Reprezentantii Uniunii Europene au propus ca in noua Politica Agricola Comuna subventiile acordate marilor fermieri sa fie plafonate la 300.000 de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Comisia Europeana, prin comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a introdus in discutii posibilitatea ca, din 2014, fermierii mari sa aiba sumele plafonate la 300.000 de euro. Romania nu a fost de acord cu aceasta masura. Se va merge la o solutie de implementare voluntara. Am nevoie de inputurile dvs sa vedem ce formula va aplica Romania. La noi in tara, peste 700.000 de euro merg la 1% din fermieri", a declarat ministrul Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a obtinut, in negocierile de la Bruxelles, prelungirea platilor pentru suprafata pana in 2020. Incepand cu 2014, fermierii ar fi trebuit sa primeasca subventii pe ferme, forma care i-ar fi "bulversat pe fermierii romani".
"Schema de plata pe suprafata (SAPS), suprafetele au crescut an de an. Avem 1.080.000 de fermieri care solicita plata pe suprafata. Am tinut ca schema sa fie prelungita pana in 2020. Consiliul a fost de acord. Schimbarea modalitatii de plata de la schema de plata pe suprafata la o schema de plata pe ferma era mult mai dificila pentru fermieri. O schimbare ar bulversa fermierii", a spus Constantin.
Romania va putea transfera bani intre pilonii de finantare, dar probabil nu se va folosi de aceasta posibilitate
In plus,... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:57
Romania nu este de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, potrivit presedintelui Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.
"Nu suntem de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii. Este foarte important acest sprijin pe care agricultorii romani il primesc de la Uniunea Europeana, pentru ca am pornit foarte de jos si avem mult de lucru pana cand vom ajunge la nivelul agriculturii pe care o practica Germania", a spus Radulescu.
Acesta a subliniat ca este foarte greu sa lucrezi cu unitati de masura diferite pe o piata comuna, in conditiile in care, in Romania, abia dupa sase ani s-a ajuns la un sprijin de 130 de euro pe hectar.
"Decalajul este foarte mare iar pentru echilibrare si pentru a permite dezvoltarea agricultorilor romani trebuie sa ne gandim pentru 2014 - 2020 la egalizarea sau, daca nu, macar la micsorarea diferentei care este extraordinar de mare in ceea ce priveste sprijinul pe care-l primesc agricultorii din tarile vechii Europe fata de agricultorii romani si cei care au intrat in Uniunea Europeana dupa 1990", a explicat Adrian Radulescu.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru alimentatie, agricultura si protectia consumatorului din Bundestag-ul german, Hans-Michael Goldman, a dat asigurari ca Germania doreste o egalizare a platilor, si nu o plafonare a acestora, pentru ca este constienta de aceste diferente profunde... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:14
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, considera ca Romania va trebui sa negocieze pentru a ridica plafonul de 300.000 de euro propus de comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos, la platile directe catre fermele mari, potrivit NewsIn.Ministrul Leonard Orban a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna sunt elemente cu care partea romana nu se simte deloc "confortabil".El a adaugat ca plafonul propus de comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos este 300.000 de euro la platile directe catre fermele mari, cu suprafata de peste 1.000 de hectare, ceea ce va duce la faramitarea suprafetelor agricole. "Deci este o chestiune care, desigur, va crea probleme serioase fermelor mari din Romania", a apreciat ministrul Leonard Orban.El a mai afirmat ca propunerea va necesita un studiu aprofundat, iar partea romana va trebui sa judece pachetul in ansamblul lui.
Deocamdata, nu exista un punct de vedere oficial pe aceasta chestiune, pentru ca e prea devreme, iar parerea mea personala este ca nu vom putea inlatura pur si simplu aceasta plafonare a platilor directe, dar va trebui sa negociem in ceea ce priveste ridicarea plafonului. Va trebui sa negociem si sa supunem aprobarii guvernului o propunere finala ", a conchis ministrul Leonard Orban.Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect de reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 18:05