Parlamentul german va vota miercuri noul program de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro, a anuntat sambata un purtator de cuvant al Legislativului, citat de agentia DPA.
Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care trebuie sa adopte o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar, pentru a obtine ajutorul de 86 de miliarde de euro.
Unele dintre statele membre ale zonei euro, inclusiv Germania, trebuie sa-si consulte parlamentele cu privire la noul plan de asistenta financiara. Celelalte tari care trebuie sa organizeze voturi in Parlament sunt Austria, Estonia, Portugalia si Spania, in timp ce Legislativul grec a aprobat acordul vineri.
Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata nevoieCriza din Grecia, departe de a fi rezolvata: FMI anunta suma uriasa... citeste mai departe despre "Planul de salvare pentru Grecia trebuie sa treaca de cel mai greu hop: Parlamentul Germaniei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 August 2015, ora 17:50
Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
Premierul grec Alexis Tsipras, care a facut miercuri declaratii pentru prima data de la incheierea negocierilor tehnice privind al treilea plan de ajutor pentru Grecia, si-a declarat increderea in incheierea definitiva a unui acord, prezicand esecul celor care ar fi avut "un plan ascuns" impotriva Greciei.
Tsipras a indicat ca ramane increzator in incheierea unui acord si ca este pregatit sa puna capat incertitudinii economice din tara, prezicand un esec al celor care "ar fi avut un plan ascuns pentru a schimba zona euro folosindu-se de Grecia", relateaza AFP.
In timp ce optimismul este cvasi-general printre creditori, existand speranta ca acordul va fi acceptat foarte repede la nivel politic, unele tari, precum Germania sau Finlanda, par sa fie reticente.
Ce implica al treilea ...citeste mai departe despre "Tsipras: Esec total al celor care au vrut sa schimbe zona euro folosind Grecia paravan" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 19:58
Mii de manifestanti ce se opun conditiilor noului plan de ajutor convenit de Grecia cu creditorii ei manifestau pasnic, miercuri seara, la Atena unde parlamentarii sunt chemati sa voteze in timpul noptii un nou pachet de masuri contestate.
Circa 6.000 de persoane, potrivit politiei, s-au adunat in apropierea parlamentului. Aproximativ 5.000 de militanti ai sindicatului PAME, afiliat la partidul comunist, au format cea mai mare parte a manifestantilor, noteaza AFP.
Ei s-au alaturat in fata parlamentului unui grup de aproximativ 700 de protestatari care au raspuns la apelul centralei sindicale a functionarilor publici, ADEDY, opusa unui nou plan de ajutor considerat "barbar".
Veste buna pentru Grecia de la BCE in timp ce Tsipras incearca sa treaca reformele in Parlament
Un al treilea grup de 300 de manifestanti s-a indreptat, de asemenea, spre ...citeste mai departe despre "Protest la Atena fata de noul plan de ajutor - mii de oameni, in strada" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 22:45
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, Comisia Europeana insista ca nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:06
Ministrul de finante german Wolfgang Schauble a apreciat miercuri ca programul Uniunii Europene, al Bancii Central-Europene si al Fondului Monetar International de ajutorare a Greciei in schimbul adoptarii unor masuri de securitate "nu poate fi renegociat".
"Este un program de ajutorare pregatit foarte minutions si nu poate fi negociat".
"Grecia trebuie sa fie pregatita se primeasca ajutorul", iar "cei ce vor castiga alegerile vor trebui sa decida daca accepta sau nu aceste conditii", a declarat pentru postul de radio Deutschlandfunk ministrul german, la o zi dupa mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 14:46
Sunt reunite "toate elementele" pentru un acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata, este de parere ministrul francez al economiei, Francois Baroin.
"Avem toate elementele pentru un acord. Voi pleda in acest sens ca ministru de finante in aceasta seara", a afirmat Baroin, la postul de radio Europe 1, referindu-se la reuniunea omologilor sai din zona euro.
"Doresc sa putem tine cont unii si ceilalti, membri ai Eurogrup, de tot ceea ce s-a facut de mai multe saptamani, chiar de mai multe luni, din partea Guvernului grec si a formatiunilor politice ale coalitiei de guvernare de la Atena", a subliniat ministrul francez.
Acesta si-a argumentat pozitia prin "doua motive" - angajamentele politice luate de parlamentul si Guvernul de la Atena pentru reforme structurale si posibilitatea ca tara sa ajunga "in faliment" la 20 martie, cand ajung la scadenta datorii de 14,5 miliarde de euro.
Ajutorul pentru Grecia cuprinde doi piloni: un nou plan de salvare de 130 miliarde de euro din partea creditorilor internationali publici (UE, FMI) si o stergere partiala a datoriei detinute privat, la nivelul a 100 miliarde de euro. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 12:27
"Grecia va evita default-ul si cu siguranta va ramane in zona euro. Timp de 1 an si jumatate m-am trezit in fiecare dimineata cu gandul la posibilul default al Greciei. Suntem inca aici si Europa e cu noi, iar euro ramane o moneda puternica", a declarat Stavros Lambrinidis, ministrul de Externe al Greciei.Aceasta declaratie vine dupa ce "troika" formata din Comisia Europeana, FMI si BCE au incheiat o conferinta in cursul zilei de ieri la care au discutat despre finantarea Greciei.
Reprezentantii autoritatilor internationale au convenit sa revina la Atena la inceputul saptamanii viitoare.
Ministrul grec de Externe a precizat ca planul de salvare se afla deja in vigoare, nu doar pentru perioada imediat urmatoare pana in 2014.
"Grecia nu este o tara saraca. Este o tara care a fost prost gestionata de cativa ani", a mai adaugat acesta.
In ciuda progreselor recente care s-au facut cu privire la discutiile despre datoriile elene, Lambrinidis a punctat trei probleme principale.
Ca parte a planului de salvare al UE/FMI pentru Grecia, politicianii greci au promis sa grabeasca planul de privatizare pentru a reduce datoria tarii.
Insa, Grecia ar fi putut sa puna in aplicare aceasta cerinta, in special in industria telecomunicatiilor mult mai rapid, a subliniat ministrul grec.
In plus, Grecia a suferit o recesiune mai mare decat era de asteptat, iar pietele au perceput ca Europa nu a vorbit intotdeauna "cu o singura voce".
"La un moment dat a parut ca sunt prea multi <<doctori... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 10:38
Agentiile de rating vor accepta planul francez privind rostogolirea datoriilor Greciei si nu vor declara procesul de incapacitate de plata, spun reprezentantii bancilor germane, informeaza Mediafax.
Citeste si:
Grecia a aprobat PLANUL DE AUSTERITATE. Vezi cat de dure sunt masurile"Atractivitatea modelului francez este ca a fost conceput astfel incat sa fie acceptat de agentiile de rating", a spus una dintre persoane.
Faptul ca modelul francez a fost dezvoltat chiar de banci arata ca rostogolirea datoriilor va fi voluntara, preconditie ca agentiile de rating sa nu declarare default-ul, a aratat sursa. Un oficial al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor's a declarat insa luni ca este prea curand pentru a judeca impactul acestui plan.
"Nu putem sa facem o evaluare a unui plan pe care nu l-am vazut", a spus Moritz Kraemer, seful departamentului pentru ratinguri suverane la S&P.
Bancile germane au convenit marti, in principiu, sa foloseasca propunerea franceza ca baza de negociere a participarii sectorului privat la rostogolirea datoriilor Greciei.
Detaliile acordului, precum volumul rostogolirii datoriilor si cuponul noilor obligatiuni, urmeaza sa fie stabilite, au spus sursele.
Propunerea bancilor franceze, cele mai expuse la criza din Grecia, include doua optiuni pentru detinatorii de obligatiuni, care pot fi folosite in perioada iulie 2011-iunie 2014.
Prima optiune este finantarea Greciei pe o perioada de 30 de ani, prin investirea de catre... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:05