Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un imprumut de aproximativ 850 milioane de lei de la Trezoreria Statului, suma urmand sa fie pusa la dispozitia Autoritatilor de Management pentru plata beneficiarilor de fonduri europene, a informat Ministerul Fondurilor Europene.
"Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut, in valoare de aproximativ 850 milioane de lei, suma care va fi utilizata pentru efectuarea de noi plati catre beneficiari. Resursele asigurate de Guvern pentru plata beneficiarilor reprezinta un sprijin consistent pentru continuarea proiectelor, cu efecte pozitive pentru economia nationala, dar si un impuls pentru accelerarea absorbtiei fondurilor UE", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat.
Imprumutul va fi folosit pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Mediu, Programul Operational Regional, respectiv Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.
Pentru plata facturilor depuse de beneficiarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si ai Programului Operational Sectorial Mediu au fost alocate fonduri in valoare de cate 300 milioane de lei. Pentru efectuarea de plati catre beneficiarii Programului Operational Regional a fost alocata suma de 230 de milioane de lei. mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 10:10
Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, asa cum a fost agreat cu partea romana, informeaza Guvernul.
Comisia Europeana a suspendat Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) la inceputul lunii august 2012, ca urmare a deficientelor identificate de partea comunitara pentru perioada 2009 - 2011.
In cursul anului 2013, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte doua misiuni de verificare pentru POS DRU, in scopul ridicarii corectiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care Romania le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.
Autoritatile romane vor informa direct beneficiarii proiectelor POSDRU cu privire la reluarea platilor, precum si cu privire la calendarul actiunilor din acest an. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:48
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.
Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.
POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:25
Multe nereguli aparute in implementarea si monitorizarea proiectelor cu finantare europeana sunt generate de faptul ca beneficiarii trateaza superficial aceste componente, considerandu-le ca fiind adiacente activitatilor de baza, sustin oficialii companiei R&M Audit Contabilitate.
Implementarea cu succes a unui proiect cu finantare europeana presupune ca toti factorii implicati in acesta (managerul de proiect, echipa de implementare, partenerii, responsabilul financiar, expertul contabil etc.) sa cunoasca foarte bine de la inceput continutul contractului de finantare, ce include conditii generale si specifice, precum si anexele aferente.
Beneficiarul, expertul contabil si auditorul independent trebuie sa isi aloce timp inca din etapa de planificare, pentru a intelege functionalitatea proiectului, obiectul pentru care se acorda finantarea nerambursabila sau perioada de implementare in cadrul careia cheltuielile sunt eligibile. Cheltuielile pot deveni neeligibile daca nu se cunosc sau nu se inteleg aceste aspecte.
In plus, toti cei implicati in proiect trebuie sa inteleaga toate tipurile de alocari financiare.
Una dintre neregulile constatate in cazul proiectelor cu finantare europeana este reprezentata de faptul ca sumele platite in perioada de referinta nu corespundeau cu suma solicitata la rambursare pentru aceeasi perioada, spun reprezentantii R&M Audit Contabilitate.
S-au mai constatat neconcordante intre contracte si facturile aprobate la plata sau... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:50
Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.
"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.
Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.
"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.
Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 18:15
CEC Bank a lansat un nou produs de creditare pentru proiectele de investitii finantate din fonduri europene, respectiv creditul punte pe termen mediu, destinat beneficiarilor PNDR, Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri.
Creditul se acorda in lei, pe o perioada de trei ani, iar valoarea maxima care poate fi accesata este de 70.000 lei.
Clientii beneficiaza de garantii flexibile cu ajutorul Fondului de Garantare a Creditului Rural ce va acoperi pana la 80% din valoarea creditului. Pe perioada implementarii proiectului, clientul va plati lunar numai dobanda, iar rambursarea se face la o scadenta unica, la data primirii transei a doua din sprijinul nerambursabil aprobat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Beneficiarii pot fi persoane fizice autorizate sau asociati/administratori unici ai unei societati, cu varsta sub 40 de ani, care administreaza pentru prima data o exploatatie agricola.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.
CEC Bank a finantat circa 60 mii de fermieri in ultimii patru ani
CEC: Crestere a activelor cu peste 14% in 2011
CEC a majorat cu 11,5 mil. de euro plafonul de garantare pentru "Prima Casa" 4 mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 11:47
Romania a ramas fara sustinere financiara a proiectelor cu fonduri europene tocmai intr-o perioada in care tara noastra poate imprumuta bani la dobanzi foarte mari, a remarcat presedintele Traian Basescu.
Basescu a precizat sambata, pe Aeroportul Henri Coanda, ca, in cadrul Consiliului European, se va discuta despre dezvoltarea pietei unice de energie, despre dezvoltarea pietei unice a fortei de munca, despre cresterea ratelor de finantare pe care UE le acorda statelor nou intrate in Uniune, precum si de simplificarea normelor legate de achizitiile publice.
"Aici va pot spune o situatie care afecteaza profund Romania. Am construit tot sistemul utilizare a banilor europeni conform solicitarilor Comisiei Europene din 2007 si pana acum. In cursul lunii iunie s-a facut un mic audit si au venit exigente altele, poate mai explicite, poate mai clare, in asa fel incat sa satisfaca exigentele CE pentru continuarea finantarii. Intrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun inceput, iar Guvernul Romaniei a organizat niste institutii care anul acesta, in iunie abia, s-a constatat ca trebuie imbunatatite. Nu pot sa nu observ coincidenta ca am ramas fara o sustinere financiara a proiectelor cu bani europeni, ca a trebuit sa imprumutam bani de la banci cu dobanzi foarte mari. Nu pot sa nu observ aceasta intamplare", a remarcat presedintele.
Traian Basescu a mai spus ca un alt subiect va fi legat de consolidarea guvernantei economice. "Din acest punct de... mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 17:24
Premierul Emil Boc sustine ca proiectele UE nu vor fi oprite, ci finantate in continuare de la bugetul de stat, urmand ca Guvernul sa trimita facturile aferente catre Comisia Europeana doar dupa verificari suplimentare efectuate de autoritatile romane, transmite Mediafax.Toate investitiile merg mai departe, nicio investitie nu se opreste in Romania, indiferent ca este pe bani bugetari sau pe fonduri europene, platile in acest moment se efectueaza de la bugetul de stat. Potrivit practicii europene, se trimit facturi la Bruxelles pentru a se recupera partea care reprezinta contributia Uniunii Europene.
Noi mergem in continuare cu plata facturilor de la bugetul de stat si doar temporar si voluntar am decis, pana la verificari suplimentare, sa nu inaintam facturi la UE, pentru a evita riscul pierderii banilor europeni. Daca Uniunea Europeana, dupa ce am inaintat factura, vine si gaseste probleme la licitatii in Romania, pierdem banii.
Daca noi corectam in tara inainte de a trimite factura, banii nu se pierd, raman in Romania si pot fi utilizati pentru alte proiecte", a aratat, joi, premierul, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca verificarile sunt efectuate de catre autoritatile de management in colaborare cu alte institutii ale statului.
"Ele (verificarile - n.r.) se desfasoara pe acele Programe Operationale Sectoriale unde exista achizitii publice. Obiectivul nostru este sa ne identificam noi greselile, nu sa vina altii sa ne faca ordine in sistemul... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 14:30