OMV Petrom a finalizat procesul de aducere la tarm a platformei autoridicatoare Gloria, din zona de productie a Marii Negre in care era amplasata, potrivit unui comunicat al companiei petroliere, remis, marti, AGERPRES.
Platforma Gloria a fost transportata cu succes in Portul Agigea, din Constanta. Este pentru prima data cand o platforma marina este retrasa din productie in Romania.
Utilajul a fost folosit in operatiuni de productie a titeiului si gazelor din zacamantul Sinoe, in apele de mica adancime ale Marii Negre.
"Se marcheaza astfel sfarsitul unui istoric de 40 de ani ca platforma de foraj si productie in apele romanesti ale Marii Negre si prima operatiune de dezafectare de acest fel din Romania. Platforma Gloria si-a adus din plin contributia la asigurarea necesarului de energie al Romaniei. Vom opera in continuare celelalte sase platforme marine de productie, care asigura peste 16% din productia Grupului", a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Upstream, citat in comunicat.
Productia din zacamantul Sinoe este in prezent suspendata, iar sondele ramase pe platforma dedicata sunt puse in conservare, in conditii de siguranta.
Platforma marina Gloria a ajuns la limita duratei de viata dupa mai mult de 40 de ani de utilizare. OMV Petrom a contractat GSP Offshore, o companie romaneasca, pentru serviciile de dezafectare a platformei.
Solutia de dezafectare a constat in repunerea in functiune a... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 16:55
Mai multi cercetatori americani au descoperit ca o platforma petroliera avariata in urma cu 15 ani continua sa polueze masiv, zi de zi, apele Oceanului Atlantic.
Respectiva paltforma se afla in apele Golfului Mexic si a fost avariata iremediabil de uraganul Ivan, in 2004. La acel moment, din cauza defectiunilor, petrolul extras de plarforma incepuse sa se verse in ocean. In consecinta, proprietarului - adica societatii Taylor Energy Company - i s-a cerut sa rezolve de urgenta problema, potrivit CNN.
Compania a spus ca a intervenit si a sigilat puturile cu probleme. Ulterior, a anuntat ca nu mai foloseste platforma pentru a extrage petrol, ci doar pentru a putea interveni in zona, pentru protejarea mediului, in cazul in care ar mai fi nevoie.
Cu toate acestea, mai multi activisti de mediu au continuat sa reclame ca au observat, in apropierea platformei, scurgeri importante de petrol. Cantitatile erau atat de mari incat nu aveau cum sa provina - asa cum sustinea Taylor Energy Company - doar de la suprafata zacamantului si din ce ramasese pe tevi.
Recent, studii realizate de Universitatea de stat din Florida si National Oceanic and Atmospheric Administration au aratat ca activistii aveau dreptate. Sunt zile in care cantitatea de petrol scursa in ocean din tevile platformei petroliere ajunge nu la cei 12 litri - cum estimeaza Taylor Energy Company - ci chiar la peste 17.000 de litri.
Contactati de jurnalistii de la CNN, reprezentantii Taylor Energy Company au... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 13:54
Platforma petroliera Gloria, care extrage gaze din Marea Neagra din 1976, isi va incheia activitatea la 1 mai, urmand sa fie dezafectata si taiata la fier vechi, a declarat, miercuri, Sorin Gal, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), la Forumul Energiei, organizat de publicatia Financial Intelligence.
"In anii 70 au inceput primele explorari (petroliere - n.r.) in Marea Neagra. Prin anii 80 a inceput exploatarea in perimetrul Istria, la renumita platforma Gloria. Aici as vrea sa va dau un breaking news: pe 1 mai se incheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmand sa fie dezactivata, mutata la loc uscat si taiata la fier vechi. Platforma Gloria ne va parasi in acest an", a spus Gal.
Platforma de foraj marin Gloria este o platforma de tip autoridicatoare cu patru picioare cu zabrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din Romania si a inceput activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanta de 72 mile marine in largul Marii Negre, la o adancime maxima a apei de 90 de metri, in perimetrul Istria.
In prezent, Gloria este in proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din productia de gaze naturale a Romaniei din Marea Neagra. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:24
Compania Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) renunta sa mai extraga gazul dintr-un zacamant din Marea Neagra. Motivul: exploatarea nu ar fi "viabila economic". Cu alte cuvinte, pretul de productie a gazului ar putea fi prea mare, ceea ce nu ar mai justifica investitia.
Compania petroliera americana "impreuna cu partenerii sai de concesiune anunta incheierea campaniei privind forajul a doua sonde de explorare in perimetrul XV Midia, platforma continentala a Marii Negre", anunta BSOG prin intermediul unui comunicat.
Iata de ce spune compania ca nu va mai extrage parte dintre gazele din Marea Neagra:
"Campania de foraj fusese programata initial pentru trim. IV 2017, in functie de disponibilitatea platformei. Pentru aceasta campanie BSOG a folosit platforma de foraj "GSP Saturn" (...) o platforma auto ridicatoare cu patru picioare (...).
Pentru prima sonda a programului de foraj, Iulia-1, situata la o adancime a apei 73 m si la 115 km de tarm, forajul a demarat la 8 mai 2018 iar sonda a fost forata pana la adancimea de 2110 m (formatiunea Pontian).
Cea de-a doua sonda, Paula-1, situata la o adancime a apei de 88 de metri si la 147 km de tarm, a fost forata incepand cu data de 17 iunie 2018 pana la adancimea de 1036 m (formatiunea Dacian).
Sonda Iulia-1 nu a evidentiat niciun rezervor de gaze in Pontianul Superior, iar grosimea efectiv productiva a stratului si volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 11:14
Numarul platformelor petroliere din apele teritoriale britanice ale Marii Nordului s-ar putea reduce considerabil in urmatorii 10 ani.
O estimare facuta de analistii Douglas-Westwood indica faptul ca 150 de platforme petroliere ar putea sa dispara din Marea Nordului pana in 2026, exploatarea zacamintelor din adanc nemaifiind rentabila, informeaza BBC.
Pierderi pe banda rulanta
O alta firma de consultanta din domeniu, Wood Mackenzie, a facut publica o analiza in care se demonstreaza ca 1 din 7 barili produsi de firmele care opereaza in largul coastelor Marii Britanii este extras in pierdere.
Regatul Unit ar putea fi a treia tara nevoita sa inchida campurile de extractie ca urmare a prabusirii pretului petrolului, in prezent Canada si Venezuela fiind cele mai afectate state din acest punct de vedere.
Un studiu Company Watch efectuat asupra rezultatelor financiare ale companiilor care exploateaza zacamintele din Marea Nordului arata ca jumatate dintre acestea inregistreaza pierderi, totalul deficitului inregistrat in 2015 ridicandu-se la 6,4 miliarde lire sterline.
Demontarea platformelor marine s-ar putrea solda cu costuri de 35 de miliarde de lire in urmatorii 7 ani, singura varianta de reducere a costurilor cu 5 miliarde de lire fiind cea a folosiri unor nave de mare tonaj dedicate manevrarii echipamentului greu.
Prima dintre acestea, Pioneering Spirit, este in prezent dotata cum macarale de mari dimensiuni in santierul naval din Rotterdam, dar pana la... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:25
Somajul din Norvegia a ajuns la 4,5 %, cel mai ridicat nivel al ultimului deceniu. Investitiile par sa fi intrat intr-o perioada de repaus, iar criza loveste indeosebi industria petroliera, cea care a stat la baza bogatiei recente a regatului nordic.
Partea nevazuta a cutremurului economic care zgaltie economia norvegiana o reprezinta insa exodul specialistilor straini.
"Vor pierde o multime de ingineri experimentati", explica, pentru Bloomberg, Luke Rickert, un american pregatit si el sa paraseasca postul detinut pe o platforma petroliera din Norvegia.
S-a sunat retragerea
Pentru indieni, brazilieni, portughezi, americani si britanici si muncitori din alte state, industria petroliera din Norvegia a reprezentat, la momentul ei de varf, o adevarata mana cereasca.
Lucratorii erau ademeniti cu salarii generoase, bonusuri de cate 20.000 de dolari pentru relocarea lor in tara si diverse alte avantaje.
Acum, pretul scazut al petrolului si lipsa investitiilor in domeniu ii pun pe acestia pe fuga.
Cifra lor nu se regaseste in cea a somerilor care apar in statisticile oficiale de la Oslo, dar reprezinta o pierdere importanta pentru economia tarii.
Nu ar avea niciun sens sa mai stea, in conditiile in care investitiile in industria petroliera au atins minimul ultimilor 15 ani.
Norvegia se pregateste sa intre intr-o perioada de stagnare economica. Economia tarii, exceptand sectorul petrol si gaze, a raportat o crestere de doar 0,2% in al doilea trimestru al... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:04
Cinci mari flote nationale de pescadoare vor fi retrase din zona arctica in urma unui nou acord pentru interzicerea pescuitului in marile din apropierea Polului Nord.
Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca au cazut de acord sa-si retraga vasele de pescuit in limita a 200 de mile marine de zonele economice ale fiecarei natiuni.
Cele cinci guverne au fost alarmate de disparitia rapida a calotei glaciare din zona arctica, masura luata avand rolul de a proteja ecosistemul marin din Oceanul Arctic, arata publicatia International Business Times.
Efecte nestiute
"Am constatat ca, in urma schimbarilor climatice care au afectat distribuirea ghetii polare si fenomenele legate de mediul inconjurator, ecosistemul marin din Oceanul Arctic se modifica, iar efectele acestei schimbari sunt nestiute.
Suntem de comun acord ca este cazul sa implementam o serie de masuri preliminarii printre care si interzicerea pescuitului oceanic in zonele din largul Oceanului Arctic", se arata in acord.
Cele cinci guverne au stabilit sa deruleze si un program comun de cercetare stiintifica pentru o analiza cat mai corecta a efectelor pe care topirea rapida a calotei glaciare o poate avea.
Conform unui raport emis de Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera a Statelor Unite, nivelul calotei glaciare inregistrat anul trecut in luna septembrie a fost cel mai scazut din ultimii 36 de ani, de cand au inceput monitorizarile prin satelit.
Un alt studiu efectuat de... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 15:50
Compania Shell ar fi mutat o platforma petroliera din Alaska pentru a evita taxe in valoare de pana la sase milioane de dolari, sustine democratul Ed Markey, membru al Comitetului pentru Resurse Naturale din cadrul Camerei Reprezentantilor a Congresului SUA.
Aceasta afirmatie vine dupa ce oficialii guvernului federal au anuntat, marti, ca vor incepe sa evalueze programul de forare Shell din zona artica, scrie Reuters.
Cu aceasta ocazie ei doresc sa dezvolte noi reglementari pentru aprobarea pe viitor a operatiunilor de exploatare a zacamintelor de petrol din aceasta zona.
Shell a incercat sa mute platforma petroliera Kulluk chiar in Ajunul Anului Nou, in conditii meteorologice apropiate de cele ale unui uragan. Drept urmare, aceasta s-a lovit de stancile din apropierea unei insule din Alaska si a esuat.
Shell ar fi trebuit sa plateasca taxe de pana la sase milioane de dolari in cazul in care platforma ar fi ramas pe teritoriul statului Alaska pana pe 1 ianuarie 2013.
Compania a investit, incepand cu 2005, 292 de milioane de dolari pentru retehnologizarea acestei platforme, iar investitiile totale Shell pentru exploatarea rezervelor arctice din aceeasi perioada se ridica la nivelul de 4,5 miliarde de dolari.
Reprezentantii Shell au negat insa ca mutarea platformei s-ar fi facut pentru a evita taxele, sustinand ca singura motivatie au fost ingrijorarile cu privire la siguranta Kulluk. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:06
Agentia americana de protectia a mediului (EPA) a anuntat miercuri excluderea temporara a grupului petrolier britanic BP de la orice noi contracte cu guvernul SUA, in urma deversarii de petrol din 2010 in Golful Mexic, transmit AFP si AP.
EPA a "exclus temporar BP Exploration and Production, BP plc si intreprinderile afiliate de la noi contracte cu guvernul federal", a indicat agentia intr-un comunicat. Contractele in desfasurare nu sunt vizate, a mai specificat EPA.
In acelasi context, EPA explica faptul ca a fost nevoita sa adopte "aceasta masura din cauza lipsei de integritate profesionala a BP, demonstrata de conduita intreprinderii in urma exploziei la platforma Deepwater Horizon, care a condus la deversari de petrol, si de raspunsul la eveniment".
BP exploateaza platforma petroliera Deepwater Horizon, situata la 80 km in largul coastei New Orleans, in Louisiana (sudul SUA). Explozia intervenita la aceasta platforma la 20 aprilie 2010 s-a soldat cu 11 morti si deversarea a sute de milioane de litri de titei brut in Golful Mexic, ducand la un dezastru ecologic.
Cu doua saptamani in urma, grupul britanic a acceptat sa pledeze "vinovat" pentru mareea neagra si sa achite o amenda de peste 4,5 miliarde de dolari, in cadrul unui acord cu autoritatile americane. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 09:14