Analistii consultati de Ziare.com diseca proiectul prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele aproximativ 30 de miliarde de euro primite in cadrul Planului National de Rezilienta si Redresare.
"Planul National de Rezilienta si Redresare ar fi trebuit sa fie unul pentru modernizare (...), dar optiunea principala care a fost pusa pe masa si care are sprijin popular este aceea de a se repara ce nu s-a reparat 30 de ani de zile. De aceea avem peste o treime din alocare pe autostrazi, modernizare infrastructura feroviara, irigatii si alte lucruri", a declarat europarlamentarul Dragos Paslaru.
Acesta recunoaste ca ar fi preferat inovatie de frontiera tehnologica decat repararea sistemelor de irigatii.
"Exista argumente foarte viabile din zona de agricultura care spun ca fara o infrastructura de irigatii, pe care apropo, noi am distrus-o, dupa 89, ca acum sa constientizam cat de tare avem nevoie de ea pentru a scapa de desertificarea in masa din sudul tarii si din mai multe regiuni. Si aici este marea tensiune, intre a repara si a construi, iar PNRR pentru mine reprezinta un echilibrui intre cele doua zone. As indrazni sa spun ca jumatate sunt bani de reparatii si jumatate sunt bani de constructii", a mai declarat oficialul in cadrul unei videoconferinte.
Premierul Citu sustine ca intalnirile delegatiei romane cu oficialii de la Bruxelles au fost fructuoase, fiind laudata inclusiv de sefa Comisiei Europene:
PNRR, inca o sansa sa ratam "glorios"
Pe de alta... mai mult
Joi, 13 Mai 2021, ora 22:15
Planul National de Redresare si Rezilienta, elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, va fi prezentat, joi seara, intr-un eveniment la care participa presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si membrii Guvernului. Planul prevede investitii si reforme in diferite sectoare de activitate, fiind structurat pe 12 domenii prioritare. Documentul va fi supus dezbaterii publice in perioada urmatoare si trebuie aprobat de Comisia Europeana.
"Ministerul Fondurilor Europene a finalizat propunerea de proiect a Planului National de Redresare si Rezilienta pe care il lanseaza in consultare publica, cu participarea Excelentei Sale Domnul Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, si a Excelentei Sale Domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul Romaniei", a anuntat PNL.
Evenimentul va avea loc, joi seara, de la ora 19.00.
Potrivit unui anunt al Executivului, la eveniment vor participa si membrii Guvernului.
Planul National de Redresare si Rezilienta este un document strategic, care prevede investitii si refome, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sanatate, educatie, digitalizare si securitate cibernetica, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediu de afaceri si antreprenoriat, cercetare-inovare, precum si cresterea capacitatii de rezilienta in conditii de criza in domeniul sanitar si alimentar.
Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului National de... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 07:38
Infrastructura rutiera, feroviara si de metrou din Romania are o alocare de 9,2 miliarde de euro in Planul National de Redresare si Rezilienta, aproape jumatate din suma fiind destinata constructiei de autostrazi si drumuri expres, pe lista aflandu-se Centura de Nord a Capitalei si Autostrada Moldovei.
Transporturile au o alocare de 9,27 miliarde de euro din bugetul total. Cei mai multi bani merg catre constructia de autostrazi si drumuri expres, 3,54 miliarde de euro. Domeniul feroviar ocupa locul secund in clasament, investitiile in calea ferata ridicandu-se la 2,8 miliarde de euro, iar cele in noile magistrale de metrou trec de 1,58 miliarde de euro. Suma de un miliard de euro este destinata variantelor ocolitoare si conectarea municipiilor la reteaua trans-europeana de transport (TEN-T). Mai raman 350 de milioane de euro pentru investitii in materialul rulant: locomotive si vagoane noi pentru trenurile care circula in Romania.
Cu banii de care dispune Romania, suma de 9,2 miliarde de euro, ar urma sa se realizeze urmatoarele investitii pentru domeniul rutier, feroviar si metrou.
Rutier:
- peste 250 de kilometri de autostrada si drumuri expres cu un buget estimat de 3,54 miliarde de euro;
- peste 330 de kilometri de variante ocolitoare si drumuri de legatura la reteaua primara cu un buget estimat de 1 miliard de euro;
Feroviar:
- peste 140 de kilometri de cale ferata modernizata/electrificata cu un buget estimat de 2,8 miliarde de euro;
- 39 de unitati... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 00:05
Italia si Spania nu vor accesa un plan de salvare european in cazul in care randamentul bondurilor celor doua tari se va mentine redus, a declarat Gianfranco Pollio, adjunctul Ministrului de Finante italian.
Oficialul italian considera ca un plan de salvare ar supune tarile la conditii mult prea dure, pe care nici un guvern nu le-ar accepta in mod obisnuit, conform Bloomberg.
Daca insa randamentului obligatiunilor emise ar creste prea mult pentru a se imprumuta in continuare de pe piata, planurile de salvare ar ramane singura solutie.
Randamentul bondurilor a scazut insa cu peste 1%, atat in Italia, cat si in Spania, dupa ce Mario Draghi, Presedintele Bancii Centrale Europene, a anuntat in august ca BCE va rascumpara datoria celor doua tari in caz de nevoie.
Acest anunt vine chiar inaintea intalnirii pe care Mario Monti si Mariano Rajoy, prim-ministrii celor doua mari economii din sudul Europei, o vor avea la Roma vineri la pranz.
Spania atrage de pe piete 4,8 mld. de euro, la cel mai mic randament din ianuarie mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:30
Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.
"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.
Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".
In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
Dintre toate cele trei planuri de restructurare ale companiilor feroviare, cel al CFR Marfa este cel mai bine realizat, chiar daca nu a fost aprobat de Guvern in sedinta de miercuri, a declarat ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, citat de NewsIn."Planul CFR Marfa este foarte bine realizat, chiar daca nu a fost aprobat de Guvern. Managerul de la aceasta companie a inteles bine redresarea societatii. Redresarea se face prin eficientizarea companiiilor, iar planul propus de CFR Marfa este pe pierderi zero", a spus Boagiu.
Pe de alta parte, aceasta a mai precizat ca scumpirea biletelor de tren nu este neaparat o solutie pentru redresarea CFR Calatori.
"CFR Infrastructura se poate redresa prin inchirierea liniilor neinteroperabile.
La CFR Calatori, scumpirea biletelor nu este neaparat o solutie de redresare. Mai degraba, CFR Calatori trebuie sa colaboreze cu CFR Infrastructura si CFR Marfa.
Se poate ajunge pe zero fara scumpirea biletelor", a mai precizat Anca Boagiu. Potrivit ministrului Boagiu, actiunea de redresare a celor trei companii feroviare trebuie facuta nu doar la nivelul MTI, ci si al Ministerul Finantelor Publice si al Ministerului Economiei, pentru ca acest obiectiv de redresare sa poata fi atins.
CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura au venit in cadrul AGA din 10 ianuarie cu cate doua variante de propuneri de restructurare a societatilor.
O varianta prezentata in cadrul AGA CFR Marfa cuprinde diponiblilizarea a 3.000 de salariati,... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 14:05
Un plan de afaceri, asamblat cu atentie si improspatat regulat, este coloana vertebrala a unei companii. El da directia, faciliteaza comunicarea si stabileste indicatorii de performanta. Mai mult, un plan bine pus la punct ne forteaza sa nu pierdem din vedere punctele tari si slabiciunile afacerii noastre.Forbes pune in evidenta 10 elemente cheie ale unui plan de afaceri, atat din punctul de vedere al proprietarului, cat si din cel al investitorului. Ce greseli sa eviti cand incepi o afacere1. Definirea problemeiOrice plan trebuie sa inceapa cu o explicatie a problemei pe care afacerea isi propune sa o rezolve, si nu cu o descriere a companiei si produsului. Ea trebuie explicata simplu si cuantificata in bani sau timp. Expresiile de genul "orice consumator are nevoie de asta" sau "o platforma pentru noua generatie" sunt de evitat, intrucat ele nu inseamna mai nimic, dar in schimb iti submineaza credibilitatea.2. Solutii si beneficiiAcesta nu este locul pentru specificatii despre produs. In loc de asta, ar trebui explicat cum si de ce functioneaza produsul si care sunt beneficiile, cuantificate pentru consumator. Din nou, limbajul tehnic si hiperbolele sunt de evitat. Ce e mai important in vremuri de criza: strategia sau aplicarea ei?3. Felia de piataFara a te lungi in detalii, pune in evidenta evolutia industriei in care activezi, segmentarea pietei, tendinte si consumatorii potentiali. Sunt foarte eficiente graficele sau tabelele care folosesc date din... mai mult
Sambata, 01 Mai 2010, ora 23:37
Grecia isi va mentine planul de redresare pe care l-a adoptat pentru redresarea finantelor publice aflate in deriva, a anuntat joi ministerul elen al Finantelor, ca raspuns la diminuarea de catre agentia de rating Standard & Poors's a calificativului statului grec de la A- la BBB+, potrivit AFP, citat de NewsIn.S&P a anuntat miercuri seara ca a redus ratingul de tara al Greciei de la A- la BBB+, considerand ca masurile prezentate luni de premierul grec, sub presiunea pietelor si a partenerilor europeni "au putine sanse (...) sa se concretizeze intr-o reducere durabila a nivelului datoriei publice", care a ajuns la 113% din PIB."Luam in considerare in mod serios fiecare estimare internationale care priveste si influenteaza tara noastra, dar avem strategia noastra si o vom continua", se arata intr-un comunicat al ministerului de Finante din Grecia."Raspunsul nostru este clar, hotarat si garanteaza resultate concrete", potrivit documentului, in care se precizeaza ca premierul George Papandreou a prezentat "un program clar si constrangator".
Ministerul a precizat ca obiectivul de redresare bugetara fixat pentru 2010 vizeaza acum o reducere "de circa 4%" a deficitului, de la 12,7% din PIB in prezent. "Vrem sa luam in calcul o reducere ceva mai mare decat cea de 3,6% prevazuta in proiectul de buget", a spus pentru AFP o sursa din minister.Planul guvernului socialist grec prevede impunerea unor masuri de austeritate, in special pentru functionarii publice. Ministerul... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 12:41
BCR a luat o linie de finantare de 100 de milioane de euro de la BERD pentru credite destinate IMM-urilor cu cifra de afacere mai mica de 50 milioane euro si continua discutiile cu alte institutii financiare internationale pentru obtinerea de finantari, a anuntat astazi banca. Linia de finantare este indreptata catre finantarea companiilor cu cel mult 249 de angajati, cifra de afaceri de pana la 50 de milioane euro si active de cel mult 43 de milioane euro. Sub-imprumuturile acordate companiilor in cadrul acestei linii de credit nu pot fi mai mari de 1,5 milioane euro. "Scopul nostru este sa ajutam IMM-urile cu credite, iar BCR finanteaza toate afacerile viabile pe termen mai lung. Tranzactia ne va consolida si diversifica baza de resurse atrase. BCR este un partener important pe termen lung al BERD in Romania", a spus directorul general al BCR, Dominic Bruynseels. Linia de finantare acordata Bancii Comerciale Romane (BCR) o urmeaza pe cea acordata de BERD Bancii Transilvania, in luna decembrie 2008, de 100 milioane euro, destinata, de asemenea, creditarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). "Imprumutul reprezinta un pas important in continuarea finantarii sectorului privat al intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. De asemenea, linia de finantare acordata BCR face parte din reactia noastra fata de situatia de criza si se inscrie in eforturile coordonate cu celelalte institutii financiare internationale in vederea stimularii economiei romanesti, in contextul... mai mult
Luni, 30 Martie 2009, ora 17:43