Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat in seara zilei de luni, 21 decembrie, un plan de sprijin in valoare de aproape 900 de miliarde de dolari menit sa ajute familiile si companiile americane grav afectate de pandemia cu noul coronavirus.
Aprobarea acestui plan de Camera reprezentantilor, iar apoi de Senat, cele doua camere ale legislativului SUA, deschide calea ratificarii sale de catre presedintele in exercitiu Donald Trump.
Intre masurile cuprinse in pachetul in valoare de 892 de miliarde USD se numara o majorare temporara a alocatiei de somaj acordate saptamanal in SUA si un cec unic de 600 de dolari pentru o buna parte dintre angajati, care ar putea fi distribuit inainte de sfarsitul anului.
De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocati sub forma de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului.
Intre altele, programul mai prevede bani si pentru scoli, companiile aeriene si distribuirea de vaccinuri.
Proiectul a fost aprobat de reprezentanti luni seara cu 359 de voturi pentru si 53 impotriva. In Senat, 92 de senatori au votat in favoarea planului, iar sase impotriva sa, cu putin timp inainte de miezul noptii ora locala (05.00 GMT).
Unda verde a Congresului vine dupa luni intregi de dispute intre legislatori, democratii incercand sa majoreze sumele propuse. Varianta lor initiala prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, noteaza dpa.
Impreuna cu pachetul de masuri de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 09:14
Banca Centrala Europeana a decis mentinerea actualei rate a dobanzii de referinta la 0,75%, in timp ce oficialii europeni asteapta inca o solicitare de salvare din partea Spaniei. Hotararea a fost luata la intalnirea de joi, de la Ljubljana.
"Din punct de vedere economic, nu avem nevoie de inca o scadere a ratei dobanzii de referinta din partea BCE. Focusul nu este pe schimbarea ratei dobanzii, ci pe Spania si o posibila solicitare de salvare pentru a deschide drumul BCE catre implementarea programului de achizitie a bondurilor", a declarat Christian Melzer, economist la Dekabank din Frankfurt, scrie Bloomberg.
Banca Spaniei a vandut joi obligatiuni de 3,99 miliarde de euro, foarte aproape de tinta propusa de patru miliarde. Randamentul a fost in scadere la bondurile pe doi si cinci ani, iar la cele pe trei ani a fost in crestere.
Spania a imprumutat patru miliarde de euro, la costuri in scadere puternica
Guvernul de la Madrid inca nu doreste sa ceara ajutorul Uniunii Europene. Draghi a pus conditia ca Spania sa ceara oficial interventia europeana, astfel incat intai sa fie rascumparate creditele de pe piata primara, inainte ca BCE sa cumpere obligatiunile de pe piata secundara.
Si Banca Angliei a lansat astazi o noua emisiune de obligatiuni, reusind sa stranga 375 de miliarde de lire sterline, la un randament de 0,5%. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 15:55
Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.
"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.
Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".
In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
Ford si AVAS au semnat vineri actul aditional la contractul de privatizare pentru Automobile Craiova, incheiat initial in 2007, care prevede ca perioada de implementare a proiectului Ford la Craiova s-a extins pana la 31 decembrie 2012, a anuntat vineri compania.
Actul aditional semnat intre Ford si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) implica "mici actualizari" ale contractului initial pentru a reflecta situatia afacerilor, cu precadere in ceea ce priveste ajutorul de stat regional.
Potrivit Ford, aceste revizuiri sunt in linie cu planul de afaceri pentru unitatea de productie de la Craiova, luand in considerare "mediul economic plin de provocari pentru industria auto europeana".
"Ford se bucura de faptul ca negocierile cu Guvernul roman s-au incheiat cu succes si actul aditional la contractul de privatizare a Automobile Craiova a fost semnat. Ford isi exprima pe deplin angajamentul de a transforma fabrica de la Craiova unde vom investi peste 675 milioane euro pentru a crea o unitate de productie moderna si competitiva la nivel global atat pentru vehicule cat si pentru motoare", a declarat vicepresedintele pe probleme juridice, guvernamentale si de mediu in cadrul Ford Europa, Wolfgang Schneider.
Ford va demara anul acesta productia de volum la Craiova atat pentru motorul de 1.0 litri EcoBoost, cat si pentru noul Ford B-MAX.
Reprezentantii Ford precizeaza ca fabrica de la Craiova va deveni o unitate specializata in productia de... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 16:16
Camera inferioara a Parlamentului federal german - Bundestag - se va pronunta luni asupra ultimului plan de ajutor pentru Grecia.
Pentru a saptea oara in decurs de mai putin doi ani, cei 620 de membri ai Bundestagului se vor intruni in sesiune extraordinara pentru a da "unda verde" planului european impotriva crizei datoriilor suverane, comenteaza agentiile Reuters si AFP.
Deputatii germani trebuie sa aprobe, cu o larga majoritate, o motiune care detaliaza deciziile luate la Bruxelles de catre Eurogrup, in principal un al doilea pachet de ajutor in valoare de 130 miliarde de euro pentru Grecia.
Merkel are nevoie de 311 voturi pentru a obtine o majoritate din cei 620 de membri ai parlamentului. Guvernul sau dispune de 330 de deputati.
Alesii sunt sub presiunea opiniei publice, comenteaza presa externa. Potrivit unui sondaj publicat duminica de cotidianul Bild am Sonntag, 62% dintre germani sunt impotriva planului de salvare, iar 33% sunt in favoarea lui. Un sondaj similar din septembrie trecut indica 53% "pentru" si 43% "impotriva". mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 11:52
Parlamentul Greciei a adoptat duminica seara un program de austeritate care permite astfel acces la al doilea pachet de salvare pregatit de UE si FMI, reusind sa evite intrarea intr-un default dezorganizat
Duminica seara Atena a fost marcata de manifestatii violente impotriva masurilor de austeritate, luate in schimbul acordarii unui nou ajutor financiar si pentru stergerea datoriei suportata de creditorii sai privati.
Planul de austeritate al Greciei a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu putin inainte de ora 23.00 (luni, 01.00, ora Romaniei).
"Din cei 278 de deputati prezenti, 199 au votat pentru, 74 impotriva", a declarat Petsalnikos, la finalul votului in Parlament, care cuprinde 300 de deputati.
Textul a primit aprobarea principalelor doua partide, socialistii din Pasok si Noua Democratie (dreapta), care participa la Guvernul de coalitie al premierului Lucas Papademos.
Prin acest program vor fi taiate salarii, pensii si se va reduce numarul de locuri de munca in acest an, realizandu-se o economie de 3,3 miliarde de euro anual. Grecia va primi 130 de miliarde de euro din partea UE si FMI, reusind astfel sa obtina banii necesari pentru plata unor obligatiuni a caror scadenta va fi la 20 martie.
Grecia trebuie sa rascumpere obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.
Cine a votat impotriva planului a fost dat afara
Insa peste 20 dintre cei 153 de deputati socialisti au votat impotriva proiectului. Ei au fost exclusi imediat din grupul... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:53
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a impins discret Portugalia sa ceara ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI), printr-o "demonstratie de forta in spatele scenei", informeaza Mediafax. Trichet a transmis bancilor portugheze sa-si reduca expunerea fata de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentru Reuters seful asociatiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.
Presiunile BCE au determinat bancile sa avertizeze luni cu oprirea achizitiilor de obligatiuni de stat daca Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv in a-l determina pe premierul Jose Socrates sa ceara ajutorul european.
Acest episod scoate in evidenta rolul crucial pe care Trichet, ca presedinte al BCE, l-a adoptat pentru a raspunde la criza din zona euro, umpland discret, dar eficient, un vid de putere creat de reactia lenta a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a actiona rapid si de a influenta pietele financiare.
Presedintele BCE a negat, vineri, ca a impins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, dupa ce cu o zi inainte a admis ca banca centrala a incurajat Lisabona sa ceara sprijin.
"In ultimele luni, Trichet a devenit o figura importanta in incercarea de a rezolva ceea ce pare o criza fara solutie. Trichet a intrat in administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a... mai mult
Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:22
Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana au inceput joi un summit de doua zile, la Bruxelles, dominat de criza politica din Portugalia, care ameninta sa destabilizeze din nou zona euro, si interventia militara din Libia, informeaza Mediafax.
Reuniunea are loc la o zi dupa demisia premierului portughez Jose Socrates, ca urmare a respingerii de catre Parlament a unui nou plan de austeritate.
Aceasta criza politica arunca Portugalia intr-o incertitudine totala, atat politica cat si economica, si risca sa o constranga sa ceara sprijin financiar extern.
Inainte de inceperea summitului, mai multi responsabili europeni s-au declarat pregatiti, in anumite conditii, sa sprijine Portugalia cu o suma de circa 75 miliarde de euro, potrivit sefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
La acest summit nu este asteptata insa o decizie privind un plan de ajutor pentru Portugalia.
Liderii europeni trebuie sa valideze masurile pregatite de mai multe luni, pentru apararea fata de crizele datoriilor.
Masurile includ consolidarea Fondului de sustinere financiara a zonei euro, crearea unui mecanism permanent care sa inlocuiasca din 2013 facilitatea existenta, precum si intarirea disciplinei bugetare.
Liderii UE vor sa elimine si divergentele referitoare la interventia militara din Libia.
mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 23:57
Guvernul moscovit a negat marti rapoartele din presa potrivit carora bancile nationale i-au cerut ajutorul pentru restructurarea a 400 miliarde dolari in datorii externe, anunta BBC News. Presedintele Asociatiei Bancilor din Rusia, Anatoly Aksakov, a negat, de asemenea, existenta unei actiuni centralizate pentru restructurarea datoriilor externe, dupa un articol aparut in cotidianul japonez Nikkei. "Informatia potrivit careia Asociatia a formulat o cerere guvernului si unor banci Occidentale privind un plan de restructurare a datoriilor in valoare de 400 miliarde dolari nu corespunde realitatii", a declarat acesta. In ciuda negarii, zvonurile au afectat euro, in contextul in care bancile europene au cea mai mare expunere fata de Rusia. La debutul sedintei de tranzactionare, euro s-a depreciat in fata dolarului cu 14 centi, la 1,286 dolari. In fata yenului, moneda europeana s-a depreciat la 117,51 yeni, de la 118,90 yeni. mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 11:19