Nevoia de personal medical in strainatate nu mai este demult un secret, la fel cum nu este nici faptul ca din ce in ce mai multi medici si asistenti medicali din Romania isi doresc sa-si construiasca sau sa-si dezvolte cariera in afara tarii.
Indiferent ca motivele sunt de natura financiara, din dorinta de a lucra cu echipamente de ultima generatie, ori vrei pur si simplu o schimbare din punct de vedere profesional, urmeaza sfaturile de mai jos pentru a te bucura de o tranzitie si o acomodare usoara.
1. Invata limba tarii in care vei profesa
Ca medic ori asistent medical, comunicarea cu pacientii este esentiala. In plus, trebuie sa stii denumirile instrumentelor medicale si sa poti purta un dialog cu ceilalti colegi.
Daca, de exemplu, iti doresti sa profesezi in Germania, este necesar sa vorbesti limba germana.
Chiar daca nu cunosti limba, te poti inscrie la cursuri specializate pentru personal medical, cum sunt cele oferite gratuit de desvea.ro.
Aceste cursuri intensive se desfasoara pe o perioada de cateva luni, dupa care vei fi capabil sa treci fara probleme examenul medical de limbaj de specialitate.
2. Obtine licenta de libera practica a medicinei in tara respectiva
Pentru a lucra pe postul de medic intr-o tara straina, trebuie sa obtii o licenta de practicare a acestei meserii.
Intereseaza-te cu privire la procesul de recunoastere si de obtinere a licentei.
Poti face acest lucru contactand autoritatile de rigoare din tara respectiva, ori... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 11:19
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a adus, luni, noi precizari dupa declaratia potrivit careia romanii ar trebui sa beneficieze de servicii medicale in functie de cat platesc CASS.
El spune ca nimeni nu va avea de suferit daca o astfel de modificare are loc, intrucat "totul va pleca de la serviciile de azi".
Teodorovici afirma ca subiectul a mai fost adus in prim plan si in trecut, cand alti ministri ai Sanatatii au discutat despre asigurare medicala in functie de contributie.
"Aici este o discutie care se va purta cu ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, dar nu in sensul pe care l-am vazut in presa ca nu vor avea anumiti oameni acces la servicii medicale.
Este o discutie care s-a mai purtat si in trecut. Toti ministrii Sanatatii pot participa la discutie, pentru ca au experienta in domeniu. Romanii trebuie sa primeasca, de la nivelul Guvernului, alternative, cat mai multe alternative, optiuni, in domeniul Sanatatii.
Este o discutie care trebuie purtata la nivel de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor. Sunt lucruri care trebuie clarificate, pentru ca sunt multe multe multe sume, sume foarte mari de bani din zona publica, care ar putea fi mai bine cheltuite", a precizat Teodorovici.
El a adaugat ca nimeni nu va beneficia de mai putin decat astazi, in cazul in care intra in vigoare o astfel de masura.
"Nimeni nu va avea de suferit in acest caz, nimeni nu va avea mai putin decat are astazi. Daca se va purta o discutie in acest sens,... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 11:55
Libertatea de circulatie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, insa, atunci cand este vorba de asigurarea asistentei medicale in cele mai sarace tari din blocul comunitar, precum Romania, aceasta poate fi o problema, arata o analiza realizata de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeana.
Mai multi angajati din domeniul medical - precum medici si asistente - se muta dintr-o tara in alta decat in cazul oricarei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adica din tarile mai sarace catre cele mai bogate.
Analiza arata ca exodul cadrelor medicale este mai pronuntat in estul si sudul Europei, astfel incat tarile din regiune, inclusiv Romania, pregatesc practic medici pentru vecinii lor mai bogati.
Pregatirea medicilor este un proces lung si costisitor, insa nu fiecare tara isi poate recompensa la fel absolventii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variaza drastic intre statele membre UE, de la 816 euro in Romania, la peste 4.000 de euro in Luxemburg, Germania si alte tari occidentale. Iar medicii si asistentele se orienteaza catre locurile unde sunt mai muti bani.
Un studiu realizat in Estonia cu putin inainte de aderarea la UE, in 2004, arata ca mai mult de jumatate dintre cei 17.749 de angajati din sistemul medical luau in calcul posibilitatea de a munci in strainatate.
Tara avea 4.312 medici in 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare in... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 21:46
De cand este membra a Uniunii Europene, Romania se confrunta cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi si farmacisti parasind tara atrasi de salariile mai mari, dar si de conditiile mai bune de munca din sistemele de sanatate ale statelor vest-europene.
"Nu cred ca vreunul dintre colegii mei intentioneaza sa ramana" in Romania, afirma o absolventa de Psihiatrie aflata in primul an de rezidentiat, Sonia Papiu. "Cred ca pot invata mai multe in strainatate", argumenteaza ea in continuare, potrivit unui reportaj publicat joi de agentia Reuters.
De altfel, pentru un medic roman este usor sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, numai la Cluj fiind la ora actuala mai multe agentii specializate in recrutarea medicilor care vor sa lucreze in spitalele vest-europene.
Acolo ei gasesc ceea ce le lipseste in Romania, si anume salarii mai mari, sisteme sanitare functionale si o infrastructura medicala moderna, Franta, Germania si Marea Britanie fiind printre statele catre care se orienteaza cu predilectie medicii romani.
Dar pentru Romania consecintele acestui exod sunt cumplite, ea numarandu-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai putini medici, desi se afla printre primele locuri la numarul de absolventi de Medicina, mai noteaza Reuters.
Circa o treime dintre posturile din spitalele romanesti sunt vacante, iar potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii aproximativ un sfert dintre romani au un acces insuficient la... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 22:12
Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii.
Iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul "Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor".
In articol se mentioneaza ca, de la aderarea la UE, peste un milion de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati profesionale mai bune si a unui nivel de trai superior.
"Pe masura ce crestea numarul celor care cautau o viata mai buna in Occident, in special in Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, Romania a inceput sa sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", noteaza Forbes, subliniind ca efectul plecarii romanilor cu studii superioare si calificari profesionale de varf se resimte intens.
Un exemplu folosit in analiza este situatia din sistemul de sanatate.
"In ultimii ani, mii de angajati au emigrat in tari mai dezvoltate din UE, unde beneficiaza de salarii mai mari si de conditii de lucru mai bune. Faptul ca in strainatate pot castiga chiar si de 10 ori mai mult a dus la o criza grava a personalului din spitalele romanesti. Se estimeaza ca din 2007 au plecat din Romania in... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:57
Senatorul Alfred Laurentiu Mihai vrea sa-i convinga pe medici nu numai sa nu plece din Romania, dar si sa mearga in zone mai sarace ale tarii, depunand in acest sens un proiect de lege care prevede ca medicii sa primeasca o locuinta de serviciu, mobilata, din partea statului sau o suma lunara, cuprinsa intre 300 si 377 de euro pentru a-si plati chiria.
Cat de fezabil este acest proiect? Pot fi astfel atrasi medicii in zonele defavorizate? Ziare.com a vrut sa afle cum vad cadrele medicale propunerea senatorului Mihai.
Vezi ce spune senatorul despre proiectul destinat medicilor
Florian Chirculescu, vicepresedintele Federatiei "Solidaritatea Sanitara", spune ca este greu sa mai gasesti solutii pentru medicii din Romania pentru ca, oricat de bune ar fi intentiile autoritatilor, mereu te lovesti de dificultati de alta natura.
O masura binevenita, dar sa nu afecteze cresterile salariale
Intrebat ce parere are despre propunerea din Senat, Florian Chirculescu a spus ca i se pare ...citeste mai departe despre "Milioane de romani fara acces la servicii medicale. De ce nu merg doctorii in provincie? "Romania nu e o oferta buna!"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 19:48
Peste 80% dintre medicii tineri iau in considerare posibilitatea de a pleca din Romania, cele mai mari nemultumiri fiind legate de salarii si de conditiile de munca.
Conform unui sondaj al Fundatiei Colegiului Medicilor din Bucuresti, 29,5% dintre respondenti au declarat ca vor sa lucreze dincolo de granita, iar 52,8% au spus ca e posibil sa plece, informeaza Mediafax.
Doar 10% dintre medicii tineri care au raspuns sondajului au declarat ca nu au avut niciodata intentia de a parasi Romania.
Situatia este dramatica pentru ca in sistemul sanitar romanesc intra anual 3.000 de medici, dar ies circa 3.500.
Recent, Ministrul Sanatatii a declarat ca nu se mai stie cati medici sunt in Romania si a sustinut ca sistemul de sanatate e de tip ...citeste mai departe despre "Peste 80% dintre medicii tineri se gandesc sa plece din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iunie 2016, ora 20:50
Romania risca sa piarda si pacientii, nu doar medicii si asistentii, prin intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, informeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.
"Medici care pleaca pentru salarii mai mari; asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune; pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, tratamentul fiindu-le platit de statul roman, deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania - este un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", spune organizatia pe baza studiului "Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din Romania" (Editura Sodalitas, 2013).
Potrivit federatiei, mii de romani se trateaza deja in spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa isi achite costul unor servicii medicale de calitate.
"In conditiile in care directiva obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament, procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate", arata Solidaritatea Sanitara.
Reprezentantii Federatiei precizeaza ca principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii care au cel putin un nivel mediu vor urma medicii romani in tarile de destinatie, in... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 12:48
Romanii sunt nemultumiti de sistemul romanesc de sanatate, insa apreciaza medicii romani. Daca cei mai multi romani (60%) se declara nemultumiti si foarte nemultumiti de sistemul de sanatate din Romania, exista un procent de 34,6% care considera ca acesta functioneaza cum trebuie.
Participantii la sondajul realizat de INSCOP, la comanda "Adevarul", au insa o parere foarte buna despre medicii din Romania: 64% din ei considera ca medicii sunt bine pregatiti, iar peste 70% spun ca au intalnit medici romani care isi fac datoria cu seriozitate.
Totodata, 73,5% din participantii la studiu au apreciat ca medicii din Romania sunt prost platiti. 58,7% din respondenti considera chiar ca acesta este principalul motiv pentru care cadrele medicale aleg sa plece din Romania, iar aproape 20% din romani cred ca medicii pleaca din cauza conditiilor din spitale, pe care aproape 87% din respondenti le-au apreciat ca fiind proaste.
44,3% din respondenti, nemultumiti de sistem
Peste 60% din romani spun ca au dat bani sau cadouri medicilor. Dintre acestia, 66,6% au ales sa recompenseze din propria initiativa cadrele medicale, in timp ce 31,4% din cei care au dat spaga spun ca li s-a cerut.
Peste 57% din participantii la studiu considera ca trebuie sa dea bani medicului pentru a beneficia de un tratament de calitate, in timp ce 42% din romani cred ca pot beneficia de un tratament de calitate chiar daca nu dau bani la medic.
Citeste mai multe despre Adevarul despre Romania:... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:38