Decizia Guvernului de a modifica Legea RCA ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier, sustine Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), intr-un comunicat remis marti AGERPRES.
"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Guvernului de a trimite in Parlament proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), nefiind o atitudine pro business prin care administratia sa fie un partener al mediului de afaceri. In plus, amplificata cu masurile protectioniste din vestul Europei impuse prin Pachetul Mobilitate ar putea conduce la falimentul industriei de transport rutier", afirma UNTRR.
Potrivit sursei citate, o eventuala dublare a tarifelor la asigurarile RCA, care, in perioada de criza 2015 - 2016, erau de cinci ori mai mari decat in prezent, ar duce la anularea oricarei marje de profit pentru companiile de transport rutier din Romania, care si asa sunt afectate de modificarile legislative neoprotectioniste de la nivel european, de criza soferilor profesionisti sau de dezvoltarea precara a infrastructurii rutiere.
"Daca se vor adopta cele mai importante modificari propuse prin proiectul de lege pentru modificarea legii RCA, respectiv abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de asiguratori in... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 14:20
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat marti ca "nu exista aceasta posibilitate de explozie in perioada urmatoare a RCA", subliniind ca Parlamentul trebuie sa ia o decizie din acest punct de vedere.
"Eu vreau sa ne respectam angajamentele pe care le-am luat in fata Comisiei Europene. Nu exista aceasta posibilitate de explozie in perioada urmatoare a RCA", a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Premierul a mai precizat ca au avut loc discutii pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel al Transporturilor si cu transportatorii, insa o decizie trebuie luata de catre Parlament.
"Am avut discutii, si eu si colegii mei de Cabinet, fie ca vorbim de ministrul Finantelor, de ministrul Transporturilor si de alti colegi cu cei din Parlament - cei din comisiile de buget-finante si de la Camera si de la Senat - cu transportatorii au avut loc mai multe randuri de discutii pentru a-i consulta pe aceasta problema.
De asemenea, cu ASF. Concluzia este ca, in perioada urmatoare, in Parlament fiind un proiect de lege (...) o sa asteptam ca Parlamentul sa ia o decizie din acest punct de vedere", a mai spus Grindeanu.
Citeste si:
ASF anunta masuri de stabilizare a pietei RCA dupa cele sase luni cu preturi inghetatePlafonarea tarifelor RCA va expira in curand: Dragnea, privit ca singurul care are autoritate sa rezolve criza ...citeste mai departe despre "Grindeanu incearca sa linisteasca soferii: Nu exista posibilitatea exploziei preturilor RCA" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Mai 2017, ora 08:23
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat luni ca a elaborat un pachet de actiuni pentru stabilizarea pietei RCA, dupa expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Tot luni cinci patronate din transporturi au amenintat cu proteste la nivel national daca Guvernul nu va extinde perioada de plafonare a tarifelor pana la 31 decembrie 2017.
Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o ordonanta de urgenta care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.
Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai.
ASF are in vedere masuri de stabilizare a pietei precum stabilirea tarifelor de referinta, introducerea in legislatie a conceptului "client cu risc ridicat", elaborarea unor ghiduri cu privire la relatia asiguratorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum si derularea unor activitati sustinute de informare publica si de educatie financiara pe tema politelor RCA.
In ceea ce priveste stabilirea unor tarife de referinta, "ASF va contracta servicii de specialitate din partea unei terte parti independente pentru intarirea credibilitatii rezultatelor obtinute. Totodata, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondiala, care va oferi asistenta tehnica in vederea consolidarii unei piete de asigurari RCA orientata pe tarife de referinta", se arata in comunicatul ASF.
Proiectul ASF urmareste atat implementarea unor masuri imediate, necesare... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 18:43
Plafonarea tarifelor RCA intra in vigoare, vineri, astfel ca preturile maxime pentru asigurarile auto obligatorii vor fi inghetate timp de sase luni.
Decizia a fost luata printr-o hotarare de Guvern, iar plafoanele au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca urmare a protestelor transportatorilor.
Insa unii soferi sunt nemultumiti de faptul ca decizia dezavantajeaza proprietarii de masini mici.
Iata cateva exemple.
La autoturisme, prima maxima variaza intre 547 lei si 3.087 lei in functie de capacitatea cilindrica a masinii si varsta soferului.
Pentru un sofer de pana in 25 de ani care conduce o masina a carei capacitate cilindrica este intre 1401-1600 cmc va plati un RCA de maximum 1.166 de lei.
In schimb, un sofer cu varsta cuprinsa intre 41-50 de ani va plati pentru acelasi tip de masina un RCA maxim de 721 de lei.
La autovehicule pentru transport de marfa RCA costa intre 749 lei si 2.979 lei, la persoane fizice.
In cazul firmelor, ...citeste mai departe despre "De azi intra in vigoare plafonarea tarifelor RCA: Cat vor plati soferii in urmatoarele sase luni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 11:18
Pretul politelor RCA a fost plafonat de Guvern, spre multumirea transportatorilor, insa proprietarii de autoturisme s-ar putea trezi ca scot mai multi bani din buzunar in perioada urmatoare pentru polita auto obligatorie.
Guvernul a inghetat pretul RCA pentru o perioada de 6 luni, iar in aceasta saptamana Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit valoarea plafoanelor. Asta inseamna ca, in urmatoarea jumatate de an, asiguratorii nu au voie sa vanda polite mai scumpe decat tarifele maxime stabilite.
In anuntul postat pe site, in care se explica si modul de calcul, Autoritatea de Supraveghere Financiara da cateva exemple.
Astfel, pentru un camion de peste 16 tone detinut de o persoana juridica rezulta un pret maxim de 7.534 de lei, in timp ce in cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri rezulta o prima maxima de 6.600 de lei.
Pe de alta parte, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, ...citeste mai departe despre "ASF a stabilit preturile maxime la RCA: Transportatorii sunt avantajati, dar proprietarii de masini mici platesc mai mult" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 16:53
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, afirma ca tinta de tarif RCA calculata initial in prezenta asociatiilor transportatorilor va fi modificata si probabil va creste cu cel putin 15%.
Aceasta majorare este cauzata in principal de reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare, spune seful ASF, intr-un interviu pentru Profit.ro.
Pe 15 septembrie, cu ocazia primei incercari de a stabili un tarif maximal, a fost luat in calcul un nivel al cheltuielilor administrative de doar 25%, intrucat Legea RCA, care tocmai trecuse de Senat, plafona cheltuielile la acest nivel.
Ulterior, insa, pe 19 septembrie, a aparut OUG privind RCA, care nu a inclus nicio limitare.
Afla ce prevederi contine ordonanta de urgenta
In concluzie, va fi nevoie de o reevaluare a tintei de tarif, deoarece cheltuielile administrative ale asiguratorilor merg spre 40%. Deci este de asteptat ca tinta initiala sa creasca cu aproximativ 15%, spune ...citeste mai departe despre "Plafonul RCA va creste: Negritoiu spune ca rezultatul il da calculatorul, nu e o negociere" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 09:22
Scandalul cauzat de pretul RCA continua. Transportatorii au iesit cu miile in strada pentru a protesta fata de pretul mare al politei obligatorii si, dupa numeroase negocieri cu autoritatile s-a ajuns la un compromis: plafonarea tarifelor pe o perioada de 6 luni.
Insa socoteala din targ nu pare sa se regaseasca in documentul ce ar fi trebuit sa o oficializeze asa ca haosul si confuzia s-au reinstaurat.
Cum s-a ajuns la asta? Sa o luam cu inceputul. Transportatorii au fost nemultumiti de cresterea fulminanta a pretului la politele RCA, asa ca au solicitat autoritatilor sa rezolve aceasta problema. Dupa negocieri la foc continuu, saptamana trecuta, Guvernul a promis ca pretul asigurarii auto obligatori va fi inghetat pentru jumatate de an si va exista un tarif de referinta, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Ordonanta de urgenta care prevedea aceste lucruri a fost aprobata, miercuri, in sedinta Executivului, iar continutul sau a fost postat atunci pe ...citeste mai departe despre "Dilema legata de pretul RCA: A fost sau nu plafonat?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 16:45
O parte dintre transportatori, semnificativa mai ales pentru dezvoltatorii mici si medii din domeniu, intrucat cei mai mari nu au resimtit la fel majorarea tarifelor la asigurarea obligatorie, au blocat centrul Capitalei si au obtinut in final un castig - plafonarea politei RCA la 7.500 de lei.
Protestul transportatorilor a oferit cea mai buna ocazie pentru a intelege care sunt consecintele liberalizarii si scaparii totale de sub orice control a pietei asigurarilor.
Transportatorii au obtinut o reducere de aproape 3 ori a valorii RCA, dar chiar si asa pretul actual, plafonat la 7.500 de lei, este mai mare cu 40% decat cel de anul trecut.
Dupa falimentul Astra si Carpatica si explozia politelor RCA, pentru toate tipurile de autovehicule, ASF a demonstrat ca nu si-a inteles rolul principal pe care ar fi trebuit sa il aiba pe piata asigurarilor - de control, reglementator si interventie impotriva anomaliilor care apar in sistem.
Si asa s-au nascut o buna parte din aberatiile ...citeste mai departe despre "Dictatul RCA. Cine se mai rascoala acum?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 18:22
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, vede un pericol in decizia statului de a interveni pe piata politelor RCA si plafonarea preturilor.
Acest precendent ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice sa ceara acelasi lucru, ceea ce ar afecta concurenta si ar fi in detrimentul consumatorilor, a declarat, sambata, Bogdan Chiritoiu.
"Ramane problema strategica, faptul ca am deschis cutia Pandorei. Pentru prima data, am acceptat ca ar fi posibila o interventie a statului sa se plafoneze preturile. Este foarte posibil ca, la RCA, sa se ajunga la o plafonare pentru sase luni, lucru permis de Legea concurentei, dar, repet, pentru situatii exceptionale.
Pana acum aceasta clauza nu a mai fost folosita decat o singura data, in 1997, pentru un subiect relativ minor", a spus Chiritoiu, in cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurentei la Sinaia.
El a amintit ca, in perioada de boom al cotatiei petrolului, s-a incercat plafonarea pretului ...citeste mai departe despre "Plafonarea RCA. Seful Concurentei: Am deschis cutia Pandorei. Grupuri de interese din alte sectoare ar putea sa vina cu acest gen de propuneri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 13:43