Sistemul pensiilor de stat din Romania are nevoie de o reforma totala, centrata pe contributii si pe fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu, intr-un interviu acordat Reuters.
Majoritatea romanilor sunt obligati sa contribuie atat la fondul de pensii de stat, cat si la fonduri private de pensii, in urma unei reforme din 2008.
In septembrie 2020, guvernul liberal trebuie sa faca o majorare de 40% a pensiilor de stat, conform legii pensiilor adoptata de guvernul precedent de stanga, ceea ce va face ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de maximum 3% prevazuta de legislatia Uniunii Europene, iar ratingul de tara sa fie redus de catre agentiile de evaluare financiara.
Majorarea pensiilor va face tara mai vulnerabila in urmatorii ani, in conditiile in care natalitatea a crescut puternic dupa 1966 din cauza interzicerii avorturilor, astfel ca numarul pensionarilor va urca puternic dupa 2030, noteaza Reuters.
"Viziunea noastra este pentru un sistem de pensii complet nou, nu doar un proiect de lege nou. Sper ca nu este prea tarziu, pentru ca orice restructurare are nevoie de cateva decenii pentru a deveni eficienta, iar 2030 este dupa colt", a spus Citu.
Cele sapte fonduri private de pensii din Romania administreaza in prezent active in valoare de aproape 13 miliarde de euro si sunt cei mai mari investitori institutionali de la bursa.
Fostul guvern social democrat, care a fost demis prin motiune de cenzura in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:42
Camera Deputatilor dezbate, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul USR pentru abrogarea anumitor categorii de pensii speciale, a anuntat deputatul Claudiu Nasui.
Initiativa prevede, totodata, plafonarea pensiilor speciale pentru magistrati si militari.
Camera Deputatilor este for decizional.
"La momentul in care a fost depus (proiectul de lege - n.red.), USR a fost destul de singur in sustinerea abrogarii pensiilor speciale si sa nu credeti ca proiectul era prea extrem.
As zice ca este chiar o varianta usoara a ceea ce ar trebui sa se intample in Romania, dar este un prim pas catre normalitate. Mai tarziu, au inceput sa apara unele initiative similare si de la alte partide. E foarte bine. Imi pare chiar rau ca una dintre ele a fost retrasa la scurt timp de initiatori.
Sistemul dublu de pensii trebuie sa inceteze.
Daca platim toti la fel, trebuie sa primim toti la fel. Fara speciali si fara legi speciale doar pentru unii. Toata lumea intelege ca unele categorii au fost mai apropiate de centrii de putere ai statului si si-au atras pentru ei beneficii importante. Pe sistemul: cine imparte parte isi face. La deputati si senatori, daca ne uitam in buget, vedem sistematic cresteri la pensii speciale.
Am citit argumentele. Stiu ca si la Parlamentul European si-au votat pensii speciale. Da, si acelea ar trebui sa dispara. Europarlamentarii USR-PLUS ar trebui sa militeze si acolo pentru desfiintarea lor, dar pana acolo, hai sa le desfiintam la noi.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 07:53
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.
"Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fi atacabil. (...) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica", a spus Teodorovici, la Antena 3.
In ceea ce priveste situatia magistratilor, categoria cea mai afectata de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finantelor a subliniat ca o sa mai existe o discutie transparenta cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca "nu vrea nimeni sa atace pe nimeni".
"Se fac cateva analize, calcule, venim la final de iulie cu masura luata. O sa avem o discutie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni sa atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normala, la urma urmei, pentru ca sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Si poate ca facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:34
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) sustine ca, miercuri, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla un proiect de lege privind modificarea pensiilor de serviciu. In cazul in care acesta s-ar aproba, pensiile militare ar fi reduse cu 30%.
"Reprezentantii militarilor, politistilor si angajatilor din penitenciare se opun si cer o dezbatere reala", arata FSANP.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu este la pozitia 42 pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este for decizional, pentru ca actul normativ a trecut de Senat inca de anul trecut.
Sindicalistii cer ca proiectul de lege sa fie retrimis la comisiile de specialitate ale Parlamentului, in vederea discutarii propunerilor organizatiilor sindicale si ale pensionarilor militari.
FSANP arata ca, incepand cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE ar fi eliminat de facto, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unor drepturi obtinute legal in calculul pensiei militare pentru:
- Fiecare an peste vechimea in serviciu minima necesara pentru pensionare;
- Contributia individuala suplimentara la pensie;
- Detinatorii Semnului onorific In Serviciul Patriei pentru 15, 20 si 25 de ani de activitate.
Acuzatii la adresa Guvernului
"Printr-o scamatorie juridica, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar corespunde salariilor lunare... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 08:33
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor, modificare prin care se stabileste ca un fost parlamentar nu poate primi o indemnizatie neta mai mare decat cuantumul indemnizatiei brute a unui parlamentar in functie.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, pe 27 septembrie, plafonarea indemnizatiilor speciale pentru limita de varsta pe care le primesc alesii, cuantumul net al indemnizatiei neputand fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator in exercitiul mandatului.
"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata. Cuantumul net al indemnizatiei pentru limita de varsta nu poate fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator aflat in exercitiul mandatului", potrivit propunerii legislative de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si Senatorilor, aprobata cu majoritate de voturi in plenul reunit al Parlamentului.
Indemnizatia pentru limita de varsta va fi actualizata anual, "din oficiu", cu rata medie anuala a inflatiei, de la 1 ianuarie a fiecarui an, potrivit sursei citate.
"Daca in urma actualizarii rezulta o indemnizatie pentru limita de varsta mai mica, se mentine pensia aflata in plata. Indemnizatia... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 17:38
Presedintele Sindicatului National al Politistilor, Dumitru Coarna, este de acord cu plafonarea pensiilor la 10.000 de lei, dar trebuie, mai intai, sa existe dezbateri in acest sens.
"Sunt de acord cu plafonul pensiilor la 10.000 de lei, plafon 100% la brut majorat. Putem discuta pe anumite parghii, dar nu prin acest mod arbitrar si abuziv.
Pensia medie e de 3.000 de lei, iar salariul mediu este de 1.600, deci din start se pierd 50 de procente. I-am dat un mesaj domnul premier si i-am spus ca poate sa ne consulte si pe noi pentru ca avem solutii pentru ca legea trebuie corectata.
Toti generalii din MAI, care s-au pensionat la 39 de ani, nu datorita acestei legi s-au pensionat. La Legea 360, Statutul Politistului, acolo trebuie sa vina cu OUG si sa inlature aceasta posibilitate de a pleca la 39 de ani cu pensie de 150 de milioane.
Sunt pensii facute in frauda. Carmen Dan a distrus sistemul de ordine si liniste publica prin neaplicarea corecta a legii. (..) Ne fura din munca, din pensii si din salariu", a explicat Coarna.
Citeste si:
Liderul sindicatelor din Politie: In MAI si-au pensionat toate pilele prin infractiune. Au adus politia nationala de rasul tariiTudose, despre militarii care ies din sistem din cauza pensiilor: Asta e viata. Hai sa facem curat. E ca la incendiuAberatia zilei: Ciocoi vechi si noi, la Ministerul de Interne - Pensionati cu pensii uriase si reangajati imediat
Afirmatia lui Coarna a fost facuta dupa ce sindicalistii au purtat... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 10:26
Daca in Romania, contributia la fondurile de pensii private a urcat in 2012 la 3,5% din veniturile lunare brute ale angajatilor, in alte tari cum ar fi Chile, aceste contributii pot ajunge si la 10% din veniturile lunare.
La patru ani de la lansare, Pilonul II de pensii private are noua fonduri la care participa 5,63 milioane de participanti. Activele nete ale fondului ajung pana la 7,5 miliarde de lei (aproximativ 1,7 miliarde de euro), potrivit www.pensiileprivate.ro.
Businessinsider face o lista cu tarile cu cele mai mari contributii la pensiile private.
Australia, contributii de 9% din salariu
Angajatorii din Australia trebuie sa plateasca o suma reprezentand 9% din salariul fiecarui angajat in contul lor de pensie. Contributiile la pensii ajungeau in 2010 la valoarea de 853 miliarde de dolari, fiind gestionate de organizatii non-profit, companii sau chiar de proprietarul contului.
Participantii primesc o confirmare a infiintarii contului atunci cand este deschis, si apoi, anual, un extras de cont care contine informatii referitoare la sumele depuse si sumele retrase pentru cheltuieli administrative.
Chile, 10% din salariu
Angajatii din Chile sunt obligati sa contribuie cu 10% din salariu la plafonul de pensii. La aceasta suma se adauga sumele necesare pentru a acoperi taxele aferente. Angajatii isi pot alege intre cele sase fonduri de investitii, cu diferite niveluri de risc, care fac obiectul unor reglementari specifice.
Angajatii primesc... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 14:31
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Guvernul analizeaza revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale si plafonarea acestora, incepand cu 1 iunie, la un nivel calculat strict in functie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentru politisti, transmite Mediafax.Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva.Modificarile sunt incluse intr-un proiect de urgenta pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat in stadiu de elaborare.
"Incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, nu se mai acorda, pensia fiind stabilita potrivit reglementarilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (fata de 732,8 lei in prezent - n.r.).
Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat si ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15% incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010", se arata in document.Actul normativ stabileste totodata ca dispozitiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse in legile privind personalul diplomatic si consular, deputatii si senatorii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 11:10