Compania de ridesharing Bolt, cunoscuta anterior ca Taxify, a introdus optiunea de plata in numerar, in urma solicitarilor primite de la pasageri.
Pentru a plati in numerar, pasagerii trebuie sa deschida aplicatia si sa selecteze optiunea "Numerar" din sectiunea "Plati". Dupa cursa, ei pot plati cash si vor primi rest de la sofer, daca este cazul. Vor primi factura pe email, exact ca in cazul curselor platite cu cardul, transmit reprezentantii Bolt intr-un comunicat remis luni Ziare.com.
"La Bolt, credem in libertatea de a alege cea mai convenabila metoda de plata. Este foarte simplu sa iti introduci datele cardului in aplicatie si sa calatoresti fara cash, insa daca pasagerii prefera sa plateasca in numerar, ar trebui sa aiba aceasta optiune", a declarat David Mika, Regional Manager CEE in cadrul Bolt.
Plata numerar va fi valabila in toate orasele din Romania in care opereaza Bolt, adica Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.
La Uber, concurentul Bolt, acest serviciu a fost introdus inca din septembrie 2017.
A.G. ...citeste mai departe despre "Bolt introduce plata cash" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 11:17
Marea Britanie renunta treptat la banii gheata folositi zilnic. Un raport recent al Consiliului de Plati din Regatul Unit demonstreaza ca nivelul tranzactiilor electronice l-a depasit pe cel al platilor in numerar.
Mai mult, estimarile Consiliului indica o reducere cu 30% a platilor cu bani cash in urmatorul deceniu, relateaza revista Business Insider.
Transformare radicala
Reprezentantii industriei financiare britanice sustin ca schimbarea de atitudine se regaseste nu doar in cazul consumatorilor simpli, marile companii si bancile apeland tot mai mult la cardurile de debit si de credit in locul banilor cash.
4,4% dintre britanici sustin ca folosesc banii fizici doar ocazional, iar anul trecut volumul tranzactiilor realizate in numerar de catre consumatori, companii si institutii financiare a scazut la 48%.
Ca numar, Consiliul de Plati sustine ca, in 2014, s-au efectuat 18 miliarde de treanzactii cu bani cash, totalizand o suma de 250 miliarde de lire sterline.
Maruntis pe tejghea
80% dintre tranzactiile cu numerar se desfasoara in continuare in pub-uri, cluburi si la chiscurile de ziare.
Victoria Cleland, casierul sef al Bancii Angliei, sustine totusi ca zilele bancnotelor si monedelor nu se apropie de sfarsit.
"Nici nu se pune problema sa vorbim de eliminarea banilor fizici. De cand am preluat acest post am vazut chiar o crestere a cererii de bancnote emise.
Din bancnotele aflate in circulatie, 46% sunt emise in anii recenti. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 12:28
Aplicarea unui set de zece masuri, cum ar fi limitarea platii in numerar a salariilor, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplatite si loteriile fiscale ar putea reduce ponderea economiei gri in PIB cu pana la 9,9 puncte, de la 28,4% in prezent, intr-un interval de sapte ani, potrivit PwC.
"Prin aplicarea celor zece masuri s-ar aduce in circuitul economiei fiscalizate, intr-un interval de 7 ani, suma de 14 miliarde de euro, cu impact asupra dezvoltarii economice", a declarat joi Bogdan Belciu, partener in cadrul PwC Romania, intr-o conferinta, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca platile in numerar reprezinta un factor favorizant al economiei gri, intrucat sunt imposibil de urmarit in ceea ce priveste raportarea achizitiilor si vanzarilor efectuate, precum si remunerarea fortei de munca.
"Ponderea numerarului in circulatie in Romania ramane semnificativa, in ultimii 5 ani ea depasind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare fata de nivelul inregistrat de tarile din zona euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adica de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media tarilor din vestul Europei", a spus reprezentantul PwC.
In urma unui studiu PwC privind impactul platilor electronice in economie, consultantii propun un set de masuri care pot conduce la cresterea veniturilor bugetare si pot reduce economia gri.
Alaturi de limitarea platii in numerar a drepturilor salariile, acordarea ajutoarelor... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 13:52
Veniturile PayPoint plc, operatorul britanic de plati in numerar si online, au crescut in perioada aprilie-iunie 2014 cu 4%, la 53 milioane de lire sterline (90 milioane de dolari), datorita majorarii tranzactiilor procesate in Romania si a evolutiei foarte bune a serviciilor de retail, transmite Reuters.
Compania se asteapta sa inregistreze in continuare o crestere profitabila in Romania, a doua sa mare piata, unde tranzactiile procesate au urcat cu 65%. In marea Britanie si Irlanda volumul tranzactiilor a scazut cu 4%, in timp ce tranzactiile la serviciile de retail s-au majorat cu 29%.
Totalul tranzactiilor procesate a crescut cu 5%, la 189,3 milioane, in perioada aprilie-iunie 2014. Compania a avertizat ca se asteapta ca ritmul de crestere al profitului sa fie mai lent decat cresterea veniturilor nete in primul semestru din 2014, deoarece a majorat cheltuielile cu tehnologia, marketingul si alte proiecte.
In Romania, PayPoint a anuntat, recent, ca a inregistrat o crestere a numarului de tranzactii procesate in Romania, cu 53,5%, pana la un volum de 39,1 milioane de plati facturi, in anul financiar 2013-2014.
Reteaua PayPoint a atins 8.354 de puncte de plata la nivel national, in crestere cu 13,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Tot in Romania, PayPoint si-a lansat oficial serviciul de plata a facturilor in numerar sub brand propriu in august 2008 si si-a extins portofoliul de clienti prin semnarea de parteneriate cu o serie de companii din... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 11:59
Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege.
Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:17
Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, intr-un interviu acordat Agerpres.
In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.
Masura, promovata pana la sfarsitul lunii februarie
Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie.
Masura privind reducerea platilor in numerar face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze in prima parte a anului 2014. Alte masuri fiscale avute in vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.
Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.
De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar.
'O persoana fizica nu se va mai... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:16
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei in prezent platile cu numerar intre persoanele juridice, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in minister.
"Exista din '96 Ordonanta de Guvern nr. 15 care a fost modificata de-a lungul timpului care stabilea diverse obligatii legate de plata prin banca intre companii. Avem in acest moment o obligativitate a societatilor comerciale de a nu face plati in numerar mai mari de 10.000 lei pe zi si mai mari de 5.000 lei catre un agent agent economic cu o singura exceptie, anume a operatorilor de cash&carry.
Se intentioneaza ca, in aceasta zona a relatiilor intre comercianti, la acest moment, sa fie redus acest plafon care in prezent este de 10.000 lei la o limita de 2.000 de lei pentru a stimula si a impinge agentii economici sa faca plati intre ei prin sisteme bancare si o extindere a zonei de aplicare a acestei limitari de la persoana juridica la persoana juridica la comercianti, in general.
Pe proiectul de ordonanta pe care il avem in vedere sunt supuse acestei reglementari nu doar platile catre persoane juridice ci si plati intre persoane juridice si persoane fizice autorizate, persoane care desfasoara activitati comerciale, in general", a spus Manolescu.
Si platile cash catre persoanele fizice ar putea fi limitate
Potrivit acestuia, o alta intentie este de a incerca sa limiteze, prin acest act normativ, si platile pe... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:55
Companiile vor putea face plati in numerar de cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi. Care sunt mizele unei asemenea masuri: reducerea evaziunii fiscale sau un ajutor "discret" acordat bancilor?
Maria Grapini, Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FPIU), sustine ca scaderea plafonului de plati vine in completarea unei alte masuri anuntate de guvern. Grapini face referire la plata TVA la incasare.
"Nu poti sa treci pe factura plata TVA la incasare, dar, intre timp, sa incasezi numerar. Statul nu mai poate sa aiba niciun control si atunci s-a pus aceasta conditie: ca plata TVA la incasare sa se faca numai pentru operatiunile bancare, ca sa oblige cursul de lichiditati sa mearga prin banca", a declarat Maria Grapini, pentru Business24.
Companiile nu vor mai avea motive sa ceara plati cash
Presedintele FPIU crede ca, dupa introducerea platii TVA la incasare, marile companii nu vor mai avea motive sa ceara platile in numerar.
"Plafonul este pentru toata lumea, insa companiile mari nu opereaza, in mod obisnuit, in numerar. Daca firmele mici si mijlocii nu mai platesc TVA la facturare, atunci nu mai exista mobilul. Nu trebuie sa incasez numerar ca sa am TVA sa ii dau statului pe data de 25 ale lunii", a spus Grapini.
Biris: Nu vad o legatura intre reducerea plafonului si plata TVA la incasare
Nu de aceeasi parere este Gabriel Biris,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:29
Unicredit Tiriac Bank si reteaua de magazine Metro Cash&Carry lanseaza un card cu dubla marca pentru firme cu limita de credit de 30.000 euro, pe cel mult trei ani, cu asigurarea bunurilor achizitionate pentru 15 zile si reduceri in magazinele, au anuntat, joi, cele doua societati.
Limita maxima a liniei de credit oferita de banca este echivalentul in lei al sumei de 30.000 de euro, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri medie lunara a companiei, calculata pe baza ultimului bilant pentru un intreg an financiar.
Creditul se acorda pe o perioada de 36 de luni, iar la scadenta se reanalizeaza prelungirea valabilitatii, in functie de indeplinirea conditiilor de eligibilitate anuntate de banca, se arata in comunicat.
Suma minima de rambursat este de 10% din suma datorata bancii la sfarsitul fiecarui ciclu de tranzactionare, iar perioada de gratie este de 50 de zile.
"Lansarea cardului de credit este o continuare fireasca a parteneriatului deja existent cu Metro in Romania, acesta fiind primul produs cobranded de pe piata romaneasca destinat clientilor persoane juridice", a spus vicepresedintele Unicredit Tiriac Bank si responsabil pentru divizia de retail a bancii, Zoltan Major.
Cardul de credit, emis sub sigla Visa, este disponibil, in prima etapa de implementare a proiectului, pentru clientii Metro din orasele Iasi si Craiova, urmand ca ulterior sa fie implementat la nivel national.
Cu toate acestea, cardurile sunt functionale in toate magazinele Metro si la... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 12:20