Ancheta Comisiei Europene pe piata gazelor din Romania ar fi pornit in urma unei plangeri depuse de o companie din Ungaria, au declarat surse din sectorul energetic.
Reamintim ca verificarile au avut loc in iunie si au reprezentat o premiera: a fost prima inspectie inopinata in tara noastra facuta de aceasta institutie.
"Comisia Europeana este foarte pornita impotriva Transgaz pentru faptul ca, de mai multi ani, a tot tergiversat investitia prin care sa poata fi posibil exportul de gaze din Romania spre Ungaria (prin conducta Arad-Szeged - n.red.). Ancheta a pornit de la o plangere din Ungaria privind faptul ca Romania nu exporta spre aceasta tara gazele ieftine pe care le produce, ceea ce ar insemna blocarea circulatiei marfurilor in interiorul spatiului comunitar", au precizat surse din sectorul energetic pentru Agerpres.
In acest moment, prin conducta Arad-Szeged nu se pot realiza decat importuri de gaze din Ungaria spre Romania. Transgaz are in plan derularea unor ...citeste mai departe despre "O plangere din Ungaria e motivul pentru care Comisia Europeana a venit in inspectie neanuntata in Romania (Surse)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 19:42
Directorul Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat vineri ca va pune la dispozitia anchetatorilor toate actele necesare anchetei initiate de Comisia Europeana, in urma unei plangeri potrivit careia aeroportul ar fi acordat un ajutor de stat ilegal operatorului aerian Wizz Air, in timp ce institutia ar fi beneficiat, la randul sau, de un ajutor de stat de la CJ Cluj, sub forma de finantare publica.
"Este vorba de o reclamatie neadevarata. Noi sprijinim aceasta investigatie, vom pune toate actele la dispozitie si se va dovedi ca Aeroportul Cluj si Consiliul Judetean Cluj a respectat integral legislatia europeana in vigoare", a spus directorul aeroportului clujean, pentru Agerpres.
Aeroporturi din Romania, investigate la nivel european - Conditii avantajoase pentru operatori si ajutoare de stat?
David Ciceo a mai mai amintit ca o ancheta similara s-a desfasurat la aeroportul din Timisoara si ca rezultatele nu se cunosc nici astazi.
"Pot sa va ...citeste mai departe despre "Ancheta a Comisiei Europene la Aeroportul din Cluj - directorul se asteapta la un raspuns peste 15 ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 17:25
In cazul Romaniei s-au inregistrat, anul trecut, 68 de cazuri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, potrivit unui raport CE. Agentul guvernamental Razvan-Horatiu Radu atrage atentia ca prea putine institutii manifesta o atitudine proactiva privind transpunerea legislatiei UE cu celeritate.
Comisia Europeana a adoptat, joi, raportul anual privind monitorizarea aplicarii dreptului Uniunii in 2014, care arata ca anul trecut au fost inregistrate 1.347 de proceduri formale de constatare a neindeplinirii obligatiilor, fata de 1.300 in 2013.
In 2014, cetatenii obisnuiti, oamenii de afaceri, organizatiile non-guvernamentale si alte organizatii au continuat sa semnaleze potentiale incalcari ale legislatiei europene, depunand cu 5,7% mai multe plangeri fata de 2013. Cele mai multe plangeri in acest sens s-au inregistrat inpotriva Spaniei (553), Italiei (475) si Germaniei (276).
In ceea ce priveste cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Romania se afla, la 31 ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana: Romania nu si-a indeplinit obligatiile de zeci de ori anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 21:23
Expertii Comisiei Europene (CE) au inceput luni misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Acestia vor avea intalniri, pe durata vizitei de cateva zile, cu reprezentantii tuturor institutiilor monitorizate.
La evaluarea anterioara din luna aprilie, Ministerul Justitiei (MJ) a informat ca au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri, cadrul normativ in materia integritatii, calitatea si stabilitatea legislatiei nationale, proiectul Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, publicarea hotararilor judecatoresti, independenta justitiei, procesul de revizuire a Constitutiei, Strategia Nationala Anticoruptie, potrivit Agerpres.
"In cadrul reuniunii au fost remarcate angajamentul Guvernului in modernizarea sistemului judiciar si prioritizarea proiectelor care au un impact semnificativ asupra agendei MCV, eforturile sistemului judiciar in implementarea noilor coduri, importanta asigurarii unui proces legislativ care sa se bucure de dezbateri publice adecvate, necesitatea respectarii principiului egalitatii in fata legii, inclusiv in etapa de punere in aplicare a hotararilor judecatoresti, asigurarea unui just echilibru intre libertatea presei si independenta justitiei, rolul esential pe care Strategia Nationala Anticoruptie il joaca in ultimul timp in prevenirea si combaterea acestui fenomen. A fost remarcat... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:27
CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro).
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Restul certificatelor urmeaza sa fie distribuite esalonat incepand din anul 2018, potrivit Patria.cz.
Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii. CEZ este cel mai mare investitor in productia de energie eoliana in Romania.
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:00