Medicii de familie au semnalat ca, de la inceputul acestei saptamani, au intampinat probleme la citirea cardurilor pacientilor, la validarea consultatiilor si la urcarea in sistem a retetelor.
In replica, CNAS a transmis printr-un comunicat ca "Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) functioneaza in parametri normali" si ca au fost doar pe 8 octombrie "fluctuatii" ce au fost solutionate pe data de 9.
"Pe durata efectuarii lucrarilor tehnice, au existat intervale in care platforma informatica a avut timpi lungi de raspuns la solicitarile utilizatorilor, fapt perceput de acestia drept nefunctionalitate.
Mentionam ca serviciile medicale efectuate in perioada respectiva pot fi raportate si validate in interval de trei zile lucratoare dupa data efectuarii serviciilor respective, nefiind necesara stabilirea de masuri derogatorii", a transmis CNAS.
Reactia Casei i-a revoltat pe medici, care spun ca inca se chinuie sa introduca serviciile oferite in sistem, astfel incat sa le poata fi decontate si sa nu fie buni de plata.
"Ne chinuim de 3 zile sa incarcam datele in SIUI si primim doar mesaje de eroare. Chiar nu mai au niciun pic de bun simt?", "Nu am validat de 3 zile nicio consultatie! Daca functiona sistemul, nu ma aflam in aceasta situatie" sau "Si pe 10 tot asa de 'fluctuanta' a fost platforma de poveste. Nu ei sunt tampiti, ci asa ne cred pe noi", sunt cateva din reactiile medicilor de familie.
Istoria se repeta?
Problemele sistemului... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 07:37
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat, miercuri, ca Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala, dupa aproape doua saptamani de colaps.
"In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Amintim ca sistemul informatic din sanatate nu mai are mentenanta asigurata. Contractul pe care Casa il avea cu SIVECO s-a incheiat si nu au fost luate masuri pentru ca sistemul sa nu ramana fara mentenanta. La inceputul lunii mai, SIVECO a anuntat ca in ultima perioada asigurase mentenanta in mod gratuit si refuza sa mai faca acest lucru.
Dupa ce problemele s-au agravat, CNAS a anuntat ca SIVECO a fost de acord sa repare gratis sistemul.
Medicii nu au incredere in Casa de Sanatate
Medicii de familie spun ca lucrurile au inceput sa se miste dupa acest anunt al Casei, dar se tem ca, in final, tot ei vor fi cei care vor achita nota de plata.
"Sistemul merge. Prost, dar totusi merge. S-a putut cat de cat lucra, dar vor fi imputari, pentru ca serviciile s-au dat offline si noi nu putem verifica. Si am colegi care in perioada asta trebuiau sa-si schimbe semnatura.
Acesti colegi, timp de 10-11 zile, n-au putut sa introduca noua semnatura. N-au putut introduce nimic in sistem. Au facut servicii pe barba lor, e... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 10:49
Folosirea cardurilor de sanatate este in continuare problematica pentru medici, iar presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, sustine ca "sunt si momente in care nu functioneaza".
Medicii de familie au raportat, vineri dimineata, ca sistemul de folosire a cardului de sanatate este blocat, lucru confirmat si de Ciurchea.
"Sistemul functioneaza, este foarte adevarat ca raspunde ceva mai greoi, pentru ca este foarte solicitat. In aceasta zi se face raportarea lunii anterioare, se fac plati pentru luna anterioara si se raporteaza si pentru luna decembrie", a explicat problemele presedintele CNAS, la Realitatea TV.
Cardul de sanatate, amanat din nou - Declaratii contradictorii de la sefii CNAS
Acesta a mentionat ca se pot oferi consultatii in regim offline, dupa care, in 72 de ore, "acele servicii trebuie incarcate in sistemul informatic".
In plus, Chiurchea mentioneaza ca in sistemul informatic "apar probleme tot timpul" si ca "nu exista perioade in care nu apar ...citeste mai departe despre "Cardurile de sanatate, blocate din nou" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 12:24
Romanii isi folosesc tot mai des cardurile pentru plati direct la comercianti cand calatoresc in strainatate, in special pentru cumparaturi de valoare mica, in conditiile in care peste jumatate dintre tranzactiile la POS sunt mai mici de 20 de euro, arata datele Visa Europe privind platile cu cardul in afara tarii din perioada iunie - august 2015.
Posesorii de carduri Visa emise in Romania au cheltuit in perioada 1 iunie - 31 august 2015 aproximativ 48 euro in medie per tranzactie la comerciantii din strainatate, iar peste o treime dintre plati au valoarea mai mica de 10 euro.
"Romanii s-au obisnuit sa plateasca frecvent cu cardul atunci cand calatoresc in strainatate. Am observat in ultimii ani o crestere constanta si rapida a numarului de tranzactii de valori relativ reduse, precum si o diversificare a categoriilor de comercianti unde se fac plati cu cardurile Visa.
Practic, pe langa locurile unde romanii platesc de regula cu cardul, respectiv la hotel, in aeroport sau la benzinarii, procesam de exemplu si plati catre florarii, magazine de suveniruri, posta sau laboratoare foto", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.
Per total, romanii au realizat in vara acestui an cu aproape 30% mai multe plati cu cardul la POS in strainatate, iar valoarea totala a acestor tranzactii s-a majorat cu aproape 20%.
Ultima saptamana din luna august a fost cea mai aglomerata din acest sezon estival in ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:21
Noua din zece adulti care locuiesc in zonele urbane din Romania detin un card bancar si efectueaza plati cu cardul, in medie, de doua ori pe saptamana, arata un studiu MasterCard privind particularitatile comportamentului la plata al romanilor.
Rezultatele studiului confirma tendinta de maturizare a pietei platilor electronice, relevand ca 97% dintre cei care efectueaza plati cu cardul zilnic sau o data la doua-trei zile, fac acest lucru pentru cumparaturile curente.
Tehnologia contactless incepe sa intre tot mai mult in rutina consumatorilor, 15% dintre respondenti afirmand ca platesc contactless.
Principalul motiv pentru care romanii aleg sa utilizeze cardul pentru plata cumparaturilor in magazine este faptul ca, in acest fel, nu trebuie sa mai poarte numerar asupra lor, au raspuns trei din patru posesori de carduri (75%), in timp ce aproape jumatate (49%) apreciaza timpul economisit la cumparaturi, cand platesc cu cardul.
Studiul a aratat ca gradul de educatie financiara in Romania nu este motivul principal atunci cand cumparatorii aleg sa plateasca in numerar, in detrimentul cardului.
In general, romanii nu platesc cu cardul atunci cand comerciantii nu le ofera aceasta posibilitate, 50% dintre respondenti spunand ca acesta este principalul motiv atunci cand nu folosesc cardul la cumparaturi.
Doar 1% dintre respondentii de toate varstele au motivat ca nu stiu sa plateasca prin intermediul cardului, in timp ce 65% dintre cei intrebati aleg plata cu... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 10:45
Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie pentru nereguli in atribuirea contractului pentru cardul national de sanatate, cu efecte in neimplementarea proiectului si determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul presedinte CNAS Lucian Duta.
Neregulile au fost sesizate de catre inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, intr-un raport redactat in urma cu aproape o luna.
Controlul a fost efectuat la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Imprimeria Nationala privind respectarea cadrului organizatoric si functional pentru introducerea cardului national de asigurari sociale de sanatate. In perioada supusa controlului, functia de presedinte CNAS a fost ocupata de Lucian Duta (10 decembrie 2009-8 mai 2012), Dorin Ionescu interimar (director general, 9-24 mai 2012) si Doru Badescu (25 mai 2012-13 iunie 2013).
In document se arata ca introducerea cardului a fost aprobata, in sedinta de guvern la inceputul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul Emil Boc, initiat de ministrul Sanatatii Attila Cseke, si seful CNAS, Lucian Duta, fiind stabilita producerea cardurilor incepind cu ianuarie 2011 intr-un ritm de un milion carduri lunar, astfel incat toti cei 18,5 milioane de asigurati, la care se face referire in memorandum, sa fie acoperiti in 18-19 luni.
Posta a perceput un tarif mai mare
Imprimeria a derulat, in numele CNAS, proceduri de achizitie publica pentru achizitia... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 10:39
Ministerul Sanatatii (MS) va aloca in 2013 aproape 24 de milioane euro pentru tiparirea a 11 milioane de carduri nationale de sanatate, banii fiind prevazuti in proiectul de buget al institutiei pentru anul in curs, sustin oficialii MS.
Potrivit conducerii ministerului, toate documentele necesare, si anume actele normative pentru producerea cardului national de sanatate, sunt definitivate.
"In propunerea de buget, Ministerul Sanatatii a prevazut aproximativ 24 de milioane de euro, sume necesare pentru tiparirea in 2013 a 11 milioane de carduri. Costul unui card este de 2,2 euro, fara TVA. Costurile sunt acoperite de catre Ministerul Sanatatii, astfel incat populatia sa nu platesca niciun ban pentru aceste documente", explica oficialii Ministerului Sanatatii.
Pana acum, Ministerul Sanatatii nu a putut efectua aceste plati, intrucat in bugetul pe 2012 nu au fost prevazute asemenea sume, iar pana la adoptarea bugetului pe 2013 era interzis sa se realizeze actiuni financiare ce privesc un exercitiu financiar anterior.
Cardul national de sanatate, reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este responsabila de informatizare si, implicit, de productia cardurilor, care va fi realizat cu suportul tehnic al Imprimeriei Nationale si al Centrului National pentru personalizarea pasapoartelor.
Directorul departamentului IT al CNAS, Lucian... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 08:44