Schimbarile climatice si cresterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la disparitia a jumatate dintre plajele de nisip din lume pana in 2100, potrivit unui studiu aparut luni in revista Nature Climate Change, informeaza AFP.
Chiar daca omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de incalzirea climatica, peste o treime din litoralul nisipos este amenintat, potrivit acestui studiu.
Disparitia acestuia va avea consecinte in ceea ce priveste activitatile turistice, dar nu doar atat. "In afara turismului, plajele de nisip ofera deseori primul mecanism de protectie impotriva furtunilor si inundatiilor si fara acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat Michalis Vousdoukas, conducatorul studiului, cercetator in cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adauga "trebuie sa ne pregatim".
Plajele de nisip ocupa peste un sfert din suprafata litoralului la nivel mondial si se situeaza frecvent in regiunile cu cel mai mare numar de locuitori. Acestea sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile constructii, cresterea nivelului marilor, furtunilor, care ameninta infrastructuri si vieti.
Australia ar putea fi tara cel mai grav afectata, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi sterse de pe harta in 80 de ani, urmata de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India si Brazilia se afla de asemenea pe lista tarilor afectate.... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 21:49