Grecii au intrat deja in ultimele ore inainte de momentul zero in care trebuie sa ramburseze FMI un imprumut de 1,8 miliarde de dolari, insa oficiali guvernamentali in frunte cu premierul Tsipras deja au anuntat ca aceasta plata nu va fi facuta.
Elenii solicitasera ultima transa din planul de urgenta pentru a-si achita datoria. Tara si bancile sale supravietuiesc din fondurile de urgenta acordate de BCE. Daca Grecia nu cedeaza in fata Comisiei Europene, care conditioneaza eliberarea ultimei transe din planul de salvare de noi masuri de austeritate, va intra in faliment.
La Atena aproape 20.000 de protestatari s-au strans in fata Parlamentului elen, in Piata Syntagma, pentru a demonstra fata de masurile de austeritate si a-si arata sustinerea pentru guvern, asa cum le-a cerut premierul Alexis Tsipras.
Tsipras a mai facut un apel si luni seara catre cetateni, rugandu-i sa voteze in numar cat mai mare "NU" la referendumul de pe 5 iulie, cand vor fi consultati daca Grecia ar ...citeste mai departe despre "Grecia nu va plati maine niciun euro FMI si ameninta cu justitia. Tsipras cere un "NU" masiv la referendum" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 00:17
Europenii au decis luni un plan de urgenta pentru a evita o panica bancara in Grecia, daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei pana la sfarsitul saptamanii.
Planul are ca scop sa pregateasca un "control al fluxurilor financiare" provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, dupa modelul restrictiilor decise in Cipru in timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet incepand din martie, explica Suddeutsche Zeitung, in editia de marti, fara a cita surse.
Daca negocierile pentru salvarea Greciei de la un default raman in impas, ar fi vorba ca "incepand de saptamana viitoare sa se inchida bancile grecesti cateva zile" pentru a le pregati in vederea acestei limitari a tranzactiilor, masura ce ar trebui inca sa fie aprobata de parlamentul grec.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
In aceasta... citeste mai departe despre "Plan de urgenta pentru Grecia: banci inchise, limitarea extragerilor de la bancomat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 07:23
Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.
Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.
Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.
Romania, expusa direct
Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.
O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.
"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.
In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
Epopeea Greciei continua si nu se va termina cu bine, daca cei implicati in aceasta tragedie economica nu recunosc ca se agata de o serie de mituri prafuite in dialogul lipsit de progres dintre guvernul elen si creditorii sai.
Sase dintre acestea, fiecare reprezentand o bariera intelectuala sau emotionala in cadrul negocierilor, sunt disecate intr-un articol din Financial Times, de catre editorialistul Martin Wolf.
Mitul #1: Grexit, benefic pentru zona euro
"Nu-i nimeni sa ma scape de preotul acesta pus pe scandal?", a intrebat Henric al II-lea, adus la exasperare de amestecul episcopului Thomas Becket in afacerile de stat. Cam aceeasi reactie o manifesta si ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, ori de cate ori se aseaza la masa cu delegatia elena.
Pentru regele Angliei, indeplinirea dorintei s-a aratat a avea un rezultat dezastruos. Acelasi efect il poate avea si o iesire a Greciei din zona euro.
Intr-adevar, un rezultat catastrofal in Grecia ar reduce sansele campaniilor electorale populiste din perioada imediat urmatoare.
Insa, varianta Grexit ar avea ca efect alterarea imaginii statutului de membru al uniunii monetare.
Orice alta criza financiara ar putea destrama incetul cu incetul zona euro.
Mitul #2: Grexit ajuta Grecia
Pentru multi analisti, revenirea Greciei la o moneda nationala slaba asigura un drum sigur pentru prosperitate.
Dar acest fapt se poate petrece numai daca economia Greciei isi va extinde cu usurinta capacitatea... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 17:02
2Guvernul de la Atena e pregatit sa adopte scenariul dezastruos al intrarii in incapacitate de plata a tarii, in cazul unui esec in negocierile de luna aceasta cu creditorii europeni, sustin politicieni din partidul de guvernamant, Syriza.
Guvernul, care deja se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati pentru plata salariilor si pensiilor, a decis sa blocheze plata transelor de 2,5 miliarde de dolari catre FMI, pe lunile mai si iunie, daca nu va obtine un acord pentru deblocarea imprumutului de urgenta, informeaza Financial Times.
Fara solutii
"Am ajuns la capatul drumului. Daca europenii nu deblocheaza suma negociata pentru ajutor financiar, nu se intrevede nicio alta solutie", a recunoscut un oficial din cadrul guvernului elen.
Declararea incapacitatii de plata de care un stat din zona euro ar reprezenta un soc fara precedent in cadrul uniunii monetare europene.
Aceasta amenintare vine la doar cinci ani dupa ce Grecia a beneficiat de doua programe de asistenta financiara din partea FMI si UE in valoare de 245 miliarde de euro.
Pe de o parte, comentariile neoficiale venite de la Atena ar putea reprezenta o alta tactica a oficialilor eleni de a obtine un acord rapid fara prea multe cerinte impuse de creditori, pe de alta reflecta situatia financiara dramatica in care se zbate Grecia.
Incapacitatea de plata a Greciei este o situatie pentru care alte guverne din zona euro au luat deja masuri de siguranta.
Pe termen scurt, aceasta ar duce la... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 11:59
1Ministrii Finantelor din zona euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a semna cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, dupa cea mai ampla restructurare a datoriilor de stat din istorie.
Sedinta Eurogroup va discuta de asemenea masurile de reducere a deficitului bugetar din Spania si derularea programului de finantare externa a Portugaliei, in incercarea de a preveni efectele de contagiune propagate de situatia din Grecia, transmite Bloomberg.
Grecia a obtinut sprijinul majoritatii creditorilor privati pentru conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria statului cu peste 100 miliarde euro, de la 160% din PIB in prezent spre 120% din PIB in 2020.
Operatiunea, care impune detinatorilor privati de obligatiuni pierderi de peste jumatate din valoarea nominala a creantelor grecesti detinute, a declansat plata unor contracte credit-default swap de 3 miliarde de dolari, dupa ce guvernul de la Atena a decis sa forteze participarea mai multor investitori.
Grecia, obligata sa inceapa implementarea masurilor care sa asigure atingerea tintelor financiar-fiscale
Guvernele din zona euro privesc insa cu nervozitate urmatoarea perioada, cand Grecia trebuie sa inceapa implementarea de masuri care sa asigure atingerea tintelor financiar-fiscale restrictive din noul acord.
Guvernul elen a ratat de mai multe ori obiectivele fiscale din primul acord cu UE si FMI, incheiat in mai 2010, iar presiunile sociale puternice si deznodamantul... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 14:29
Planul de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei, ale caror detalii (rata dobanzii si termenul) au fost fixate in noaptea de luni spre marti, la Bruxelles, va fi votat joi de Parlamentul grec, au anuntat marti surse guvernamentale.
Proiectul de lege PSI (Private Sector Involvement) a fost depus marti seara in Parlament, dupa un Consiliu de Ministri prezidat de premierul Lucas Papademos la intoarcerea de la Bruxelles.
Textul ar urma sa fie votat joi in regim de urgenta, a precizat sursa.
Planul permite reducerea datoriei suverane elene cu 107 miliarde de euro, in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.
Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a anuntat marti seara ca toti creditorii privati care vor sa ia parte la actiune vor fi anuntati in 9 martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.
In aceste conditii, semnarea acordului pentru un nou credit cu partenerii europeni si FMI urmeaza sa aiba loc in 19 martie.
Daca Grecia nu va trece toate aceste etape, risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiunile in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 10:08
Guvernele europene discuta despre reducerea dobanzilor imprumuturilor de urgenta pentru Grecia si folosirea unor contributii din partea Bancii Centrale Europene pentru acoperirea unui nou deficit de finantare in al doilea program de sustinere a statului elen.
Ministrii de Finante din zona euro au avut dispute aprinse noaptea trecuta, intr-o teleconferinta, dupa ce au vazut estimari conform carora datoriile Greciei vor scadea doar la 129% din PIB pana in 2020, in loc de nivelul tintit de 120%, au spus sursele, relateaza Bloomberg.
Din cauza acestui nou obstacol aparut in discutiile referitoare la programul de sustinere financiara, de 130 miliarde de euro, viitoarea intalnire a ministrilor, programata luni, s-ar putea limita doar la aprobarea planului de reducere a datoriilor Greciei catre creditorii privati.
Acest lucru ar putea fi facut printr-un schimb de obligatiuni, esential pentru evitarea intrarii tarii in incapacitate de plata in martie, au aratat sursele.
Grecia trebuie sa rascumpere pe 20 martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Ministrul de Finante din Estonia, Jurgen Ligi, a declarat joi ca Europa adopta o pozitie mai ferma fata de Grecia, dupa doi ani in care tintele de reducere a deficitului bugetar au fost ratate.
O strategie in doua etape, respectiv autorizarea saptamana viitoare a schimbului de obligatiuni, urmata apoi de aprobarea celui de-al doilea program de finantare din partea UE si FMI, ar putea declansa riscuri politice, in... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 20:43
Dupa ce recent ministrul Economiei din Germania, Philipp Rosler, a estimat ca, in ciuda masurilor luate, un faliment al Greciei nu este exclus, presa vehiculeaza ca este de asteptat chiar pentru luna viitoare. Citind printre randuri replicile oficialilor de la Atena, nu rezulta ca ei ar fi mai optimisti decat presa, dar sunt ceva mai incurajatori. Ziarul La Tribune citeaza declaratiile viceministrului grec al Finantelor, care insista asupra necesitatii urgente de a obtine noi varsaminte, in cadrul planului international de asistenta aflat in derulare. Necesitatea este clara, dar ministrul nu explica ce s-ar intampla, daca noile ajutoare financiare nu ar veni sau daca ar intarzia. Precizarea ar fi necesara, intrucat cele prezentate concorda oarecum cu informatiile unor surse ale aceluiasi ziar, protejate de anonimat, care sustin ca Grecia este deja in situatia de a avea toate lichiditatile angajate pe termen foarte scurt si, ca urmare, imposibilitatea platilor poate surveni in cateva saptamani. Pentru populatie, acesta este un motiv serios de ingrijorare, intrucat platile sau, mai bine zis neplatile, nu se refera numai la cele externe, ba mai curand la cele proprii: salariile, pensiile si serviciile scadente. Intr-un interviu acordat televiziunii Mega, poate pentru atenuarea ingrijorarii, viceministrul asigura telespectatorii ca Guvernul mai are posibilitatea sa efectueze unele manevre (financiare?? - n.r.), astfel, incat in octombrie, "statul sa poata functiona fara... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:24