Avalansa de stiri negative privind plasamentul rezervei internationale de aur la Londra a facut mult rau tarii, a stirbit din credibilitatea Bancii Nationale a Romaniei si din credibilitatea tarii, iar daca aurul ar fi depozitat in totalitate in tara nu ar aduce niciun avantaj, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Toata aceasta avalansa de stiri negative privind plasamentul nostru la Londra a facut mult rau tarii, ne-a stirbit din credibilitatea noastra si din credibilitatea tarii si daca ar fi depozitat in totalitate in tara nu iti aduce niciun avantaj. E bine ca a fost cel putin vazut si lumea stie ca avem 100 de tone aur.
Altminteri s-ar putea sa apara si semnul acesta de intrebare daca el exista si ce vom face in situatia asta. Pe fiecare investitor strain il chemam la Banca Nationala si in programul de vizite il trecem prin Tezaur sa atinga aurul, sa-l vada, dar si asa sa stiti ca nu crede pentru ca, fiind la Londra, este certificat din punct vedere al puritatii, al greutatii, al autenticitatii. Se si numeste good delivery bars", a spus Mugur Isarescu, la Simpozionul "Cristian Popisteanu", cu tema "Tezaurul BNR evacuat la Moscova - un bilant istoriografic si un studiu de caz".
El a mentionat ca lucrurile sunt mai complicate decat au fost prezentate in public, iar BNR va trebui sa faca un efort de explicare.
"O rezerva de aur care este tinuta in strainatate nu este tinuta pentru a avea dobanda. Dobanda la aur de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 13:17
Separarea francului elvetian de moneda unica europeana a generat o serie de socuri in pietele internationale, dar spectacolul este departe de a se fi incheiat, se tem analistii financiari.
Dincolo de incercarile disperate ale oficialilor din Banca Nationala a Elvetiei de a tempera apetitul investitorilor pentru plasamentele in franci, o noua politica monetara a echipei conduse de Thomas Jordan este in masura sa destabilizeze si mai mult pietele internationale.
Intr-un interviu acordat agentiei Sputnik News, traderul independent Florian Grummes considera ca banca centrala elvetiana se va orienta spre piata metalelor pretioase in scurt timp.
"Elvetia s-a intors in punctul mort"
Pentru Grummes, decizia luata de bancherii elvetieni este un semn clar ca piata aurului va fi suprasolicitata in curand. Iar incercarea bancii centrale de a reveni la politica de refacere a rezervei de aur va duce la o crestere destul de rapida a pretului unciei.
"In momentul de fata, Banca Nationala a Elvetiei s-a intors in punctul mort din noiembrie, marcat de desfasurarea referendumului pentru consolidarea monedei prin cresterea rezervei de aur.
Una din variantele de atunci era ca banca sa foloseasca rezervele valutare pentru acest lucru. Acum, dupa ce francul elvetian nu mai este legat de euro, le va fi mult mai usor sa recurga la aceasta masura", apreciaza Florian Grummes.
Acesta anunta, de altfel, ca se inregistreaza deja o cerere destul de mare de aur din partea... mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:00
Pretul aurului va creste in acest an cu 30%, sustine unul dintre cei mai controversati investitori, Marc Faber, care prezice o revenire a pretului aurului aproape de cotatia record atinsa in septembrie 2011.
Dr. Doom, asa cum este cunoscut Faber, a afirmat, cu ocazia prezentarii strategiei globale a Societe Generale de la Londra, ca plasamentele in aur se vor dovedi extrem de rentabile in cursul acestui an, precizeaza revista Market Watch.
Aurul castiga teren
"Sunt convins ca pretul aurului va urca substantial in 2015. Sa zicem undeva spre 30%. Supriza cea mare o reprezinta pierderea increderii investitorilor in bancile centrale, iar cand acest lucru se va intampla este bine sa ai banii bagati deja in aur, argint sau platina. Este lucrul pe care eu l-as face", a precizat Marc Faber in cadrul intalnirii de la Londra. In prezent, aurul se tranzactioneaza cu 1237,80 dolari uncia.
Metalul pretios a pierdut 35 de procente in ultimii trei ani si jumatate, varful fiind atins in septembrie 2011 la cotatia de 1900 de dolari/uncie.
Desi considerat unul dintre cele mai slab performante active din ultimii ani, ca urmare a deprecierilor successive de 28% in 2013 si 1,5% anul trecut, aurul a inceput sa castige teren odata cu inceputul acestui an.
Pe piata contractelor futures la 30 de zile, aurul a inregistrat deja o crestere de 4,1% depasind chiar profitabilitatea data de investitiile in dolarul american.
Neincrezator in economia americana
"Bunurile sunt... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 09:50
Miliardarul George Soros si-a redus plasamentele in instrumente financiare garantate cu aur inainte de scaderea puternica a cotatiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust si BlackRock, in timp ce John Paulson si-a pastrat detinerile si a pierdut circa 165 milioane dolari, in primul trimestru.
Soros Fund Management si-a restrans investitia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investitii pe piata de profil, cu 12%, la 530.900 de actiuni, pana la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.
In ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a taiat cu 55% plasamentele in aur.
Fondurile administrate de Northern Trust si BlackRock si-au redus detinerile de acest tip cu mai mult de jumatate, in primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.
Paulson & Co.cel mai mare investitor in instrumente financiare garante in aur (SPDR), detinea la sfarsitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, in timp ce Schroder Investment Management Group a cumparat 2,1 milioane de titluri.
Investitorii si-au pierdut increderea in aur
Pretul aurului a atins un nivel record in 2011, dar luna trecuta a intrat in "piata bear", stergand 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate in aur tranzactionate la bursa (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.
Unii investitori si-au pierdut increderea in aur ca plasament sigur,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:42
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45
Raspandirea crizei din zona euro si situatia tot mai grea cu care se confrunta statul elen, trage un semnal de alarma investitorilor, care speriati de o prabusire a economiei elene cauta cu disperare sa se refugieze in active sigure. Aurul ramane, si de aceasta data, cel mai sigura alegere.Un lucru e sigur. In cazul in care Grecia se va confrunta cu un default zguduitor, analistii recomanda ca bancile franceze sa fie evitate intrucat acestea au pierdut deja aproape jumatate din valoarea in cursul anului trecut, din cauza expunerii prea mare pe Grecia.
Analistii atrag atentia asupra faptului ca metalul pretios va fi singura "moneda" care va supravietui si isi va mentine puterea de cumparare in cazul in care Grecia intra in incapacitate de plata si va fi nevoita sa paraseasca zona euro.
Sunt mari sanse, spun analistii, ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.
Prin urmare, pe masura ce obligatiunile grecesti isi vor pierde din valoare, pretul aurului va urca in raport cu euro, dolarul, yenul si lira.
In opinia specialistilor citati de Huffington Post, euro va continua sa ramana o moneda tulbure pana in momentul in care zona euro "se va curata" de statele infectate.
Nici peste Atlantic, dolarul American nu mai este atat de atractiv, intrucat SUA are propriile probleme legate de criza datoriilor.
Prin urmare, aurul devine inca o data o "moneda" de facto la nivel mondial, o manta pentru vremuri rele.
Ori de cate ori apare o criza valutara, prima masura luata de bancile... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:56
Analistii Erste Group sustin ca, in principal, companiile de asigurari si fondurile de pensii ar trebui sa isi majoreze plasamentele in aur, data fiind corelarea redusa sau chiar negativa cu actiuni si in special cu obligatiuni, anunta NewsIn."Probabil ca aceasta tendinta nu se va atenua prea curand. Preconizam continuarea cresterii pretului aurului", a declarat analistul pentru aur al Erste Group, Ronald Stöferle.Aurul, ca oponent al monedelor de hartie neacoperite, ramane un excelent instrument de protectie impotriva celor mai nefavorabile scenarii. Analistii Erste Group sustin ca exista o corelare clara intre pretul aurului si nivelul de incredere.
"Un pret in scadere al aurului ar fi astfel corelat cu cresterea sau cel putin stabilizarea nivelului de incredere. Credem ca increderea pierduta in ultimii ani nu va fi recuperata prea curand si ca, prin urmare, aurul inca prezinta un excelent profil risc/randament", se arata in raportul Erste.
Cererea investitorilor reprezenta doar 4,8% din totalul cererii in anul 2000, dar ponderea a crescut la aproape 40% anul trecut. Conform analistilor Erste Group, evolutia indica o revenire clara si puternica a tendintei ascendente.In raportul anual privind aurul, analistii Erste Group constata ca cererea de aur din partea investitorilor a crescut de zece ori pe parcursul ultimilor zece ani, ceea ce indica faptul ca aurul intra intr-o noua etapa de crestere exuberanta a pietei, in conditiile in care China si India stimuleaza... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 15:13
Miliardarul american George Soros si-a lichidat in primul trimestru aproape in intregime plasamentele de 800 de milioane de dolari in aur, inainte de un declin al cotatiilor materiilor prime cauzat chiar de informatia ca isi retrage investitiile, transmite Reuters. Managerul de fond John Paulson si-a mentinut expunerea pe aur, iar la retragerea lui Soros de pe acest segment s-au alaturat alte nume mari din industria financiara, intre care Eric Mindich si Paul Touradji, potrivit unor documente transmise Comisiei pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA.
Aurul se tranzactioneaza in prezent usor sub pragul de 1.500 de dolari pe uncie.
Soros, care s-a aratat in ultimii ani increzator in evolutia aurului, si-a redus participatia in SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente in aur, la sapte milioane de dolari, de la 655 milioane de dolari in decembrie. De asemenea, miliardarul a lichidat o participatie de cinci milioane de actiuni la iShares Gold Trust.
Valoarea totala a investitiilor in aur ale lui Soros era de 774 milioane de dolari la sfarsitul anului trecut.
Aurul a atins un nivel record peste 1.575 dolari pe uncie la 2 mai, insa a scazut ulterior cu mai mult de 5%, declin cauzat, in parte, de un articol aparut in cotidianul Wall Street Journal potrivit caruia fondul lui Soros, cu active de 28 miliarde de dolari, vinde plasamentele in aur.
Eric Mindich, care conduce Eton Park Capital Management, si-a injumatatit participatia la SPDR la 326 milioane de dolari, in... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 17:06
Bursele europene au incheiat sedinta la minimul ultimilor sase ani Actiunile europene s-au ieftinit vineri pana la un nivel minim al ultimilor sase ani, in contextul in care investitorii au vandut titlurile ca sa faca plasamente in obligatiuni sau in aur, adancirea crizei economice generand pesimism si temeri cu privire la nationalizari, scrie Reuters.Cresterea aversiunii fata de risc a scumpit contractele la termen (futures) pentru aur peste pragul psihologic de 1.000 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel al ultimelor 7 luni, iar titlurile de stat din zona euro au avansat dupa publicarea statisticilor slabe referitoare la puterea de cumparare.
Actiunile bancare au fost cele mai afectate, iar titlurile Credit Agricole s-au ieftinit cu 9%, cele ale Royal Bank of Scotland, cu 11,5%, in timp ce actiunile bancii elvetiene UBS s-au depreciat cu 14%, cele ale grupului Dexia, cu 8,4%, iar cele ale Commerzbank, cu 8,6%.
Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a inchis sedinta in scadere cu 3,3%, la 738,57 puncte, dupa un declin pana la 736,27 puncte, nivel minim care nu a mai fost atins din martie 2003. Indicele a coborat cu 7,3% saptamana aceasta, a doua de coborare.
De la inceputul anului, FTSEurofirst300 a scazut cu peste 11%, dupa ce in 2008 a pierdut 45% din valoare, ca urmare a crizei creditelor, cea mai grava de la Marea Depresiune din anii '30. "Daca facem o analiza a rezultatelor slabe publicate in decursul vremii, observam ca firmele publica date... mai mult
Sambata, 21 Februarie 2009, ora 14:32