Implementarea zonei unice de plăţi în euro (în engleză: Single Euro Payments Area - SEPA) urmăreşte extinderea procesului de integrare europeană şi în domeniul plăţilor de valoare mică în euro, prin crearea unei pieţe unice la nivel european pentru plățile în euro.
Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi ce reprezinta mai exact SEPA si cum se realizează acest tip de plăţi.
Concret, SEPA se refera la transferurile de bani realizate dintr-un cont bancar deschis in euro într-un alt cont bancar in euro, între țările aflate în zona SEPA.
Iniţial, SEPA corespundea unui spaţiu geografic format din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Monaco.
În prezent, SEPA include 34 de state din Europa, dar şi teritorii situate în afara Uniunii Europene, ca urmare a încheierii unor acorduri care vizează participarea la schema SEPA a unor instituţii financiare/comunităţi financiare din afara Uniunii Europene/Spațiului Economic European.
Conceptual, SEPA reprezintă o zonă în care toate plăţile în euro, inclusiv cele transfrontaliere, sunt tratate ca plăţi naţionale (fără a mai exista o diferenţiere între plăţile naţionale şi cele transfrontaliere).
Prin implementarea SEPA se urmăreşte asigurarea unui nivel corespunzător de eficienţă şi concurenţă pe piaţă, care să stimuleze importante economii de scară şi să asigure economiei europene... mai mult
Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 08:30
Parlamentul European a adoptat joi noi reglementari prin care se solicita bancilor sa perceapa comisioane egale pentru plati transfrontaliere in euro si plati interne si sa fie transparente in cazul comisioanelor de conversie monetara, informeaza un comunicat de presa al institutiei.
Joi, deputatii au adoptat, cu 532 voturi pentru, 22 impotriva si 55 abtineri, reguli noi menite sa puna capat discriminarii suferite de utilizatorii de servicii de plati din UE, dar care nu apartin zonei euro. In timp ce consumatorii din zona euro beneficiaza de "spatiul unic de plati in euro" (SEPA), cei care se afla in afara acesteia continua sa achite comisioane mai mari pentru platile transfrontaliere in euro.
In decurs de un an, comisioanele pentru plati transfrontaliere in euro din Uniunea Europeana trebuie sa fie similare celor aplicate platilor interne facute in moneda locala oficiala. Mai mult, statele membre vor avea libertatea de a impune bancilor reguli de aplicare a acelorasi comisioane pentru plati transfrontaliere si interne in alta moneda decat euro.
Noile masuri vor proteja de asemenea consumatorii impotriva tarifelor arbitrare asociate conversiei monetare. La fiecare tranzactie, acestia vor fi informati asupra sumei de plata, atat in moneda locala, cat si in moneda utilizata de contul lor. Pentru mai multa transparenta, comisioanele asociate conversiei monetare vor fi redate de maniera uniforma pentru platile la punctul de vanzare sau bancomate (pe baza ratei de... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 16:46
Guvernul a avizat plata dubla a personalului medical pentru zilele nelucratoare, sambata, duminica si sarbatori, si a aprobat suplimentarea bugetului Sanatatii cu 200 milioane lei in vederea platii arieratelor, a anuntat ministrul Nicolaescu, care a declarat ca astfel ar putea inceta greva medicilor.
Totodata, printr-o hotarare, bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezerva al Guvernului, suma care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru plata arieratelor din sistem, astfel incat anul 2013 sa se incheie fara datorii, cat si pentru cheltuielile de functionare ale unitatilor medicale.
Ministrul Sanatatii a aratat ca este vorba de angajamente luate de Guvern cu sindicatele din domeniu, iar in urma sedintei Executivului va avea o intalnire cu Federatia Sanitas in urma careia spera sa se puna capat conflictului de munca declansat de aceasta, iar greva de joi sa fie suspendata.
Nicolaescu a reafirmat cu acest prilej ca este posibila cresterea veniturilor personalului medical in 2014, dar etapizat si in functie de veniturile pe care le va aduce in sistem introducerea pachetului de servicii medicale de baza.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni, dupa intalnirea cu reprezentantii Sanitas, ca a convenit impreuna cu acestia suspendarea oricarui conflict colectiv de munca, urmand ca miercuri sa aiba noi runde de discutii.
Tot dupa negocierile de luni de la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:45
Comisioanele pentru platile in lei de mica valoare percepute de banci clientilor pe schema Single Euro Payments Area (SEPA) nu pot fi reduse deocamdata, deoarece nu exista o masa critica la nivelul bancilor care au aderat la sistem, a declarat miercuri presedintele ARB, Radu Ghetea.
"In acest moment, nicio banca nu a redus si nici nu va reduce (comisioanele, n.r.) pentru ca nu exista o masa critica. Au aderat doar 17 banci, incercam sa mai aducem si alte banci, dar atat timp cat nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masa critica, dar trebuie sa privim in viitor.
Eu cred ca la orizontul anului 2014, desi nu este obligatoriu pentru Romania, iata ca ne apropiem de pasii finali, bancile vor incepe sa umble la comisioanele pe care le pun clientului avand ca baza ce ne percepe noua Transfond in operatiuni", a mentionat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Presedintele ARB a subliniat ca "incet-incet, avand in vedere costurile care vor fi din ce in ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului vor impinge bancile pentru a revizui comisioanele".
"Daca unele banci reduc comisioanele, vor veni si celelalte, pentru ca asa este regula in piata, nu poti sa stai mult in zona de comisoane mari, vor trebui sa ia masuri rapide", a mai spus Ghetea.
Din 2 noiembrie 2012, sistemul bancar romanesc a adoptat schema SEPA pentru Credit Transfer adaptata pentru plati in lei, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au trecut, din punct de vedere... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 12:47
Guvernul a transpus in legislatia nationala prevederile Directivei europene cu privire la serviciile de plata, prin introducerea unor drepturi pentru persoanele juridice, dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, informeaza Newsin.Potrivit unei Ordonante de Urgenta care modifica OUG 113/2009 cu privire la serviciile de plata, adoptate in sedinta de miercuri, utilizatorii persoane juridice pot sa sesizeze Garda Financiara pentru incalcarea, de catre prestatorii de servicii de plata, a dispozitiilor privind transparenta conditiilor si a cerintelor in materie de informare si a celor privind drepturile si obligatiile referitoare la prestarea si utilizarea serviciilor de plata.
Persoanele juridice au dreptul sa dea in judecata prestatorii de servicii de plata care au incalcat dispozitiile OUG 113.
Scopul Directivei cu privire la serviciile de plata este acela de a garanta eficienta si securitatea platilor electronice in cadrul UE - precum transferul de credit sau platile prin card.
Directiva constituie baza legala pentru implementarea Sistemului Unic de Plati in Euro (SEPA) in 2012. Obiectivele Directivei sunt: crearea unei piete unice de plati in cadrul UE, aplicarea unui set de reguli pentru toti prestatorii de servicii de plata, protectia consumatorului de servicii de plata si transparenta conditiilor si obligatiilor de informare din partea prestatorilor de servicii.
Directiva privind Serviciile de Plata se aplica tuturor... mai mult
Vineri, 02 Iulie 2010, ora 00:06
CE a declansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si a altor patru state membre, carora le va trimite scrisori prin care le cere sa implementeze complet in legislatiile nationale directiva serviciilor de plata, care pregateste introducerea Sistemul Unic de Plati in Europa (SEPA), relateaza Mediafax.Cipru, Grecia, Spania, Polonia si Romania vor primi scrisori argumentate prin care va solicita ca autoritatile din aceste tari sa implementeze complet directiva in legislatiile nationale, se arata intr-un comunicat transmis joi de Comisia Europeana (CE).
Scopul directivei este acela de a asigura ca platile electronice de pe piata interna a UE (transferuri de credit, debit direct si plati cu cardul) sa devina la fel de simple, eficiente si sigure cum sunt cele efectuate pe plan local, in interiorul unui stat membru.
Directiva serveste totodata drept fundament legal al SEPA.
Totodata, Comisia a declansat proceduri de infringement impotriva Austriei, Danemarcei, Estoniei, Greciei, Luxemburgului si Spaniei in privnita achizitiilor publice, cerand acestor tari sa implementeze o directiva care are rolul de a imbunatati procedurile nationale de evaluare folosite de firme atunci cand considera ca o autoritate publica a acordat un contract in mod nedrept.
Daca un stat membru nu reactioneaza satisfacator in termen de doua luni la o astfel de scrisoare din partea CE, Comisia isi rezerva dreptul de a actiona guvernul respectiv la Curtea de Justitie.
Directorul Transfond... mai mult
Joi, 03 Iunie 2010, ora 14:35
Sistemul bancar din Romania va adopta pe parcursul anului viitor un sistem pentru decontari in lei de tipul SEPA ca sa pregateasca adoptarea euro, iar bancile vor putea alege daca accepta noul sistem sau raman la cel vechi, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn.
"In Romania, avem un Consiliu National SEPA (Single European Payments Area, n.r.) format din reprezentanti ai ARB, MFP si Transfond, care pregateste un plan de migrare.
Vrem sa fim pregatiti pentru momentul adoptarii SEPA, chiar daca intrarea in zona euro e prevazuta in 2014", a spus Ghetea.
El a mentionat ca, in prezent, Consiliul National pregateste standardele pentru decontarea platilor in lei, "similare celor recomandate de Consiliul European al Platilor".
"Am gasit solutii ca sa nu blocam bancile. Transfond se ocupa de tranzitie si undeva in 2010 bancile vor putea alege daca utilizeaza sau nu sistemul.
Chiar daca nu vor vrea, lucrurile vor merge la fel", a mai spus presedintele ARB.
mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 13:23
Europenii vor putea efectua incepand cu 2012 viramente bancare fara plata unor comisioane, in tara lor sau in alta tara membra a Uniunii Europene, au anuntat marti autoritatile europene, scrie AFP. Aceasta liberalizare este unul din elementele cheie ale implementarii Spatiului unic pentru plati in euro (SEPA), care a fost lansat anul trecut.
Unii reprezentanti ai industriei bancare cer ca plata comisioanelor sa continue, pentru platile transfrontaliere, invocand costurile pe care bancile trebuie sa le suporte. Insa Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana au clarificat marti situatia, dupa ce au anuntat ca nu se vor mai plati comisioane pentru astfel de plati, incepand cu 2012.
De asemenea, bancile nu vor putea percepe comisioane chiar daca clientii comit o greseala in efectuarea unei plati. Pentru platile natioanale se percep comisioane in sase din cele 27 de state membre ale UE. Spre exemplu, in Franta se percepe un comision mediu de 12 eurocenti, in Portugalia 23 de eurocenti si in Italia 25 de eurocenti.
mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 09:15