Proiectul prin care Primaria Capitalei vrea sa introduca taxa auto pentru Bucuresti a fost pus in dezbatere publica, iar cei interesati pot trimite observatii pana la data de 30 septembrie.
Zona la care se refera proiectul este denumita "Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) " si ea cuprinde perimetrul delimitat de Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - soseaua Stefan cel Mare - strada Polona - strada Mihai Eminescu - strada Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Sincai - strada Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - strada Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - strada Izvor - strada B.P.Hasdeu - strada Vasile Parvan - strada Berzei - strada Buzesti - Piata Victoriei.
Asadar, potrivit documentului, incepand cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totala autorizata mai mica de 5 tone pe strazile din Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este restrictionat zilnic, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, in intervalul 7:00-22:00, dupa cum urmeaza:
pentru autovehicule inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum si pentru cele electrice sau hibrid, accesul este permis fara restrictiipentru autovehicule inmatriculate in municipiul Bucuresti ai Ilfov, cu norma de poluare Euro3, accesul este permis numai in urma achizitionarii unei viniete electronice de tip Oxigen-C.pentru autovehicule inmatriculate in afara municipiului Bucuresti ai Ilfov, cu norma... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 16:45
Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca poate cere statului scoli, spitale civilizate si autostrazi doar daca isi plateste taxele si impozitele, iar autoritatile trebuie sa colaboreze pentru educarea cetatenilor, a sustinut, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
El a fost prezent la evenimentul de lansare a platformei de educatie financiara TAXEDU.
"Nu cred ca este cazul sa dezbatem cat de importanta este educatia financiara. Putem spune ca este un subiect de mare actualitate in Europa, in lume si in Romania. (...) Fara un efort coordonat intre institutii, intre autoritati, nu putem atinge obiectivul de a avea o populatie care sa inteleaga problemele economice, financiare, bancare. De exemplu: ce inseamna inflatia, cum se masoara sau care sunt avantajele unei colectari eficiente a impozitelor", a spus Isarescu.
El a aratat ca proiectul TAXEDU isi propune sa informeze tinerii si sa comunice intr-o maniera accesibila si prietenoasa cu privire la rolul impozitelor in viata noastra de zi cu zi.
"In multe domenii, mentalitatile nu tin pasul cu vremurile. Observam ca, pentru multi, plata impozitelor este o corvoada, poate ca urmare a unor experiente din trecut. Sistemele insa se modernizeaza, platim impozite online, lucrurile se simplifica. Mai este insa ceva de facut la nivelul autoritatilor si anume constientizarea ca plata impozitelor este unul dintre actele cetatenesti care ne da dreptul sa cerem statului roman modern european... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:18
Viitoarea taxa pe care proprietarii de autovehicule inmatriculate in Romania o vor plati se va aplica nu doar autovehiculelor mai vechi de zece ani, ci tututor masinilor poluante si va avea mai multe componente, care nu vor intra concomitent in vigoare la 1 ianuarie 2019, a anuntat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Aceasta s-a referit la taxa ca la o "contributie" pe care cetatenii o platesc in baza principiului conform caruia poluatorul plateste.
"Asa cum am spus de nenumarate ori, nu este vorba de o taxa de poluare, sau timbru de mediu sau o alta denumire care sa includa cuvantul taxa. In schimb, am sustinut si sustin in continuare ca poluatorul plateste si nu numai in cazul emisiilor de CO2, si in cazul deseurilor si in celellate cazuri, cel care polueaza trebuie sa plateasca.
In interiorul grupului de lucru din care fac parte specialisti ai Ministerului Mediului, Administratiei Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finantelor (...) au in cercat sa gaseasca o forma finala consultand cei doi producatori de autovehicule din Romania si cei care in decursul anilor au reusit sa ne indrume fiind specialisti in domeniu si care la ora actuala au diverse firme de consultanta, astfel incat sa nu gasim o forma a unei eventuale contributii pe care cetateanul ar trebui sa o plateasca atunci cand emisiile de CO2 ar trebui depasite, cand cilindreea folosita la autovehicul are o anumita capacitate care poate sa produca emisii si norma de poluare.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 17:30
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a marcat, marti, Ziua Internationala a Mediului, impreuna cu ministrul de resort Gabriela Gavrilescu, prezentand planurile lor comune pentru un mediu mai curat. Fosta prezentatoare de stiri a tinut, insa, sa-i asigure pe bucuresteni ca nicidecum nu s-a gandit vreodata sa instituie o taxa de poluare in centrul Capitalei.
"E adevarat, avem in continuare, ca si marile capitale, probleme din cauza traficului sufocant, care genereaza si probleme de poluare. Am citit si eu mai multe stiri si profit de invitatie sa spun ca nu ne-am gandit deocamdata la modul aplicativ de a institui o taxa de poluare in centrul Capitalei, desi ea s-ar cere, daca ar fi sa analizam doar componenta tehnica. Dar nu credem ca orasul e pregatit, nu credem ca cetatenii sunt in acest moment pregatiti fara o consultare foarte larga de a plati o taxa pentru a patrunde in zona de patrimoniu, in zona centrala.
Chiar daca, teoretic, repet, dupa toate componentele si detaliile europene ea ar putea fi instituita.
Dar incercam sa multiplicam si sa dinamizam celelalte masuri, in special incurajarea transportului public in comun, incurajarea construirii de piste de biciclisti, incurajarea recuperarii pentru cetateni a spatiilor verzi, o masurare si o monitorizare mai atenta a calitatii aerului din tara. Sa spunem sa ramana ca ultima solutie la un moment dat, daca se va pune problema, dar numai dupa o larga consultare. Dar nu acum. Am facut aceasta precizare pentru ca nu... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 14:21
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Executivul a aprobat, in sedinta de joi, o serie de masuri privind facilitarea restiturii sumelor reprezentand taxa speciala, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Ordonanta de Urgenta aprobata reglementeaza doua situatii specifice care au aparut in procesul de restituire.
"Noile prevederi vin in sprijinul persoanelor indreptatite sa li se restituie sumele achitate catre Fondul pentru mediu, dar care se afla in imposibilitatea de a anexa dovada platii acestora, in copie sau original. In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii, ANAF va verifica existenta acestui document in baza de date.
De asemenea, va fi reglementata si corectata situatia in care o persoana sa fi platit taxa, dar sa nu fi inmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care sa nu poata atasa la cererea de rambursare a taxei copii ale cartii autovehiculului si certificatului de inmatriculare.
In acest caz, cererea de restituire va fi insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document care are inscrisa mentiunea 'taxa neutilizata' si care este semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule", transmite Guvernul.
Totodata, se coreleaza unele prevederi in instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 23:06
Vicepremierul Daniel Constantin a declarat, vineri, ca taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, legislatia in domeniu urmand a fi "reformulata" in grupul de lucru de la Ministerul Mediului pentru a se introduce un certificat de calitate a aerului.
"Sigur ca nu vom inlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o alta taxa, ci cu un concept pe care incepem sa-l introducem gradual.
In perioada imediat urmatoare vom pregati legislatia asa cum ea a fost agreata si cum va fi reformulata in grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului sa introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit in aceasta perioada care vor avea un cost redus", a afirmat Daniel Constantin.
Vicepremierul a sustinut ca "acele vignete vor fi o analiza a autoturismelor care vor circula in functie de gradul de poluare".
"Cream in acest fel cadrul legislativ astfel incat autoritatile publice locale sa decida in perioada imediat urmatoare - ma refer aici nu la luni, dar probabil la ani - dupa ce probabil ca vor avea si un sistem de zonare al oraselor respective, daca vor introduce o anumita taxa pentru aceste masini sau nu.
Va fi un certificat de calitate a aerului sub forma de ecovignete, acestea vor fi eliberate atunci cand masinile merg sa faca inspectia periodica, costurile vor fi minimale, doar costurile de printare a acestor ecovignete, dupa care, sigur, prin cadrul legislativ pe care il vom crea autoritatile publice locale vor fi cele care vor... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 19:10
Consumatorul roman ar putea plati diferenta in contul taxei de poluare, actual timbru de mediu, pentru noxele emise de autoturismele Volkswagen, considera avocatii Gheorghe Piperea si Marius Coltuc.
"In mod sigur vor fi probabil pusi sa plateasca diferenta de taxa oamenii care au cumparat aceasta masina fiind convinsi ca nu are emisii prea ridicate. Autoritatile romanesti cu siguranta vor cere banii acestia de la populatie. Populatia ar trebui sa fie suparata pe tema asta pentru ca, in realitate, daca aceasta taxa trebuie s-o plateasca cineva atunci trebuie sa fie Volkswagen. Volkswagen va spune ca nu trebuie sa plateasca aceasta taxa pentru ca si Comisia Europeana a considerat-o ca fiind ilegala", a spus Piperea.
Pe de alta parte, avocatul citat a aratat ca este convins ca autoritatile europene si cele romanesti vor spune ca Volkswagen nu trebuie sa plateasca.
Scandalul Volkswagen - Seful grupului auto a demisionat: Sunt socat!
La randul sau, avocatul Marius Coltuc a ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen: Consumatorii romani ar putea plati diferenta de taxa de poluare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 14:30
Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare si ca Romania trebuie sa aplice decizia Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema.
"Sumele pentru despagubiri referitor la taxa auto sunt prevazute in bugetul fondului de mediu. Noi avem prevazut in acest an o suma de aproape 400 de milioane de lei pentru despagubiri tuturor celor care au platit taxa de prima inmatriculare. Intr-adevar, trebuie sa aplicam decizia Curtii Europene de Justitie", a spus Chitoiu.
Saptamana trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat dreptate unei sibience care a dat in judecata autoritatile romane, cerand ca, la restituirea taxei de poluare, sa primeasca si o dobanda calculata pentru perioada incepand cu plata respectivei taxe.
Mariana Irimie - care, pentru un autoturism inmatriculat pentru prima data in Germania, a platit taxa de poluare prevazuta de OUG 50/2008 - este in proces cu Administratia Finantelor Publice Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legata de suma care trebuie sa ii fie restituita.
Sibianca a cerut ca sa primeasca si dobanda incepand de la data platii taxei si pana la cea a restituirii sale efective. Dobanda este de circa 9.500 de lei, iar taxa platita in 2008 a fost de 6.700 lei.
Avocatul persoanei respective, Dragos Tarsia, a declarat ca dupa decizia instantei multi dintre cei... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:48