Asociatia Administratorilor de Piete pune Capitala pe harta oraselor unde este implementat sistemul de plata cu cardul la piata, alaturi de Sibiu, Galati si Iasi.
De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plata este posibila in pietele Matache si Domenii.
Pentru ca sezonul agricol este pe final, pentru Bucuresti, montarea POS-urilor va fi reluata din primavara lui 2020. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost inregistrate la Sibiu, unde numarul solicitarilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producatori au anuntat deja ca vor folosi aparatele si in extrasezon.
"La inceput, producatorii au fost reticenti. Le-a fost teama ca vor deveni tinta fiscului sau ca vor ramane fara bani. Ceea ce s-a intamplat la Sibiu dupa primele luni de la implementare ne da sperante mari. Vazand succesul avut de colegii de taraba, producatorii au inceput sa vina ei catre noi si sa ne ceara introducerea de noi POS-uri. Mai mult, toti producatorii din halele de branza din cele patru orase au anuntat deja ca vor folosi aparatele si pe parcursul iernii, tuturor crescandu-le veniturile consistent", a povestit impactul masurii Teodor Ioan Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania.
Pentru Bucuresti, proiectul dezvoltat de Asociatia Adminstratorilor de Piete din Romania in colaborare cu Mastercard si Patria Bank, beneficiaza de sustinerea Primariei Sectorului 1.
"Comertul din pietele Sectorului 1 tine pasul cu progresul... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 13:26
Romanilor le place sa faca plati contactless si folosesc astfel din ce in ce mai mult cardurile in tranzactiile la comercianti, iar, pe viitor, va creste numarul platilor cu telefonul, a declarat, luni, Elena Ungureanu, country manager pentru Romania al Visa, intr-o conferinta de specialitate.
"S-a format deja o atitudine pozitiva in ceea ce priveste platile cu cardul si sunt foarte multe plati contactless. Romanilor le place sa plateasca contactless si cred ca v-ati lovit si de situatii in care casierul iti ia cardul din mana si face el tranzactia, deci sunt deja situatii din care reiese clar ca romanilor le place sa efectueze plati contactless", a spus ea.
Ungureanu a precizat ca numarul tranzactiilor contactless a ajuns sa reprezinte 70% din total.
"Vedem o crestere a utlizatorilor 'hard-users', adica cei care folosesc cardul pentru orice fel de plata. Totodata, vedem si o crestere a numarului celor care utilizeaza pentru prima data cardul si continua sa faca acest lucru", a mai spus reprezentantul Visa.
Datele BNR arata ca exista intre 3,5 milioane si 4 milioane de carduri inactive, ceea ce este mult raportat la totalul de 16,8 milioane de carduri emise in Romania, a continuat ea.
"Pentru viitor, ne asteptam sa putem vedea o parte consistenta a tranzactiilor facute cu mobilul, iar pentru acest lucru ne asteptam sa intre mai multi jucatori pe piata, inclusiv din zona non-bancara. Ne asteptam sa continue tendinta de crestere a penetrarii platii cu cardul... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 15:09
Cardul de credit se schimba si tine pasul cu tehnologia. In curand cardul iti va arata singur cati bani mai ai pe el, iti va recunoaste amprenta, iti va permite sa alegi valuta in care vrei sa faci plata si ii va "pacali" pe hoti.
Pregateste-te de o transformare radicala a instrumentului electronic de plata, pentru ca in curand acesta va putea sa joace rolul unui minicomputer la purtator.
Noile tehnologii introduse pe carduri au rolul de le face mai sigure si de a reduce numarul instrumentelor de plata pe care le porti dupa tine, anunta cotidianul Daily Mail.
Cati bani mai ai? Iti spune chiar cardul
In curand ai putea sa stii in orice clipa cati bani mai ai pe card cu ajutorul noului instrument de plata conceput de MasterCard.
Compania a creat un tip de card de debit care iti afiseaza pe un ecran miniatural balanta contului curent. Display-ul poate fi blocat cu ajutorul unui cod pe care il vei tasta direct pe card.
Grosimea dispozitivului nu va diferi fata de cea a unui card normal, iar bateria care il alimenteaza are o durata de viata egala cu valabilitatea instrumentului electronic de plata.
Amprenta inlocuieste codul PIN in maxim un an
Tehnologia biometrica de recunoastere a amprentei posesorului este deja introdusa pe o serie de carduri, care au fost selectionate de bancile din Norvegia si Polonia, pentru aceasta masura suplimentara de securitate.
Cardul biometric poate fi activat doar prin apasarea unui deget al proprietarului pe acesta.... mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 08:00
Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege.
Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:17
Guvernul ar putea reduce in doua trepte comisioanele interbancare la platile cu cardul la comercianti, dupa ce reprezentanti ai mediului de business si procesatorilor de plati au solicitat in cadrul unei dezbateri la Finante sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.
"Propunerea de azi (joi, n.r.) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (comisioanelor interbancare - n.r.). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu, la finalul unei dezbateri publice organizata de Finante despre proiectul privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare.
Investitorii straini au solicitat autoritatilor la dezbatere sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si in lipsa unui studiu de impact.
"Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european", a declarat joi Mihai Bogza,... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:44
Catalin Cretu, directorul General Romania Visa Europe, a plecat in anii '90 la studii in Praga si in SUA, la Columbia University si New York University, dupa care s-a angajat la HSBC. In toti acesti ani a avut ocazia sa lucreze chiar si cu profesorul Richard Clarida, care ulterior a devenit director adjunct al Trezoreriei SUA.
In aprilie 2004 a revenit in Bucuresti si in iulie si-a preluat noua pozitie, cea de VISA Area Manager pentru Romania si Bulgaria.
Acum se afla in fruntea companiei si castiga, an dupa an, titlul de "cea mai de incredere marca de carduri de credit in Romania", desi recunoaste ca principala provocare este "(...) efortul constant de a demonstra ca acest produs numit card poate contribui la un mai bun control si o administrare mai eficienta a banilor".
In acest sens a lansat si "Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor electronice in sectorul public", o serie de propuneri menite sa incurajeze utilizarea cardurilor in sectorul public, pentru a impiedica dezvoltarea economiei subterane.
"Speram ca propunerile noastre vor fi bine primite de guvern, care va intelege oportunitatea de a demara pasi concreti in aceasta directie", a declarat Catalin Cretu, intr-un interviu acordat Business24.
Managerul Visa crede cu tarie in echilibrul viata personala-cariera, face sport zilnic si face "in jur de 2-3 plati pe zi in magazine si cel putin o data pe luna, pe internet".
Recunoaste ca in ultima vreme plateste cu telefonul mobil in... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 00:00
MasterCard estimeaza ca romanii vor adopta repede tehnologiile care permit plati contactless cu telefonul mobil.
Gabriel Ghita, business development manager la MasterCard Europe, spune ca firma a investit, deja, milioane de euro in Romania pentru dezvoltarea infrastructurii si a platilor contactless cu cardul.
Gabriel Ghita a raspuns intrebarilor Business24 despre stadiul de dezvoltare a retelei PayPass in Romania si despre investitiile facute de companie in promovarea platilor contactless.
MasterCard a introdus tehnologia PayPass in Romania in urma cu doi ani, timp in care infrastructura pentru plati contactless s-a extins pana la 3.000 de magazine care accepta astfel de plati.
Tehnologia PayPass permite utilizatorilor sa faca plati cu carduri sau dispozitive contactless prin apropierea acestora de un terminal specific. Pentru efectuarea tranzactiei, clientii nu mai trebuie sa dea cardul din mana, iar pentru plati mai mici de 100 de lei nu mai este solicitata introducerea codului PIN sau semnarea chitantei.
Cati romani utilizeaza in acest moment carduri PayPass?
In 2012 erau peste 100.000 de romani care si-au achizitionat un card sau un dispozitiv contactless, pentru ca au simtit nevoia unei modalitati rapide si comode de tranzactionare, la fel de sigura ca un card standard, dar care sa le reduca timpul de stat la casa la hipermaket, la intrarea pe stadion sau in transportul in comun. In momentul de fata sunt patru banci care emit carduri MasterCard... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 10:46
Tradeville, cea mai mare casa de brokeraj online din Romania, a introdus plata cu cardul si pe Bursa, oferindu-le jucatorilor bani posibilitatea sa isi alimenteze contul de tranzactionare direct de pe card.
"Utilizarea cardului pentru alimentarea contului se face direct din platforma de tranzactionare Startrade 2.0, clientul putand dispune de bani in maximum 5 minute, fara a fi nevoie sa astepte cateva ore, pana la efectuarea unui transfer bancar.
Datorita rapiditatii serviciului, clientii au avantajul de a profita de oportunitatile din piata. Avand in vedere ca alimentarile bancare sunt operate in zilele lucratoare pana la ora 17:30, serviciul este util in special celor care tranzactioneaza pe piata Sibex, in scopul acoperirii apelului in marja ce ar putea aparea dupa aceasta ora", precizeaza un comunicat Tradeville, remis Business 24.
Jucatorii la bursele din Bucuresti si Sibiu pot folosi toate tipurile de carduri Visa si Mastercard, de debit ori de credit. Singura conditie este ca acestea sa fie detinute de titularul contului de tranzactionare alimentat.
Tradeville permite, astfel, transferul instant al banilor intre contul de tranzactionare pentru actiuni Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si cel de derivate Sibex, precum si alimentarea prin virament bancar prin intermediul a opt banci. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 22:00
Volumul platilor online a ajuns la nivelul de 80,5 milioane de euro in primele sase luni ale acestiu an, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat emis joi de ePayment. Prin ePayment au fost procesate peste un milion de tranzactii cu o valoare de 71,2 milioane euro, informeaza NewsIn.
"Numarul tranzactiilor a cunoscut o crestere usoara, de 8%, inregistrandu-se aproape 1,3 milioane de tranzactii, conform statisticilor Romcard.
Platforma ePayment a procesat peste un milion de tranzactii cu un volum de 71,2 milioane de euro, numarul persoanelor care au ales sa plateasca online prin ePayment crescand cu 10% fata de acceasi perioada a anului trecut", se arata in comunicat.
Reprezentantii ePayment spun ca platile online sunt dominate in continuare de comenzile pentru achizitionarea de pachete turistice si bilete de avion, plata facturilor la utilitati, servicii si telecomunicatii.
Spre deosebire de media de crestere a intregii piete, in primele sase luni, au existat domenii care au evoluat cu peste 30%.
Astfel, sectorul serviciilor (acces la continut, hosting, asigurari etc) a inregistrat o crestere de 63% a numarului de tranzactii fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile pentru produse IT&C au crescut cu 37%, segmentul vanzari de flori a crescut cu 28% iar cartile cu 26%.
Se remarca de asemenea sectorul ONG, tot mai multe organizatii neguvernamentale introducand optiunea de donatii online, fapt ce a dus la o... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 14:51