Cursa revendicarilor de teritorii in zona arctica prinde un ritm nebunesc pe masura ce calota glaciara incepe sa elibereze bucati de teren si vaste intinderi de ocean.
Este un moment pe care toate statele care se invecineaza cu cercul arctic l-au asteptat cu scopul de a revendica noi teritorii in ceea ce se anunta a fi una dintre cele mai bogate zone in resurse de pe glob, relateaza reporterii CNBC.
Marul discordiei
Probabil putina lume a auzit de creasta Lomonosov si, cu siguranta, si mai putini au apucat sa o admire.
Creasta muntoasa este scufundata in adancurile Oceanului Arctic separand bazinul Eurasian de cel Amerasian.
Conform datelor furnizate de geologii guvernului american, zona ar putea contine aproape un sfert din rezervele de combustibili fosili ale Terrei.
Aceasta inseamna rezerve de 90 de miliarde de barili de petrol si peste 42 de miliarde de metri cubi de gaze naturale valorand, in total, peste 1700 de miliarde de dolari.
In august, Moscova a reluat procesul de revendicare a unei importante parti din teritoriul arctic, pana in apropiere de Polul Nord. Pretentiile rusilor se extind si in zona culmii Lomonosov, pe teritorii reclamate si de Danemarca si Canada.
Topirea calotei arctice a deschis noi cai navigabile in zona si atrage din ce in ce mai mult interesul companiilor petroliere.
In acelasi timp, ecologistii se tem de un dezastru iminent in cazul in care se va recurge la deschiderea unoi noi rute navigabile sau a exploatarii... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:05
Cinci mari flote nationale de pescadoare vor fi retrase din zona arctica in urma unui nou acord pentru interzicerea pescuitului in marile din apropierea Polului Nord.
Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca au cazut de acord sa-si retraga vasele de pescuit in limita a 200 de mile marine de zonele economice ale fiecarei natiuni.
Cele cinci guverne au fost alarmate de disparitia rapida a calotei glaciare din zona arctica, masura luata avand rolul de a proteja ecosistemul marin din Oceanul Arctic, arata publicatia International Business Times.
Efecte nestiute
"Am constatat ca, in urma schimbarilor climatice care au afectat distribuirea ghetii polare si fenomenele legate de mediul inconjurator, ecosistemul marin din Oceanul Arctic se modifica, iar efectele acestei schimbari sunt nestiute.
Suntem de comun acord ca este cazul sa implementam o serie de masuri preliminarii printre care si interzicerea pescuitului oceanic in zonele din largul Oceanului Arctic", se arata in acord.
Cele cinci guverne au stabilit sa deruleze si un program comun de cercetare stiintifica pentru o analiza cat mai corecta a efectelor pe care topirea rapida a calotei glaciare o poate avea.
Conform unui raport emis de Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera a Statelor Unite, nivelul calotei glaciare inregistrat anul trecut in luna septembrie a fost cel mai scazut din ultimii 36 de ani, de cand au inceput monitorizarile prin satelit.
Un alt studiu efectuat de... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 15:50
Compania olandeza Shell a primit, la inceputul acestei saptamani, avizul Departamentului de Interne al guvernului american pentru demararea operatiunilor de extractie a petrolului in apele Marii Chukchi, din largul coastelor Alaskai.
Acordul, desi nu duce la inceperea imediata a forajelor in zona, i-a infuriat pe ecologistii americani, care considera ca efectele asupra mediului vor fi catastrofale, anunta revista Times.
Unda verde la foraj
Oficialii de la Washington sustin ca avizul dat de Biroul de Management al resurselor de Energie din Ocean (BOEM) este doar primul din multe altele pe care gigantul industriei petroliere va trebui sa le obtina.
Pe de alta parte, multi analisti sustin ca acest act emis de BOEM are darul de a elimina multe alte obstacole birocratice din cale.
"Am abordat acest proiect cu deosebita grija luand in considerare potentialul deschiderii unui perimetru de exploatare in Marea Chukchi.
Forajele vor corespunde celor mai inalte standarde pentru protectia ecosistemului din zona, a comunitatilor arctice, a nevoilor de subzistenta si a traditiilor populatiei din Alaska", a explicat Abigail Ross Hopper, directorul BOEM.
Risc de dezastru ecologic
Parerile oficialilor din guvernul federal nu sunt impartasite si de miscarile ecologiste de pe tot cuprinsul Americii.
Precedentul creat in Golful Mexic in 2010, in scandalul Deepwater Horizon, cand o uriasa pata de petrol a afectat iremediabil ecosistemul marin din zona da inca fiori... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 12:59
Rusia ia in considerare accesul companiilor occidentale la exploatarea titeiului din zona arctica. Guvernul rus isi propune sa atraga mai multi investitori straini.
Alexander Novak, ministrul rus pentru energie, a declarat pentru Financial Times ca aceasta propunere va permite firmelor straine sa foreze pe platformele petroliere, dar si sa aiba acces la productie si sa devina "co-proprietari" ai licentelor de exploatare.
Aceasta ar fi o schimbare radicala de la o politica constanta de a acorda licente de forare in larg doar pentru grupurile detinute de stat, precum Gazprom si Rosneft. Comentariile sale vin pe fundalul unui interes crescand al grupurilor energetice occidentale de a exploata bogatiile arctice.
"Am aprecia aceasta (n.r. initiativa)", a declarat Tim Dodson, directorul pentru explorare al colosului petrolier norvegian Statoil, care are in Oceanul Arctic un joint-venture cu Rosneft.
El doreste o simplificare a modelului de investitii majore din Rusia, astfel incat "sa fie mai asemanatoare modelului cu care suntem obisnuiti".
Desi exista discutii in acest sens cu ministrul Energiei, nu s-a luat inca vreo decizie. Insa doar companiile sigure din punct de vedere ecologic, cu tehnologii avansate si puternice din punct de vedere financiar, s-ar califica sa acceseze petrolul rusesc.
Dezvoltarea unor noi exploatari de petrol este critica pentru ca Rusia sa-si mentina productia zilnica de 10 milioane de barili de petrol.
Alexander Novak... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 09:05