Bursa din New York a inregistrat cel mai amplu declin saptamanal de dupa 2016, pe fondul unei evolutii negative generalizate a pietelor de capital, din cauza temerilor ca un razboi comercial si dobanzile mai mari pentru credite ar putea incetini cresterea economiei mondiale.
Indicele Dow Jones Industrial Average a coborat la cel mai redus nivel dupa luna noiembrie 2017, tras in jos de scaderile consemnate de actiunile unor diverse companii, de la 3M la Goldman Sachs Group. Indicele S&P 500 a scazut cel putin la nivelul de la inceputul lunii februarie, in timp ce cotatia aurului a crescut, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au scazut, investitorii cautand plasamente sigure, relateaza Bloomberg.
Pietele globale evita plasamentele riscante, dupa anuntul Chinei referitor la masurile de reactie pe care le adopta dupa tarifele punitive anuntate, joi, de presedintele american Donald Trump impotriva importurilor de produse chinezesti.
A fost o saptamana dificila pentru activele de mare risc, pe fondul apropierii unui razboi comercial, in timp ce sectorul tehnologic este afectat de scandalul legat de confidentialitatea datelor utilizatorilor Facebook.
Citeste si Facebook a pierdut 75 de miliarde de dolari la bursa intr-o saptamana
Mai mult decat atat, datele macroeconomice au aratat o posibila incetinire a cresterii economice in Europa.
La New York, indicele Nasdaq 100 al companiilor tehnologice a scazut cu 7,3% in aceasta saptamana, cel mai mult din 2015.... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 12:27
Volatilitatea bursei de pe Wall Street va depinde saptamana viitoare de doi indicatori importanti referitori la inflatia din Statele Unite, o crestere peste asteptari a acestora fiind posibil sa declanseze un nou val de scaderi ale actiunilor, potrivit analistilor intervievati de Reuters.
Bursa de la New York s-a prabusit si impactul se resimte in toata lumea. Cum s-a ajuns la cea mai infricosatoare zi de pe Wall Street
Daca indicele preturilor de consum pentru luna ianuarie, care va fi publicat miercuri de Departamentul Muncii, si indicele preturilor de productie, care va urma joi, vor depasi estimarile investitorilor, sunt probabile noi vanzari de actiuni.
Preturile de consum din Statele Unite au crescut in decembrie cu 2,1% in termeni anuali, iar estimarile arata ca indicatorul a ramas la acelasi nivel in ianuarie.
"Daca indicatorul va fi mai ridicat, acesta va creste incertitudinile, dar daca va fi sub estimari, randamentele obligatiunilor ar putea scadea, iar actiunile vor creste puternic", a spus Jason Ware, director pentru investitii si economist sef la Albion Financial Group in Salt Lake City, Utah.
Piata de capital a devenit in aceasta luna extrem de sensibila la inflatie. Vanzarile de actiuni de la inceputul acestei saptamani au fost provocate in mare parte de datele lunare referitoare la piata muncii, publicate pe 2 februarie, care au aratat cea mai mare crestere anuala a venitului mediu pe ora de dupa iunie 2009.
Masurile recente de reducere a... mai mult
Duminica, 11 Februarie 2018, ora 11:23
Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.
De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.
"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.
A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.
Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.
De ce ati ales sa va listati la bursa?
Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.
Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari,... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
Atunci cand decid sa faca plasamente pe bursa, investitorii trebuie sa tina cont de schimbarile dintr-un anumit sector de activitate. Decizia luata astfel ar putea fi mai inteleapta decat daca se analizeaza fiecare companie in parte dintr-un anumit sector. Este cazul industriei farmaceutice unde profiturile pot fi in crestere, ca urmare a imbatranirii populatiie.
Cand ceva se schimba in ecosistemul unui anumit sector de activitate, pot aparea situatii in care efectul schimbarilor este semnificativ mai mare decat efectul competitiei din interiorul sistemului. Astfel, la acel moment, din punct de vedere investitional este mai importanta identificarea schimbarilor generale sectoriale decat analiza financiara individuala a fiecarei companii in parte. Aceasta teorie este in momentul de fata perfect aplicabila sectorului de productie al medicamentelor generice.
Inventatorul unui medicament nou beneficiaza de o perioada de 12 ani de monopol: doar el poate sa produca si sa vanda medicamentul respectiv. Dupa acei 12 ani, orice alt producator poate sa fabrice si sa vanda, sub o alta denumire, respectivul produs. De exemplu, la farmacie nu cumperi aspirina, ci acid acetilsalicilic.
Citeste mai multe despre Cum poate profita un investitor la bursa de pe urma imbatranirii populatiei pe Tradeville.eu. mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 11:35
Comisia pentru bursa si valori mobilire din Statele Unite, SEC, a lansat o investigatie referitoare la "tranzactii foarte suspecte" cu instrumente financiare, prin intermediul unui cont bancar din Elvetia, inainte de acordul de preluare a companiei Heinz de catre miliardarul Warren Buffett.
Un judecator din SUA a aprobat o cerere a SEC de blocare a unui cont de la o sucursala a bancii Goldman Sachs din Zurich, dupa ce investigatorii au spus ca au descoperit "tranzactii foarte suspecte" cu optiuni de achizitii de actiuni, efectuate inainte de anuntul referitor la preluarea Heinz de catre Berkshire Hathaway, compania de investitii a lui Buffett, si fondul 3G Capital, sustinut de miliardarul brazilian Jorge Paulo Lemann, pentru 28 de miliarde de dolari incluzand datoriilor producatorului de ketchup, potrivit Financial Times.
Conform SEC, traderi straini necunoscuti, sau traderi care au utilizat un cont strain, s-au folosit de informatii confidentiale si au cumparat 2.533 de optiuni cu termen in luna iunie, pentru achizitii de actiuni la pretul de 65 de dolari pe unitate, mizand ca pretul titlurilor Heinz, in prezent de 60 de dolari pe unitate, va creste lunile urmatoare.
In urma anuntului de preluare, pretul optiunilor a sarit la 7,33 dolari pe 14 februarie, de la 40 de centi cu o zi in urma, o crestere de peste 1.700%.
Cand tranzactia de preluare a fost anuntata in ziua urmatoare, actiunile Heinz s-au apreciat cu 20%, la 72,5 dolari pe unitate. Conform SEC,... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 08:16
Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Casa de brokeraj Tradeville, lider in online trading, a realizat un clasament al actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti in functie de randamentul anual, date care contrazic ipoteza "pastrarii banilor in banca in lipsa unor oportunitati investitionale la bursa locala".
"Cu randamente anuale cuprinse intre 43% si 315%, cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec de departe randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei.
Acest grup de companii a reusit sa intreaca, in mod spectaculos, chiar si indicii bursieri locali, ale caror randamente s-au inscris in intervalul 2.61% - 31.19% - si aceasta in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva", sustine Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Artego Tg. Jiu (ARTE) +314.29%
Vedete indisputabile ale BVB in 2012 au fost actiunile celui mai mare producator de benzi transportoare din Europa de Sud-Est, Artego Tg. Jiu. Cu un randament anual de 314% (inclusiv dividendul), actiunile acestei companii au depasit cel mai apropiat competitor din topul randamentelor de aproape 4... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:06
Producatorul de materiale plastice Prodplast Bucuresti (PPL), companie controlata de omul de afaceri Florin Pogonaru, vrea sa investeasca pana la 7,5 milioane euro pe piata de capital si in fonduri de investitii de private equity, pentru "valorificarea eficienta a disponibilitatilor banesti".
Propunerea urmeaza sa fie discutata intr-o AGA programata pentru 18 decembrie, potrivit unui convocator transmis, marti, de Prodplast Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
O propunere asemanatoare privind investitiile Prodplast a fost aprobata de actionarii Prodplast in aprilie, cand valoarea maxima a plasamentelor a fost de 5 milioane euro.
Pe ordinea de zi a AGA din decembrie, figureaza si aprobarea reluarii activitatii Prodplast intr-o noua locatie.
Pogonaru a declarat la finele lunii septembrie pentru MEDIAFAX ca Prodplast se muta pe platforma industriala Faur din Capitala, unde a inchiriat doua hale in suprafata totala de peste 7.000 de metri patrati si vrea sa reinceapa productia cu echipamente noi.
Compania si-a intrerupt activitatea la 1 mai, pentru relocare.
Terenul pe care se afla compania, amplasat in zona Pietei Obor din Capitala, apartine Prodplast Imobiliare, firma desprinsa din Prodplast. Pe terenul respectiv ar urma sa fie construit un centru comercial.
Prodplast a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri in scadere cu circa 5%, la 23 milioane lei, si un profit de aproape 1,7 milioane lei, fata de un castig de 215.000 de lei in primele sase luni... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:50
A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.
De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?
Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.
Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.
Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.
Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.
In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:37
Randamentul titlurilor pe zece ani emise deRandamentul a coborat joi la 1,9872%, pentru prima data incepand cel putin din anii '60, potrivit datelor Rezervei Federale din St. Louis. Pentru perioada anterioara, datele de comparatie sunt nesigure, potrivit Mediafax,
Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, investitorii renuntand la plasamente pe bursa pentru datoria statului american, considerata printre cele mai sigure investitii din lume.
Scaderea a avut loc in contextul datelor economice mai slabe decat asteptarile anuntate de Rezerva Federala din Philadelphia. Raportul a oferit una dintre primele imagini asupra evolutiei economiei SUA in august si a amplificat temerile din ultima perioada.
Chiar daca randamentele au revenit ulterior peste de 2%, declinul sub acest nivel sublinieaza faptul ca investitorii, consumatorii si institutiile financiare se afla tot mai mult intr-o piata dominata de dobanzi extrem de mici, cu implicatii majore pentru companii si populatie.
"Cred ca piata lasa de inteles ca randamentele in urmatorii ani vor fi semnificativ mai mici decat in ultimii 10-20 de ani", a afirmat Rick Rieder, director de investitii la unul dintre fondurile de investitii ale companiei BlackRock.
Profesorul Roger Ibbotson, de la Yale School of Management, care a cercetat date referitoare la randamentele obligatiunilor pe zece ani ale SUA incepand din anii '20, a declarat ca acesta nu s-a mai aflat sub 2% din aprilie 1950. Minimul a... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 12:50