Premierul Italiei, Mario Draghi si-a informat sambata cabinetul ca a ajuns la un acord cu Comisia Europeana privind planul national de redresare, ceea ce deschidea calea pentru ca acest plan sa fie trimis la Bruxelles pana la finele lunii, informeaza Reuters.
Italia ar urma sa primeasca peste 200 de miliarde de euro, sub forma de granturi si imprumuturi cu dobanzi reduse, din fondul european de relansare, cea mai mare suma din randul statelor UE. Banii ar urma sa fie distribuiti treptat pe parcursul a sase ani.
Purtatorul de cuvant al primului ministru Mario Draghi a spus ca premierul si-a informat sambata cabinetul ca a primit unda verde de la Comisia Europeana, chiar daca mai sunt inca de definitivat unele "ajustari minore". Purtatorul de cuvant a precizat ca acordul Comisiei a venit dupa ce premierul Draghi s-a implicat direct in discutii, inclusiv printr-o convorbire telefonica cu presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
La randul sau, ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio a dezvaluit ca premierul Draghi a anuntat aprobarea venita de la Comisiei in timp ce ministrii revizuiau ultima varianta a planului. "A fost o atmosfera excelenta de colaborare si entuziasm", a spus Di Maio.
Sursele citate de Reuters au precizat ca ingrijorarile Comisiei vizau lipsa detaliilor in ceea ce priveste reformele structurale in domenii precum administratia publica, sistemul juridic si sistemul de taxe, precum si cu privire la modul in care investitiile prevazute... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 15:53
Din cele peste 30 de miliarde de euro de care Romania va beneficia, transporturile si schimbarile climatice au cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta, a anuntat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
Din punct de vedere al structurii Planului National de Redresare si Rezilienta asa dupa cum rezulta si din regulamentele Comisiei Europene, el are o serie de obiective specifice, iar aceste obiective specifice sunt in numar de trei.
Primul obiectiv este cel de ameliorare a starii economice a Romaniei, in perioada de criza pandemica. Apoi, al doilea obiectiv este cel de consolidare a capacitatii de rezilienta a Romaniei. Si in cele din urma, al treilea obiectiv este de asigurare a unei cresteri economice pe termen lung.
"Din punct de vedere al pilonilor pe care ii cuprinde Planul National de Redresare si Rezilienta acestia sunt in numar de 3. Primul este cel legat de zona de transport si schimbari climatice, al doilea pilon este, de asemenea, important, fiind legat de zona de servicii publice si dezvoltare urbana si valorificarea patrimoniului cu un buget propus de 6,5 miliarde euro.Si al treilea pilon, cel mai important pentru ceea ce inseamna dezvoltarea economica a Romaniei denumit Competitivitate economic, Digitalizate si Rezilienta economica are un buget estimat de 5,08 miliarde euro", a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit lui, in cadrul pilonului I, Transport si schimbari climatice, de departe... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 20:11