Economia zonei euro a atins deja fundul prapastiei, iar analistii de la Ernst & Young estimeaza ca tarile membre vor intra pe un trend de crestere economica. Viteza de redresare inca va fi diferita, inregistrandu-se discrepante tot mai accentuate intre sud si nord.
Relaxarea masurilor de austeritate si accelerarea activitatii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimata pentru sfarsitul anului, insa vor fi resimtite efectele somajului in crestere si ale adancirii diferentelor de la nivelul continentului, se arata in raportul de toamna al EY - Eurozone Forecast (EEF).
Conform studiului, se estimeaza o contractie economica a Zonei Euro de 0,5% in acest an, inregistrandu-se o usoara imbunatatire fata de valoarea prognozata in trimestrul precedent, urmata de o crestere de 0,9% in 2014. O crestere a PIB-ului de 1,5% pe an este asteptata in perioada 2015-2017.
Asteptarile in privinta Romaniei sunt optimiste, peste media europeana. EY Eurozone Forcast estimeaza pentru Romania o crestere de 1,9% a PIB-ului si o accelerare a cresterii pana la 2,2% in 2014, pe masura ce conditiile externe, in mod special starea economiilor din Zona Euro, vor incepe sa se imbunatateasca. Cresterea va fi sustinuta in acest an, pe langa exporturi, si de productia agricola buna. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, dupa ce Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara atat in iulie, cat si in august.
Germania ramane campioana... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:15
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Planurile de austeritate cerute unor state din zona euro risca sa franeze cresterea economica si sa complice reducerea deficitelor, a spus John Williams, unul dintre oficialii bancii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed).
"Autoritatile europene au adoptat masuri importante pentru a controla criza", a declarat presedintele filialei Fed din San Francisco, care a salutat noul program de rascumparare de obligatiuni anuntat la inceputul lunii septembrie de Banca Centrala Europeana (BCE).
"Acest plan poate da timp guvernelor europene sa puna in aplicare solutii mai globale pentru sistemul lor bancar si datoria lor", a precizat el.
Pentru a beneficia de ajutorul BCE, statele din zona euro vor trebuie in prealabil sa ceara ajutorul fondului de salvare european. Acest ajutor implica aplicarea unor planuri de austeritate, a adaugat John Williams.
Pe termen lung, oficialul Fed apreciaza ca aceste masuri sunt necesare pentru a repune bugetul acestor guverne pe "calea viabilitatii", in momentul in care ar putea fi amenintate de incapacitate de plata. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:44
Nivelul maxim de putere al unui sistem este dat de cea mai slaba veriga. Intarirea unei verigi expune vulnerabilitatile urmatoarei. Zona euro este acum fragila in atatea puncte incat pentru mentinerea monedei unice, Europa trebuie sa recreeze intreg sistemul.
Summitul european din 28/29 iunie este un test pentru liderii zonei euro. Chiar daca unii isi fac deja planuri pentru o uniune bancara si pentru achizitia directa a titlurilor de stat, pana acum e evident ca acest tel depaseste capacitatile lor.
Inutilitatea tratarii crizei din zona euro ca o serie de planuri de salvare separate a fost evidenta atat in Grecia, Spania, dar si la intrunirea G20 a liderilor din intreaga lume. Pe 17 iunie electoratul grec a ales partide care recunosc ca doresc sa mentina acordul cu oficialii internationali privind pachetul de salvare. Noul guvern, o coalitie a trei partide, condus de Antonis Samaras a jurat ca locul Greciei in Europa nu trebuie pus la indoiala.
A fost o victorie rara pentru euro, dar investitorii si-au aratat bucuria pentru doar cateva ore. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca Grecia are mai multe hopuri de trecut pana cand poate spune ca e in siguranta. Pentru a realiza ceva, Samaras trebuie sa puna deoparte rivalitatea dintre partide si sa ia masuri nepopulare. El trebuie sa convinga poporul, deja ingenuncheat de masurile de austeritate, sa accepte micsorarea salariului minim, a pensiilor si a cheltuielilor, dar si o serie de reforme structurale... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:02
Grecii vor opta, la alegerile generale din luna iunie, daca raman sau pleaca din zona euro, iar Europa trebuie sa fie pregatita pentru orice eventualitate, a declarat premierul britanic, David Cameron.
Cameron, prezent la Chicago inaintea unui summit NATO, a respins ideea ca summit-ul G8 de la sfarsitul saptamanii trecute de la Camp David ar fi fost un esec, deoarece crede ca "a ajutat la cristalizarea modului de gandire al liderilor economici mondiali si, in particular, la cristalizarea modului de gandire al membrilor zonei euro".
"Acum trebuie sa trimitem un mesaj foarte clar oamenilor din Grecia. Exista o alegere: puteti vota sa ramaneti in zona euro, cu toate angajamentele pe care vi le-ati asumat, sau puteti vota altfel, pentru a pleca.
Important este ca liderii zonei euro sa aiba pregatite planuri pentru ambele situatii, planuri clare care sa ne protejeze economiile, sa le asigure stabilitatea, iar eu voi face tot posibilul in Marea Britanie pentru a ma asigura ca si noi suntem pregatiti", a afirmat premierul britanic.
Alegerile anticipate care au avut loc in Grecia pe 6 mai nu au rezultat intr-o coalitie de guvernare, iar partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul cu institutiile financiare internationale au inregistrat scoruri istorice.
Guvernul elen a convocat noi alegeri pentru 17 iunie. Indiferent de pozitia fata de masurile de austeritate, liderii politici eleni sustin in unanimitate mentinerea tarii in zona euro. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 09:50
Zona euro trebuie sa-si urmeze planul de recuperare urmand politicile de austeritate, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, semnaland deschiderea limitata a Berlinului pentru promovarea cresterii sustinuta de unii lideri europeni.
Singurul mod de a obtine cresterea necesara in regiune este de a continua reducerea deficitelor bugetare si a indatorarii, a spus Schauble, laudand bugetul Spaniei, care include noi taxe si reduceri de cheltuieli de 27 miliarde de euro, scrie Financial Times.
Consolidarea fiscala - conditie pentru cresterea sustenabila in Europa
"Prima preconditie pentru a avea crestere sustenabila in toata Europa este consolidarea fiscala. Daca vorbim acum despre crestere, nu trebuie sa se inteleaga o schimbare de directie. Asta ar fi o greseala", a spus Schauble, intr-o conferinta de presa cu omologul sau spaniol, Luis de Guindos.
Remarcile lui Schauble vin in contextul dezbaterilor politice din Franta, Grecia si Olanda, cauzate de nemultumirea privind politicile de austeriate.
Suplimentarea capitalului BEI, sprijinita de liderii europeni
Planul care obtine cel mai mult sprijin in consultarile dintre liderii europeni este asigurarea de fonduri noi Bancii Europene pentru Investitii (BEI), care investeste alaturi de sectorul privat in infrastructura si alte proiecte de dezvoltare in Europa, potrivit unor oficiali europeni, citati de Financial Times.
Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a propus, in... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 17:45
Franta risca sa fie supusa unei reduceri de rating, daca nivelul datoriei publice si cel al deficitului bugetar vor continua sa scada, avertizeaza specialistii agentiei de evaluare Standard&Poor. Efectele asupra blocului comunitar nu vor intarzia sa apara.
Agentia de evaluare Standard & Poor (S&P) avertizeaza ca ar putea reduce din nou ratingul Frantei, dupa ce a operat deja o scadere, vineri. Atunci statul francez a fost retrogradat de la AAA, la AA+.
"Deficitele ar putea creste in continuare de la nivelele ridicate la care se afla acum si sa atinga anumite praguri, ceea ce ar putea conduce la o scadere suplimentara a ratingului", a spus Moritz Kraemer, analistul de credit al S&P, in cadrul unei conferinte telefonice, potrivit Reuters.
Kraemer a mai adaugat ca agentiile de rating nu iau in calcul o destramare a zonei euro si ca asemenea scenarii nu sunt vehiculate in deciziile de rating.Declaratia sa vine in contextul in care mai multi lideri au criticat decizia S&P si au atras atentia ca agentia risca sa produca o destramare a zonei euro.
La randul sau, legislatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Joerg Asmussen, a avertizat ca eforturile depuse de Europa, pentru a intari normele fiscale, lasau de dorit, caracterizandu-le drept "prea moi". In opinia sa, planurile recente care vizau masuri pentru disciplina bugetara erau insuficient, pentru ca permiteau cheltuieli suplimentare, in imprejurari exceptionale.
Liderii zonei euro, inclusiv cancelarul german... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 07:50
Statele din zona euro s-ar putea vedea nevoite sa amane planurile prin care urmau sa le impuna detinatorilor de obligatiuni din mediul privat sa accepte pierderi mai mari, in contextul restructurarii datoriilor.
Mai mult analisti citati de Reuters sustin ca impunerea detinatorilor de obligatiuni sa suporte o parte din pierderile datoriilor ar putea fi amanata, in contextul in care negocierile s-au intensificat.
Unele dintre masurile care vor fi, insa, adoptate, se refera la introducerea unor reguli mai stricte ale Tratatului Uniunii Europene.
In acest moment, toata atentia este indreptata catre Germania, care insista asupra unor bugete mai stricte si solicita implicarea sectorului privat in planurile de salvare.
Statul german considera acest lucru drept o conditie pentru "integrarea economica mai profunda a tarilor din zona euro".
Bancile comerciale si societatile de asigurari inca se mai asteapta la lovituri, avand in vedere expunerea lor la obligatiunile suverane grecesti. Aceasta a fost una dintre partile prevazute in planul de salvare al statului elen.
Pe de alta parte, fortarea detinatorilor de obligatiuni din sectorul privat sa suporte pierderile in cazul in care o tara isi restructureaza datoria nu va conduce decat la subminarea increderii in obligatiunile suverane din zona euro.
O dezbatere asupra necesitatii impunerii pe viitor a unor clauze care sa prevada o participare automata a creditorilor privati la salvarea tarilor din Uniunea... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:30