Executivul ar putea sa faca o a treia rectificare bugetara in acest an, pentru a asigura cheltuielile de functionare pentru primarii, care sunt intr-o situatie disperata, in conditiile in care plata efectuata pentru cazul Micula a dat peste cap planificarea guvernamentala, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Florin Citu.
El a precizat ca incearca sa identifice o alta solutie, pentru a nu se mai face rectificarea bugetara.
"Acum incerc sa gasesc o alta solutie (in locul unei a treia rectificari bugetare - n. r.). Daca s-ar putea sa gasesc o solutie de extindere a termenului de suplimentare a fondurilor la Fondul de Rezerva, mergem pe aceasta varianta. Incerc pe cat posibil sa evit o a treia rectificare bugetara, vom avea o decizie astazi. Daca nu gasim o alta solutie, exista posibilitatea sa avem o a treia rectificare bugetara in acest an, pentru ca sunt cheltuieli de functionare pentru primarii. Sunt intr-o situatie disperata si, atunci, s-ar putea sa fim nevoiti sa o facem. Am avut aceasta plata pentru cazul Micula, care a venit dintr-o data. Nu am avut ce face, a trebuit sa platim acesti bani si a dat peste cap tot ce aveam planificat", a explicat Citu.
Ministrul de Finante a adaugat ca in sedinta de Guvern programata pentru vineri dupa-amiaza se va realiza o prima citire a ordonantei cu modificarile aduse Ordonantei 114, iar cea mai importanta taxa care va disparea va fi taxa bancara.
"Taxa bancara este cea care dispare din Ordonanta 114 - trebuie... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:55
Planificarea si executia bugetara care sa sustina potentialul de crestere economica pe termen mediu si lung trebuie fundamentate pe o politica fiscal-bugetara sanatoasa si pe masuri de crestere a colectarii veniturilor bugetare, sustin reprezentantii Amcham, intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
"In contextul dezbaterilor pe marginea planificarii bugetului de stat pentru anul 2019, AmCham Romania reitereaza apelul pentru responsabilitate in planificarea bugetara si atrage atentia asupra vulnerabilitatilor si riscurilor prezentate de proiectul de buget. In viziunea noastra, o politica fiscal-bugetara dezirabila trebuie sa asigure predictibilitatea masurilor de politica fiscal-bugetara si sustenabilitatea pe termen mediu si lung a finantarii deficitului bugetar, pentru a evita dezechilibrele macroeconomice care pot fi generate de masurile de corectie a deficitului bugetar", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit AmCham, o evolutie necesara in exercitiul de planificare bugetara este cresterea alocarilor pentru investitiile publice si prioritizarea obiectivelor de investitii publice semnificative, prin planificarea multianuala a bugetului public consolidat, corelate cu alocarea resurselor bugetare care sa incurajeze activitatile economice cu valoare adaugata ridicata pentru a intari pozitia economiei romanesti in cadrul lantului global al valorii adaugate.
"Pe termen mediu si lung, dezvoltarea economica se poate realiza numai in conditiile unui sistem financiar... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:37