Comisia Europeana a amendat, marti, Mastercard cu uriasa suma de 570,6 milioane de euro (648,3 milioane de dolari) dupa ce americanii au limitat posibilitatea comerciantilor de a beneficia de conditiile mai bune oferite de banci din Uniunea Europeana la serviciile de plata cu cardul.
"Regulile impuse de Mastercard au dus la cresterea artificala a costurilor platii cu cardul, afectand atat comerciantii, cat si consumatorii din Uniunea Europeana", a declarat comisarul european Marghrethe Vestager, citat de Reuters.
Mastercard a primit o reducere de 10% a amenzii pentru ca a cooperat in cadrul anchetei.
De fiecare data cand un utilizator face o tranzactie cu cardul, banca acestuia percepe o taxa de schimb de la banca magazinului. Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca acest sistem de taxare este anticompetitiv si creste preturile artificial pentru consumatori.
Lasand bancile sa perceapa taxe mai mari, companiile care emit carduri de credit percep un procent din valoarea tranzactiei.
Procentele variaza in functie de tara. In cazul unei tranzactii transfrontaliere, taxa e platita de banca magazinului din Germania, de exemplu, catre banca emitatorului de card din Franta.
Amenda de azi este cea mai recenta dintre actiunile pe care Comisia le-a intreprins in ultimii 10 ani pentru a reduce comisioanele pentru comerciantii din statele membre.
Intr-o actiune similara, Visa Europe a cazut de acord in 2013 sa perceapa o taxa de doar 0,3% din valuarea unei... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 14:57
Romanilor le place sa faca plati contactless si folosesc astfel din ce in ce mai mult cardurile in tranzactiile la comercianti, iar, pe viitor, va creste numarul platilor cu telefonul, a declarat, luni, Elena Ungureanu, country manager pentru Romania al Visa, intr-o conferinta de specialitate.
"S-a format deja o atitudine pozitiva in ceea ce priveste platile cu cardul si sunt foarte multe plati contactless. Romanilor le place sa plateasca contactless si cred ca v-ati lovit si de situatii in care casierul iti ia cardul din mana si face el tranzactia, deci sunt deja situatii din care reiese clar ca romanilor le place sa efectueze plati contactless", a spus ea.
Ungureanu a precizat ca numarul tranzactiilor contactless a ajuns sa reprezinte 70% din total.
"Vedem o crestere a utlizatorilor 'hard-users', adica cei care folosesc cardul pentru orice fel de plata. Totodata, vedem si o crestere a numarului celor care utilizeaza pentru prima data cardul si continua sa faca acest lucru", a mai spus reprezentantul Visa.
Datele BNR arata ca exista intre 3,5 milioane si 4 milioane de carduri inactive, ceea ce este mult raportat la totalul de 16,8 milioane de carduri emise in Romania, a continuat ea.
"Pentru viitor, ne asteptam sa putem vedea o parte consistenta a tranzactiilor facute cu mobilul, iar pentru acest lucru ne asteptam sa intre mai multi jucatori pe piata, inclusiv din zona non-bancara. Ne asteptam sa continue tendinta de crestere a penetrarii platii cu cardul... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 15:09
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa aiba acces la toate datele privind platile efectuate cu cardul de catre persoanele fizice la POS-urile instalate in magazine.
Masura e propusa in cadrul proiectului de conectare a tuturor caselor de marcat ale firmelor la sistemul informatic al Fiscului, arata un proiect de Hotarare de Guvern publicat in 12 iulie de catre Ministerul Finantelor.
Iata ce informatii vrea ANAF sa primeasca in legatura cu platile prin POS:
date despre ID -ul terminalului,ID-ul comerciantului,numarul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal,institutia acceptanta,numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii,cod autorizare plata,toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului.
UPDATE: Ulterior, Ministerul Finantelor a transmis ca a renuntat la unele informatii legate de platile prin POS.
"In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul ...citeste mai departe despre "Achiti cu cardul in magazine? ANAF vrea sa primeasca toate datele privind aceste plati - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 11:06
Romanii isi folosesc tot mai des cardurile pentru plati direct la comercianti cand calatoresc in strainatate, in special pentru cumparaturi de valoare mica, in conditiile in care peste jumatate dintre tranzactiile la POS sunt mai mici de 20 de euro, arata datele Visa Europe privind platile cu cardul in afara tarii din perioada iunie - august 2015.
Posesorii de carduri Visa emise in Romania au cheltuit in perioada 1 iunie - 31 august 2015 aproximativ 48 euro in medie per tranzactie la comerciantii din strainatate, iar peste o treime dintre plati au valoarea mai mica de 10 euro.
"Romanii s-au obisnuit sa plateasca frecvent cu cardul atunci cand calatoresc in strainatate. Am observat in ultimii ani o crestere constanta si rapida a numarului de tranzactii de valori relativ reduse, precum si o diversificare a categoriilor de comercianti unde se fac plati cu cardurile Visa.
Practic, pe langa locurile unde romanii platesc de regula cu cardul, respectiv la hotel, in aeroport sau la benzinarii, procesam de exemplu si plati catre florarii, magazine de suveniruri, posta sau laboratoare foto", a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.
Per total, romanii au realizat in vara acestui an cu aproape 30% mai multe plati cu cardul la POS in strainatate, iar valoarea totala a acestor tranzactii s-a majorat cu aproape 20%.
Ultima saptamana din luna august a fost cea mai aglomerata din acest sezon estival in ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:21
Peste 6.000 de comercianti vor avea acces de astazi la procesarea Bitcoin, iar pentru a-ti da seama care sunt acestia, trebuie sa cauti doar un indiciu: sa fie parteneri mobilPay.
Informatia apare dupa ce NETOPIA mobilPay, unul dintre cei mai mari procesatori de plati online cu cardul din Romania si liderul platilor mobile de pe piata locala, anunta integrarea tranzactiilor cu Bitcoin, cea mai utilizata moneda virtuala descentralizata din lume.
Potrivit reprezentantilor NETOPIA mobilPay, compania va procesa Bitcoin in urma unui parteneriat incheiat cu BTCXChange.ro, platforma locala de tranzactionare a monedei virtuale, care numara, in prezent, peste 3.000 de utilizatori si care a tranzactionat, in 2014, plati Bitcoin in valoare de 2,5 milioane dolari.
"Odata cu integrarea Bitcoin, facem inca un pas in viitor, iar mobilPay devine singura platforma regionala care integreaza toate metodele posibile de plata: card, mobil, SMS, cash, transfer bancar, apel telefonic si inchidem, momentan, cercul cu Bitcoin.
Toti comerciantii parteneri mobilPay au acces instant, fara efort si costuri de dezvoltare la toate aceste metode de plata", declara Antonio Eram, CEO si Fondator NETOPIA mobilPay.
"Potentialul Bitcoin, dar mai ales al tehnologiilor ce stau la baza lui, este fenomenal, fiind fundamentul urmatorului pas evolutiv in tot ce inseamna on-line, nu neaparat doar servicii de plata. Dorim sa sustinem orice initiativa a comunitatii Bitcoin din Romania, dezvoltatori,... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 14:45
Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege.
Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.
Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.
Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 16:17
Guvernul ar putea reduce in doua trepte comisioanele interbancare la platile cu cardul la comercianti, dupa ce reprezentanti ai mediului de business si procesatorilor de plati au solicitat in cadrul unei dezbateri la Finante sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.
"Propunerea de azi (joi, n.r.) a fost de a exista un pas intermediar al reducerii (comisioanelor interbancare - n.r.). Pana cand regulamentul UE se aproba o sa existe o plafonare intermediara, asteptam propuneri din partea celor care au participat astazi la discutii care ar fi acest nivel si care ar fi perioada de implementare in pasi", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dan Manolescu, la finalul unei dezbateri publice organizata de Finante despre proiectul privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare.
Investitorii straini au solicitat autoritatilor la dezbatere sa amane proiectul privind limitarea comisioanelor interbancare pana la momentul adoptarii regulamentului la nivelul Uniunii Europene, considerandu-l prematur si in lipsa unui studiu de impact.
"Pe un proiect european, noi aparent iesim cu o lege inainte ca acest proiect sa fie finalizat, fara sa fi facut un calcul al impactului asupra categoriilor implicate si cu o perioada de tranzitie de sase luni in loc de doi ani. Consideram ca este prematur si am prefera sa fie amanat pana va fi implementat regulamentul european", a declarat joi Mihai Bogza,... mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:44
Utilizatorii de retele sociale au o atitudine pozitiva fata de platile mobile, care inregistreaza o crestere rapida a folosiri si a acceptarii la comercianti.
Acestia au o evaluare pozitiva in 88% din cazuri, iar unii dintre ei citeaza acceptarea platilor mobile drept un avantaj competitiv. Pe masura ce consumatorii recurg din ce in ce mai mult la optiuni de plata mobile, comerciantii care nu doresc sa accepte astfel de plati se pot vedea in dezavantaj, se arata intr-un studiu realizat de MasterCard Mobile Payments, care a urmarit peste 13 milioane de comentarii in social media - pe Twitter, Facebook, bloguri si forumuri din toata lumea.
Studiul arata ca 2013 a fost anul in care platile mobile au facut trecerea de la "concept" la "utilizare". Cei care folosesc deja acest tip de plati au initiat 81% dintre conversatii in 2013.
Aceasta concluzie reprezinta o schimbare fata de 2012, cand doar 32% dintre cei care vorbeau despre plati mobile le si folosisera. Chiar daca exista inca preocupari legate de securitate, studiul demonstreaza ca si consumatorii si comerciantii au trecut de la "de ce sa folosesti platile mobile?" la "ce optiune de plata mobila ar trebui folosita?". De fapt, 2014 s-ar putea sa fie anul cand se vor crea relatii de loialitate pe termen lung pentru anumite branduri mobile si tipuri de cumparaturi, ceea ce inseamna ca cei care au in vedere platile mobile ar trebui deja sa urce la bord.
Consumatorii adopta solutiile de plati mobile
Confuzia... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 13:38
Cardul a devenit un instrument indispensabil vietii cotidiene, mai ales cand veniturile sunt peste medie. Business24 a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.
In general mai usor de accesat, cardul de credit se poate dovedi util in situatii ce impun cheltuieli neprevazute. Pe de alta parte, costurile aferente cardului de cumparaturi sunt mult mai ridicate, comparativ cu cele ale creditelor. Evident, nivelul acestor costuri poate varia semnificativ de la un produs la altul. Am luat in calcul un card pe care sa fie incarcata suma maxima de 50.000 de lei.
Astfel, la ING Card Credit, rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 15,50%. Acelasi principiu este implementat si la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM fiind la acelasi nivel: 17,25%.
Comisioane identice pentru cumparaturi si retrageri
La BCR, cardul Powercard Standard - garantat cu depozit colateral rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 17,57%. Acelasi principiu este implementat si de catre cei de la BCR, la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM, fiind la acelasi nivel: 19,57%.
La Marfin Bank, cardul Marfin Classic are o rata a dobanzii pentru cumparaturi cu cardul de 17,63%. Acelasi procent se aplica si pentru pentru cumparaturi cu cardul, adica 17,63%. DAE -... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:17