phos si Mastercard lanseaza un proiect pilot prin care introduc o solutie de plata inovatoare, compatibila cu dispozitivele mobile Android, care le va permite micilor comercianti acceptarea platilor contactless, fara necesitatea unor echipamente suplimentare.
Solutia, simpla si eficienta, va facilita acceptarea platilor fara numerar pentru milioane de IMM-uri si, prin urmare, va contribui la dezvoltarea acestora.
Comerciantii micro, mici si mijlocii reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, insa, in mod traditional, modul lor de functionare presupune exclusiv acceptarea platilor in numerar, o modalitate de plata nesigura si dezavantajoasa din pricina costurilor ascunse si a problemelor de securitate inerente.
Prin acest parteneriat, phos si Mastercard vin cu o solutie alternativa pentru a permite IMM-urilor sa accepte plati electronice, intr-o maniera simpla, sigura si eficienta.
"Astazi, clientii oricarei firme, indiferent de marimea acesteia, se asteapta sa li se ofere posibilitatea de a plati in orice mod aleg. Libertatea de alegere a modalitatii de plata a devenit fundamentala, fapt ce a reprezentat o adevarata problema pentru afacerile mici.
Solutia oferita de phos este conceputa special sa se plieze pe nevoia de flexibilitate si de costuri accesibile a micilor comercianti, oferindu-le oportunitatea de a se folosi de o tehnologie deja disponibila, precum smartphone-ul, pentru a accepta, in mod convenabil si sigur, plati contactless", a... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:41
Asociatia Administratorilor de Piete pune Capitala pe harta oraselor unde este implementat sistemul de plata cu cardul la piata, alaturi de Sibiu, Galati si Iasi.
De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plata este posibila in pietele Matache si Domenii.
Pentru ca sezonul agricol este pe final, pentru Bucuresti, montarea POS-urilor va fi reluata din primavara lui 2020. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost inregistrate la Sibiu, unde numarul solicitarilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producatori au anuntat deja ca vor folosi aparatele si in extrasezon.
"La inceput, producatorii au fost reticenti. Le-a fost teama ca vor deveni tinta fiscului sau ca vor ramane fara bani. Ceea ce s-a intamplat la Sibiu dupa primele luni de la implementare ne da sperante mari. Vazand succesul avut de colegii de taraba, producatorii au inceput sa vina ei catre noi si sa ne ceara introducerea de noi POS-uri. Mai mult, toti producatorii din halele de branza din cele patru orase au anuntat deja ca vor folosi aparatele si pe parcursul iernii, tuturor crescandu-le veniturile consistent", a povestit impactul masurii Teodor Ioan Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania.
Pentru Bucuresti, proiectul dezvoltat de Asociatia Adminstratorilor de Piete din Romania in colaborare cu Mastercard si Patria Bank, beneficiaza de sustinerea Primariei Sectorului 1.
"Comertul din pietele Sectorului 1 tine pasul cu progresul... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 13:26
Vanzarile, fluxul de numerar, inventarul alimentelor si alte aspecte ce tin de contabilitate pot face cresterea unui restaurant un proces dificil. Un sistem POS iti va permite sa oferi servicii mai bune pentru clienti, deoarece vei putea gestiona mai clar comenzile, platile si promotiile. Iata ce trebuie sa stii despre acesta!
Cum functioneaza un sistem POS
Un sistem de tip POS (Point of Sale) reprezinta aparatura si software-urile folosite de catre comercianti pentru efectuarea tranzactiilor. Adesea, acesta este mentionat si sub alte denumiri precum POP (Point of Purchase) sau EPOS (Electronic Point of Sale).
Desi un astfel de sistem va avea costul de achizitie mai ridicat decat o casa de marcat simpla, tranzactiile vor fi mai rapide si vei scurta timpul de asteptare al clientilor.
De asemenea, il poti folosi si pe post de procesor de card. Nu doar ca platile vor fi securizate, dar scazi si riscul unei eventuale fraude din partea angajatilor, deoarece le poti limita accesul acestora cu o parola.
Sistemul POS te va ajuta sa-ti administrezi afacerea mai bine, realizand raporturi detaliate si oferind posibilitatea de a le exporta in alte programe.
Avantajele unui sistem POS
Un sistem POS are capacitatea de raportare orara, zilnica si in timp real, transmitand date referitoare la fluxul de vanzari. Poti crea rapoarte saptamanale, fara interventie manuala.
Unele sisteme iti vor permite sa setezi si alerte atunci cand se ating diferite limite, precum un... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 17:26
Emiterea de carduri este o activitate profitabila spre deosebit de profitabila, cu rate de castig pentru banci cuprinse intre circa 60% si 100%, in timp ce acceptarea de carduri la plata produce o pierdere in jur de 30%, a declarat vineri Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.
Am sesizat, pe baza datelor furnizate de catre banci, ca emiterea de carduri este profitabila spre deosebit de profitabila. Nu este un lucru rau, noi nu blamam obtinerea de profit de catre banci, cu rate intre 60 si ceva si pana la 101%. De la caz la caz, depinde de talia bancii si de alte elemente. In schimb, in acceptarea de carduri, pierderea din aceasta activitate este undeva la 30%. Multe banci fiind in situatia si de emitenti si de acceptant, se compenseaza", a afirmat Valentin Mircea la conferinta Mediafax Talks about Banking.
La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, apreciaza ca activitatea bancilor privind cardurile nu este profitabila decat dupa ce se atinge o masa critica, ceea ce se intampla dupa multi ani.
"Cred ca activitatea de emitere de carduri este o activitate profitabila, dar activitatea in general cu cardurile nu este foarte profitabila. Ea devine profitabila dupa ce se atinge o masa critica, iar aceasta masa critica se atinge dupa multi ani. Cheltuielile initiale cu intrarea in Visa, intrarea in MasterCard, cumpararea de echipamente, cumpararea de software, ATM-uri, POS-uri este destul de costisitoare si... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:46
Programul Operational Sectorial Transport ar putea redeveni functional in cel mai scurt timp, in conditiile in care toate masurile impuse de documentul de pre-suspendare a POS - T, dar si cele din documentul de incetare a platilor pentru POS-T, sunt indeplinite, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, Autoritatea de Audit va transmite Comisiei Europene, pana cel tarziu pe 13 mai, raportul cu privire la controlul pe care l-a efectuat la Autoritatea de Management.
"In iunie 2012, Comisia Europeana a dispus intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial de Transport si ni s-a impus implementarea a opt masuri specifice. Cand am ajuns la acest minister, doar una dintre acestea era in implementare, pentru restul nefiind inceputa.
De asemenea, in ceea ce priveste pre-suspendarea, dupa ce a avut loc intreruperea platilor, in luna decembrie POS a fost pre-suspendat. La fel, in momentul in care am ajuns in minister, nicio masura ridicata in documentul de pre-suspendare nu era indeplinita. Vreau sa va zic ca astazi putem spune, dupa ce Autoritatea de Audit si-a incheiat controlul la Autoritatea de Management, ca toate masurile din documentul de pre-suspendare si din documentul de incetare a platilor sunt indeplinite.
Autoritatea de Audit a promis ca cel tarziu in 13 mai va transmite CE raportul si eu sper ca in cel mai scurt timp Comisia sa ridice pre-suspendarea si incetarea de plati, iar... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 17:34
Platile pentru intreprinzatorii care au realizat proiecte prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice vor fi reluate la finalul lunii ianuarie 2013, a declarat ministrul pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, vineri, la o conferinta de presa.
"Prima grija este deblocarea POS CCE pentru IMM si mediul de afaceri. Noi am preluat proiectul blocat, sunt peste 500 milioane lei cu intarzieri de peste un an la unii intreprinzatori ce trebuie platite.
In urma unei discutii cu Ministerele Bugetului, Finantelor, Fondurilor Europene, am gasit o solutie ca la sfarsitul lui ianuarie sa incepem platile", a afirmat Maria Grapini.
Comisia Europeana (CE) a transmis in 25 octombrie 2012 autoritatilor romane o scrisoare de 'presuspendare' pentru trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE printre care si "Cresterea competitivitatii economice". mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 17:02
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.
Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.
Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.
POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.
Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 13:25
Visa estimeaza ca 10-15% din tranzactiile Visa din Europa vor fi facute prin intermediul telefonului mobil. In momentul de fata 1,7 trilioane de euro se cheltuie prin intermediul cardurilor Visa.
"In 10 ani estimam ca vom avea de la 5 miliarde, la 50 de miliarde de dispozitive conectate la Internet si ca tranzactiile cu mobilul vor intrece tranzactiile cu cardul bancar", sustine Catalin Cretu, director general pentru Romania, Visa Europe.
Acesta este de parere ca, in Romania, unul dintre obstacolele cele mai mari impotriva platilor cu cardul la POS este ca oamenii nu stiu cati bani au pe card. "Prefera sa-si scoata toti banii, sa-si lase cardul acasa si pe urma sa-si faca platile cash".
Catalin Cretu mai spune ca orice banca trebuie sa implementeze un serviciu de alerte, prin intermediul caruia sa-si anunte utilizatorii despre tranzactiile efectuale si soldul ramas in cont. "Aceste informatii devin si mai importante in momentul in care calatoresti in strainatate", apreciaza acesta.
Exista trei banci in Romania, dar nu sunt mai mult de 3.000 de POS-uri contactless, din peste 100.000 de POS-uri din piata. Pentru ca aceasta tehnologie sa fie implementanta, este necesara intervantia primilor sase jucatori mari din industria bancara. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 13:41
Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat un bonus total de circa 1,55 milioane lei clientilor care au facut folosit cardurile emise de banca la plata cu cardul la comercianti in tara si in strainatate sau pe internet in perioada 1 iunie-30 septembrie 2009, arata un comunicat trimis marti de BCR, informeaza NewsIn.
De asemenea, ponderea tranzactiilor efectuate cu cardurile BCR la aparatele pentru plata cu cardul la comercianti (POS) a crescut in septembrie 2009 fata de luna similara a anului trecut cu 6 puncte procentuale, la 24% din totalul tranzactiilor efectuate cu cardul, a mai anuntat banca.
"Aceasta crestere a fost influentata puternic de programul special de loialitate desfasurat de noi, in pofida contextului economic dificil. Programul de loialitate i-a determinat pe utilizatorii de carduri sa renunte la numerarul de la ATM-uri, ceea ce a generat o scadere a ponderii tranzactiilor la ATM de la 82% in 2008 la 76% in 2009. Oamenii incep sa inteleaga avantajele si beneficiile platilor direct cu cardul", a declarat directorul directiei de carduri din BCR, Igor Zganjer.
Bonusul acordat pentru cardurile de debit a crescut cu 16% comparativ cu perioada 12 februarie - 31 mai 2009, iar pentru cardurile de credit, bonusul acordat a crescut cu 8,4% pentru aceeasi perioada.
BCR, parte a grupului Erste, emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are o retea nationala de aproape 2.100 de bancomate (ATM) si circa 16.500 de terminale electronice operationale la comercianti... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 13:20