Grecia a solicitat, marti, un nou program de salvare, de doi ani, de la Mecanismul European de Salvare (ESM). Acest mecanism financiar este fondul de urgenta al UE, destinat ajutorarii tarilor si bancilor aflate in dificultate.
Daca Grecia primeste un raspuns favorabil din partea mecanismului european, atunci si-ar acoperi nevoie de finantare si si-ar restructura si datoriile, scrie Street Insider.
Grecia, numaratoarea inversa - LIVE
Grecia si-ar continua negocierile catre un "acord viabil" in interiorul zonei euro, arata publicatia, care citeaza un e-mail al guvernului elen.
Tara se afla intr-un impas, marti, pentru ca trebuie sa achite, ...citeste mai departe despre "Miscare de ultim moment la Atena: Grecia cere un nou program de salvare pe doi ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 17:35
Planul lui Mario Draghi de salvare a zonei euro este, in parte, deja cunoscut. Insa, dupa revizuirea elementelor principale, intrebarea predominanta ramane: Cat de eficienta va fi strategia sefului BCE?
Conform datelor de miercuri, Banca Centrala Europeana intentioneaza sa salveze zona euro prin achizitia nelimitata a titlurilor de stat, plan care nu implica, insa, tiparirea de bani. Astfel, se doreste evitarea deprecierii monedei si cresterea inflatiei, dar si castigarea bunavointei reprezentantilor Germaniei care se opun planului, scrie Financial Times.
De altfel, conform zvonurilor, numele programului este "Tranzactii Monetare Directe" (Monetary Outright Transactions).
Problema planului BCE nu este daca isi va putea mentine promisiunea de a cobora costul de finantare al tarilor cu probleme, cunoscut fiind faptul ca se doreste achizitionarea titlurilor guvernamentale cu maturitate scazuta, ci daca statele respective vor putea sa foloseasca banii in scopul corect.
Principala ingrijorare are legatura cu perioada electorala in care se afla deja numeroase tari europene, sau care se apropie cu pasi repezi. In aceste conditii, guvernele ar putea opta sa renunta la masurile de austeritate la care s-au angajat pentru a castiga, in schimb, popularitatea electoratului.
Mario Draghi, presedintele BCE, a specificat deja ca guvernele trebuie sa ceara ajutor oficial din partea Uniunii Europene inainte de a beneficia de programul de achizitie de titiluri de stat.... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:04
Declaratiile pe care sefului BCE le va face joi, in urma intrunirii Consiliului Administrativ al institutiei vor influenta nu doar evolutia economica a urmatoarelor zile, ci si credibilitatea lui Mario Draghi, mai ales dupa ce el a declarat, in urma cu mai multe saptamani, ca va face tot ce poate pentru a salva zona euro.
Dupa o asemenea promisiune, investitorii, dar si liderii europeni, fac presiuni asupra lui Draghi, cerand ca acesta sa isi duca la bun sfarsit planul. Astfel, dupa sedinta de joi, toata lumea asteapta detaliile planului de achizitie de titluri de stat creat pentru a cobora costul de finantare in Spania si Italia, dar si pentru a preveni destramarea zonei euro, scrie Bloomberg.
Anticiparea creata a atins noi cote maxime, iar lipsa unor actiuni concrete poate dauna credibilitatii liderului Bancii Centrale Europene.
"Credibilitatea lui Draghi e in joc. Si-a propus sa salveze euro, asa ca asta va trebui sa faca", a declarat Julian Callow, economist sef al Barclays Capital.
Draghi a transmis saptamana aceasta Parlamentului European, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise, ca BCE trebuie sa intervina pe piata obligatiunilor pentru a recastiga controlul asupra dobanzilor platite de statele cu probleme, dar si pentru a salva moneda europeana, au declarat o serie de surse anonime ale Bloomberg.
Planul lui Mario Draghi, care a fost trimis membrilor consiliului in urma cu doua zile, propune achizitia nelimitata de datorii suverane cu... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:31
Intrunirea de joi a liderilor Bancii Centrale Europene este extrem de importanta, dupa ce, in ultimele luni, institutiile europene nu au furnizat solutii concrete impotriva crizei. Un lucru este clar vizavi de sedinta de joi: fiecare cuvant al lui Mario Draghi va fi analizat.
In timp ce politicile monetare ale BCE sunt principalul subiect al intrunirii de joi, investitorii, analistii si oficialii europeni asteapta, de fapt, detalii privind planul Bancii de achizitie de titluri de stat, cu alte cuvinte, planul de salvare al zonei euro.
Banca Centrala Europeana se afla sub o presiune a pietelor care a fost in continua crestere in ultimele luni. In ultimele saptamani, insa, rabdarea investitorilor a ajuns aproape de limita, mai ales dupa declaratiile facute de Mario Draghi, presedintele BCE, conform carora institutia este dispusa sa faca "orice e nevoie" pentru a salva euro.
Mai mult, tari precum Spania si Italia, ale caror costuri de finantare au crescut substantial in aceasta vara, fac presiuni asupra Bancii pentru a o motiva sa reporneasca programul de achizitie de obligatiuni. Mario Draghi se afla, insa, intre dorinta de a ajuta tarile aflate in dificultate si dorinta de a face pe plac membrilor Consiliului de Administratie, unde opinia sefului Bundesbank, Jens Weidmann, care se opune acestui plan, cantareste foarte mult.
In plus, chestiunea achizitiei de titluri de stat subliniaza si diferentele majore dintre Franta si Germania. In timp ce seful Bancii... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:31
Ministrul de Finante, Florin Georgescu, a declarat ca Romania are un plan de rezerva in caz de soc economic in zona euro, insa a omis sa le si mentioneze.
Analistii economici sustin ce cele mai la indemana instrumente raman banii din imprumuturile de la institutiile financiare internationale.
Rezultatele alegerilor parlamentare din Grecia sunt de natura sa ajute la stabilizarea si consolidarea zonei euro, situatie de care va beneficia si Romania, care nu va mai avea parte de socurile externe care au pus presiune pe curs in ultimile saptamani, a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si vicepremier.
Banii de imprumut, tampon la criza
Vicepremierul a adaugat ca Romania este pregatita si dispune de un plan de rezerva in situatia in care economia zona euro se va indrepta catre o noua perioada de criza.
Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca singura plasa de siguranta pentru Romania ramane rezerva pe care o avem la FMI si miliardul de euro din imprumutul preventiv cu Banca Mondiala.
El sustine ca singurele modalitati sunt reprezentate de creditarea dintr-o sursa externa, pentru ca pe piata interna nu exista bani, nici chiar fondul de urgenta al primului ministru nu poate fi inclus in calcule, pentru ca si el este la limita.
Cosea este ferm convins ca Romania nu va apela la rezerva strategica de aur de la Banca Nationala pentru atragerea de lichitidati, pentru ca aceasta are alta destinatie: stabilizarea cursului valutar. Rezerva... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 08:01
Rezultatul summit-ului UE de miercuri a provocat un masiv "raliu" pe piata bursiera. Cu toate acestea, exista inca sceptici care prevad o iesire furtunoasa a Greciei de pe scena european.
Economistul Ken Rogoff a precizat in cadrul unei conferinte ca liderii UE au cumparat doar timp si ca problemele inca exista. Acestea, in opinia sa, nu pot fi rezolvate prea usor, a declarat acesta pentru Business Insider.
"Situatia nu s-a schimbat prea mult. Liderii europeni au gasit o solutie, nu de salvare, ci de amanare. Acestia si-au dat seama cum pot cumpara cateva luni", a declarat acesta.
In opinia economistului, Grecia va parasi zona euro in urmatorii zece ani.
"Intrebarea cea mai importanta este daca toate statele de astazi se vor mai afla in zona euro. Raspunsul meu este cu siguranta nu", spune Ken Rogoff. mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 21:38
Implicarea Chinei in salvarea zonei euro pare a fi, pe zi ce trece, din ce in ce mai reala, potrivit rapoartelor din ultima vreme.
Primele zvonuri indicau o contributie de 50-100 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Guvernului chinez, in colaborare cu FMI.
O sursa anonima, "familiarizata cu gandirea conducerii chineze" a declarat pentru Financial Times ca administratia chineza ar fi dispusa sa aloce aceasta suma pentru finantarea Fondului European de Stabilitate Financiare.
In timp ce multi europeni sunt inca sceptici cu privire la ajutorul pe care China l-ar putea oferi, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a purtat o discutie telefonica cu premirul chinez, Hu Jintao, in urma careia a rezultat faptul ca statul chinez se va implica serios in planul de salvare al zonei euro.
Nicolas Sarkozy si Hu au acceptat "sa coopereze indeaproape pentru a se asigura ca G20 poate aduce o contributie decisiva in a asigurarea unei cresteri economice, dar si stabilitatea la nivel mondial".
Premierul chinez, Wen Jiabao, si-a aratat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana intrucat turbulentele financiare de pe pietele euro ar putea afecta cererea de pe piata Chinei.
O astfel de mutare ar putea fi importanta pentru chinezi care, in cazul unei crize prelungite in zona euro, ar asista la consecinte negative asupra comertului.
Potrivit analistilor internationali, daca statul chinez se va implica cu adevarat in acest plan de salvare, China ar putea "forta mana" SUA,... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:48
Franta si Germania sunt la un pas sa semneze un plan de salvare pentru zona euro, in valoare de 2 miliarde de euro (aproximativ 2,76 miliarde de dolari), acord ce va determina o apreciere a monedei unice europene si o crestere a actiunilor de la Bursa din New York.
Informatia a fost publicata de ziarul britanic The Guardian, care citeaza diplomati din Uniunea Europeana, precizeaza The Guardian.
Diplomatii sustin ca planul pe care urmeaza sa il aprobe oficialii germani si francezi prevede cresterea capacitatii Fondului european de stabilitate financiara (FESF) la suma record de 2.000 de miliarde de euro, fata de 440 milioane cat este in prezent.
Franta si Germania au convenit sa recapitalizeze pana la 70 de banci europene, conform The Guardian.
De asemenea, atat Berlinul, cat si Parisul au convenit ca sectorul privat sa se implice mai mult in planurile de salvare care vizeaza Grecia.
Bancile europene cu expunere mare pe datoria suverana au intampinat dificultati in operatiunile de finantare, alimentand si mai mult temerile guvernelor, ingrijorate ca vor trebui sa recapitalizeze institutiile bancare.
Planul ar urma sa fie ratificat la summit-ul Uniunii Europene, din Bruxelles, programat pentru duminica.
Articolul publicat, marti, de ziarul britanic a influentat deja pietele bursiere, care au inregistrat cresteri.
Pana acum, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 15:10
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a schitat, miercuri, un plan pentru a pune capat crizei datoriilor in zona euro, care cuprinde cinci domenii de actiune si prin care bancilor care sunt salvate de la faliment li se cere sa nu mai acorde dividende, informeaza NewsIn.Barroso a spus ca bancile trebuie sa puna deoparte mai multi bani pentru a se pazi de viitoare pierderi.
De asemenea, bancile sprijinite prin fondul de salvare al zonei euro - Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESA) - trebuie sa inceteze sa mai plateasca dividende sau sa mai acorde bonusuri, a cerut Barroso.Presedintele Comisiei Europene a indicat cinci directii de actiune destinate sa sparga "cercul vicios" format de indoielile privind sustenabilitatea datoriilor suverane, stabilitatea sistemului bancar si perspectivele de crestere ale Uniunii Europene.Astfel, este nevoie de actiune decisiva in privinta Greciei, astfel incat toate indoielile in legatura cu sustenabilitatea economica a tarii sa fie indepartate, a aratat Barroso. Aceasta include eliberarea ultimei transe din imprumutul international acordat Greciei.Comisia spune ca trebuie implementate masurile asupra carora s-a cazut de acord in iulie, adica sporirea fondului de salvare pana la 440 de miliarde de euro si accelerarea lansarii succesorului sau permanent, Mecanismul de Stabilitate Europeana.Este nevoie de actiune coordonata pentru consolidarea bancilor Europei. Bancile ar trebuie sa procedeze la o recapitalizare... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 20:10