Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Romaniei cereri oficiale de transpunere integrala a celei de-a doua Directive privind serviciile de plata [Directiva (UE) 2015/2366], informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva (UE) 2015/2366 modernizeaza cadrul legislativ pentru plati in UE, de exemplu prin introducerea unor cerinte stricte de securitate pentru platile electronice si pentru protectia datelor financiare ale consumatorilor, precum si prin deschiderea pietei platilor din UE catre societatile care ofera servicii de plata.
Mai mult, directiva interzice suprataxarea, si anume perceperea de taxe suplimentare pentru platile efectuate cu carduri de credit sau de debit de consum, atat in magazine, cat si online.
Pana in prezent, Romania nu a transpus aceasta directiva in legislatia nationala, desi statele membre au convenit sa faca acest lucru pana la 13 ianuarie 2018. Prin urmare, Comisia emite un aviz motivat Romaniei, solicitandu-i sa isi alinieze legislatia la dreptul UE. Daca Romania nu ia masuri in termen de doua luni, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE. mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 15:12
Comisia Europeana (CE) a adoptat luni norme care vor face ca platile electronice in magazine si online sa fie mai sigure. Acest lucru le va permite consumatorilor sa aiba acces la solutii mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor si mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plata, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Normele pun in aplicare a doua directiva a UE privind serviciile de plata (DSP2) revizuita recent, care vizeaza modernizarea serviciilor de plata din Europa astfel incat sa tina pasul cu aceasta piata care evolueaza rapid si sa permita dezvoltarea pietei europene a comertului electronic.
Aceste norme le permit consumatorilor sa utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terti, cunoscuti si sub numele de societati din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantand in acelasi timp o securitate riguroasa a datelor pentru consumatorii si intreprinderile din UE. Acestea includ solutii de plata si instrumente de gestionare a finantelor personale prin agregarea informatiilor din diferite conturi.
"Noile norme vor orienta actorii de pe piata, vechi si noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurand, in acelasi timp, securitatea acestora", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.
Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate si a fiabilitatii... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:53
MasterCard a incheiat un parteneriat cu Libra Internet Bank pentru integrarea serviciului MasterPass™ in cadrul Wallet LibraPay, un portofel electronic disponibil atat pentru platformele mobile, cat si pentru varianta web.
Prin intermediul noului serviciu oferit de Libra Internet Bank, utilizatorii wallet-ului pot efectua plati electronice in reteaua globala de acceptare MasterPass™, care cuprinde mai mult de un sfert de milion de comercianti din intreaga lume.
Wallet LibraPay este un portofel "virtual" compatibil cu Android si iOS, lansat recent de Libra Internet Bank, care simplifica experienta la plata la toti comerciantii parteneri ai Libra Internet Bank. In acelasi timp, Wallet LibraPay asigura acces neintrerupt la istoricul tranzactiilor efectuate, unificand plata facturilor si a cumparaturilor in aceeasi aplicatie, intr-un mod convenabil si respectand cele mai noi standarde de siguranta.
Prin integrarea MasterPass™, Wallet LibraPay simplifica si fluidizeaza experienta de plata a consumatorilor la comerciantii MasterPass™ din mediul online si mobil, facilitand transferul securizat al informatiilor de plata si livrare dintre portofelul digital si procesatorii comerciantilor. Astfel, prin selectarea optiunii "Cumpara cu MasterPass™" ca metoda de efectuare a checkout-ului, utilizatorii nu mai trebuie sa introduca informatiile de card si adresa pentru fiecare cumparatura realizata online sau pe mobil, acestea fiind transmise securizat de Wallet... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 11:48
Marea Britanie renunta treptat la banii gheata folositi zilnic. Un raport recent al Consiliului de Plati din Regatul Unit demonstreaza ca nivelul tranzactiilor electronice l-a depasit pe cel al platilor in numerar.
Mai mult, estimarile Consiliului indica o reducere cu 30% a platilor cu bani cash in urmatorul deceniu, relateaza revista Business Insider.
Transformare radicala
Reprezentantii industriei financiare britanice sustin ca schimbarea de atitudine se regaseste nu doar in cazul consumatorilor simpli, marile companii si bancile apeland tot mai mult la cardurile de debit si de credit in locul banilor cash.
4,4% dintre britanici sustin ca folosesc banii fizici doar ocazional, iar anul trecut volumul tranzactiilor realizate in numerar de catre consumatori, companii si institutii financiare a scazut la 48%.
Ca numar, Consiliul de Plati sustine ca, in 2014, s-au efectuat 18 miliarde de treanzactii cu bani cash, totalizand o suma de 250 miliarde de lire sterline.
Maruntis pe tejghea
80% dintre tranzactiile cu numerar se desfasoara in continuare in pub-uri, cluburi si la chiscurile de ziare.
Victoria Cleland, casierul sef al Bancii Angliei, sustine totusi ca zilele bancnotelor si monedelor nu se apropie de sfarsit.
"Nici nu se pune problema sa vorbim de eliminarea banilor fizici. De cand am preluat acest post am vazut chiar o crestere a cererii de bancnote emise.
Din bancnotele aflate in circulatie, 46% sunt emise in anii recenti. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 12:28
Visa Inc si MasterCard Inc, companii care proceseaza anual, la nivel mondial, tranzactii electronice care insumeaza 7.400 de miliarde de dolari, nu considera, deocamdata, ca "bitcoin" se numara printre posibilele amenintari pentru propriile afaceri.
Totusi, cei interesati de moneda digitala incearca sa intre in posesia unei parti din veniturile totale ale principalilor operatori de plati electronice din SUA, respectiv Visa, MasterCard, American Express si Discover Financial Services (DFS), si sa slabeasca influenta acestora pe segmentul de piata pe care il domina de zeci de ani, conform Bloomberg.
Problemele Bitcoin au atras indoieli in piata
Bitcoin poate fi folosita pentru cumpararea unei multitudini de bunuri si servicii, dar dupa contoalele efectuate de autoritati si problemele tehnice cu care s-a confruntat, au aparut indoieli ca va putea concura cu marii operatori de plati electronice.
De aceea, directorii de la cele mai mari firme care proceseaza astfel de plati, urmaresc indeaproape dezvoltarea Bitcoin se arata putin ingrijorati, spunand ca tehnologia lor este mai sigura, mai fiabila si mai accesibila pentru consumatori.
"Protectia si increderea este cruciala pentru noi si comercianti. Nu credeam ca acestea sunt oferite si de moneda digitala", a spus Dan Schulman, oficial al American Express.
Bitcoin s-a depreciat cu 30% in ianuarie
Volumul tranzactiilor zilnice cu Bitcoin a depasit pragul de 58 de milioane de dolari pe 20 februarie, de... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:47
Piata de plati electronice din Romania va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 260 milioane de euro, spre deosebire de cea din Polonia care este estimata la patru miliarde de euro, potrivit estimarilor facute de cel mai mare procesator din plati online de pe piata locala, PayU Romania.
In 2012, doar PayU a intermediat 2,8 milioane de tranzactii, in valoare de 177 milioane euro, a declarat directorul PayU Romania, Daniel Nicolescu.
Potrivit oficialului, piata de plati electronice locala creste anual cu aproximativ 30%, iar acest ritm se va mentine pana cand va ajunge la pragul de un miliard de euro. In acel moment, a spus Daniel Nicolescu, piata se va stabiliza si va continua sa creasca cu aproximativ 20%.
Estimarea pentru piata de plati online pentru 2012 este de 260 milioane euro, cu posibilitatea de a ajunge in 2013 la 290 milioane euro.
Per total, piata ecommerce din Romania este cam la 1,2 - 1,4 miliarde de euro, incluzand aici toate instrumentele de plata - card, ramburs, carduri cu rate, transfer bancar.
Spre deosebire Romania, piata de plati online din Rusia este de 12 miliarde de euro pe an, iar cea din Polonia de patru miliarde de euro.
Piata de plati electronice reprezinta totalitatea tranzactiilor intre un client si un comerciant, generate prin intermediul mediului online, indiferent de modalitatea de plata, potrivit reprezentantului PayU Romania.
Domeniile in care comertul online este cel mai dezvoltat, in Romania, sunt turismul,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 14:17
Mai multe banci implicate in standardizarea procesului de plata electronica ar fi alcatuit un cartel care ar putea afecta concurenta, iar cazul este investigat acum de organizatii din domeniul concurentei din Consiliul European.Astfel, Consiliul European de Plati este alcatuit din mai multe banci si supravegheaza si coordoneaza procesul de standardizare a platilor electronice, relateaza Business Week, care citeaza Bloomberg.
Reprezentantii CE au subliniat ca vor examina amanuntit procesul de standardizare. Acestia vor sa vada daca nu este afectata concurenta prin excluderea unor furnizori de plati noi.
Citeste continuarea pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:25
Orice crestere de 5% a pietei instrumentelor electronice de plata scoate din economia subterana 2,5%, iar o crestere de 15% determina o reducere a economiei netaxate de 7%, a declarat, miercuri, Catalin Cretu, Director Visa Europe pentru Romania."Guvernul trebuie sa inteleaga importanta platilor electronice. Nivelul economiei subterane, de aproximativ 33% din PIB, s-ar fi putut majora la 40% daca nu s-ar fi intermediat plati electronice de aproape 17 miliarde de euro anual", spune Cretu.Comerciantii din Romania nu folosesc suficient plata cu cardul si alte instrumente de plata electronica.
"Cel mai mare 'comerciant' este, insa, guvernul, volumul platilor anuale la buget fiind de 7 miliarde de euro - o piata imensa", a spus Cretu.
"Guvernul ar colecta mai mult si mai rapid daca ar adopta instrumente de plata electronice. Doar ganditi-va la cele trei milioane de romani din afara granitelor care in mod cert nu-si platesc taxele la timp. Ganditi-va ca multi ar dori sa beneficieze de reducerea de 25% in cazul platii anticipate a impozitelor, pana in luna martie a fiecarui an", a adaugat el.Visa Europe s-a concentrat pe informarea companiilor de utilitati si a municipalitatilor locale cu privire la beneficiile platilor cu cardul, prin campanii de marketing care au vizat 100 de autoritati municipale.
Pana in prezent, doar 58% din municipalitati au implementat sisteme de plata cu cardul la POS sau automat bancar, si numai 10 orase primesc banii online, prin tranzactii realizate... mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 16:36
Banca Comerciala Romana elimina, de miercuri, comisioanele percepute clientilor persoane fizice pentru serviciile de Debit Direct si Standing Order si creste comisionul de retragere de numerar de la bancomatele altor banci, ca sa stimuleze utilizarea platilor fara numerar intra si inter-bancare, informeaza NewsIn.De asemenea, BCR diminueaza suma minima obligatorie pentru deschiderea unui cont curent cu card de debit atasat VISA Classic in lei, euro sau dolari la 50 lei/euro/dolari.
Totodata, banca diminueaza soldul minim al contului curent cu card de debit atasat pentru cardurile de debit in valuta - VISA Classic in euro sau dolari.
Totodata, BCR mentine nivelul comisionului de retragere de numerar de la bancomatele (ATM) proprii, dar creste comisionul de retragere de numerar de la bancomatele altor banci, inclusiv in strainatate, la 0,75% + 4,5 lei.
Concomitent, obtinerea lunara a extrasului de cont curent de clientii persoane fizice devine gratuita.
BCR are cea mai extinsa retea de bancomate din Romania - aproape 2.100 aparate, iar utilizarea cardurilor BCR la oricare din bancomatele bancilor din Erste Group are aceleasi costuri ca in Romania.
"Costurile asociate administrarii contului curent si a accesului la accesta prin canale alternative (reteaua de ATM, MFM si POS a BCR - prin utilizarea cardului de debit atasat contului curent; telefonic - prin servciul ALO 24 Banking; Internet - prin servciul CLICK 24 Banking) raman printre cele mai mici din piata si dupa... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 17:43