Senatorii au dat vot favorabil, marti, intr-o sedinta de plen online, proiectului de lege pentru plafonarea pretului medicamentelor si al alimentelor de stricta necesitate.
S-au inregistrat 79 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si 12 abtineri.
Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.
Proiectul prevede ca la preturile de livrare ale producatorului, adaosul maxim pentru intreg lantul de distributie si vanzare cu amanuntul va fi de maxim 10% pe toata perioada starii de urgenta si pe o perioada de cel mult 90 de zile de la data instaurarii starii de urgenta.
"Se plafoneaza preturile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si alte asemenea, prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 in Legea concurentei nr 21/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul initiat de grupul parlamentar al PSD.
De asemenea, se plafoneaza preturile la raft ale alimentelor care fac parte din cosul minim de consum, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile Legii concurentei.... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 22:03
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar, in contextul pandemiei.
ANPC subliniaza ca exista o crestere substantiala a cererii pentru anumite produse comercializate pe piata, in conditiile in care oferta este in limite normale sau chiar mai redusa decat in mod uzual.
"Avand in vedere aceasta stare de fapt si pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar - asa cum este el definit de lege -, in scopul protejarii cetatenilor in fata unor posibile cresteri bruste si substantiale de preturi", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
ANPC adauga ca, in egala masura, in magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitatile din acelasi produs vandute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs si pentru a preveni eventuale sincope in aprovizionare.
Totodata, ANPC ii incurajeaza pe consumatori sa sesizeze, mai ales in aceasta perioada, toate situatiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constata in magazine, inclusiv eventuale neconcordante intre pretul unui produs la raft si... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 10:23
Daca pretul gazelor din productia interna se plafoneaza - asa cum o impune Ordonanta 114 - toate eforturile pe care statul le-a facut in ultimii ani pentru dezvoltarea comertului de profil vor fi spulberate dintr-un foc. Activitatea burselor de gaze din tara s-ar suspenda, iar piata romaneasca va regresa atat de mult incat ar avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-si reveni.
Cabinetul Dancila sustine ca vrea sa protejeze populatia de cresterea facturilor la gaze. In consecinta, Guvernul a decis, prin OUG 114/2018 ca, incepand din 2019, vreme de 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum este el stabilit prin negociere, pe piata libera) ci cu un pret fix de 68 lei MWh (stabilit de stat, prin lege).
In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaz - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie.
In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, plafonarea pretului la gaze - in conditiile stabilie de Guvern si ANRE - nu va fi deloc in avantajul romanilor. Inainte de toate, din cauza ca le va face din nou loc in economie "baietilor destepti", eliminati de pe piata in 2012. Apoi, din cauza ca, plafonand preturile, Romania isi asuma riscul de a primi amenzi de zeci de mii de... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 07:22
Cabinetul Dancila a stabilit, prin ordonanta de urgenta, ca preturile la energia electrica pentru populatie nu vor mai creste, in urmatorii 3 ani.
Cu toate acestea, Executivul n-a gasit inca si un mecanism prin care sa plafoneze aceste preturi. In aceste conditii, la inceput de an, intreprinzatorii din bransa nu stiu cui si cu cat vor fi obligati sa vanda energia electrica, iar oamenii de rand n-au nici cea mai vaga idee cati bani vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, in 2019, pentru a-si achita facturile la curent.
Pe 21 decembrie, Guvernul Romaniei a adoptat OUG 114/2018, prin care a decis plafonarea pretului gazelor din productie interna si a energiei electrice vandute catre populatie.
Mai multi factori de decizie din PSD - de la Liviu Dragnea pana la Darius Valcov si Eugen Teodorovici - au declarat ca s-a luat aceasta decizie a plafonarii pretului la energie electrica tocmai pentru ca oamenilor sa nu le mai creasca facturile, in anii urmatori.
In OUG 114/2018 - cunoscuta si sub denumirea de Ordonanta Teodorovici - este mentionat faptul ca, "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022 (perioada in care Guvernul vrea sa limiteze pretul - n.red.), pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE".
Exista mai multe feluri de consumatori casnici
Un lucru de care Cabinetul Dancila pare sa nu fi tinut cont - atunci cand a adoptat ordonanta - este ca, in Romania, exista mai multe tipuri de... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 00:00
Dupa ce a fost acuzat ca din cauza multora dintre masurile impuse viata romanilor a devenit mai scumpa, Guvernul vrea sa controleze preturile.
Informatia a fost facuta publica de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, care invoca modelele altor tari, "cum ar fi Franta".
"Ministerul Agriculturii analizeaza masurile luate de alte state, cum ar fi Franta, pentru limitarea cresterii exagerate a preturilor unor produse de baza, care sa dezechilibreze piata nationala, in vederea adoptarii de masuri similare, dar care sa nu afecteze consumatorul", se arata intr-un raspuns oficial dat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, unui parlamentar, potrivit G4Media.
Sursa citata mentioneaza ca nu exista inca detalii despre ce alimente vor intra in acest plafon si nici cand ar putea fi el instituit.
Ce este cert insa e ca masurile nou adoptate de Guvern prin ordonanta de urgenta anuntata de Darius Valcov si Eugen Teodorovici, vor avea ca efect principal scumpiri pe linie pentru romani, dupa cum au avertizat in grup tot mediul de afaceri, sindicatele, Opozitia.
G4Media.ro il citeaza pe Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN, care explica faptul ca, cel putin in panificatie, cresterea preturilor a fost reactia naturala a pietei.
"Daca se scumpeste gazul, energia electrica, materia prima si cresc salariile, ce face un agent economic, care lucreaza pe principiul de eficienta economica, atunci... mai mult
Marti, 25 Decembrie 2018, ora 17:09
Preturile produselor alimentare procesate vor creste in urmatoarele 2-3 luni cu pana la 10-12%, afirma presedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Mediafax. "In ultima perioada, pretul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta inseamna produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. In mod normal n-ar mai trebui sa creasca pretul la ulei si la zahar, pentru ca e productie primara, ar trebui sa se plafoneze pretul la paine, ar trebui sa scada sau sa ramana constant pretul la legume si fructe pentru ca vine perioada calda, dar la produsele procesate putem asista la cresteri de preturi care nu pot sa depaseasca un 10-12% daca, Doamne fereste, nu se intampla ceva pe plan european", a spus Minea la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
El a afirmat ca majorarile de preturi au inceput deja si se vor derula pe parcursul urmatoarelor 2-3 luni.
"Va fi o medie intre 8 si 10%. La cereale si la produse de panificatie spre toamna vom asista la o sistare de preturi si poate chiar la o reducere. La legume va urma o scadere", a adaugat el.
Minea considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea cresterii preturilor la alimente.
"Atata timp cat bursa preturilor nu este in Romania, Romania se va alinia mai mult sau mai putin acelor preturi.
Daca Romania ar avea o productie formidabila, un excedent, s-ar putea sa scada preturile pe piata romaneasca. Atata timp cat o parte din materiile prime sunt cumparate din... mai mult
Duminica, 08 Mai 2011, ora 13:42