Planurile Europei pentru a micsora dependenta de gazele rusesti incep sa prinda contur, iar Batranul Continent primeste un sprijin neasteptat.
UE a batut palma cu Turkmenistan, fost stat membru al URSS, arata Business Insider.
Aceasta tara este a patra in lume in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale.
"Europa asteapta ca sa beneficieze de rezervele Turkmenistanului incepand cu anul 2019", a explicat Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene, luna trecuta.
Este pentru prima data cand UE indica un orizont de timp pentru acest proiect care parea pana nu demult doar un vis frumos, remarca The Diplomat.
"Cred ca Europa s-a saturat sa se gandeasca cum va trece de iarna. Asemenea probleme n-ar trebui sa existe in secolul 21 pentru cea mai mare economie din lume", a spus Sefcovic.
Foto: Google Maps
Anul trecut, Turcia si Turkmenistan au semnat un acord preliminar, care presupune ca vor transporta gaze din zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan, prin ...citeste mai departe despre "Ajutor nesperat pentru UE: Un fost stat URSS va alimenta cu gaze Batranul Continent, in ciuda Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 16:51
Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici in aceasta iarna, in eventualitatea in care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.
Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai intamplat, avand in vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean, transmite Reuters.
Autoritatile de la Kiev avertizeaza ca Rusia intentioneaza sa opreasca livrarile de gaze catre Europa, in timp ce Moscova sustine ca Ucraina ar putea sustrage gaze destinate tarilor UE. Liderii europeni au avertizat intre timp ca ar putea impune noi sanctiuni Rusiei, daca nu isi va retrage fortele din Ucraina.
Cumparatorii de petrol si carbune pot gasi alti furnizori relativ usor, dar statele din sud-estul Europei primesc majoritatea gazelor de la grupul rus Gazprom.
Europa primeste gaze naturale lichefiate (GNL) in porturile de la Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, si prin intermediul navelor venite din Qatar si Algeria, dar cumparatorii europeni deseori revand incarcaturile in strainatate, pentru a obtine preturi mai mari decat pe piata locala.
O sursa de la Comisia Europeana a declarat ca este analizata posibilitatea de a... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:34