Legea plafonării prețului la energia electrică aduce confuzie în legătură cu un articol. Conform acestuia, spune expertul Dumitru Chisăliță, românii ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022, o sumă exorbitantă.
Luni dimineață, 19 decembrie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligență, semnala o situație creată de plafonarea prețurilor la energie conform căreia, unii români ar trebui să plătească retroactiv pentru anul 2022 o sumă cu până la 90% mai mare.
”Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat.
Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!”, transmite Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Se pare însă că suma este de câteva ori mai mare.
”Am refăcut calculul pentru exemplul prezentat:
Să luăm exemplul care ni s-a prezentat la Asociație, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2022, ora 18:51
Începând cu 1 ianuarie 2023 intră în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică, fiind vorba despre o schimbare a modului în care se aplică plafonarea.
Plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.
Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:
- la gaze de 0,31 lei/kWh,
- la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:
0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat;0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ,... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2022, ora 14:15
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri, 11 noiembrie, in debutul sedintei de guvern, ca Executivul adopta o nou ordonanta de urgenta pe energie. Noua OUG prevede ca marii consumatori industriali vor avea un pret maximal de 1,3 lei kwh.
De asemenea, consumatorii casnici vor plati urmatoarele preturi maximale:
0,68 lei, daca consuma pana in 100 kwh0,8 lei, daca consuma pana la 255 kw1,3 lei, daca consuma peste 255 kwh, cu specificatia ca vor plati primii 255 la valoare de 0,8 lei.
Pretul maximal pentru IMM-uri va fi 1 leu kwh.
Seful Executivului a precizat ca, "pentru consumatorii casnici, pretul va fi de 0,68 lei pentru cei care consuma pana in 100 de kw si 0,80 lei pentru cei care consuma intre 100 si 255 de kw.
"Vom mentine pretul de 1 leu pentru IMM-uri si noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism si modificarile la Oug 119, vom asigura un pret pentru marii consumatori, de 1,3 lei", a spus premierul.
Nicolae Ciuca a explicat ca, de asemenea, consumatorii casnici care consuma peste 255 de kw, vor beneficia de asemenea de acelasi pret al energiei, de 1,3 lei, cu specificatia ca diferit fata de prevederile anterioare, cei care consuma peste 255 kw, vor plati primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.
Ca atare, in acest moment prin aceasta Ordonanta vom asigura cadrul mecanismului de achizitie a energiei pentru a ne putea proteja populatia si a asigura competitivitatea produselor romanesti", a spus Ciuca. ...citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2022, ora 09:31
Vechea propunere a PSD privind revenirea la o piață reglementată a energiei pentru o perioadă limitată, va fi rediscutată în coaliția de guvernare.
Intenția este menționată într-un comunicta al partidului.
Scopul acestei discuții, afirmă PSD, este ”să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile”.
Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare.
Încă de la începutul crizei energetice PSD a susţinut că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale.
Potrivit sursei menţionate, o altă propunere a PSD, enunţată încă din luna ianuarie 2022, şi care va fi reluată în coaliţie, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.
PSD aminteşte că, tot la iniţiativa social-democraţilor, actualul guvern a aplicat deja această soluţie de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 16:55
Plenul Camerei Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze. Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, arăta că ”românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut”.
În urma dezbaterilor din comisii, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, ONG-urilor, bisericilor şi IMM-urilor. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.
Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile din Cameră, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:
a) clienţii casnici;
b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice şi private
e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult
f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale
Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 10:58
Timpul trece, iarna bate la ușă iar soluțiile „miraculoase” autohtone pe care autoritățile le propun par a fi ciuntite și neviabile pentru gestionarea crizei de energie și gaz. Pe această cale, apar controverse tot mai adânci legate de ceea ce se numește „plafonarea prețurilor la energie si gaze”.
Textul proiectul de lege privind plafonarea, așa cum a fost redactat, este neclar si interpretabil, nespecificând la care dintre prețurile pieții se referă legea: prețul la producător sau la consumatorul final?
Potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI) niciuna dintre variante nu ar fi indicată pentru că:
plafonarea prețului la producători ar determina o creștere a exporturilor având în vedere “foamea” de energie și gaze din Europa și prețurile ridicate care există pe piețele din centrul si estul Europei.„acest fapt ar duce la adâncirea și mai mare a lipsei cantităților de energie din România, cu consecințe în asigurarea cu gaze și energie a consumatorilor și o creștere a prețurilor în România datorită importurilor (exportăm ieftin – importăm scump). Trebuie să avem în vedere că o mare parte din gaze și energie electrică a fost vândută, astfel o eventuală plafonare la producător se poate aplica doar pentru cantitățile nevândute. Plafonarea la producători pe lângă faptul că poate lăsa fără gaze și energie electrică, consumatorii nu garantează că prețul urmează să scadă la... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 03:14
Proiectul de lege aparține deputaţilor USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui, și a fost depus, marţi, 12 octombrie, cuprinzând cinci măsuri pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.
USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte iniţiativa legislativă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât măsurile să intre rapid în vigoare.
”Am explicat, în repetate rânduri, ce soluţii avem pentru a creşte capacitatea de producţie de energie şi pentru a ne consolida securitatea energetică pe termen lung. Dar, până la soluţii pe termen mediu şi lung, trebuie să acţionăm acum. Trebuie să-i sprijinim pe români să îşi plătească facturile, şi mediul de afaceri să nu resimtă aceste creşteri de preţuri. Soluţia stă în măsuri care să nu distorsioneze piaţa şi să nu pericliteze investiţiile în sectorul energetic. Putem începe imediat cu acea parte din preţ formată din taxele indirecte pe care le ia statul. Propunem reducerea temporară, pe o perioadă de 6 luni, a cotei de TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei şi exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumatorilor casnici. La nivelul preţurilor actuale, măsurile propuse de noi şi măsurile de compensare a facturilor prin OUG 118/2021 pot reduce preţul energiei electrice şi gazelor naturale cu până la 32%”, a declarat deputata USR Cristina... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2021, ora 13:34
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, plafonarea preturilor la electricitatea furnizata in regim reglementat pentru clientii casnici, in urmatorii 3 ani.
Institutia a anuntat ca - in vederea transpunerii prevederilor Ordonantei Teodorovici - a adoptat metodologia de plafonarea a preturilor la energia electrica pentru clientii casnici si modul in care o vor aplica Furnizorii de Ultima Instanta (FUI), adica Electrica, Enel, Cez si E.on.
Astfel, ANRE transmite ca:
"Au fost stabilite trei perioade de aplicare a tarifelor reglementate, dupa cum urmeaza:
prima perioada de aplicare - 1 martie 2019-31 decembrie 2019a doua perioada de aplicare - 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020a treia perioada de aplicare - 1 ianuarie 2021-28 februarie 2022 ".
Potrivit aceleiasi institutii:
"Prin aplicarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor finali, preturile la clientii casnici care beneficiaza de furnizarea energiei electrice in regim reglementat nu vor creste".
Reamintim ca, recent, ANRE a emis un alt ordin prin care ii obliga pe marii producatori de energie electrica din Romania sa vanda buna parte din productie pe piata reglementata, astfel incat profiturile sa nu depaseasca 5%.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, producatorii de energie au reactionat, informand ca astfel de masuri pun in pericol chiar siguranta energetica a... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 18:49
Cabinetul Dancila a stabilit, prin ordonanta de urgenta, ca preturile la energia electrica pentru populatie nu vor mai creste, in urmatorii 3 ani.
Cu toate acestea, Executivul n-a gasit inca si un mecanism prin care sa plafoneze aceste preturi. In aceste conditii, la inceput de an, intreprinzatorii din bransa nu stiu cui si cu cat vor fi obligati sa vanda energia electrica, iar oamenii de rand n-au nici cea mai vaga idee cati bani vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, in 2019, pentru a-si achita facturile la curent.
Pe 21 decembrie, Guvernul Romaniei a adoptat OUG 114/2018, prin care a decis plafonarea pretului gazelor din productie interna si a energiei electrice vandute catre populatie.
Mai multi factori de decizie din PSD - de la Liviu Dragnea pana la Darius Valcov si Eugen Teodorovici - au declarat ca s-a luat aceasta decizie a plafonarii pretului la energie electrica tocmai pentru ca oamenilor sa nu le mai creasca facturile, in anii urmatori.
In OUG 114/2018 - cunoscuta si sub denumirea de Ordonanta Teodorovici - este mentionat faptul ca, "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022 (perioada in care Guvernul vrea sa limiteze pretul - n.red.), pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE".
Exista mai multe feluri de consumatori casnici
Un lucru de care Cabinetul Dancila pare sa nu fi tinut cont - atunci cand a adoptat ordonanta - este ca, in Romania, exista mai multe tipuri de... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 00:00