Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%, calculata asupra impozitului pe profit datorat, a informat Ministerul de Finante.
Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
"Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020", arata Ministerul de Finante.
Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de plata, prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 11:35
Contribuabilii pot opta, din 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Cei care vor sa opteze din acest an pentru plata anticipata a impozitului pe profit trebuie sa depuna pana diseara la ANAF formularul care le permite sa aplice acest sistem.
De asemenea, valoarea indicelui preturilor de consum utilizata pentru anul fiscal 2015 la calcularea sumelor datorate statului a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
Contribuabilii pot sa-si exprime optiunea pentru aplicarea sistemului de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv, se arata in Codul fiscal.
In conditiile in care anul acesta data de 31 ianuarie a fost sambata, termenul pentru a fost prelungit pana pe 2 februarie, dupa cum se arata in calendarul fiscal publicat pe site-ul ANAF.
Citeste continuarea articolului "Ce indice de inflatie folosim in 2015 pentru calculul platilor anticipate?" pe AvocatNet.ro. mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:50
La 1 ianuarie 2014, s-a implinit un an de zile, de cand contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Cei care vor sa opteze incepand cu acest an pentru plata anticipata a impozitului pe profit trebuie sa depuna formularul care le permite sa aplice acest sistem doar pana in ultima zi a lunii ianuarie prin depunerea unei notificari la Fisc. Modelul acestui document a fost modificat recent.
Conform OG nr. 30/2011, de la 1 ianuarie 2013, unii contribuabili pot opta sa plateasca impozitul pe profit anual cu plati anticipate trimestriale, respectiv o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu inflatia.
Citeste mai multe despre Au mai ramas doua zile in care va puteti modifica sistemul de plata a impozitului pe profit pe Avocatnet.ro mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 18:28
Joi, 31 ianuarie, este ultima zi in care platitorii de impozit pe profit isi pot exprima optiunea de a plati: trimestrial, anticipat sau prin sistem real de plata.
"Mai avem o singura zi in care putem sa facem o alegere corecta. Posibilitatea de a alege sistemul in care fiecare isi plateste impozitul pe profit poate insemna un avantaj dar in acelasi timp si un dezavantaj. Faceti alegerea corecta pentru ca aceasta isi va arata efectele pe parcursul urmatorilor doi ani, iar prin plata anticipata se poate crea un avantaj de cash flow" declara Luminita Ristea, partener CRG Nexia.
Aceasta modificare fiscala a fost adoptata de la 1 ianuarie 2013.
Este vorba de formularul 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, care a fost aprobat prin Ordinul ANAF nr. 1994/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 9 din 7 ianuarie 2012.
Optiunea pentru noul sistem de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Continuarea politicii de limitare a deductibilitatii
Noile schimbari fiscale continua politica de limitare a deductibilitatii cu cheltuielile.
Daca pana acum deductibilitatea cheltuielilor cu autovehicule se facea pana la 50% sau in unele cazuri chiar integral, de la 1 februarie se limiteaza aceste deductibilitati, astfel ca cheltuielile cu o masina care, de exemplu, este mai scumpa de 18 mii de euro nu se mai deduce, au spus oficialii Nexia. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:35
Incepand de la 1 ianuarie 2013 contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Aceasta posibilitate a fost introdusa in Codul fiscal acum mai bine de un an, printr-un act normativ publicat in septembrie 2011, care intra in vigoare abia la inceputul lui 2013.
In luna septembrie 2011, Codul fiscal era modificat prin OG nr. 30/2011. Printre altele, actul normativ a dat posibilitatea agentilor economici sa opteze pentru plata impozitului pe profit anual cu plati anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.
Aceasta reglementare existenta in art. 34 din Codul fiscal urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013.
Citeste mai multe despre Din 2013 poti opta pentru plata anticipata a impozitului pe profit pe Avocatnet. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 12:30
Firmele vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal. In prezent, aceasta optiune este posibila doar in cazul institutiilor bancare, potrivit Mediafax.
In ceea ce priveste sistemul de plata trimestrial, firmele vor determina profitul datorat luand in calcul veniturile si cheltuielile, precum si celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, inregistrate efectiv in fiecare trimestru.
Sistemul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura nu se modifica, aceaste categorii de contribuabili aplicand in continuare sistemul anual de plata a impozitului pe profit, fara efectuarea de plati anticipate. mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 19:24
Guvernul a decis, miercuri, ca intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pana in anul 2012, a anuntat premierul Emil Boc, la sfarsitul sedintei de miercuri a Executivului.Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta in care propunea ca intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pentru 2015, ceea ce ar fi determinat majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) in acest an.
Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.
Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.
Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul lunii martie, ca plata anticipata a impozitului pe profit va fi amanata si nu va intra in vigoare in acest an. mai mult
Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:14
Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, ca a aflat despre problema companiilor cu impozitul anticipat pe profit la sala de fitness, de la unul dintre partenerii sai de antrenament, om de afaceri, intr-o discutie la finalul careia a cerut Ministerului Finantelor sa rezolve situatia.
El a aratat, la un post de televiziune ca la sala de fitness pe care o frecventeaza pentru exercitii si antrenamente discuta cu mai multe persoane, printre care si oameni de afaceri, despre diferite probleme. Una dintre aceste probleme despre care premierul afirma ca a aflat la sala, de la un prieten "Bogdan", a fost impozitul anticipat pe profit, informeaza Mediafax.
Seful Guvernului a afirmat ca, in urma acestei discutii, a vorbit cu ministrul Finantelor si i-a cerut sa rezolve situatia.
Premierul a aratat astfel ca exista situatii in care afla probleme importante in discutii avute la sala de fitness sau la frizerie, care sunt uneori valorificate in sedintele de Guvern.
In urma cu o saptamana, premierul Emil Boc a anuntat ca a avut o discutie cu ministrul Finantelor in care s-a convenit modificarea Codului Fiscal pentru ca plata anticipata a impozitului pe profit sa nu intre in vigoare din acest an.
Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile platesc anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu rata inflatiei si divizat la patru.
mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 11:19
Ministerul Finantelor Publice ia in calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Vladescu.
"Nu e un subiect, dar luam in calcul", a declarat Vladescu, raspunzand la intrebarea daca Ministerul Finantelor ia in calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit, precizeaza Mediafax.
Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie 2010, toate companiile platesc anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu rata inflatiei si divizat la patru.
mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 12:51