Parte dintre agentii economici din Romania sunt obligati sa aplice, incepand cu 1 martie, sistemul de plata defalcata a TVA. Altii o vor face doar daca vor considera ca ii avantajeaza.
Iata ce trebuie sa stie agentii economici platitori de TVA, dupa ce in Monitorul Oficial din 28 februarie 2018 s-au publicat ordinele ANAF nr. 565 si nr. 566.
Incepand cu data de 1 martie 2018, aplica in mod obligatoriu sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce inregistreaza datorii restante la TVA la data de 31 decembrie 2017, neachitate pana la data de 31 ianuarie 2018.
Se considera datorie restanta o suma mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si 5.000 lei pentru contribuabilii mici si persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA.
Cu aceeasi data, aplica sistemul de plata defalcata a TVA persoanele care la data de 31 decembrie 2017 sunt in sfera procedurilor de insolventa.
Vor intra in sistemul de plata defalcata a TVA acei operatori economici care dupa data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza datorii la plata TVA intr-o suma mai mare decat plafoanele amintite, daca nu achita debitul in termen de 60 de zile lucratoare.
Aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA vizeaza si persoane care vor intra in procedura insolventei ulterior datei de 1 ianuarie 2018.
Pot opta pentru aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA si ceilalti operatori economici inregistrati in... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 11:08
Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.
"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.
Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.
"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.
Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
Ordonanta privind plata defalcata a TVA a fost dezbatuta marti, din nou, de Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor.
Conturile de Split TVA nu vor putea fi folosite de companii pentru plata altor obligatii bugetare, a propus Viorel Stefan, fost ministru de Finante si presedintele Comisiei, la solicitarea Ministerului de Finante.
Totusi, conturile vor putea fi executate in acest scop, potrivit Profit.ro.
Initial, Comisia hotarase ca din conturile de Split TVA vor putea fi achitate si alte obligatii bugetare, insa proiectul de aprobare a ordonantei de urgenta privind Split TVA a fost amanat pentru o zi si retrimis spre modificare.
OUG privind sistemul de plata defalcata al TVA ar fi trebuit adoptat luni de Camera Deputatilor, insa Ioan Munteanu, liderul grupului PSD, a propus amanarea cu o zi, sustinand ca unele texte trebuie "corelate" cu legile in vigoare.
Astfel, initial era stabilit ca se vor putea debita conturile de TVA nu doar cu taxa achitata in contul de TVA al furnizorului, ci si cu plata altor obligatii bugetare.
La solicitarea Ministerului Finantelor, insa, se va reveni la debitarea conturilor de split TVA exclusiv pentru operatiuni cu TVA.
Afla care sunt toate modificarile decise la Camera Deputatilor
La sfarsitul lunii noiembrie, membrii Comisiei de Buget-Finante a Camerei au modificat propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind TVA Split, majorand de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 18:07
Mai putin de 300 de firme au aplicat pentru mecanismul platii defalcate a TVA, in conditiile in care numai in Bucuresti au beneficiat de indrumare 590 de firme, potrivit unor surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Astfel, luni seara erau, in total, 273 de firme care au optat pentru plata defalcata a TVA, dintre care 12 companii de stat.
Fiscul anunta luni, intr-un comunicat, faptul ca mai putin de 600 de firme din Bucuresti au beneficiat de indrumare referitoare la plata defalcata a TVA, in cadrul unor intalniri organizate de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice.
"Pana in prezent, pe aceasta tema au avut loc 5 intalniri cu 590 de reprezentanti ai contribuabililor interesati de mecanismul privind plata defalcata a TVA, intalniri organizate si la sediul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Toate intalnirile au avut alocate sesiuni de intrebari si raspunsuri", preciza, luni, ANAF.
In zilele de 4 si 5 octombrie 2017, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti (DGRFPB) a organizat inca doua intalniri cu reprezentantii contribuabililor interesati de mecanismul platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata, prevazut de Ordonanta Guvernului nr. 23/ 2017. Cele doua zile de dezbateri au avut loc la sediul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) filiala Bucuresti, in prima zi participand 295 de persoane, iar in cea de-a doua 176 de persoane.
In cadrul... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 16:32
Firmele nu s-au inghesuit sa implementeze optional Split TVA, asa cum credea in luna septembrie ministrul de Finante Ionut Misa. Ca au sau nu contracte cu statul, firmele au aratat reticenta fata de noua masura ce a devenit functionala de la 1 octombrie si care va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.
Printre sutele de mii de firme care se pare ca amana cat pot implementarea este si Tel Drum, firma de constructii de care numeroase anchete de presa, dar si dezvaluiri ale fostilor sai apropiati, cum ar fi Victor Ponta, il leaga pe Liviu Dragnea. Seful PSD a negat insa de fiecare data.
"Contribuabilul TEL DRUM SA, cu domiciliul fiscal in localitatea MUN. ALEXANDRIA, nu figureaza la data de 04.10.2017 (data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA", arata ANAF intr-un raspuns la solicitarea jurnalistilor de la Profit.ro.
Cu cateva zile in urma, sursa citata arata ca, potrivit datelor obtinute de la ANAF, de la 1 octombrie doar 175 de firme au optat pentru Split TVA, chiar daca ministrul de Finante, Ionut Misa, sustinea ca exista mii de firme care vor sa aplice acest sistem.
In total, in Romania exista aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.
Noul sistem a fost dur criticat de reprezentantii mediului de afaceri. In plus, sondajele realizate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil aplicarea acestui sistem.
Citeste si:
Split TVA loveste in mediul de afaceri: Costuri... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:22
19 din 20 de firme se opun mult-criticatului sistem split TVA, sau plata defalcata a TVA. In plus, Comisia Europeana recomanda o perioada de 4 ani pentru aplicarea masurii.
Daniel Anghel, reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, a precizat, potrivit Profit.ro, ca 95 la suta din mediul de afaceri se opune platii defalcate a TVA.
"Este evident ca, in trei luni, foarte multe companii, chiar foarte mari, cu fabrici in Romania si zeci de mii de tranzactii, nu au cum sa implementeze sistemul", a spus Anghel.
Acesta mai sustine ca cea mai redusa rata de colectare a TVA din randul statelor UE si evaziunea fiscala ridicata nu sunt motive pentru a justifica introducerea unei astfel de masuri.
Totodata, Daniel Anghel a subliniat ca reprezentantii Comisiei Europene recomanda o perioada de 4 ani pentru implementarea obligatorie a sistemului de split TVA, dar si ca autoritatile din tara noastra nu au efectuat vreun studiu de impact si nu au consultat Comisia Europeana.
La randul sau, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Parvan, spune ca masura a fost introdusa de Guvern fara un studiu de impact si implica anumite costuri suplimentare pentru mediul de afaceri.
In plus, nu face parte din programul de guvernare al PSD - ALDE.
Saptamana viitoare, conducerea ANAF va fi chemata in Parlament pentru a se stabili daca Fiscul poate sa gestioneze plata defalcata a TVA.
Citeste si: Totul despre Split TVA: Cum functioneaza pas cu pas, cine... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 19:41
Mecanismul platilor defalcate de TVA continua sa provoace ingrijorare in mediul de afaceri.
Dupa USR si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care sustin ca introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA va bloca economia si va genera dificultati de cash-flow majore, si PwC Romania lanseaza un avertisment legat de aceasta masura a Guvernului, sustinand ca Romania ar deveni singurul stat membru al Uniunii Europene ce aplica cu caracter obligatoriu si general acest sistem.
"Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare si sarcini aditionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, gestionarea platilor, precum si cu modificarea procedurilor interne de lucru.
De asemenea, companiile vor suporta costuri aditionale cu comisioanele bancare generate de cresterea semnificativa a tranzactiilor bancare si cu eventualele sanctiuni impuse in cazul unor erori sau intarzieri de implementare.
Am dori sa atragem atentia asupra consecintelor atrase de implementarea sistemului, atat la nivelul contribuabililor ce vor avea dificultati operationale in vederea implementarii sistemului intr-un termen extrem de scurt, precum si la nivelul ANAF care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitarilor de transfer a unor sume din contul de TVA in contul curent", a declarat Mihaela Mitroi, liderul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 11:41
Mecanismul platilor defalcate de TVA pe care autoritatile vor sa il introduca este criticat din cauza efectelor pe care ar putea sa le produca.
Uniunea Salvati Romania avertizeaza ca Guvernul Tudose va bloca economia Romaniei prin introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA, lucru sustinut si de reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care spun ca acest lucru va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate.
"Coalitia de guvernare PSD - ALDE continua razboiul injust cu firmele si contribuabilii onesti din Romania. Prin introducerea obligatiei de a plati si incasa taxa pe valoare adaugata intr-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme platitoare de TVA va fi bulversata si blocata", se arata intr-un comunicat al USR remis luni Ziare.com.
Astfel, USR avertizeaza ca decizia Guvernului prin care se introduce obligatia de plata defalcata a TVA va duce la un blocaj total in economie.
Reprezentantii USR atrag atentia ca, in acest fel, banii contribuabililor din TVA vor fi blocati intr-un cont separat, care nu vor putea fi folositi decat cu aprobarea ANAF.
Ei spun ca exista riscul aparitiei unor situatii de abuz in care functionarii Fiscului, intentionat sau nu, vor intarzia sa aprobe folosirea unor sume care de fapt si de drept sunt ale agentilor economici.
Totodata, transmite USR, sanctiunea pentru plata gresita a TVA, de... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 17:07
Autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, se arata intr-un proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"In Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017.
Prin acest mecanism se urmareste cresterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, avand in vedere ca taxa incasata de la clienti nu mai poate fi directionata pentru alte plati, ci doar pentru taxa datorata furnizorilor sau bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit acestuia, astfel se vor reduce si situatiile in care se calculeaza si se platesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplatii TVA datorate de catre persoanele impozabile, intrucat prin acest mecanism se asigura disponibilitatile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat si se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plati ca eventuale accesorii.
"Prin aplicarea mecanismului platilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astazi unii agenti economici le realizeaza prin utilizarea TVA in alte scopuri decat cele... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 22:10