O noua metoda ar putea ajuta la detectarea de microparticule de plastic in tesuturile si organele umane, permitand oamenilor de stiinta sa studieze impactul pe care poluarea plastica a mediului il are asupra sanatatii noastre, informeaza luni New Scientist si Science Focus.
Rolf Halden de la Universitatea de Stat din Arizona si colegii sai au identificat, anul trecut, molecule de materiale plastice utilizate in mod frecvent, cum ar fi bisfenol A (BPA), in esantioane de ficat uman si tesut gras. Ulterior, ei au aprofundat aceste studii incercand sa afle daca si particule mai mari de microplastic ar putea fi detectate, in cazul in care acestea patrund in tesuturile umane.
Cercetatorii au studiat 47 de esantioane de tesut uman din plamani, ficat, splina si rinichi, existente intr-o baza de tesuturi utilizata pentru studierea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, pe care le-au analizat pentru a afla daca pot fi detectate si cuantificate fragmente de microplastic prezente in esantioane folosind metode spectroscopice cunoscute.
Oamenii de stiinta au descoperit ca a fost posibil sa identifice zeci de tipuri de componente din plastic, inclusiv policarbonat, tereftalat de polietilena (PET) si polietilena, pe langa bisfenol A.
"Suntem literalmente inconjurati de plastic in viata noastra de zi cu zi. Ne aflam in prezent in pozitia in care putem defini mai bine poluarea cu plastic in corpul uman", a declarat Halden. ''Daca, unde si in ce masura se acumuleaza... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 06:30
Chile a devenit prima tara din America Latina care a interzis pungile de plastic in toate magazinele de pe teritoriul sau, relateaza marti dpa.
Ministrul mediului, Carolina Schmidt, a declarat ca ultima piesa din legislatia care interzice pungile de plastic va fi pusa in aplicare, a informat luni ziarul La Tercera.
Dupa ce legile initiale privind pungile de plastic au intrat in vigoare in august 2018, marile lanturi de supermarketuri din tara au avut la dispozitie sase luni pentru a opri distribuirea lor.
Magazinele mai mici au avut la dispozitie doi ani. Cele care inca ofera pungi de plastic pot fi amendate cu echivalentul a circa 350 de dolari.
Potrivit Ministerului Mediului, aceasta lege a impiedicat utilizarea a circa cinci miliarde de pungi de plastic din 2018. ...citeste mai departe despre "Chile, prima tara din America Latina care interzice pungile de plastic in magazine" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 August 2020, ora 06:30
Concursul International de arte plastice "Martha Bibescu" si-a desemnat laureatii. La acesta prima editie organizata de Asociatia Pro Valores si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, cu sprijinul Royalart, s-au inscris 96 de concurenti cu varste intre 7 si 25 de ani, din Franta, Cipru, Irlanda, Republica Moldova si Romania.
Un juriu alcatuit din trei nume importante ale artelor plastice: artistul vizual si profesorul Valeriu Mladin, curatoarea si criticul de arta Madalina Mirea si curatoarea Ana Negoita, lector in cadrul Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii, s-a dovedid deosebit de exigent, dar si de obiectiv.
Un singur premiu I s-a acordat la toate cele patru categorii de varsta si doua mari discipline: PICTURA si DESEN.
Castigatoare a fost autoarea lucrarii "Licentia", Bianca Paraschiv, o tanara de 22 de ani din Constanta, discipola a maestrului Petru Lucaci la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.
Bianca Paraschiv a participat pana in prezent la 22 de expozitii de grup, a obtinut Premiul Special al Fundatiei "Alexandru Tipoia" in cadrul Salonului national de Miniatura de la Muzeul de arta moderna si contemporana Pavel Susara, iar lucrarile sale se regasesc in colectii publice si private din Romania, Anglia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Noua Zeelanda, Hong Kong si a fost invitata sa expuna in galerii de arta din New York, New Jersey, Florenta, Londra,Torino.
La acesta competitie au mai atras atentia juriului: elevele Colegiului de arta... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 17:30
Compania olandeza din domeniul biochimic Avantium lucreaza la un tip de plastic pe baza de plante care se poate descompune intr-un an. Spre comparatie, plasticul obisnuit are nevoie de sute de ani pentru a se descompune. In plus, nu sunt utilizati combustibili fosili pentru producerea noului material.
Avantium este sprijinita de giganti precum Coca-Cola, Carlsberg si Danone, care si-ar putea vinde produsele in ambalajele realizate din acest tip nou de plastic in doar cativa ani, noteaza The Guardian.
Plasticul este realizat din zaharuri din porumb, grau si sfecla, explica reprezentantii companiei.
"Acest plastic este foarte atragator din punctul de vedere al sustenabilitatii, deoarece nu foloseste combustibili fosili si poate fi reciclat, dar, in acelasi timp, se descompune in natura mult mai repede decat plasticul obisnuit", spune Tom Van Aken, directorul general al Avantium.
Astfel, materialul s-ar descompune intr-un an in lada de compost si in cativa ani in natura, in conditii normale. Van Aken insista ca varianta ideala este insa reciclarea.
Pentru inceput, compania va produce 5.000 de tone de plastic pe baza de plante si spera ca ambalaje realizate din materialul sau sa ajunga pe rafturile supermarketurilor pana in 2023.
C.S. ...citeste mai departe despre "Un material pe baza de plante ar putea sa elimine plasticul din supermarketuri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Mai 2020, ora 09:16
Asociatia VeDemJust a incheiat tranzactia pentru achizitionarea a 24 de tone de material plastic destinat confectionarii a 270.000 de viziere ce vor fi livrate gratuit unitatilor medicale din Romania.
Asta dupa ce pe 25 martie a demarat o campanie de strangere de fonduri pentru a cumpara materie prima, aproape epuizata pe piata interna.
"Ca urmare, a identificat un furnizor extern, a comunicat datele tehnice conform opiniei antreprenorilor implicati in procesul de prelucrare si astazi a incheiat intelegerea cu producatorul.
In momentul de fata materialul (PET A incolor, grosime 0.5 mm) este in proces de debitare, urmand ca luni, 6 aprilie 2020, sa fie incarcat intr-un mijloc de transport tip TIR," arata VeDemJust.
Pretul facturat pentru cele 24 de bobine a cate o tona fiecare este de 40.320 euro, la care se adauga TVA. Materialul va ajunge pentru confectionarea a cel putin 270.000 de viziere.
"Asociatia VeDem Just va achita aceasta suma numai din contributia sustinatorilor. Pana in prezent au facut donatii aproape 370 de persoane fizice si juridice si s-au strans aproximativ 15.000 de euro.
Intre timp asociatia a achizitionat cantitati mai mici de material plastic de la diversi furnizori din Romania pe care le-a distribuit antreprenorilor din diverse judete: Alba, Arad, Bacau, Sibiu.
Acestia au produs viziere pe care membrii VeDemJust le-au distribuit in mod gratuit medicilor, asistentilor medicali, infirmierilor, ambulantierilor, personalului SMURD,... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 10:29
Sameday, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de curierat, anunta ca din aprilie va folosi pungi din plastic 100% reciclat in procesul de livrare si se va implica activ in promovarea consumului responsabil de ambalaje.
Initiativele Sameday vin sa sustina si sa continue planul companiei de a reduce semnificativ impactul pe care activitatea de curierat o are asupra mediului.
Sameday si-a propus sa descurajeze consumul acestor tipuri de ambalaje renuntand la a le mai oferi gratuit si reorientand resursele catre reducerea impactului companiei asupra mediului.
Compania de curierat se angajeaza ca 30% din sumele colectate sa fie folosite pentru a identifica si testa diferite variante de pungi eco-friendly, urmand ca in cel mult 6 luni sa ofere clientilor primul ambalaj 100% bio-degradabil din curierat.
70% din sume se vor regasi in bonusuri de performanta ale angajatilor cu scopul de a impulsiona imbunatatirea timpilor de preluare si livrare a coletelor.
"Inca de anul trecut am pornit pe un drum in care ne asumam si cautam solutii pentru a schimba directia in care construim aceasta industrie. Una dintre temele pe care le abordam pe termen lung este reducerea amprentei de carbon, iar o componenta majora a acestei directii este consumul iresponsabil de plastic.
Industria expedierilor din Romania utilizeaza zilnic jumatate de milion de pungi de plastic, care ajunse la gunoi au nevoie de sute de ani sa se descompuna, avand un impact major asupra... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:48
Pentru a contribui la protejarea mediului si a crea un impact pozitiv asupra oamenilor si planetei, IKEA a eliminat din gama produsele din plastic de unica folosinta.
Cu aceasta ocazie, joi, 13 februarie, in magazinele IKEA Baneasa si IKEA Pallady, au fost expuse ultimele exemplare din "specia de pai disparuta", in interiorul unor vitrine expozitionale, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
In afara paielor, au fost eliminate si articolele din plastic de unica folosinta ca sacosele frigorifice, pungile de gheata si sacii de gunoi - care au facut parte din gama de produse IKEA Romania.
De asemenea, am eliminat si produsele din plastic de unica folosinta folosite in scopul servirii in restaurantele si bistrourile IKEA, cum ar fi paiele, paharele, tacamurile, farfuriile si agitatoarele pentru bauturi.
"IKEA doreste sa faciliteze un stil de viata mai sanatos si mult mai sustenabil. Plasticul de unica folosinta are un impact semnificativ atat asupra sanatatii planetei noastre, cat si asupra noastra, iar estimarile recente spun ca pana in 2050, in oceane va fi mai mult plastic decat peste.
Suntem constienti de complexitatea acestei probleme si ne dorim sa contribuim la rezolvarea ei. Eliminarea produselor din plastic de unica folosinta si implementarea unor alternative noi, mai sustenabile, sunt un pas important in sensul acestui demers.
Invitam clientii din Romania sa ni se alature in crearea unei miscari pentru o viata de zi cu zi mai buna - prin... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 12:28
Comisia Europeana analizeaza interzicerea ambalajelor din plastic si stabilirea de noi cerinte pentru producatori, a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
"Cu siguranta vrem sa extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unica folosinta si in prezent analizam in ce directie este posibila aceasta extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat", a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.
Noile prevederi UE cu privire la utilizarea obiectelor de plastic de unica folosinta risca sa ameninte o piata cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari, polipropilena si polistirenul fiind cele mai afectate.
Adoptata anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unica folosinta interzice utilizarea unor produse de plastic precum vesela, paiele, betisoare din plastic pentru urechi si unele containere din polistiren.
De asemenea, Comisia Europeana analizeaza modul in care producatorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligati sa reduca in mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. "Microplasticele sunt pe agenda noastra. Pana la finele anului vom veni cu o lista foarte detaliata a tuturor acestor produse care contin microplastice sau utilizeaza microplastice", a spus Virginijus Sinkevicius.
Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 09:39
Nu mai putin de cinci grame de plastic ajung saptamanal in organismul fiecarui locuitor al planetei prin aer, apa sau hrana. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis sa interzica o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, incepand din iulie 2021.
Actorii economici precum restaurantele, lanturile de magazine, cafenelele, barurile sunt fortati sa identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restrictionate.
Este deja bine cunoscuta problema poluarii apelor marine cu produse din plastic aruncate in cel mai neglijent mod de catre populatie. Cantitatea de plastic "depozitata" in oceane este estimata astazi la circa 150 de milioane de tone.
La o analiza superficiala, poate parea ca efectele nu sunt neaparat vizibile asupra oamenilor, insa fiecare dintre noi ajunge la un moment dat sa ingereze plastic. Cum se poate intampla asta?
Simplu: fauna marina ingereaza bucatele de plastic, pe care le confunda cu hrana, iar aceasta este consumata de populatie. De asemenea, mici particule de plastic se regasesc in aer, apa si in alte alimente.
Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care, la nivel mondial, a fost initiata o miscare pentru a stopa fenomenul. Aparent, in fruntea plutonului se afla Uniunea Europeana.
Ce face UE in acest domeniu?
In ultimii ani, Consiliul Uniunii Europene a conturat o serie de masuri cu impact important asupra consumului si comercializarii de produse din plastic.
Pe de o... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:51