Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.
"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.
Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.
"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.
Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
Ordonanta privind plata defalcata a TVA a fost dezbatuta marti, din nou, de Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.
Conturile de Split TVA nu vor putea fi folosite de companii pentru plata altor obligatii bugetare, a propus Viorel Stefan, fost ministru de Finante si presedintele Comisiei, la solicitarea Ministerului de Finante.
Totusi, conturile vor putea fi executate in acest scop, potrivit Profit.ro.
Initial, Comisia hotarase ca din conturile de Split TVA vor putea fi achitate si alte obligatii bugetare, insa proiectul de aprobare a ordonantei de urgenta privind Split TVA a fost amanat pentru o zi si retrimis spre modificare.
OUG privind sistemul de plata defalcata al TVA ar fi trebuit adoptat luni de Camera Deputatilor, insa Ioan Munteanu, liderul grupului PSD, a propus amanarea cu o zi, sustinand ca unele texte trebuie "corelate" cu legile in vigoare.
Astfel, initial era stabilit ca se vor putea debita conturile de TVA nu doar cu taxa achitata in contul de TVA al furnizorului, ci si cu plata altor obligatii bugetare.
La solicitarea Ministerului Finantelor, insa, se va reveni la debitarea conturilor de split TVA exclusiv pentru operatiuni cu TVA.
Afla care sunt toate modificarile decise la Camera Deputatilor
La sfarsitul lunii noiembrie, membrii Comisiei de Buget-Finante a Camerei au modificat propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind TVA Split, majorand de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 18:07
Dupa deja discutatele si uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodarii, impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate) care au pus pe jar intreaga comunitate de afaceri din tara noastra, romani si straini deopotriva, acum Guvernul ne pune la incercare cu un nou subiect: contul defalcat de TVA.
Consultantul fiscal Gabriel Biris explica, intr-un articol pentru Curs de Guvernare, detalii despre noua masura luata in calcul de Guvern.
Despre ce este vorba?
Guvernul ar vrea ca toate companiile din Romania sa mai deschida un cont la banci sau la Trezorerie, cont in care sa incaseze TVA aferent facturilor emise catre clienti si din care ar urma sa plateasca doar TVA aferent facturilor de la furnizori sau de TVA catre buget, iar disponibilul ar putea fi folosit de catre companie doar cu aprobarea ANAF (aprobare care probabil insa ca va implica un control similar cu cel de la rambursari de TVA).
Care este scopul?
Scopul declarat al acestei masuri este reducerea evaziunii prin crearea unui circuit financiar controlat, paralel cu circuitul financiar "normal", astfel incat hotii sa nu mai aiba acces liber la TVA-ul care circula in B2B.
In subsidiar, autorii propunerii sustin ca masura ajuta si companiile care vor avea banii pusi de o parte pentru plata TVA pe 25 ale lunii urmatoare.
Cand?
Masura - care implica modificari in sistemele informatice ale companiilor, ale bancilor si ale ANAF, deschiderea a sute de mii de conturi noi, training pentru... mai mult
Luni, 31 Iulie 2017, ora 17:30