Activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal, primul tren cu carbune urmand sa fie livrat, marti dupa-amiaza, catre Termocentrala Mintia, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.
Potrivit acestuia, se lucreaza normal de la schimbul trei, iar la Mina Lupeni, unde minerii au iesit din subteran abia luni seara, se vor executa operatiuni de asigurare a abatajelor si vor fi efectuate reparatii la defectiunile aparute, dupa care se va intra in program.
"Primul tren cu carbune va pleca spre Termocentrala Mintia marti, la ora 18.30. Va fi o garnitura formata din 32 de vagoane", a precizat directorul general al CEH.
Urmatorul marfar cu huila va ajunge la termocentrala miercuri, cand se va face si pornirea instalatiilor, pentru ca pe 25 februarie dimineata, la ora 8.00, producatorul de energie electrica sa ajunga in parametrii normali de functionare, inclusiv pentru agentul termic livrat in reteaua de termoficare din municipiul Deva.
4.000 de apartamente au ramas fara apa calda si caldura
Aproape 4.000 de apartamente din municipiul Deva au ramas fara apa calda si caldura, dupa ce Termocentrala Mintia s-a oprit in noaptea de joi spre vineri, 19 februarie, pentru ca nu mai avea carbune. In aceste conditii, aproape toate scolile din Deva au revenit la programul de studiu online, fiind afectati peste 4.200 de copii care invata in ciclul primar, dar si cei din clasele terminale.
Minerii din... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 09:41
In 2020, in Capitala, ligheanul se anunta a fi un obiect la mare cautare. Multi dintre cei peste 1,3 milioane de bucuresteni conectati la reteaua de termoficare ar putea ajunge sa se spele cu apa incalzita la aragaz, in conditiile in care lucrarile majore de refacere a conductelor, absolut vitale pentru functionarea sistemului, vor fi din nou amanate, arata o analiza Frames.
Primaria Capitalei si-a propus sa reabiliteze din fonduri proprii in acest an, potrivit datelor din buget, numai 137,5 kilometri din cei aproape 4000 kilometri de conducte cat masoara reteaua de termoficare a Bucurestiului.
Asta in conditiile in care peste 80% din retea, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, dateaza din anii '60-'70 si necesita reparatii majore. Dincolo de gradul semnificativ de uzura si de pericolul de avarii, apa calda transmisa prin aceasta retea plina de rugina si petice tinde sa devina un pericol pentru sanatate.
"Riscul ca Bucurestiul sa ramana fara apa calda si caldura, in orice moment, este unul major, sistemul de termoficare aflandu-se in pragul colapsului. Avaria majora de zilele trecute, in urma careia zeci de mii de bucuresteni din Sectoarele 2 si 3 au ramas fara caldura sau apa calda, este doar un exemplu care demonstreaza cat de grava este situatia. Pe masura ce lucrarile de reabilitare intarzie, reteaua se degradeaza si mai mult, iar consecintele vor fi pe masura", afirma analistii de la Frames.
La reteaua de termoficare administrata de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:16
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat sambata ca va depune o plangere penala fata de ELCEN pe care o acuza de sabotaj, dupa ce mare parte din sectoarele 2 si 3, in care traiesc in jur de un milion de bucuresteni, au ramas fara apa calda si caldura.
Intr-o postare pe care o incepe etichetele #Sabotaj #ReaCredinta
#Guvern Dusmanos Cu Oamenii, Gabriela Firea sustine ca ELCEN, institutie care se afla in subordinea Guvernului, ar fi livrat intentionat agent termic mai fierbinte cu 20 de grade, pentru a provoca o avarie grava.
"S-a 'gresit' cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii.
Nu credem in varianta unei erori tehnice. Diferenta de temperatura este mult prea mare iar tehnicienii care au facut manevrele stiau ca vor provoca o mare avarie.
Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni. Pe acest subiect voi reveni cu detalii zilele urmatoare", a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Primarul spune ca este vorba despre o avarie la reteaua primara de termoficare din Capitala din cauza unor manevre efectuate de... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 17:10
Intrarea in faliment a RADET nu inseamna, neaparat, ca bucurestenii vor ramane in frig, la iarna. Caldura si apa calda se pot furniza in continuare, daca Primaria Capitalei isi asuma responsabilitatea de a plati pentru toate acestea, transmite ELCEN.
Cand au auzit despre falimentul RADET, bucurestenii s-au intrebat, pe buna dreptate: vom mai avea sau nu caldura si apa calda, in lunile de iarna care urmeaza? RADET - care apartine Primariei Capitalei si care distribuie agentul termic in oras - s-a grabit sa anunte ca furnizarea va continua.
Mai rezervat, ELCEN - care produce agentul termic in 4 centrale electrice de termoficare - sustine ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple. De fapt, si ELCEN sustine ca furnizarea caldurii si apei calde pentru bucuresteni va continua, intr-adevar, dar numai daca Primaria Capitalei isi asuma raspunderea de a plati pentru ce li se livreaza oamenilor.
"ELCEN asigura pe aceasta cale toti factorii implicati cat si pe bucuresteni ca are capacitatea si disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic si a apei
calde in sezonul de iarna 2019-2020, atat timp cat va exista garantia achitarii
serviciilor prestate.
In acest sens, in urma sedintei convocate de catre ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, s-a comunicat catre PMB solutia legala pentru asigurarea continuarii prestarii serviciului public de furnizare a energiei termice si a apei calde, asteptandu-se, asa cum s-a atras atentia inca de saptamana... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 17:36
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marti, ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura, precizand ca furnizarea agentului termic poate incepe fara probleme.
"Bucurestenii vor avea apa calda si caldura (...). Putem incepe furnizarea agentului termic fara probleme", a spus Firea la comandamentul privind pregatirile pentru sezonul rece.
Ea a mentionat ca in ultimii 3 ani au fost facute investitii in reteaua de termoficare.
"Am fost cu plata la zi a subventiei. Bucurestenii nu au de ce sa se teama ca nu vor avea caldura in aceasta iarna", a subliniat Firea. ...citeste mai departe despre "Firea promite ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 18:23
Societatea de termoficare din Focsani, aflata in subordinea Consiliului Local Municipal, a intrat in insolventa, la cererea Primariei.
Magistratii Tribunalului Vrancea au admis chiar de la primul termen solicitarea administratiei locale astfel ca firma care se ocupa de fabricarea si distributia agentului termic intra intr-un proces de reorganizare. Oficialii din primarie spun ca cel putin iarna aceasta oamenii nu vor avea de suferit.
Cererea Primariei ca Enet Focsani sa intre in insolventa a venit dupa ce societatea a acumulat datorii imense, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati.
"Aceste datorii istorice sunt foarte mari, este vorba despre circa 75 de milioane de lei din care debit curent 20 de milioane, diferenta reprezinta dobanzi si penalitati. Am vrut sa incheiem odata pentru totdeauna aceasta gaura neagra in care am tot investit, platind datorii. Niciodata insa nu se platea datoria curenta, ci doar creditele restante", a explicat primarul Focsaniului, Cristi Misaila.
Cererea primariei Focsani a fost transata de la primul termen. Instanta a numit un administrator judiciar provizoriu, care va trebui sa supravegheze indeaproape toate actiunile societatii. ENET ramane, pentru moment, administratorul retelei de termoficare, dar nu va mai putea face nimic fara aprobarea administratorului judiciar.
Decizia nu este definitiva, dar este executorie. Urmeaza si alte etape, cea mai importanta fiind reorganizarea societatii.
Autoritatile locale spun ca... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 09:52
Tulcenii vor ramane anul acesta fara caldura, daca Primaria municipiului Tulcea nu va primi in perioada imediat urmatoare 50 de milioane de lei de la Guvern pentru subventionarea agentului termic sau daca populatia nu va plati pana la 1 noiembrie cel putin 40 de milioane de lei, a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
"Populatia inregistreaza datorii istorice de peste 100 de milioane de lei la societatea Energoterm SA (singurul furnizor de agent termic din municipiu, n.red.), iar incasarile din ultimele doua luni de la populatie nu asigura nici macar plata utilitatilor, apa, energie sau gaz.
Nu mai amintesc ca societatea Energoterm are deja debite la furnizorul de apa. Primaria, cocosata de fiscalitate si vai de capul ei, are acum fonduri doar pentru a porni Cazanul de Apa Fierbinte (CAF) si a-l inchide in doua saptamani", a afirmat primarul Hogea.
In opinia lui, daca populatia ar achita pana la 1 noiembrie macar 40 de milioane de lei, nu ar mai exista nicio temere privind asigurarea agentului termic populatiei din municipiu in aceasta iarna.
"Daca la nivelul cetatenilor se fac eforturi pentru a plati macar 40 de milioane de lei pana la 1 noiembrie societatii Energoterm SA, cu sacrificii din partea Primariei, vom putea salva caldura populatiei in sezonul rece", a mai spus primarul Tulcei.
Pana in prezent, Primaria municipiului Tulcea nu a primit niciun semnal din partea Guvernului ca ar urma sa primeasca fonduri pentru a asigura subventia... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 18:41
Proiectul RADET privitor la plata facturii pentru caldura in mod separat de cea pentru intretinere se afla in faza de discutii si, teoretic, este realizabil, dar doar peste cateva luni, a declarat pentru Business24 directorul general al regiei, Mihai Bogdan Becheanu.
Factura la intretinere pentru luna februarie ar putea sa nu mai creasca, daca evolutia temperaturilor pastreaza tendinta din acest moment, spune seful RADET.
Directorul RADET sustine ca primul lucru care trebuie clarificat cu locatarii este "sa nu se mai confunde factura la intretinere cu factura la caldura, pentru ca 90% dintre clienti confunda acest lucru. Administratorul ar trebui sa afiseze separat facturile la caldura si restul componentei facturii la intretinere, eventual sa afiseze si factura totala, astfel incat cetatenii si proprietarii de apartamente sa vada exact".
Practic, se doreste inlaturarea perceptiei negative pe care bucurestenii o au asupra RADET, fara a calcula ca din cele "cinci milioane platite pentru intretinere, doar 2 milioane o reprezinta factura la caldura, restul este alcatuit din celelalte componente".
Cum s-ar face calculul?
Calculul consumului si modul in care se va imparti la numarul de locatari, in cazul in care se va pune in aplicare acest proiect, se va face ca si pana acum. "Singura diferenta ar fi ca bucurestenii vor avea contracte individuale de furnizare", a declarat Becheanu.
Intrebat daca aceasta separare se va simti in buzunarul bucuresteanului, seful... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:09
Sorin Oprescu crede ca plata energiei termice in transe lunare egale va usura efortul financiar al bucurestenilor si ca persoanele cu venituri mari ar trebui sa plateasca gigacalora la pret de productie, de 320 lei, conform NewsIn."Am cerut ANAF lista celor care castiga peste 2.500 lei. Acum toti platesc la fel gigacaloria, indiferent cat castiga. Pentru cei care au peste 2.500 lei nu este un efort mare sa plateasca 320 lei gigacaloria" a spus Oprescu.
Bucurestenii ar putea plati, de la 1 august, 169,88 de lei pentru gigacalorie, fata de 124,5 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 36,5%, daca un proiect al CGMB, aflat in dezbatere publica, va fi adoptat.
Tot din august, plata energiei termice va fi facuta in transe lunare egale. Conform viceprimarului Mircea Raicu, calculul platii lunare se va face pe baza consumului statistic din iarna precedenta.
Astfel, se va face un total de plata pentru energia termica consumata iarna precedenta, care va fi impartit la 12 luni, pentru nu se crea varfuri de plata iarna.
"La sfarsitul unui an, putem face regularizare. Cel care consuma mai mult va plati mai mult si invers", spune Raicu.
In expunerea de motive a proiectului citat se spune ca acesta majorare este necesara pentru a acoperi deficitul veniturilor anuale ale RADET, iar necesarul subventiei municipalitatii scade de la 770 de milioane lei pe an la 610 milioane lei.
Pretul de 169,88 lei este, conform documentului citat, sub cel mediu al gigacaloriei la nivel national,... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 15:13