Sindicalistii din Federatia Mecanicilor de Locomotiva sustin ca CFR Marfa are popriri pe toate conturile si, in consecinta, nu le va putea plati, pe 30 martie, salariile celor 7.500 de angajati.
In plus, fara bani, CFR Marfa nu se va putea inscrie nici la licitatiile de zilele urmatoare pe care spera sa le castige, ca sa poate ramane pe piata. Deja a pierdut doua dintre ocazii, potrivit unor documente furnizate de sindicalisti.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, sustine ca aceasta criza a societatii este cauzata atat de nepasarea statului, cat si de interesele celor care ar vrea sa aduca CFR Marfa in sapa de lemn si sa-i preia clientii.
Potrivit unui document prezentat de sindicalistii CFR Marfa joi, in cadrul unei conferinte de presa, CFR Marfa SA are de platit catre Compania Nationala CFR SA 835.829 lei, dintre care 590.126 lei sunt datorii curente, iar restul, penalitati.
Cum s-a ajuns ca CFR Marfa sa datoreze aceste sume, dupa ce in urma cu numai cini ani statul ii stersese datoriile, a explicat pentru Ziare.com presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu.
"In primul rand, taxele platite de societate pentru exploatarea infrastructurii sunt foarte mari. Pentru fiecare kilometru pe care fiecare tren il parcurge pe cale ferata, se plateste catre CFR SA o taxa de circa 15 lei, echivalentul a 3,6 euro. Apoi, se lucreaza cu locomotive vechi de peste 60 de ani si cu vagoane vechi,... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 19:13
Consiliul de Administratie al CFR Marfa a inceput la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati, in conformitate cu angajamentele fata de FMI, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a intalnit joi cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, care au cerut informatii actualizate privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfa SA si situatia arieratelor.
"Ministrul Dan Sova a prezentat oficialilor faptul ca in data de 28 martie 2014, conform angajamentului catre FMI, Consiliul de Administratie al CFR Marfa a demarat procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati. De asemenea, ca masuri pentru reducerea arieratelor, pana la sfarsitul lunii martie au fost compensate creantele CET-urilor in suma de 87,4 milioane lei, a fost casat si valorificat materialul rulant si iesit din exploatare, au fost incheiate contracte noi si au incetat prestatiile catre clientii care au arierate la CFR Marfa. Ministrul Dan Sova a supus atentiei reprezentantilor organismelor financiare internationale faptul ca, la ora actuala, CFR Marfa nu inregistreaza arierate la bugetul general consolidat si nici la furnizorii de energie", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, si continuarea procesului... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 12:31
CFR Marfa estimeaza venituri de 1,11 miliarde lei anul viitor, in crestere cu 8,6% fata de nivelul de 1,02 miliarde lei prevazut in proiectul de buget aferent acestui an, si pierderi de 82 milioane lei, de 2,7 ori mai reduse comparativ cu rezultatul negativ de 220 milioane lei prognozat pentru 2013.
Proiectul bugetului rectificat de venituri si cheltuieli (BVC) pentru 2013 si cel pentru 2014 au fost lansate in dezbatere de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfa.
Proiectul de BVC pentru 2014 prevede la rubrica "bonusuri" o suma similara cu cea stabilita in acest an, de 1,12 milioane lei, si cheltuieli aferente contractului de mandat in crestere de la 1,48 milioane lei la 2,25 milioane lei.
Totodata, compania estimeaza ca va aloca 626,8 milioane lei pentru cheltuieli cu bunurile si serviciile si 76,6 milioane lei pentru investitii. In 2013, nivelul estimat al cheltuielilor pentru bunuri si servicii este de 598,9 milioane lei, iar cele pentru investitii la 75 milioane lei.
Din datele incluse in cele doua proiecte de BVC reiese ca operatorul feroviar de marfa va renunta la 2.500 de angajati anul viitor, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati la finele lui 2014. Pentru anul viitor, proiectul de BVC include cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei.
Proiectul de BVC rectificat pentru 2013 prevede bonusuri si cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri in scadere cu... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 20:03
CFR Marfa va renunta la 2.500 de angajati anul viitor, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati, potrivit proiectului de buget de venituri si cheltuieli pentru 2014, care prevede si cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei.
Compania estimeaza ca va avea la finele acestui an 8.876 de salariati. Proiectul bugetului rectificat pentru 2013 nu include cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de personal.
Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 a fost publicat miercuri de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfa, data limita pentru primirea de propuneri sau observatii fiind stabilita la 1 decembrie.
Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata "agresiv", prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie.
Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondului Monetar International (FMI) si Comisia Europeana in aceasta luna.
"In pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfa nu a fost finalizata inainte de expirarea termenului stabilit in hotararea de guvern, iar compania continua sa acumuleze arierate, suferind si o pierdere din exploatare in... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 18:57
CFR Marfa va disponibiliza dintre angajati in 2014, persoanele disponiblizate urmand insa sa primeasca un venit lunar de completare dupa desfacerea contractului de munca, in conditiile in care legislatia actuala, modificata recent de Guvern, nu mai prevede astfel de plati si pentru aceasta companie.
In luna august, cand CFR Marfa era in proces de privatizare, Guvernul a decis ca venitul lunar de completare pentru sprijinirea angajatilor disponibilizati din companii de stat pana la gasirea unui nou loc de munca nu va mai fi acordat tuturor, ca pana in prezent, ci doar salariatilor concediati colectiv din anumite companii, printre care CFR S.A. si CFR Calatori, nu si CFR Marfa.
Prin ordonanta de urgenta, Guvernul va aproba insa o exceptie si va decide ca acest venit de completare sa fie acordat si persanelor care urmeaza sa fie disponibilizate de la CFR Marfa.
"In baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internationale, CFR Marfa este angajata in procesul de privatizare pana in luna mai 2015, fapt pentru care in cursul anului 2014 aceasta societate va efectua disponibilizari colective de personal. Se propune exceptarea CFR Marfa SA de la prevederile articolului 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 29/2013 (in baza careia disponibilizatii CFR Marfa nu ar mai primi venit de completare-n.r.), astfel incat persoanele disponibilizate sa beneficieze de venit lunar de completare. Aceasta masura este menita sa atenueze tensiunile sociale ce pot fi... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:46
In ciuda esecului privatizarii CFR Marfa, Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, a anuntat ca firma pe care o reprezinta va participa din nou la privatizarea transportatorului feroviar, in momentul in care se va relua procesul.
"Voi participa din nou, de o suta de ori, la privatizarea CFR Marfa, daca va fi scoasa la privatizare de o suta de ori, pentru ca e tara mea aici si atata timp cat ma duc in alte tari sa particip si sa castig licitatiile, mi se pare corect sa particip si aici", a afirmat Gruia Stoica, potrivit Agerpres.
Comisia de privatizare a comunicat Grup Feroviar Roman ca privatizarea nu poate fi incheiata pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei, potrivit GFR.
Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, GFR, nu are baza legala sa achite diferenta de pret, mentioneaza GFR, conform Mediafax.
"Am fost astazi chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare. Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:30
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Grupul Feroviar Roman dispune de suma de bani necesara pentru preluarea CFR Marfa, respectiv 172 milioane de euro, insa trebuie vazut daca Ministerul Transporturilor si-a indeplinit obligatiile contractuale, a declarat omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, la plecarea de la Ministerul Transporturilor.
"O echipa de la mine (GFR - n.r.) s-a intalnit cu Comisia de privatizare (din MT - n.r.) pentru a vedea care este stadiul de indeplinire a obligatiilor contractuale ale vanzatorului", a spus Stoica.
Intrebat ce clauze nu a respectat statul, el a raspuns ca deocamdata nu stie.
"Confruntarea nu s-a terminat. Mai tarziu o sa va dau o declaratie despre acest lucru. Avem banii si nu sunt din surse ilegale. Exista banii si suntem pregatiti sa platim, dar asteptam sa vedem daca vanzatorul si-a indeplinit obligatiile", a reiterat proprietarul GFR.
Gruia Stoica a adaugat ca a tratat cu maxima seriozitate aceasta privatizare, pentru a da un semnal pentru mediul de afaceri.
"Pana luni se poate sa continuam privatizarea. Eu mi-as dori sa continuam privatizarea", a completat Stoica.
Acesta a spus din nou ca va da in judecata statul roman in cazul in care privatizarea esueaza.
Reprezentantii Comisiei de privatizare a CFR Marfa si cei ai GFR s-au intalnit, vineri, la Ministerul Transporturilor pentru a discuta pe tema continuarii procesului de privatizare a transportatorului feroviar de marfa.
Manescu: Plata trebuie facuta pana la 14 octombrie
Ramona... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 16:02
Termenul limita de plata de catre cumparator a sumei de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa ramane 14 octombrie, data dupa care Ministerul Transporturilor va anunta cum va fi finalizata procedura de privatizare, a declarat ministrul de resort, Ramona Manescu.
Ea a precizat ca va avea, joi, o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema.
Ministrul a aratat totodata ca proiectul de hotarare prin care termenul de finalizare a privatizarii era prelungit a fost promovat de catre secretarul de stat Cristian Ghibu, dar nu s-a aflat pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului astfel ca "nu a putut fi promovat".
"Nu exista nicio actiune in instanta, suntem in termenii contractului, cum a fost si pana acum", a adaugat Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.
In sedinta de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea pana la 20 decembrie a datei limita pentru privatizarea CFR Marfa, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Pozitia GFR
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:02