Platforma petroliera Gloria, care extrage gaze din Marea Neagra din 1976, isi va incheia activitatea la 1 mai, urmand sa fie dezafectata si taiata la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"In anii 70 au inceput primele explorari (petroliere - n.r.) in Marea Neagra. Prin anii 80 a inceput exploatarea in perimetrul Istria, la renumita platforma Gloria. Aici as vrea sa va dau un breaking news: pe 1 mai se incheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmand sa fie dezactivata, mutata la loc uscat si taiata la fier vechi. Platforma Gloria ne va parasi in acest an", a spus Gal.
Platforma de foraj marin Gloria este o platforma de tip autoridicatoare cu patru picioare cu zabrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din Romania si a inceput activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanta de 72 mile marine in largul Marii Negre, la o adancime maxima a apei de 90 de metri, in perimetrul Istria.
In prezent, Gloria este in proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din productia de gaze naturale a Romaniei din Marea Neagra. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:24
Black Sea Oil & Gas (BSOG) va extrage gaze din Marea Neagra chiar daca actuala legislatie din Romania nu va fi modificata, a declarat, joi, pentru platforma de informatii S&P Global Platts, directorul general al companiei, Marc Beacom.
"Am luat decizia finala de investitie si suntem hotarati sa mergem mai departe indiferent de eventualul rezultat al acestor prevederi dezastruoase. Vom lucra in paralel pentru a obtine rezultate satisfacatoare ale acestor aspecte", a spus Beacom.
El a adaugat, pentru publicatia citata, ca intreaga infrastructura legata de acest proiect, insemnand toate facilitatile de pe mare si de pe uscat, va fi gata in primul trimestru din 2021, iar prima extractie de gaze este planificata pentru 1 februarie 2021.
Compania a anuntat, joi dimineata, ca a luat decizia finala de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat in zona romaneasca a Marii Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa ca BSOG si partenerii sai de concesiune vor reusi restabilirea tuturor drepturilor acestora, in sensul eliminarii oricaror taxe si contributii suplimentare recent introduse, precum si a oricaror restrictii privind libera circulatie a gaze lor pe o piata deplin liberalizata, conform legislatiei europene. Acestea sunt necesare, atat pentru a face proiectul MGD o investitie viabila, cat si pentru a incuraja viitoarele proiecte de... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:12
Marea Neagra ar putea deveni o noua Mare a Nordului in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze, insa, pentru exploatarea lor, cadrul fiscal trebuie sa fie echilibrat, astfel incat sa castige si statul, si societatea, si companiile, se arata intr-un studiu realizat de expertii Radu Dudau si Vasile Iuga, la solicitarea Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG).
Dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de securitate energetica, economice si sociale.
"Adoptarea unui cadru echitabil si stabil de reglementare offshore, care sa permita demararea lucrarilor de dezvoltare si productie reprezinta un imperativ strategic. De deciziile politice luate in urmatoarele luni depinde viitorul acestui sector de importanta fundamentala pentru Romania", spune studiul.
In ultima vreme, costurile proiectelor offshore de mare adancime au crescut. Forarea unei sonde de explorare offshore costa, in medie, 100-180 milioane de dolari, fata de 5-10 milioane de dolari onshore, dar poate ajunge si la 250 milioane de dolari.
"Aceasta pentru ca sunt necesare utilaje, platforme, echipamente si nave foarte scumpe, care trebuie sa opereze in conditii de siguranta la 2.000 de metri sub nivelul marii, la presiuni de 200 de atmosfere, in medii anoxice, in zone bantuite de furtuni violente sau cu temperaturi scazute", arata autorii studiului.
Investitiile in sector se caracterizeaza prin durata lunga (30-40... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:32
Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.
In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.
Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.
Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.
Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia
"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.
Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar ...citeste mai departe despre "Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
Companiile cu licente ucrainene emise inainte de anexarea Crimeii la Rusia nu vor mai avea acces la resursele de sub Marea Neagra si Marea Azov, daca o astfel de activitate este considerata "o amenintare" de catre Rusia, anunta guvernul rus.
"In cazul in care Agentia de Management a Resurselor de Subsol din Federatia Rusa primeste notificari pertinente din partea ministerului Apararii si (sau) al Serviciului de Securitate, Agentia va pregati un decret prin care companiei aspirante sa i se renege dreptul de a folosi o anumita sectiune submarina, pe care-l va inainta spre analiza Guvernului Federatiei Ruse", se arata in documentul citat de Sputnik.
In martie 2014, ministerul Resurselor Naturale din Rusia anunta ca, facand parte din Federatia Rusa, anumite sectiuni din platforma continentala a Crimeei ar putea beneficia de statutul de teritorii federale, ceea ce ar restrictiona exploatarea lor de catre companiile straine.
Inainte de anexarea Crimeii din martie 2014, compania de stat ucraineana Chornomornaftogaz detinea 17 terenuri cu hidrocarburi, dintre care 11 cu gaze naturale, patru cu gaze naturale condensate, doua terenuri cu petrol. De asemenea, mai detinea si 13 platforme offshore in Marea Neagra si Marea Azov.
In acest context, printre marile companii straine interesate de resursele Crimeei se numarau si ExxonMobil, Royal Dutch Shell si Petrom.
O.D. mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 17:22
Grupul rus Rosneft si compania italiana ENI au semnat miercuri, la Moscova, in prezenta premierului Vladimir Putin, un acord privind exploatarea zacamintelor de gaz si de petrol din Marea Barent si din Marea Neagra, relateaza ITAR-TASS.
Volumul total al investitiilor Rosneft si ENI pentru exploatarea zacamintelor de pe platformele Marii Negre si Marii Barent va atinge 100-125 de miliarde de dolari, a mentionat presedintele Rosneft, Eduard Hudainatov, dupa semnarea acordului strategic dintre cele doua companii. Potrivit documentului, ENI va primi o cota de 33,3% intr-un joint-venture pentru exploatarea zacamintelor din cele doua mari.
Acest acord este incheiat la scurt timp dupa o intelegere similara intre compania rusa Rosneft si concurentul sau american ExxonMobil. Cele doua grupuri petroliere au semnat luni, la Moscova, documentele referitoare la parteneriatul strategic in domeniul exploatarii petroliere in zona arctica a Rusiei, in zona Marii Negre, dar si in SUA si Canada.
Seful companiei italiene, Paolo Scaroni, a afirmat ca ENI va primi Rosneft la proiectele sale in America si Europa. Rosneft si Eni ar putea incepe sa lucreze impreuna in nordul Africii si in Alaska.
Vladimir Putin a declarat, randul sau, ca executivul rus va acorda tot sprijinul necesar pentru realizarea proiectului comun al Rosneft si ENI privind valorificarea zacamintelor din Marea Neagra si Barent. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:54
Producatorul de titei si gaze OMV Petrom estimeaza pentru acest an cresterea productiei cu 300.000 bep in zacamintele Lebada Est si Lebada Vest, situate in blocul Histria din Marea Neagra, folosind o tehnologie noua la trei sonde, din care doua mai vechi si o sonda nou sapata, relateaza NewsIn."In urma acestei campanii offshore, se estimeaza o productie suplimentara in acest an de mai mult de 300.000 bep, care va proveni din doua sonde existente (LO2 si LO3) si o sonda nou sapata (LV05)", potrivit unui comunicat emis marti de OMV Petrom.
Sondele LO2 si LO4 au fost initial sapate in 1998 in zacamantul Lebada Est si produceau la rate scazute din cauza proprietatilor slabe de debit (ex.permeabilitate scazuta) ale rocii din zacamant.
"Am depus mari eforturi si am investit masiv in Romania pentru a asigura un nivel stabil al productiei, avand in vedere ca operam in mare parte zacaminte foarte mature.
Folosim noi tehnologii in cadrul tuturor activitatilor E&P.
In acest caz, folosirea unei tehnologii moderne, fracturarea hidraulica in mai multe etape, ne-a ajutat sa crestem productia a doua sonde vechi si sa punem in functiune cu succes o sonda noua", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie Zacamintele Lebada Est si Lebada Vest sunt foarte asemanatoare din punct de vedere geologic.
Dupa ce compania a folosit fracturarea hidraulica in cateva sonde situate in Lebada Vest, aceeasi tehnologie a fost aplicata si... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 11:17
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat pentru NewsIn ca agentiei nu i-a fost comunicata sentinta privind declasificarea contractului Petrom din Marea Neagra, astfel ca ANRM nu a facut public inca acest contract."Contractul este clasificat ca fiind secret de serviciu si are clauze de confidentialitate.
Noua nu ne-a fost comunicata sentinta privind declasificarea acestui contract", a precizat Alexandru Patruti. La mijlocul lunii decembrie 2009, Societatea Academica din Romania a castigat in prima instanta patru procese privind comunicarea de catre institutii de stat a informatiilor de interes public, cu Eximbank, Metrorex, Primaria Constanta si Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM).
Astfel, instanta a obligat ANRM, conform Societatii Academice din Romania, sa faca public contractul de exploatare offshore cu Petrom- OMV. In prezent, compania Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 km2.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala atinge aproape 32.000 boe/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 18% din productia Petrom din Romania.
In 14 septembrie 2009, Petrom anunta ca a inceput productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. Ambele zacaminte, Delta si... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 00:26
Omul de afaceri Dinu Patriciu spune ca nu este interesat de resursele de titei si gaze naturale din Marea Neagra si ca nu va participa la licitatiile care ar urma sa fie organizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). "Cand compania Sterling cauta capital, m-am numarat printre cei care au primit datele pentru a investi in aceasta afacere. Dar nu am investit in aceasta afacere pentru ca nu credeam in ea. Si asta pentru ca stiam ca aceste cantitati erau prea mici. Nu m-a interesat. Ei le-au oferit celor interesati sa investeasca. Ne-am hotarat sa nu investim", a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu aseara, intr-o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV.Acesta a mai spus ca, potrivit datelor care i-au fost furnizate de catre specialisti, in platforma continentala din Marea Neagra ar exista numai 10 miliarde metri cubi gaze si 5-10 milioane tone titei, adica resurse mult prea mici fata de consumul anual."Ne aflam in fata unei diversiuni. Am fost cu totii entuziasmati de verdictul de la Haga. Cu totii am vazut-o ca o victorie, dupa care ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati aceasta tara in urmatoarele decenii. Realitatea e alta - specialistii au aratat-o - vorbele au fost luate de valul entuziasmului. Acolo sunt intre 5 si 10 milioane de tone de titei, adica intre o treime si doua treimi din consumul anual al Romaniei si care pot fi exploatati in 5-20 ani. si gaze, 10 miliarde de metri cubi de gaze, care pot fi... mai mult
Duminica, 08 Februarie 2009, ora 13:21