Plata TVA-ului la data emiterii facturilor genereaza costuri suplimentare semnificative pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri si complica gestiunea financiara a acestora, fiind nefasta pentru fluxul de lichiditati, arata CNIPMMR.
Plata TVA-ului la data emiterii adauga costuri bancare importante si reduce oportunitatile de investitii, sporind incertitudinea pentru multe intreprinderi creditoare, in principal IMM-uri, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiei.
Acest fapt afecteaza grav competitivitatea, rentabilitatea si viabilitatea acestora si poate determina falimentarea unor intreprinderi in mod normal viabile, mai ales in perioadele de acces limitat sau costisitor la finantare, de criza financiara.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera masura platii TVA-ului la incasarea facturilor o masura importanta pentru IMM-uri, care insa trebuie operationalizata eficient, printr-o procedura simpla, nebirocratica, clara si accesibila microintreprinderilor, care in proportie de 90% au maxim 2 salariati si resurse limitate de personal, financiare si de timp pentru implementarea masurii.
Consiliul saluta masura amanarii platii TVA-ului pe o perioada de 90 de zile, avand in vedere efectele pozitive ale acestei masuri, precum imbunatatirea fluxului de lichiditati al microintreprinderilor si intreprinderilor mici, cresterea capacitatii de redresare a IMM-urilor si reducerea unui factor major de falimentare si... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 17:40
Regulile finale pentru punerea in practica a sistemului de plata a TVA la incasare au fost clarificate, dupa ce in Monitorul Oficial au fost publicate Normele de aplicare a Codului fiscal. AvocatNet.ro va prezinta astazi o sinteza a principalelor reglementari care vor guverna de la 1 ianuarie 2013 noul sistem de TVA.
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate de Guvern prin HG nr. 1071/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 753, din 8 noiembrie 2012.
Actul normativ aduce precizari importante in ceea ce priveste aplicarea sistemului de TVA la incasare, obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru contribuabilii a caror cifra de afaceri nu depaseste suma de 2.500.000 lei.
Citeste mai multe despre Normele finale pentru plata TVA la incasare au fost publicate pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 10:42
Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme si de inechitati fiscale, desi a fost gandita ca o masura care sa vina in sprijinul societatilor comerciale, apreciaza reprezentantii Nexia Romania.
"Aceasta masura a fost anuntata de Guvern ca un ajutor pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, TVA-ul putand fi platit la incasarea facturii. De fapt este vorba de o amanare a platii cu 3 luni, acesta devenind exigibil dupa trecerea unei perioade de 90 de zile de la emiterea facturii. Asadar, 'TVA-ul la incasare' este doar cu numele, fiind de fapt o amanare de plata, care devine obligatorie dupa trecerea perioadei respective. Astfel, masura este luata tot in favoarea statului", a declarat Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, membru NEXIA.
Un posibil efect pozitiv pentru firme, insa doar teoretic, este ca acest sistem ar putea fi un impuls pentru plata facturilor. Daca inainte se incasa decontul pe TVA fara ca facturile sa fie platite, acum posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii ca factura a fost achitata.
Pentru ca statul sa stie care sunt persoanele juridice la care se va aplica noul regulament de incasare a TVA-ului, firmele trebuie sa depuna la organele fiscale Declaratia 097, unde se precizeaza ca cifra de afaceri a societatii in anul precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
"Astazi este ultima zi de depunere a acestor declaratii, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse intre 1000 si 5000 RON. Daca... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:45
Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, marti, Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului fiscal, astfel incat plata TVA se va face la incasarea facturii, incepand cu data 1 ianuarie 2013.
Plata TVA la incasare va fi aplicata in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro.
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege
Masura platii TVA la incasarea facturii se doreste a fi in sprijinul IMM-urilor, care achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul de lichiditati.
Plata TVA la incasarea facturilor - avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri
Camera Deputatilor este for decizional. mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:14
Plata TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor din 2013 are si avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri, arata un studiu realizat de Ernst & Young.
Printre avantaje se numara efectul pozitiv asupra numeralului companiilor furnizoare sau prestatoare. La polul opus, plata TVA la incasarea facturilor poate cauza si intarzieri in exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achizitioneaza bunuri si servicii, potrivit unui comunicat emis de Ernst & Young.
Firmele cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor plati TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege
Pana la introducerea acestui sistem, agentii economici trebuie sa determine daca li se poate aplica, atat din perspectiva vanzarilor, cat si a achizitiilot de la furnizorii care il aplica.
Implicatiile pentru companiile care vor fi obligate sa adere la acest sistem sunt extinse si trebuie analizate cu o atentie deosebita, sustin reprezentantii Ernst & Young.
Procedurile interne de facturare si raportare trebuie revizuite pentru a raspunde noilor cerinte de monitorizare. In plus, sistemele IT vor trebui schimbate, proces ce implica eforturi si costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada urmatoare.
Oficialii Ernst & Young vor organiza in perioada urmatoare o serie de seminarii de specialitate si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:07
Introducerea platii TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2013 va conduce la cresterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe in cresterea ocuparii si a veniturilor populatiei, conform estimarilor Guvernului.
Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanta, introducerea sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Florin Georgescu: Estimam un curs valutar mediu de 4,45 lei/euro, la finalul anului
Contribuabilii obligati sa aplice aceasta decizie sunt cei cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Proiectia actuala a FMI indica pentru anul viitor o crestere economica de 3% in Romania.
TVA la incasarea facturii: Cand si cum vom plati?
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 09:38
Companiile cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor trece, incepand din 2013, la plata TVA la incasare, iar marile firme nu vor putea sa deduca TVA daca nu isi platesc facturile catre micii furnizori, se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Toate firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar, se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare, scrie Mediafax.
"Sistemul TVA la incasare (...) nu se aplica urmatoarelor operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica", se arata in proiectul de ordonanta, publicat de MFP.
Conditii de aplicare
Firmele cu cifra de... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 11:41
Masura privind plata TVA la incasarea facturii, anuntata de Guvern si aprobata de delegatia FMI la Bucuresti, este una benefica micilor afaceristi doar in prima faza, avertizeaza consultantii de la Nexia.
FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie
"Pe de o parte, trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa, pe de alta parte, implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic. Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti", afirma Luminita Ristea, partener al CRG Nexia, filiala din Romania a Nexia International, una dintre primele zece retele de consultanta si contabilitate din intreaga lume.
Conform Luminitei Ristea, daca Guvernul va aplica aceasta modificare privind plata TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013, asa cum s-a anuntat, organele statului ar trebui sa elaboreze rapid normele de aplicare si sa ofere contribuabililor transparenta si o cat mai buna informare in legatura cu aplicarea masurii.
"Daca vom lasa informarea pe ultima suta de metri, asa cum suntem obisnuiti, riscam un mare haos. In calitate de consultanti, am identificat doar cateva dintre problemele majore care pot aparea si la care asteptam raspunsuri de la Guvernul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:00
Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul de principiu asupra masurii privind plata TVA la incasarea facturii, insa pragul maxim de 500 mii euro, propus de guvern, urmeaza sa fie negociat, a declarat, vineri, Eugenia Varna, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.
"Am convenit cu FMI ca pentru misiunea viitoare sa lucram si la calculul pentru plata TVA la incasarea facturii. Cei de la FMI sunt de acord in principiu si considera necesara, dar sa fie diferentiata, doar pentru cei afectati foarte mult, marii contribuabili nu sunt inclusi. Sunt de acord cu ideea, iar pragul il vom stabili ulterior", a precizat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.
Si Liviu Voinea, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) a confirmat, vineri, acordul de principiu al FMI asupra acestei masuri propusa de guvernul Ponta.
Oficialii romani au prezentat expertilor FMI aceasta masura, scotand in evidenta elementele de siguranta pe care le include, si anume plata facturii doar prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si interpunerea a 40 de banci din Romania ca prim filtru de siguranta prin care se pot face platile intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc.
Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri
Voinea a mentionat ca a fost prezentat expertilor... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 13:45