Dolarul a consemnat, joi, 31 decembrie, cea mai mare scadere dupa 2017, punand capat unui an haotic, in care moneda a fost folosita ca plasament sigur in martie, cand panica provocata de raspandirea Covid-19 a atins nivelul maxim in Statele Unite, inainte de a scadea in urma masurilor de stimulare fara precedent luate de Rezerva Federala (Fed) pentru sustinerea economiei, transmite Reuters.
Moneda americana a atins in martie un maxim al ultimilor trei ani, de 102,99, fata de un cos de monede, inainte de a incheia anul la 89,96, in declin cu 6,77% pe ansamblul anului, si cu 12,65% fata de maximul din martie.
Atractivitatea dolarului a scazut ca urmare a imbunatatirii perspectivelor economice, pe fondul inceperii campaniilor de vaccinare, a dobanzilor extrem de scazute si a achizitiilor de obligatiuni ale Fed.
Alti factori care vor afecta atractivitatea dolarului in 2021 sunt asteptarile referitoare la adoptarea unor masuri de stimulare suplimentare de catre autoritatile americane si cresterea deficitului bugetar si al celui de cont curent.
"Ma astept ca dolarul sa se deprecieze in continuare in urmatorii cativa ani, in conditiile in care Fed va mentine dobanzile la zero si bilantul contabil urias", a declarat Kevin Boscher, director pentru investitii la firma de administrare a activelor Ravenscroft.
"Magnitudinea acelor deficite minimizeaza orice alta economie majora", a spus acesta.
Euro a incheiat tranzactiile la 1,2215 dolari pe unitate, in urcare cu... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 09:14
Fondul american Franklin Templeton, care administreaza in Romania Fondul proprietatea, a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominala de 5 miliarde dolari, reprezentand aproape 20% din obligatiunile guvernamentale ucrainiene aflate in circulatie pe plan extern.
Frankling Templeton a inceput sa acumuleze obligatiuni ucrainiene "de ceva timp", insa si-a majorat semnificativ expunerea in aceasta vara, preluand la sfarsitul lunii august titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligatiuni cu scadenta in anul 2023, scrie Financial Times, care citeaza datele Bloomberg.
Operatiunile cu obligatiuni ucrainiene au fost supravegheate de Michael Hasenstab, director in cadrul Franklin Templeton, noteaza FT.
Hasenstab este responsabil si pentru pariul masiv pe obligatiuni irlandeze facut de fondul american in timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.
La jumatatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.
Operatiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulentelor de pe piata financiara irlandeza in timpul crizei si la stabilizarea pietei locale a obligatiunilor, compania inregistrand totodata un randament foarte bun al investitiei, potrivit FT.
Ce riscuri presupun plasamentele financiare in economia Ucrainei
Pe de alta parte, investitia in datoria Ucrainei ar putea fi... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:31
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cost indicativ de 4,625% si cu o valoare de cel putin 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare.
Costul indicativ de 4,625% reprezinta nivelul de la care incep negocierile cu investitorii.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a autorizat Ministerul Finantelor sa lanseze o serie de obligatiuni pe piata SUA.
Ponta s-a aratat convins ca dobanda cu care vor fi vandute bondurile va fi sub nivelul imprumuturilor anterioare de pe piata americana, ca urmare a stabilizarii politice.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani. Operatiunea a fost mandatata printr-un ordin al Ministerului Finantelor Publice.
Romania a mai emis obligatiuni in dolari cu un an in urma, cand a atras prin doua tranzactii 2,25 miliarde de dolari. Finantele au mai obtinut in 2012 de pe pietele externe 2,25 miliarde euro prin plasamente de obligatiuni.
Obligatiunile in dolari emise in ianuarie si februarie 2012 au avut randamente de 6,87%, respectiv 6,45%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au organizat in aceasta saptamana un roadshow la New York, Boston si Londra pentru a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
Leul a recuperat usor luni din pierderea inregistrata in sesiunea interbancara de vineri, cu sprijinul interventiilor BNR, insa cursurile publicate de banca centrala pentru euro si dolar au urcat la noi valori maxime, de 4,5571 lei/euro si, respectiv, 3,7399 lei/dolar.
Precedentele recorduri au fost inregistrate vineri, cand rata de referinta leu/euro a fost de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar s-a plasat la 3,7274 lei/dolar.
Leul s-a depreciat mai pronuntat vineri si rata de schimb a atins un maxim de 4,57 lei/euro pe piata interbancara, din cauza aversiunii la risc a jucatorilor in contextul tensiunilor politice din Romania.
Dealerii spun ca presiunea de depreciere a fost sustinuta si de faptul ca banca centrala nu mai combate atat de agresiv aceasta tendinta si pemite o volatilitate mai mare.
Cotatia de referinta publicata luni arata o scadere a leului cu 5,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Fata de dolar, pierderea anuala este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfarsitul lunii decembrie.
Paritatea oficiala leu/franc elvetian a crescut de la 3,7883 lei/franc 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezinta un nou maxim din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 13:18
Leul a ramas pe depreciere usoara pana la jumatatea sesiunii de joi, astfel ca rata de referinta anuntata de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.
Cotatia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice.
Rata de referinta s-a plasat miercuri la 4,5237 lei/euro.
Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel ca a depasit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.
Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.
Referintele pentru dolar si francul elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
La deschidere, euro a fost cotat la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, foarte aproape de inchiderea de miercuri, de 4,5225 - 4,5245 lei/euro.
Dupa stabilirea cursului de referinta, cotatiile au inceput sa creasca pe piata interbancara, atingand un maxim de 4,5375 lei/euro, in jurul orei 13.00.
Potrivit dealerilor, BNR a continuat sa intervina indirect in piata.
"Chiar daca premierul Ponta a spus ca referendumul va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, in continuare perceptia asupra Romaniei este afectata de tensiunile politice din ultima perioada, iar... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 14:07
Euro s-a apreciat vineri cu 1,9% fata de dolar, cea mai mare crestere din acest an, dupa ce liderii europeni au decis la summitul de la Bruxelles sa relaxeze termenii imprumuturilor pentru bancile spaniole.
Cererea pentru euro a fost provocata de eliminarea de catre participantii la reuniune a conditiei ca imprumuturile destinate bancilor spaniole sa dea un statul preferential guvernelor creditoare.
"Asteptarile erau atat de mici incat orice stire pozitiva ar fi avut acelasi impact. Inca nu s-a stabilit un cadru de introducere a obligatiunilor comune", a declarat Charles St-Arnaud, analist la Nomura Holdings in New York.
Euro a urcat la New York cu 1,9%, la 1,2683 dolari pe unitate, dupa ce in timpul tranzactiilor a avansat cu pana la 2%, cel mai mare avans dupa octombrie 2011.
Indicele dolarului a scazut cu pana la 1,7%, cel mai mult dupa octombrie anul trecut, decizia referitoare la Spania reducand interesul investitorilor pentru plasamente considerate sigure. mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 20:45
BNR a anuntat vineri o referinta pentru dolar de 3,6231 lei, un nou record istoric, iar pentru euro cursul a coborat, la 4,4648 lei/euro, sub cotatia minima din zilei, iar dealerii spun ca deprecierea leului a fost atenuata de interventiile indirecte ale bancii centrale.
Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice in fata dolarului pe pietele internationale, in contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol si cresterii costurilor de finantare platite de Spania spre niveluri percepute drept nesustenabile, precum si ingrijorarile iesirii Greciei din zona euro.
In sesiunea precedenta, cursul pentru dolar s-a plasat la 3,5939 unitati, iar pentru euro la 4,4652 unitati.
Totodata, pentru francul elvetian, rata de schimb a crescut vineri cu 0,2 bani, de la 3,7159 lei/franc la 3,7179 lei/franc.
Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi de 4,83 - 5,32% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, peste nivelul de joi, de 4,76 - 5,25%. Randamentele pentru plasamentele la o saptamana au urcat de la 4,81% - 5,31% la 4,86 - 5,34% pe an. mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 13:31
Dolarul si titlurile Trezoreriei SUA nu mai pot fi considerate plasamente sigure din cauza impasului politic privind datoria SUA, chiar daca pana acum au fost considerare sigure, a declarat, vineri, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, citat de CNBC. In schimb, Mobius, care supravegheaza investitii de circa 50 de miliarde de dolari din postura de sef al Templeton Emerging Markets, a afirmat ca pietele emergente sunt acum mai sigure.
"Criza datoriilor din Statele Unite si Europa de Vest pune pietele emergente intr-o pozitie foarte solida, deoarece datoria acestora raportata la PIB este mult mai mica, iar rezervele valutare mai mari", a spus Mobius.
Presedintele Templeton considera ca are loc o tranzitie catre piete emergente si este increzator in perspectivele materiilor prime si aurului.
"Materiile prime sunt o parte foarte importanta a portofoliului nostru, deoarece condsideram ca preturile acestora isi vor continua trendurile de crestere", a declarat el.
In pofida crizei datoriilor si a declinului increderii directorilor de companii in SUA, India si China, Mobius afirma ca investitorii nu trebuie sa se teama de o noua recesiune globala.
Mai multi reprezentanti ai Partidului Republican in Camera Reprezentantilor au blocat, joi, votul asupra unui plan pentru reducerea deficitului bugetar si ridicarea plafonului datoriei de stat, propus chiar de liderii partidului.
Intre timp, Partidul Democrat, care controleaza majoritatea din Senat,... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 16:16
Plasamentele Bancii Nationale a Romaniei in dolari au scazut, la 8 miliarde de dolari, in a doua jumatate a anului, conform unui document oficial al BNR."Evolutiile recente de natura economica si politica din SUA au fost incorporate in analizele efectuate in scopul determinarii alocarii optime a investitiilor si au condus la decizia de diversificare a acestora intr-o maniera eficienta, tinand cont de conditiile de pe pietele financiare internationale", se arata intr-un document semnat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
In termeni nominali, scaderea este echivalenta cu 400 milioane de dolari, conform Cotidianul.In document se arata ca BNR monitorizeaza permanent evolutiile din SUA.Din declaratiile oficialilor americani ar rezulta ca o eventuala ajustare a cheltuielilor publice va fi aplicata doar sumelor cu destinatie interna, in vederea protejarii statutului international al SUA, "cea mai mare, sigura si lichida piata de capital din lume". mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:27