Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a anuntat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Incercam sa platim fermierilor, in cel mult 2-3 saptamani, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezinta avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel incat acesti bani sa se intoarca cat mai rapid de la Bruxelles. Diferenta pana la 160 de euro pe hectar o vom plati dupa 1 decembrie si sper ca pana in martie vom reusi sa finalizam integral platile pe suprafata", a spus Constantin.
Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al platilor este de 139,17 euro /hectar. La aceasta suma, Guvernul a mai aprobat inca o plata suplimentara de 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce ridica subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.
De asemenea, ministrul a precizat ca este pentru prima data cand Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) plateste avansul pentru Axa 2, respectiv pentru masurile de agromediu, pana in prezent fiind efectuate plati de 275 de milioane de euro.
In cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata SAPS 2013 au fost depuse un numar de 1.037.427 cereri de plata, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:42
Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anutat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie - 7 mai 2013, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare.
APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:20
Aplicarea Schemei Unice pe Suprafata (SAPS) va fi prelungita pana in 2020, sprijinul cuplat va creste de la 10% la 12% din anvelopa financiara nationala pentru platile directe si sistemul cotelor de zahar va fi extins pana in 2017.
Acestea sunt doar cateva dintre deciziile luate saptamana trecuta la reuniunea Consiliului Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit, de la Bruxelles, la care a participat si o delegatie a Romaniei, condusa de Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Scopul intalnirii l-a constituit adoptarea mandatului Consiliului privind Pachetul legislativ pentru reforma PAC, in vederea demararii trialogului cu Parlamentul European si Comisia Europeana in 11 aprilie 2013. Astfel, Consiliul a supus atentiei ministrilor acele elemente cu caracter politic, esentiale in vederea atingerii unui acord intre statele membre UE. Printre acestea se numara sistemul de plata pe suprafata, flexibilitatea intre piloni, schema de inverzire, schema pentru sprijin cuplat, cotele de zahar.
Subventie pentru suprafata, pana in 2020
Romania a reusit sa obtina o prelungire a aplicarii SAPS pana in anul 2020, care se va acorda impreuna cu celelalte scheme de plata propuse de noua reforma: inverzirea, tinerii fermieri, fermele micii si sprijinul cuplat de productie (de genul celui acordat in prezent la ovine).
Desi negocierile s-au concretizat cu o crestere a sprijinului cuplat de la 10% la 12% din anvelopa financiara... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 15:12
Fermierii romani vor primi, incepand de marti, un avans din platile europene pe suprafata, in valoare totala de 500 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
"Asa cum prevede decizia Comisiei Europene, luata la solicitarea Romanei, din 16 octombrie putem incepe plata in avans a sprijinului pe suprafata. Este vorba de jumatate din suma acordata de Comisia Europeana in acest an, de 119,66 euro pe hectar, care se va regasi in conturile fermierilor. Vom face un efort bugetar si avem promisiunea de la Ministerul de Finante ca va asigura aceste sume, cuantumul total fiind de 500 de milioane de euro", a precizat Constantin.
Acesta a precizat ca avansul pe suprafata se va plati in perioada 16 octombrie - 31 octombrie 2012.
APIA, parteneriate cu bancile pentru finantarea agricultorilor
O alta metoda pe care fermierii o au la dispozitie pentru a folosi banii din subventia de suprafata imprumuturile bancare. Cu ajutorul unei adeverinte de la APIA, fermierii pot obtine un imprumut de la mai multe banci locale care sa acopere in proportie de 80-90% subventia pe care o va primit de la CE. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:20
Federatia Agrostar a ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste acordarea plafonului maxim la plata pe suprafata, respectiv 170 de euro pe hectar.
"De ani buni, plata pe suprafata a fost ciuntita. S-au luat bani si s-au dus in alte zone. Dupa ultimele saptamani de negocieri, federatia noastra a ajuns la un acord cu Ministerul Agriculturii si se va acorda plafonul maxim, de 170 de euro pe hectar.
O suma de 119 euro pe hectar va veni de la Uniunea Europeana, iar 50 de euro pe hectar de la bugetul de stat. Am ramas inca in discutie pe subventia la ovine. Ministerul ne-a propus o suma, noi nu am fost de acord cu ea. Vom negocia in continuare", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Niculae Stefan.
Acesta a mentionat ca Ministerul Agriculturii a propus o subventie de 450 lei pe cap de animal, insa nu a fost de acord cu aceasta suma.
Negocierile vor continua pentru obtinerea unei subventii de 550 lei pe cap de animal in sectorul bovine.
"Sectorul de bovine a fost afectat si el ca celelalte sectoare. Anul trecut subventia a fost 400 lei, iar ministerul a mai propus 50 de lei in plus. Noi am propus un plafon de 550 lei. Sa vedem ce se intampla pe actuala formula bugetara si pe ceea ce poate ministerul sa atraga in continuare. La ovine a ramas plafonul maxim de 40 de lei pe cap de ovina. Din pacate, aici nu putem sa suplimentam pentru ca acesta este plafonul maxim negociat cu UE", a... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:50
Romania este mult sub media Uniunii Europene in ceea ce priveste ponderea suprafetei destinate agriculturii organice in suprafata totala, cu un procent de 1,2% fata de media UE de 4,7%, se arata intr-un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice.
Studiul este intitulat "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".
In Austria, ponderea suprafetelor acoperite cu culturi organice este de peste 18%, in Suedia peste 12%, iar in Estonia peste 10,5%. La polul opus se situeaza Bulgaria cu putin peste 0%, Malta cu aproape 1% si Irlanda cu aproximativ 1%.
"In Romania aproape 67% din suprafata ecologica este cultivata cu cereale, in timp ce 27% sunt culturi industriale, iar legumele au cea mai scazuta pondere, de numai 0,4%. Avand in vedere nivelul foarte redus al suprafetelor ocupate in prezent de culturile organice la nivelul UE, consideram ca este prematura orientarea agriculturii europene in directia ecologizarii in urmatorii ani, in conditiile in care probleme mult mai grave nu au fost rezolvate inca - securitatea alimentara mondiala in contextul fluctuatiei preturilor pe burse, reducerea disparitatilor intre gradul de dezvoltare economica a diferitelor regiuni rurale din UE, nevoia sprijinirii tarilor subdezvoltate din afara UE prin ajutoare alimentare", se arata in document.
Potrivit... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:52
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca, la nivelul politicii agricole comune, se are in vedere limitarea platilor directe in functie de suprafata. "Vor sa limiteze platile directe, pentru ca pana acum nu erau limitate. De exemplu, o ferma cu un milion de hectare primea direct toti banii corespunzatori acestei suprafete. Comisarul european Dacian Ciolos doreste si insista pentru limitarea suprafatei.
Este punctul dumnealui ferm de vedere si, din cate am inteles, propunerea va fi imbratisata de Comisia Europeana", a precizat Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a explicat ca se considera ca acordarea unor plati fara stabilirea unei limitari, respectiv acordarea unei sume consistente, nu stimuleaza eforturile de crestere a competitivitatii si nu se mai cauta solutii prietenoase pentru mediu.
"Propunerea este favorabila Romaniei si altor tari aflate in situatia Romaniei. Desigur ca va fi o negociere. (…) Nu vreau sa dau inca o suma, trebuie sa asteptam propunerea Comisiei Europene.
Nu vreau sa fac ca alte state europene sa intervina inainte ca propunerea sa treaca prin Colegiu (Colegiul Comisarilor, n.r.)", a mai spus Orban. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 14:03
Federatia Agrostar il acuza pe ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, ca a mintit cand a declarat vineri ca agricultorii vor primi in octombrie un avans pentru plata pe suprafata aferenta anului 2010, precizand ca acesta este preocupat doar de propria imagine, precizeaza NewsIn.Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca vrea sa achite in luna octombrie un avans pentru schema unica pe suprafata aferenta anului 2010, pentru care platile ar fi trebui sa inceapa in mod normal in decembrie.
"Federatia Agrostar ii cere ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, sa spuna cand a mintit: joi, cand a declarat ca peste 90% din bugetul ministerului s-a cheltuit sau vineri cand a declarat ca agricultorii vor primi un avans din plata pe suprafata? Este o miniciuna ca agricultorii vor primi un avans pentru din plata pe suprafata", se arata in comunicatul trimis vineri de Federatie.
Agrostar sustine ca inca mai sunt de achitat restante din 2008 si din 2009 si se intreaba de unde va lua bani MADR-ul pentru un avans.
In privinta faptului ca s-au depus 4.100 de cereri pentru motorina cu acciza redusa, Agrostar considera ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu a facut nimic pentru a-i informa pe cei care au acest drept. mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 15:51
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca pana miercuri, 7 aprilie, in cadrul campaniei SAPS 2010, au fost depuse 402.088 cereri de plata, pentru o suprafata de peste 1,9 milioane hectare, informeaza NewsIn.Potrivit datelor centralizate la nivelul APIA, cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Suceava (23.656 cereri), Olt (17.059 cereri) si Bihor (16.908 cereri).
Totodata, cele mai mari suprafete solicitate la plata se regasesc in judetele Timis (135.622,43 ha), Arad (103.254,94 ha) si Calarasi (94.714,12 ha).
La nivel national, peste 90.300 de fermieri au depus cererea de plata dupa completarea electronica a declaratiei de suprafata, pentru aproape 800.000 hectare, prin accesarea aplicatiei IPA online.
APIA a lansat in data de 1 martie 2010 campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, pana la data de 17 mai 2010, o singura cerere de plata.
Pentru depunerea cererilor de plata incepand cu data de 18 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs. mai mult
Joi, 08 Aprilie 2010, ora 11:27