In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista limite atunci cand vine vorba de a deveni un antreprenor de succes. Nu ai nevoie neaparat de diploma de facultate, nici de foarte multi bani sau de multa experienta pentru a incepe o afacere ce s-ar putea dovedi de succes.
Iti trebuie, totusi, o idee buna si un plan pentru a reusi. Pasii nu sunt usori, dar daca ii vei urma, sansele tale vor creste.
Pasul 1: Evalueaza-ti calitatile
Primele intrebari pe care ar trebui sa ti le pui sunt: "de ce vreau sa incep o afacere" si "ce fel de afacere mi s-ar potrivi". Daca ai nevoie doar de niste bani in plus, poate ca vei rezolva problema doar prin gasirea unui job nou (mai bine platit) sau a unei colaborari. Daca vrei insa mai multa libertate si sa scapi de programul de la 9 la 17, atunci chiar a venit momentul sa incepi ceva nou.
De aici incolo trebuie sa gasesti alte raspunsuri, legate de calitatile tale, de pasiuni, de domeniul la care te pricepi, legate de cati bani si de timp esti dispus sa investesti. Nu in ultimul rand, e bine sa te intrebi daca esti cu adevarat gata sa devii propriul tau stapan. Fii cat se poate de sincer atunci cand iti dai raspunsurile. Nu are niciun sens sa te amagesti.
Pasul 2: Gaseste ideea de afacere
Exista o multime de metode prin care sa gasesti idei bune. Cauta-le pe Internet, in cartierul in care locuiesti, verifica lista firmelor care ti-ar putea face concurenta. Intreaba-te ce urmeaza, cum evoleaza lumea din jurul tau si incearca sa... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 13:36
Guvernul va adopta, in sedinta din aceasta saptamana, Ordonanta referitoare la programul Start-Up Nation, iar platforma pentru inregistrarea planurilor de afaceri va fi deschisa in a doua decada a lunii decembrie, se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA).
Forma actualizata a documentelor procedurale necesare inscrierii online in programul Start-Up Nation, editia 2018, a fost publicata pe site-ul Ministerului. Documentele includ modelul planului de afaceri si declaratiile de eligibilitate.
"Incurajam antreprenorii sa elaboreze planurile de afaceri, pe baza documentelor publicate, si sa fie gata sa le inregistreze in momentul deschiderii platformei, in a doua decada a lunii decembrie. Lucram pe mai multe planuri: adoptarea proiectului de Ordonanta de catre Guvern, in sedinta Executivului de saptamana aceasta, si publicarea procedurii de implementare a schemei de minimis in Monitorul Oficial", a declarat ministrul de resort, Stefan Radu Oprea.
Alocatia Financiara Nerambursabila, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societatile neplatitoare) aferente proiectului.
Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii se fac on-line.
Calcularea punctajului planului de afaceri se face in timp real si transparent conform grilei de evaluare.... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 10:20
Cativa romani au lansat aplicatia web WiseStartUp, care promite ca le faciliteaza viitorilor antreprenori drumul de la idee la planul de afaceri.
"Am dezvoltat aceasta aplicatie pentru a sustinecresterea afacerilor socialedin Romania si nu numai, in mod inovativ, durabil, Aplicatia este unica pe piata din Romania si este adaptata legislatiei si nevoilor pietei. Toti cei care vor acum sa inceapa o afacere sau fac un plan de afaceri sa aplice pentru un fond European sau credit folosesc documente in Excel, care sunt destul de greoiaie de inteles si completat. WiseStartUp te ajuta sa-ti creezi un plan de afaceri cap-coada", au declarat reprezentantii Wise Projects, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Google pregateste lansarea unei aplicatii de mesagerie, care iti poate oferi raspunsuri la intrebari
Aplicatia are integrate toate elementele necesare deschiderii unei afaceri: planificare, contabilitate financiara si management, si te ajuta sa iti faci planul de afaceri rapid si ...citeste mai departe despre "Vrei sa te apuci de afaceri? O aplicatie romaneasca te poate ghida la inceput de drum" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 20:09
Tu stabilesti prioritatile pentru businessul tau, iar redactarea unui plan de afaceri reprezinta un pas important fiindca se aseamana unui plan de calatorie: daca ai omis un aspect, risti sa-l platesti mai tarziu mult mai scump, calatoria sa nu iti placa si, cel mai rau, sa nu ajungi la destinatie sau sa ajungi prea tarziu.
Daca te-ai gandit ca, odata ce ti-a venit ideea de afaceri sau ideea unui produs interesant sau ceva care iti va aduce succesul instantaneu si totul va fi simplu, te inseli. Punerea la punct si comercializarea respectivului produs se vor dovedi dificile la inceput.
Timpul,eforturile si banii pe care trebuie sa-i investest ite vor convinge ca, in realitate, ideea este partea cea mai usoara. Si inca ceva!
O idee nematerializata nu valoreaza nimic.
Afacerile sunt o chestiune de prioritati;
Intotdeauna folosesti cu precaderea anumite resurse. Spre exemplu, la inceputul afacerii, cand nu intotdeauna ai multi bani, ai, in schimb, timpla dispozitie pe care il poti "investi" in activitatile pe care le consideri justificate.
Astfel, deciziile se reduc la cat timp aloci pentru a afla cat mai multe despre domeniul in care activeaza afacerea ta; pentru a participa la cursuri de perfectionare, evenimente si pentru a-ti valida ideea de afacere; pentru a identifica un furnizor bun, un nou client, un partener, etc.;
In functie de cat timp aloci fiecareia dintre aceste activitati, vei avea succes sau nu.
La final, apropo de placerea a ceea ce... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:53
Disputa intre adeptii planurilor in detaliu efectuate inainte de demararea unei afaceri si cei ai inspiratiei de moment ar putea continua la nesfarsit. In realitate, atat planul de afaceri, cat si initierea actiunii sub un impuls de moment ar trebui sa se completeaze in obtinerea succesului in afaceri.
Ca efect psihologic asupra antreprenorilor, planul de afaceri are un impact mai puternic, jucand in multe cazuri rolul parasutei de rezerva pentru cei care se aventureaza in lumea afacerilor. Cel putin, aceasta este parerea profesorului Hamid Bouchikhi, de la Essec Business School, expusa intr-un editorial din Financial Times.
Nevoia de siguranta
Desigur, exista si adepti ai riscurilor nelimitate asumate pe loc, insa cei mai multi dintre investitori simt nevoia unei "parasute" reprezentata de intocmirea unui plan de afaceri. In principiu, acesta nu este necesar atunci cand miza pusa in joc in caz de esec se dovedeste nesemnificativa. In acest caz, un antreprenor se poate redresa rapid si poate trece la urmatorul proiect investitional din agenda sa.
Nu acelasi lucru se intampla atunci cand investitorul intuieste un grad mare de risc in initierea unei afaceri. Exista in majoritatea cazurilor tendinta de a rationaliza decizia de pornire a afacerii. Cele mai multe temeri sunt legate de abandonarea unui loc confortabil intr-o firma sau o institutie publica pentru a deschide o afacere proprie, de irosire a economiilor realizate pana atunci intr-o astfel de initiativa... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 14:00
Tinerii cu varste de pana la 35 de ani pot candida, in aceasta perioada, pentru a primi un credit nerambursabil de pana la 10.000 de euro, aplicatia de inscriere fiind activa inca din 10 martie, anunta Directia Implementare Programe pentru IMM-uri (AIPPIMM) pe site-ul propriu. Pana in prezent, au fost inscrise deja aproximativ 1200 de planuri de afaceri, iar linia de finantare va mai fi deschisa pana in 26 mai.
Aplicatia de inscriere online a planurilor de afaceri in cadrul Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este disponibila incepand cu data de 10 martie, orele 10.00.
Citeste mai multe despre Programul SRL-D 2014: Tinerii mai au la dispozitie doar cateva zile pentru a depune online planurile de afaceri pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:26
Senatorii din Comisia pentru Buget-Finante, impreuna cu cei din Comisia pentru Cultura, au intocmit marti un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul de aprobare a OUG nr. 33/2012 privind unele masuri pentru asigurarea furnizarii serviciului public de televiziune, care impune conducerii SRTv sa elaboreze un plan de redresare economica.
Proiectul de lege prevede ca in termen de 45 de zile de la adoptarea OUG Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune are obligatia de a aproba un program de redresare economica, in textul Ordonantei precizandu-se faptul ca "programul de redresare economica va cuprinde masuri privind structura organizatorica a societatii, precum si restructurarile economice si de personal necesare pentru functionarea eficienta a acesteia, in vederea platii in termen de sase luni a datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii".
Unul dintre amendamentele propuse de senatorii din Comisia pentru cultura, potrivit caruia SRTv si-ar fi putut achita datoriile fiscale pe durata a sapte ani, a fost eliminat de senatorii din Comisia pentru buget-finante.
In schimb, a fost adoptat amendamentul potrivit caruia "membrii Consiliului de Administratie al SRTv au obligatia de a prezenta un raport Comisiilor permanente de cultura si de buget-finante din Parlament cu privire la rezultatele programului de redresare economica", in plenul reunit al Parlamentului fiind prezentat numai raportul activitatii anuale a... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:54
"Un plan de business te ajuta, ca antreprenor, sa iti pui ordine in ganduri, sa iti dai seama daca afacerea ta are potential de succes dar si sa obtii finantare de la banca sau investitori", a declarat Cristina Alexandru, Project Manager Startups.ro. Vezi interviul pe 3idei mai mult
Marti, 29 Iunie 2010, ora 18:05
Un plan de afaceri, asamblat cu atentie si improspatat regulat, este coloana vertebrala a unei companii. El da directia, faciliteaza comunicarea si stabileste indicatorii de performanta. Mai mult, un plan bine pus la punct ne forteaza sa nu pierdem din vedere punctele tari si slabiciunile afacerii noastre.Forbes pune in evidenta 10 elemente cheie ale unui plan de afaceri, atat din punctul de vedere al proprietarului, cat si din cel al investitorului. Ce greseli sa eviti cand incepi o afacere1. Definirea problemeiOrice plan trebuie sa inceapa cu o explicatie a problemei pe care afacerea isi propune sa o rezolve, si nu cu o descriere a companiei si produsului. Ea trebuie explicata simplu si cuantificata in bani sau timp. Expresiile de genul "orice consumator are nevoie de asta" sau "o platforma pentru noua generatie" sunt de evitat, intrucat ele nu inseamna mai nimic, dar in schimb iti submineaza credibilitatea.2. Solutii si beneficiiAcesta nu este locul pentru specificatii despre produs. In loc de asta, ar trebui explicat cum si de ce functioneaza produsul si care sunt beneficiile, cuantificate pentru consumator. Din nou, limbajul tehnic si hiperbolele sunt de evitat. Ce e mai important in vremuri de criza: strategia sau aplicarea ei?3. Felia de piataFara a te lungi in detalii, pune in evidenta evolutia industriei in care activezi, segmentarea pietei, tendinte si consumatorii potentiali. Sunt foarte eficiente graficele sau tabelele care folosesc date din... mai mult
Sambata, 01 Mai 2010, ora 23:37