Bancile din Grecia ar putea sa ramana inchise luni din cauza retragerilor masive de lichiditati, au avertizat joi oficiali ai Bancii Centrale Europene, la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, potrivit unor persoane apropiate situatiei.
Deponentii eleni au retras din banci in ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, iesirile de capital accelerand rapid in urma esuarii negocierilor dintre reprezentantii Guvernului si cei ai creditorilor, la sfarsitul saptamanii trecute.
Plan de urgenta pentru Grecia: banci inchise, limitarea extragerilor de la bancomat
Cele 2 miliarde de euro retrase in primele trei zile ale saptamanii reprezinta circa 1,5% din depozitele totale ale populatiei si companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente in bancile elene la sfarsitul lunii aprilie. Pana in aceasta saptamana, retragerile de fonduri au avut loc intr-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.
Guvernul elen sustine ca are loc un complot pentru provocarea iesirilor de ...citeste mai departe despre "Masura disperata in Grecia: Bancile vor fi inchise" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 13:56
1Europenii au decis luni un plan de urgenta pentru a evita o panica bancara in Grecia, daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei pana la sfarsitul saptamanii.
Planul are ca scop sa pregateasca un "control al fluxurilor financiare" provenind din Grecia pentru a opri scurgerea de capital, dupa modelul restrictiilor decise in Cipru in timpul crizei financiare din 2013, ridicate complet incepand din martie, explica Suddeutsche Zeitung, in editia de marti, fara a cita surse.
Daca negocierile pentru salvarea Greciei de la un default raman in impas, ar fi vorba ca "incepand de saptamana viitoare sa se inchida bancile grecesti cateva zile" pentru a le pregati in vederea acestei limitari a tranzactiilor, masura ce ar trebui inca sa fie aprobata de parlamentul grec.
Negocierile de la Bruxelles privind soarta Greciei au esuat din nou
In aceasta... citeste mai departe despre "Plan de urgenta pentru Grecia: banci inchise, limitarea extragerilor de la bancomat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 07:23
Guvernul Greciei a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca partidul de extrema-stanga Syriza intentioneaza sa isi onoreze agajamentul electoral de a restructura datoriile tarii, in pofida opozitiei oficialilor UE.
Tensiunile dintre autoritatile de la Atena si oficialii europeni sunt ridicate, de la venirea la putere a Syriza in urma cu doua saptamani, iar cancelarul german Angela Merkel a reiterat sambata ca creditorii europeni ai Greciei nu vor restructura datoriile tarii, relateaza CNBC.
"A existat deja o renuntare voluntara a creditorilor privati, bancile au renuntat deja la creante de miliarde in ceea ce priveste Grecia", a explicat cancelarul german intr-un interviu acordat Hamburger Abendblatt, adaugand ca nu vede o noua stergere a datoriei.
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, i-a cerut noului premier grec Alexis Tsipras sa inceteze sa o mai critice pe cancelarul german Angela Merkel si Guvernul sau.
Schulz a declarat pentru editia de duminica a cotidianului german Die Welt ca a transmis aceasta recomandare in timpul intrevederilor pe care le-a avut cu Alexis Tsipras, care vrea sa renegocieze datoria masiva a Greciei.
"I-am recomandat cu insistenta sa se calmeze pe plan verbal. Acest lucru nu il ajuta cu nimic", a declarat Martin Schulz.
Martin Schulz, care a fost primul oficial european primit de noul premier grec la Atena, joi, a declarat ca germanii nu sunt... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:29
Fondul elen pentru stabilitate financiara a blocat un plan al Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, privind o majorare de capital, intrucat aceasta ar fi exclus fondul controlat de stat, care detine in prezent peste 95% din actiunile bancii elene.
Conducerea Eurobank a primit o scrisoare de la Fondul de Stabilitate, in care acesta cerea oprirea procedurilor de majorare a capitalului conform planului actual, care prevede atragerea de capital doar din surse private, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Managementul Eurobank urmeaza sa se intruneasca joi pentru a se alinia cererii actionarului majoritar al bancii.
Eurobank intentiona sa atraga fonduri exclusiv din surse private
Eurobank a informat in ultimele zile Fondul de Stabilitate asupra planurilor de a propune o majorare imediata de capital pentru a acoperi necesarul stabilit de catre Banca Greciei, insa fara sa acorde drept de preemptiune actionarilor existenti.
Eurobank intentiona sa atraga fonduri exclusiv din surse private, reducand in acelasi timp la minim eventualele pierderi care ar fi fost inregistrate de catre stat.
Fondul de Stabilitate a parut nemultumit de decizia bancii si a transmis ca daca nu participa, atunci interesele sale, si in consecinta cele ale contribuabililor, vor fi afectate.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara detine peste 95% din actiunile Eurobank
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara detine peste 95% din actiunile Eurobank, dupa ce a recapitalizat... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 12:35
Autoritatile de reglementare a concurentei din UE au aprobat temporar ajutorul de stat pentru cele mai mari patru banci din Grecia - National, Alpha, EFG Eurobank, Piraeus - si au anuntat ca vor analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene.
Imprumutul destinat recapitalizarii bancilor elene a fost acordat in aprilie de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), ca parte a planului bancilor de a-si majora capitalul.
Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a aprobat ajutorul pentru o perioada de sase luni, perioada in care autoritatile de la Atena vor prezenta detaliile implementarii planului de recapitalizare si va analiza daca ajutorul respecta reglementarile europene. Bancile din Grecia au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor tarii.
Separat, Comisia Europeana a aprobat ajutorul public de 1,7 miliarde de euro pentru Proton Bank si a anuntat ca va investiga planul de restructurare pentru noul grup creat. Anul trecut, Banca Centrala a Greciei a descoperit in conturile Proton Bank, o institutie cu o retea de 31 de sucursale si o valoare de 27,2 milioane de euro, o gaura de 51 milioane de euro. In octombrie 2011, Banca Greciei a nationalizat Proton Bank.
Bancile elene au termen pana la sfarsitul lunii august sa-si implementeze planurile de majorare a capitalului, iar daca nu reusesc sa indeplineasca noile cerinte vor trebui sa apeleze la Fondul de Stabilitate Financiara al... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:20
Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana lucreaza la un scenariu de urgenta pentru cazul in care Grecia va trebui sa paraseasca zona euro, a afirmat vineri comisarul european pentru comert, Karel De Gucht.
Este pentru prima data cand un oficial al UE a confirmat existenta unor masuri in cazul in care Grecia va iesi din zona euro. In ultimul timp s-au inmultit speculatiile privind existenta unui astfel de plan, dar existenta lui nu a fost confirmata.
"In urma cu un an si jumatate ar fi putut exista pericolul unui efect de domino. Dar astazi exista, la Comisia Europeana si la Banca Centrala Europeana, servicii care lucreaza la scenarii de urgenta pentru cazul Greciei", a afirmat Karel De Gucht intr-un interviu acordat publicatiei belgiene "De Standaard".
Si directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, le-a cerut liderilor Greciei sa-si arate determinarea de a mentine tara in zona euro prin respectarea angajamentelor asumate in schimbul pachetului de asistenta financiara acordat de FMI si UE.
Totusi, Lagarde a avertizat ca, indiferent in ce conditii ar avea loc iesirea Greciei din zona euro, va fi un proces "extrem de costisitor si dificil, si nu numai pentru Grecia".
Si Banca Mondiala a apreciat ca actuala criza s-ar putea extinde dincolo de frontierele Greciei, catre economiile mai mari din zona euro care se confrunta cu probleme. BCE si-a redus nivelul lichiditatilor acordate unor banci elene, deoarece Grecia a oprit... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 16:15
Fuziunea dintre Alpha Bank si Bancpost, detinuta de Eurobank, ar fi creat a treia cea mai mare banca din Romania, luandu-i locul Bancii Transilvania in clasament.
Fuziunea celor doua banci grecesti era doar o formalitate, dupa ce fusese aprobata in vara anului trecut, insa a fost pusa in pericol de restructurarea datoriilor Greciei. Astfel, dupa ce o serie de institutii bancare au pierdut sute de milioane de euro din cauza stergerii datoriilor statului elen, Alpha Bank a anuntat, miercuri, ca va convoca adunarea generala a actionarilor pentru a aproba decizia consiliului de supravechere de retragere din fuziunea cu EFG Eurobank.
Motivul? "Impactul restructurarii datoriei suverane a Greciei", dupa cum se arata intr-un anunt publicat de banca pe site-ul bursei de la Atena.
"Avand in vedere oferta de preschimbare a obligatiunilor emise sau garantate de statul elen si efectele acestei decizii asupra sistemului bancar, Alpha Bank a informat EFG Eurobank ca intentioneaza sa convoace adunarea generala a actionarilor pentru a decide revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 (decizia de a fuziona cu Eurobank - n.r.)", se mai arata in anunt.
A treia banca din Romania
In acest moment, sistemul bancar romanesc este destul de atipic. Avem 41 de institutii bancare, insa primele cinci banci detin 54% din totalul activelor. Astfel, din cele 354 de miliarde de lei, cat era totalul activelor bancare la sfarsitul anului, 193,2 miliarde de lei erau detinute de BCR, BRD, Banca... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 08:30
Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive, de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare, a declarat joi Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR."Banca Nationala a luat masuri preventive, de monitorizare atenta prin raportari saptamanale a bancilor respective (grecesti - n.r.) in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situtia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat ca sunt solide din punct de vedere financiar", a spus Georgescu, potrivit Mediafax.
El a aratat ca BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, "intr-un dozaj adecvat" in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania.
Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.
"Pozitia de lichiditate a bancilor grecesti se prezinta in termeni confortabili, iar faptul ca detin inclusiv un portofoliu de titluri de stat le confera posibilitatea de a accesa fonduri de la BNR prin instrumentele cunoscute.
Nu in ultimul rand faptul ca au o solvabilitate foarte buna le face eligible ca atunci cand va fi necesar Banca Nationala a Romaniei sa intervina cu instrumentele necesare pentru sustinerea lichiditatilor respective", a afirmat Georgescu.
El a spus ca masurile la care face referire vor fi aplicate doar daca unele banci elene nu vor... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 22:50
Marile banci de investitii, in special din Statele Unite, si unele fonduri de hedging au avut cel mai mult de castigat de pe urma crizei datoriilor din Grecia, in timp ce majoritatea institutiilor financiare europene, euro si BCE au avut de suferit, potrivit analistilor citati de AFP, informeaza Mediafax."Castigatorii sunt cei care au cumparat asigurari pentru defaultul datoriilor grecesti si au reusit sa le revanda inainte de interventia Uniunii Europene", a declarat George Volohin, analist la compania Meeschaert Asset Management din New York.
Intre bancile care au profitat de problemele Greciei se numara Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank, alaturi de fonduri de hedging precum fondul Paulson. Au castigat "mai multe sute de milioane de dolari intre 3-7 mai, perioada in care valoarea obligatiunilor elene s-a prabusit", a explicat Antoine Halm, manager de fonduri la Louis Capital Markets din Paris.
Acesti mari investitori au inceput speculatiile cu datorii grecesti la inceputul lunii aprilie si au cumparat masiv CDS-uri (credit default swaps - asigurari ale datoriilor) pe care le-au revandut in mare parte bancilor europene care au vrut sa isi acopere riscurile, au aratat analistii.
In perioada de incertitudini, dolarul s-a apreciat, profitand de lichidarea pozitiilor in euro, si s-a apropiat astfel de paritatea cu moneda europeana, a spus Halm.
"Dolarul a recuperat din pierderile inregistrate in ultimii ani. Ramane moneda de referinta in care sunt constituite... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2010, ora 23:21