Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Ucraina a decis sa treaca termocentralele de pe gaze naturale pe pacura si sa inchida scolile in incercarea de a face economii la gaze naturale, dupa ce grupul rus Gazprom a refuzat sa reia livrarile spre Ucraina, a anuntat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Ihor Nasalyk
Deficitul in aprovizionarea cu gaze naturale vine intr-un moment in care consumul a atins un nivel de varf, dupa ce un val de frig a acoperit cu zapada cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei si a dus la scaderea temperaturilor sub zero grade Celsius, transmite Reuters.
Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev ca lipsa livrarilor de gaze naturale rusesti a creat un deficit de aprovizionare de pana la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei.
Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe pacura a fost posibila economisirea unei cantitati de aproximativ 15 milioane metri cubi pe zi, a informat Nasalyk.
De asemenea, Ministerul Energiei a cerut autoritatilor locale sa suspende activitatea gradinitelor, scolilor si universitatilor pana la data de 6 martie.
Joi, grupul rus Gazprom a anuntat ca a decis sa revina la sistemul de plata anticipata in relatia cu Ucraina adaugand totodata ca nu va relua livrarile de gaze naturale pana cand nu va fi incheiat un act aditional la actualele contracte.
Aceasta dupa ce miercuri, un tribunal international de arbitraj de la Stockholm a decis ca Gazprom trebuie sa plateasca firmei... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:20
Naftogaz, compania ce asigura transportul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, a achizitionat de la furnizorul rus Gazprom o cantitate de resurse care va acoperi 5 zile de consum.
Suma achitata este de 15 milioane de dolari, arata Russia Today.
"Gazprom a primit acesti bani in cont, iar ei acopera 45,6 milioane de metri cubi de gaze, adica 5 zile de consum", a explicat directorul companiei, Sergei Kupriyanov.
In prezent, Rusia livreaza tarii vecine o cantitate de 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Vladimir Putin toarna din nou gaz pe foc: Vestea proasta venita de la Kremlin
In luna martie, Ucraina va face plati esalonate catre gigantul energetic rus.
Declaratia sefului Gazprom vine la scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a mentionat, miercuri, ca gazele pentru care Kievul a platit in avans le va ajunge ucrainenilor doar doua zile.
Luni seara, Kievul si Moscova au ...citeste mai departe despre "Pas cu pas, Ucraina isi cumpara gazele necesare din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 13:18
Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.
Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.
Furnizare la trei sferturi din volum
Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.
"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.
Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.
In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.
Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:
"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".
Rusia vrea bani pentru gazul livrat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
Gazprom a avertizat ca va opri livrarea de gaze naturale catre Ucraina peste doua zile, daca guvernul de la Kiev nu va efectua o noua plata, in avans, astfel ca va fi pusa in pericol furnizarea de gaze catre tarile din Europa, relateaza Reuters si Sputnik News.
"Ucraina nu a facut plata in avans la timp. Astazi, Ucraina mai are doar 219 milioane de metri cubi de gaze pentru care a platit", a declarat Alexei Miller, directorul general al Gazprom.
Miller a precizat ca intreruperea furnizarii de gaze catre Ucraina "va crea riscuri serioase pentru tranzitul de gaze catre Europa".
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze al Europei, aproape jumatate din cantitate fiind livrata prin conducte aflate pe teritoriul Ucrainei.
Compania ucraineana de stat din domeniul energiei Naftogaz a acuzat luni Rusia ca nu a livrat volumul de gaze naturale pentru care guvernul de la Kiev a platit in avans. Potrivit Naftogaz, Gazprom ar fi livrat doar 47 de milioane de metri cubi de gaze din cantitatea de 114 milioane de metri cubi ceruta.
Saptamana trecuta, guvernul de la Kiev a intrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor din estul Ucrainei controlate de rebelii prorusi. In urma acestei decizii, Moscova a inceput sa livreze direct gaze in zonele din estul Ucrainei, un purtator de cuvant al Gazprom sustinand ca furnizarea de gaze se face ep baza unui contract incheiat cu Naftogaz.
Anul trecut, Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina pentru sase luni, din cauza... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:48
Rusia si-a pus in practica amenintarea si a introdus luni un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, dupa expirarea unui ultimatum, o masura care va conduce la intreruperea furnizarii catre Kiev, relateaza AFP.
Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea platii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), "Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze", a anuntat grupul rus intr-un comunicat.
"Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. Incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit", a adaugat grupul, fara sa precizeze care sunt consecintele imediate.
Decizia Gazprom risca sa conduca la perturbari ale livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, dintre care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, ca in precedentele conflicte gazifere, in 2006 si 2009.
Kievul a refuzat sa accepte cresterea pretului decisa de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, o consecinta a demiterii fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale a fost scumpita atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa. Ca "ultima oferta", Moscova a propus pretul de 385 de dolari.
O noua sedinta de negocieri care a avut loc duminica seara la Kiev s-a... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 10:30
Livrarile de gaze rusesti catre Uniunea Europeana sunt stabile si nu exista informatii privind o posibila intrerupere a acestora, a afirmat marti un purtator de cuvant al Gazprom, transmite Reuters.
O sursa de la Gazprom care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat ca Rusia livreaza Ucrainei cantitatea obisnuita de gaze naturale.
Saptamana trecuta, Gazprom a decis sa prelungeasca cu o zi, pana la data de 10 iunie, termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa-si achite datoriile pentru gazele naturale livrate. "La cererea partii ucrainene, data limita pentru rezolvarea problemei privind platile a fost amanata pentru 10 iunie, din cauza faptului ca data de 9 iunie este o zi libera in Ucraina", a informat grupul rus intr-un scurt comunicat de presa publicat la sfarsitul unei reuniuni intre directorul Gazprom, Alexei Miller, si directorul companiei ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev.
Gazprom a amanat deja ultimatumul sau cu o saptamana, de pe data de 3 pana pe data de 9 iunie, dupa ce in mai a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineana Naftogaz pentru livrarile de gaze naturale.
Blocaj in negocierile dintre Rusia si Ucraina
Ucraina si Rusia nu au ajuns la un acord privind pretul gazului cumparat de Kiev si plata datoriei catre Gazprom, dar discutiile vor continua marti seara sau miercuri dimineata la Bruxelles, a anuntat marti comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, dupa sapte ore de negocieri dificile incepute luni... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 11:51
Restantele acumulate de Ucraina la plata gazelor naturale importate din Rusia sunt "intolerabile", avertizeaza Aleksandr Medvedev, presedintele Gazprom Export si vicepresedinte al Gazprom, subliniind ca datoriile vor atinge 3,5 miliarde de dolari (2,5 mld euro) in mai.
"Aceasta situatie, dupa cum a spus presedintele Vladimir Putin, este intolerabila; Ucraina nu a mai facut plati din ianuarie", a declarat Aleksandr Medvedev, citat de AFP.
"Nu am intrerupt gazele si nu avem intentia de a face acest lucru. Dar, data fiind situatia, ne rezervam dreptul de a impune Ucrainei un sistem de plata in avans si vor avea gazul pe care il platesc in avans", a subliniat vicepresedintele Gazprom, explicand ca aceasta clauza figureaza in contractul cu Kievul.
"Vom continua sa livram gazul necesar clientilor europeni", a dat asigurari Aleksandr Medvedev.
Saptamana trecuta, presedintele rus, Vladimir Putin, a acordat Ucrainei termenul de o luna pentru a rezolva problema platilor.
"Pe 16 mai, ii vom informa pe partenerii nostri ucraineni ca introducem sistemul de plata in avans. Vor putea plati pana la 1 iunie gazul pe care il doresc pe luna iunie", a explicat Aleksandr Medvedev. mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:06
Ucraina a inceput discutiile cu Romania, Germania si Turcia pentru a cumpara intre 2 si 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste tari, intr-o tentativa de a reduce importurile de gaz rus.
Naftogaz, compania nationala de energie a Ucrainei, intentioneaza sa cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul sau de import, a declarat sambata directorul societatii Ievgheni Bakulin, citat de Kommersant Ucraina.
Bakulin a precizat ca pretul gazului natural in Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decat cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.
Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Kiev. Ucraina insista ca actualul pret este prea mare. In schimbul scaderii pretului, Moscova vrea sa preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca tara sa plateste anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decat tarile europene pentru gazul natural rus. El considera ca pretul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, fata de 400 de dolari, cat va plati tara in trimestrul patru al anului 2012. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 15:10