Ministrii de Finante din grupul statelor puternic industrializate (G7) au ajuns joi la un consens cu privire la taxarea gigantilor Internetului, precum Facebook si Google, ceea ce deschide calea pentru un acord international in acest dosar, a anuntat joi presedintia franceza a G7 la finalul reuniunii de la Chantilly, la nord de Paris, informeaza AFP.
"Ministrii au cazut de acord ca un nivel minim de taxare ar contribui la asigurarea ca aceste companii platesc taxe corecte", se arata intr-un comunicat al presedintiei franceze a G7. Un oficial francez care a dorit sa isi pastreze anonimatul a spus ca nivelul taxei urmeaza sa fie convenit in viitor.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a explicat ca este pentru prima data cand statele membre G7 s-au pus de acord asupra taxarii activitatilor fara prezenta fizica, in special a activitatilor digitale.
Consensul la care au ajuns ministrii de Finante din G7 da un impuls negocierilor care au loc in prezent in cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) pentru a se ajunge la un acord international cu privire la taxare gigantilor din domeniul digital.
Tot la reuniunea de la Chantilly, Ministrii de Finante din G7 au cazut de acord ca monedele virtuale precum proiectul Libra al retelei sociale Facebook trebuie sa respecte cele mai ridicate standarde de reglementare pentru a garanta ca nu sunt utilizate pentru spalarea banilor iar utilizatorii sunt protejati.
"Ministrii au cazut de acord... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 15:19
Companii multinationale ca lantul de cafenele Starbucks si retailerul online Amazon platesc taxe mai mici in Austria decat tarabele cu carnaciori, sustine cancelarul social-democrat Christian Kern.
Acesta a criticat si gigantii IT Google si Facebook, transmite Reuters.
El a sustinut ca daca toate aceste companii ar plati taxe mai mari, atunci ar putea fi marite subventiile pentru presa scrisa.
"Fiecare cafenea vieneza, fiecare taraba cu carnati plateste taxe mai mari in Austria decat o companie multinationala", a aratat Kern intr-un interviu acordat publicatiei Der Standard, invocand doua simboluri ale culturii culinare a capitaliei austriece.
Asta este valabil pentru Starbucks, Amazon si alte companii, a spus el, laudand decizia din aceasta saptamana a Comisiei Europene, ca Apple sa plateasca retroactiv Irlandei taxe de pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi, intrucat un acord de facilitati fiscale convenit cu guvernul de la ...citeste mai departe despre "Austria, cu tunurile pe companiile americane: Starbucks si Amazon platesc taxe mai mici decat tarabele cu carnaciori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 16:16
Autoritatile fiscale franceze solicita grupului american Google sa plateasca arierate fiscale in valoare de 1,6 miliarde de euro.
Google este criticat in mai multe state europene pentru ca utilizeaza "tehnici agresive de optimizare fiscala" pentru a reduce impozitele platite.
"In ceea ce priveste Franta, arierate fiscale care vizeaza aceasta companie se ridica la 1,6 miliarde de euro", a declarat miercuri pentru AFP o sursa din apropierea acestui dosar.
Dezvaluirea acestei informatii vine in contextul in care directorul general de la Google, Sundar Pichai, se afla la Paris unde se va intalni miercuri seara cu ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron.
La inceputul acestei luni, ministrul francez de Finante, Michel Sapin a exclus posibilitatea ca Franta sa ajunga la un acord cu Google cu privire la ...citeste mai departe despre "Google, bun de plata? Ce ii cere Fiscul francez" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 22:59
Premierul Greciei, Alexis Tsipras isi umfla demonstrativ muschii in fata partenerilor europeni, dar se pare ca adevarata lupta il asteapta in vechea Elada, unde concetatenii sai isi pastreaza obiceiul de a evita plata taxelor si impozitelor.
Pentru a-si putea dovedi credibilitatea chiar si in fata altor creditori internationali, un plan B din ce in ce mai des luat in calcul de oficialii de la Atena, Tsipras trebuie sa se arate inflexibil in fata marilor evazionisti greci, arata o analiza Bloomberg.
Evaziunea, meteahna veche
Problema eludarii sistemului de taxe si impozite este una adanc inradacinata in Grecia, Tsipras trebuind sa demonstreze mai intai ca este capabil sa isi colecteze resursele fiscale inainte de a da o noua linie in gestionarea acestora.
Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, poate ramane doar o promisiune fara acoperire daca liderul extremei stangi nu reuseste sa schimbe mentalitatea conationalilor sai.
Campania sa bazata pe reducerea impozitelor l-a propulsat in fruntea guvernului de la Atena, dar cel mai mare creditor din zona euro, Germania, se indoieste inca de necesitatea unei astfel de masuri.
Saptamana trecuta, la intalnirea dintre ministrii de finante ai celor doua tari, Wolfgang Schaeuble si Yanis Varoufakis, partea germana a reiterat propunerea de a acorda un sprijin prin 500 de specialisti in recreionarea sistemului fiscal din Grecia.... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:00
Guvernul britanic a anuntat ca va introduce o taxa de 25% din profiturile obtinute de companii in aceasta tara, dar care sunt inregistrate oficial in alt stat. Expertii avertizeaza insa ca aceasta masura ar putea incalca tratatele fiscale internationale.
Supranumita "taxa Google", ea vizeaza giganti IT, dar si alte multinationale, cum ar fi Starbucks.
Wall Street Journal avertizeaza ca din cauza unor tratate in vigoare - multe dintre ele fiind bilaterale si negociate in mod individual de-a lungul anilor - aceste companii sunt capabile sa isi mute profiturile in offshore, unde platesc biruri mult mai mici, evitand taxarea in tari precum Marea Britanie, unde ar fi achitat sume uriase.
Oficialii Google si Facebook, companii vizate de aceasta taxa, au refuzat sa comenteze pe aceasta tema.
Tratatele, un zid pentru aceasta taxa
Multe dintre acorduri au fost semnate inainte de aparitia comertului online, iar acum ele stau in calea taxei anuntate de Marea Britanie, care ar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie pregateste "taxa Google": Marele zid de care s-ar putea lovi guvernul de la Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 11:40
Fiscul din Lituania a reusit sa identifice peste 100 de persoane are nu plateau taxe pentru proprietati detinute in capitala Vilnius dupa ce a folosit imagini disponibile prin serviciul Google Street View. .
Unele state europene au acuzat Google ca incalca dreptul oamenilor la viata privata, insa in Vilnius trecerea masinilor Google Street View a pus la dispozitia autoritatilor un nou instrument pentru descoperirea celor ce nu-si platesc taxele, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
Inspectorii din Vilnius au petrecut mai multe luni cautand imagini despre active nedeclarate pentru impozitare.
"Am fost foarte impresionati. Ne-am dat seama ca putem face mai mult si intr-un timp mai scurt", a declarat seful autoritatii pentru taxe, Modestas Kaseliauskas.
Peste 100 de persoane cu taxe de platit au fost descoperite deja cu ajutorului serviciului Google
Au fost identificate deja peste 100 de persoane care au de platit taxe, dupa ce au fost comparate imaginile din Street View a circa 500 de proprietati cu registrele statului, in cautarea de constructii nedeclarate.
Doua cazuri recente, in care au fost folosite imagine disponibile prin serviciul Google, au adus statului taxe si penalitati totalizand 130.000 de dolari.
Guvernele din Europa, tot mai stramtorate financiar, incearca sa combata evaziunea prin masuri neconventionale, variind de la supravegherea aeriana la aplicatii pentru iPhone care permit populatiei sa trimita notificari despre cei pe care ii... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 13:38
Un fost angajat al Google continua razboiul impotriva Google in Marea Britanie cu o serie de acuzatii la adresa gigantului online, in privinta modalitatilor prin care Google evita plata taxelor.
Barney Jones a lucrat la Google din 2002 in 2006 si spune ca are peste 100.000 de e-mail-uri care expun evitarea imorala a platii taxelor. El sustine ca Google are un sistem prin care directioneaza profiturile prin Irlanda, catre paradisul fiscal din Bermuda, evitand astfel impozitarea veniturilor sale din Marea Britanie, scrie "The Daily Mail".
Nu sunt primele acuze de acest fel la adresa gigantului online, saptamana trecuta fiind una dificila pentru filiala din Marea Britanie. Matt Brittin, vicepresedinte al Google, a fost supus unui adevarat tir de intrebari de catre parlamentarii britanici, care au acuzat compania de "evitare calculata si lipsita de etica a platii taxelor".
Astfel, Google a platit doar 7,3 milioane de lire sterline catre statul britanic, desi a avut o cifra de afaceri de 3 miliarde de lire sterline.
Citeste mai multe despre Google, banuit de evaziune fiscala masiva in Marea Britanie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:04
Google a evitat anul trecut cheltuieli de aproximativ doua miliarde de dolari in contul taxelor aferente unor venituri de 9,8 miliarde de dolari obtinute in Europa si transferate in Insulele Bermude, aproape dublu fata de sumele circulate astfel acum trei ani.
Prin transferarea in limitele legii a profiturilor obtinute in afara Statelor Unite catre Bermude, jurisdictie unde nu se percep taxe pe castigurile companiilor, Google si-a redus cu aproape jumatate rata medie de impozitare la nivel de grup, potrivit Bloomberg.
Sumele transferate in Bermude reprezinta aproximativ 80% din profitul inainte de taxe obtinut de Google in 2011.
Cresterea veniturilor transferate de Google catre subsidiara din Insulele Bermude a fost dezvaluita intr-un document pregatit de divizia olandeza a companiei.
Opinia publica si autoritatile din Europa, Statele Unite si chiar Australia manifesta tot mai putina toleranta fata de practicile companiilor multinationale de a evita plata corecta a taxelor prin diverse artificii de contabilitate si subsidiare infiintate in paradisuri fiscale.
Compania Google este achetata de guvernele din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia
Practicile de evitare a platii taxelor efectuate de Google sunt anchetate de guvernele din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia, care incearca sa-si creasca veniturile la buget intr-o perioada economica dificila.
Saptamana trecuta, Comisia Europeana a recomandat statelor UE sa elaboreze "liste negre"... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 11:41
Politia din Italia a inceput o noua investigatie privind divizia locala a Google pentru a verifica daca isi respecta obligatiile fiscale, dupa ce autoritatile au constatat, intr-o ancheta anterioara, nedeclararea unor venituri de peste 240 milioane euro si datorii de 96 milioane euro catre stat.
Ancheta anterioara, lansata de politia financiara din Italia in anul 2007, a vizat perioada 2002-2006 si a dezvaluit ca Google pusese la punct un sistem de transferare catre Irlanda a profitului obtinut in Italia, pentru a plati taxe mai scazute, transmite CNBC.
Compania care opereaza cel mai mare motor de cautare din lume si dezvolta cel mai raspandit sistem de operare pentru smartphone-uri are probleme similare cu autoritatile din Franta si Marea Britanie.
Potrivit concluziilor anchetei anterioare din Italia, Google nu a declarat venituri de cel putin 240 milioane euro obtinute in perioada 2002-2006 si datoreaza catre stat suma de 96 milioane euro, aferenta taxei pe vanzari.
Noua investigatie are rolul de a verifica evolutia obligatiilor fiscale ale compainei in Italia. Google a precizat intr-un comunicat ca respecta legislatia fiscala in toate tarile unde activeaza.
Autoritatile italiene au intensificat in ultimele luni eforturile de supraveghere fiscala si colectare de taxe, pentru a reduce deficitul bugetar si datoria de stat.
Politia vizeaza inclusiv practicile companiilor multinationale cu activitati pe internet, care pot transfera profiturile obtinute catre... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 15:59