Premierul britanic, Theresa May, va prezenta, luni, un plan de investitii in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline pentru stimularea cresterii economice in comunitatile care sustin Brexit-ul.
Despre acest lucru ministrii afirma ca nu reprezinta o mita pentru a obtine sprijin in parlament pentru acordul ei cu UE, relateaza Reuters.
Asa-numitul "The Stronger Towns Fund", din care unele detalii au aparut in presa luna trecuta, este vazut de multi drept o parte integranta a eforturilor lui May de a obtine sprijin pentru acordul ei de Brexit de la parlamentarii de opozitie laburisti care reprezinta zone in special din nordul Angliei care au votat puternic in favoarea parasirii UE.
Marea Britanie urmeaza sa paraseasca blocul comunitar la sfarsitul lunii, iar May, al carui acord de Brexit cu Bruxellesul a fost respins de o larga majoritate in ianuarie, a promis parlamentului ca va avea ocazia sa voteze asupra unui acord revizuit pana la 12 martie.
Guvernul a precizat ca fondul va fi indreptat spre locuri care nu au beneficiat in mod echitabil de prosperitatea tarii si va fi folosit pentru crearea de noi locuri de munca, instruirea oamenilor si stimularea activitatii economice.
"Comunitati din intreaga tara au votat pentru Brexit ca o expresie a dorintei lor de a vedea schimbare; aceasta trebuie sa fie o schimbare in bine, cu mai multe oportunitati si un control mai mare", a precizat May intr-un comunicat.
"Aceste orase au o mostenire glorioasa, un potential... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 12:28
Presedintele chinez, Xi Jinping, a anuntat, vineri, ca tara sa va investi 60 de miliarde de dolari in proiecte de dezvoltare a continentului african, concentrandu-se, mai ales, asupra domeniului agriculturii.
Presedintele chinez a anuntat ca va anula anumite datorii ale Africii si va sustine dezvoltarea agriculturii printr-un plan stabilit pe o durata de trei ani care va permite extinderea influentei Chinei pe continentul african, informeaza Reuters.
Xi Jinping a precizat ca statul chinez nu va interveni in domeniul afacerilor interne ale tarilor africane.
"Pentru a asigura implementarea cu succes a celor ...citeste mai departe despre "Planul prin care China isi extinde influenta in Africa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 09:56
Propunerea Romaniei pentru bugetul alocat programului multianual de industrializare in vederea stimularii investitiilor in economie este de 250 milioane de euro, pentru perioada 2015-2017, informeaza un comunicat de presa transmis, luni, AGERPRES, de catre Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism /DIMMMAT/.
"In urma solicitarii Comisiei Europene de a transmite propuneri pentru planul de investitii european (planul de investitii Juncker) privind programe pentru stimularea investitiilor in economia romaneasca, Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism a transmis urmatoarea propunere: Programul multianual pentru micro industrializare - buget 250 de milioane de euro pentru perioada 2015-2017', se arata in comunicatul DIMMMAT, informeaza Agerpres.
Potrivit sursei citate, programul reprezinta o propunere si se transpune prin implementarea unei scheme de minimis pentru sustinerea investitiilor in sectoarele economice productive, respectiv productia alimentara, productia de mobila, imbracaminte si incaltaminte, productia de sticla si materiale de constructie, fabricarea de constructii metalice, industria auto, fabricarea de echipamente, inclusiv IT si realizare soft etc., in vederea cresterii volumului de activitate si a competitivitatii IMM-urilor din aceste sectoare.
Cu ajutorul acestei scheme de minimis se doreste sustinerea unui numar aproximativ de 830 IMM pe an printr-o subventie de... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:30
Consiliul de Administratie al companiei de stat Electrica are un plan de investitii de 6,2 miliarde lei (1,4 miliarde de euro) in perioada 2014-2018, in principal in activitatea de distributie a electricitatii.
"Orice intarzieri in implementarea planului de investitii, amendamente ale acestuia, sau orice mariri de buget pot avea un impact material asupra investitiilor viitoare ale Electrica si asupra operatiunilor Electrica, situatiei financiare si asupra perspectivelor de dezvoltare", potrivit unui raport al Electrica transmis Bursei de Valori Bucuresti, potrivit Mediafax.
Electrica a inregistrat in primele sase luni venituri de 2,3 miliarde de lei (516,8 milioane euro), in scadere cu 12%, si a raportat un profit net de 197,1 milioane de lei (44,1 milioane euro), mai mic cu 6%.
Activitatea de distributie a electricitatii contribuie cu 33% la veniturile Electrica. In primele sase luni ale acestui an Electrica a distribuit aproape 8 TWh de electricitate si a furnizat aproximativ 5 TWh catre 3,57 milioane de clienti.
Compania este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie. mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 13:55
Exploatarea miniera de la Rosia Montana, un proiect care a starnit reactii fara precedent din partea societatii civile, reprezinta doar o veriga a unui plan de de investitii mai amplu al Guvernului, care pe langa aur, isi propune noi exploatari de carbune, uraniu si gaze naturale.
Guvernul a planuit sa atraga investitii de 10 miliarde de euro si sa creeze 50.000 de locuri de munca pana la finalul anului 2013, prin cadrul a cinci domenii strategice: energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, potrivit unui plan de investitii strategice anuntat la inceputul mandatului.
Business24 prezinta cele sase proiecte din industria extractiva, care se afla, in prezent, in atentia Guvernului, dar si contributia potentiala la redresarea economica a Romaniei.
"Romania are nevoie de exploatarea de gaze de sist, pentru ca zacamintele conventionale sunt aproape epuizate, dar si de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, pentru dobandirea independentei energetice. Este bine ca Guvernul se ocupa sa vada cum pot fi explorate si exploatate aceste resurse naturale de care dispunem si care au capacitatea sa repuna Romania pe harta mondiala a energiei", a declarat consultantul in domeniul energiei, Ionut Purica.
Pe de alta parte, analistul economic Mircea Cosea trage un semnal de alarma cu privire la planurile Guvernului de a utiliza aceste resurse naturale.
"Ceea ce face Guvernul in prezent este un atentat la viitorul economic al Romaniei deoarece el nu are in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:12
Compania suedeza Usitall, specializata in constructia si operarea de centrale de productie a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Romania pentru realizarea a doua unitati in Bucuresti si Galati.
"Vrem sa facem mai multe proiecte in paralel. Suntem in Romania pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi si faptul ca in cativa ani piata energiei va fi complet liberalizata", a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson.
Potrivit lui Philipsson, unul dintre cele mai importante argumente pentru investitia in productia energiei termice pe baza de deseuri in Romania este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum si de bonusul acordat pentru cogenerarea de inalta eficienta.
Usitall asteapta de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi
Potrivit angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Romania trebuie sa inchida gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare.
Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile.
Certificatele sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica (TEL), care le aloca producatorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand,... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 14:10
Comisia Europeana (CE) pregateste un plan de investitii de pana la 200 miliarde de euro, finantate din surse publice si private, pentru a revigora cresterea economica in Europa.
Proiectul isi propune sa sustina investitii in infrastructura, energie din surse regenerabile si tehnologii avansate, cu participarea sectorului privat.
CE ia in calcul doua variante pentru finantarea proiectului. Prima dintre acestea, care are cele mai mari sanse sa devina realitate, se bazeaza pe Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Fondul European de Stabilitate Financiara. Astfel, UE ar utiliza 12 miliarde euro din fondurile mecanismului de stabilitate pentru a atrage finantari private, care ar revigora resursele BEI si ar servi drept garantie pentru proiecte de infrastructura in parteneriat public-privat.
In acest scop, proiectul s-ar baza pe instrumente financiare sofisticate si obligatiuni garantate de catre UE, prin care proiectele sa fie finantate de catre fonduri de pensii si alti investitori.
Cealalta optiune de finantare presupune injectii de capital la BEI din partea statelor UE totalizand 10 miliarde euro.
A doua varianta este mai putin probabila tinand cont de situatia precara a finantelor publice din multe state membre. Propunerea ar putea fi discutata la summit-ul UE din iunie, potrivit El Pais. mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 16:15
Nimeni nu se naste investitor. Farmecul investitiilor consta in a lua propriile tale decizii, in functie de stilul tau personal? Esti o persoana conservatoare? Atunci investitiile tale vor fi la fel. Daca stii ca esti impulsiv din fire, fii sigur ca vei "gusta" riscul, urmarind castiguri mari.
In momentul in care ajungi sa-ti cunosti personalitatea de investitor, stii cum sa reactionezi in orice situatie. Pentru a determina ce fel de investitor esti, gandeste-te la limitele tale personale, precum si la punctele forte si slabe.
Esti rabdator? Ai tendinta sa devii agitat cand lucrurile se precipita? Cat de bine te descurci in situatii riscante? Dar mai ales, iti place riscul?
In functie de raspunsurile tale, un consilier pe zona de investitii ar putea decide daca esti un investitor conservator, moderat sau agresiv. Toleranta la risc este greu de determinat in functie de fiecare persoana.
Nimanui nu ii place sa piarda bani, insa multi nu inteleg ca trebuie sa accepte un oarecare risc decat in momentul in care investitiile lor incep sa-si piarda din valoare.
Descopera ce fel de investitor esti, raspunzand la intrebarea:
Daca te uiti la investitiile tale din aceasta luna si vezi ca sunt cu 10% mai mici decat acum cateva luni, ce ai face?
1. Vinzi totul imediat
2. Esti ingrijorat, dar nu iei nici o decizie si continui sa le monitorizezi
3. Investesti mai multi bani, fiindca este o mare oportunitate de cumparare
In cazul in care ai ales prima reactie, inseamna ca te... mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 00:00
Europenii vor trebui sa cheltuiasca inca 50 miliarde euro in urmatorii zece ani pentru dezvoltarea de tehnologii care emit putine gaze cu efect de sera, potrivit planului pe care Comisia Europeana urmeaza sa-l prezinte miercuri, relateaza europeanvoice.com, citat de NewsIn.
Bruxelles-ul vrea ca guvernele nationale si companiile private sa majoreze cheltuielile pentru energii regenerabile, nucleare si pentru eficienta energetica, pentru a reduce dependenta Europei de energiile fosile.
Daca aceste cheltuieli vor fi transpuse in realitate, va fi un salt urias de la actualele niveluri ale finantarii pentru energii alternative, de 3 miliarde euro pe an atat din sectorul public, cat si din surse private.
CE va publica un plan pe 6-10 ani, care va stabili masurile ce trebuie luate pentru a asigura accesul pietei la cele mai promitatoare tehnologii.
Pe langa fermele eoliene si cele solare realizate in largul marilor, exista planuri pentru reactoare nucleare de noua generatie si tehologie de captare si depozitare a dioxidului de carbon, care inca nu sunt disponibile pe piata.
Si pentru bioenergie sunt planuri in prezent, iar CE se asteapta ca aceasta sa contribuie cu 14% la mixul de energii al Europei pana in 2020.
Planul cuprinde o noua generatie de ferme eoliene create in largul apelor adanci, care sa poata rezista la conditii meteo extreme (al caror cost sa fie de 6 miliarde euro intre 2010-2020), o tinta de generare a 15% din energia electrica a UE din panouri solare si... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 11:57