL, scadere cu doua procente" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 13:06
Marcel Ciolacu a declarat ca sanatatea si siguranta romanilor sunt cele mai importante si de aceea i-a provocat pe actualii guvernanti sa participe la o dezbatere - specialistii PSD versus specialistii PNL. Liderul social-democratilor a anuntat ca profesorul Alexandru Rafila este pregatit pentru o astfel de dezbatere.
"Sanatate si siguranta romanilor sunt cele mai importante. Nimic nu este mai important decat acestea. Toate masurile, planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt elaborate de experti, nu de impostori si habarnisti ca la PNL. Sunt masuri concrete, coerente care vor ajuta Romania sa treaca de aceasta criza si sa revenim mai puternici. De aceea, astazi ii provoc pe actualii guvernanti sa participe la o dezbatere - specialistii PSD versus specialistii PNL. Masurile PSD pentru combaterea pandemiei versus masurile PNL. Am vorbit cu domnul profesor Rafila si domnia sa este pregatit. Invitam toate televiziunile la aceasta dezbatere", a afirmat Marcel Ciolacu intr-un video postat miercuri pe pagina de Facebook a PSD.
PSD a propus marti un plan de combatere a COVID-19 care are ca obiectiv "reducerea transmiterii virusului si protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicatii si deces, asigurarea accesului la sistemul medical si la tratament pentru pacientii infectati, si al accesului bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare".
Social-democratii propun infiintarea unui centru de comunicare integrat COVID-19 si testarea... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 19:52
Actrita Magda Catone si Adrian Costache sunt propunerea PNL pentru cele doua posturi de viceprimar al Sectorului 2, a scris Violeta Alexandru, presedintele PNL Bucuresti, pe pagina de Facebook.
Magda Catone este actrita si a debutat in pelicula lui Lucian Pintilie, "De ce trag clopotele Mitica?". A absolvit Academia de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in anul 1982, la clasa profesorilor Amza Pellea si Ion Cojar. Este cunoscuta si pentru reclama la detergentul Bonux, fiind poreclita si "doamna Bonux". A avut contractul timp de 15 ani, in care a jucat rolul gospodinei Maria, care intindea rufele pe sarma.
Magda Catone are doua apartamente in Sectorul 3, dobandite impreuna cu fostul sau sot, trei conturi in banca deschise in 2003 in care are in total 297.552 de lei si un venit anual de 67.903 de la TNB. De asemena, actrita a primit in anul 2020 un contract de prestari servicii in valoare de 10.000 de lei.
A fost casatorita cu Serban Ionescu, actor de film si de teatru, care a murit in 2012. ...citeste mai departe despre "Magda Catone, propunerea PNL pentru functia de viceprimar al Sectorului 2. Ce avere are actrita" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:47
Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca pensionarii sunt batjocoriti si inselati afirmand ca fiecare pensionar este furat de guvernul PNL si de fostul guvern PSD "care i-a pacalit cu legea fostului ministru social-democrat al Muncii Lia Olguta Vasilescu, in medie cu 904 RON in anul 2020.
"Pensionarii batjocoriti si inselati! Fiecare pensionar este furat de guvernul PNL si fostul guvern PSD care v-a pacalit cu legea Olgutei, in medie cu 904 RON in anul 2020. Liberalii inca mai au scuza crizei, dar Olguta si Dragnea au planificat furtul inainte de declansarea crizei; Total bani furati din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari in anul 2020 - 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO. De patru ani atentionez ca pensionarii sunt furati ca-n codru prin neaplicarea indexarii la 1 ianuarie a fiecarui an asa cum cere Legea 263 din 2010.
Din pacate liderii alesi sau autointitulati ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fara rusine nu mai prididesc sa linga orice escroc de politician care ii baga in seama", scrie Basescu vineri pe Facebook.
El prezinta si concluzii raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/luna:
"1.Daca la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflatia cumulata cu 50 la suta din cresterea salariului mediu brut ar fi trebuit aplicata o crestere de 136 RON/luna cee ace la nivelul a 12 luni ar fi insemnat 1.632 RON/an la nivelul pensiei medii.
2.Prin cresterea valorii punctului de pensie cu 14 la suta, incepand cu 1... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 10:08