Camera Deputatilor dezbate, miercuri, in calitate de for decizional, proiectul USR pentru abrogarea anumitor categorii de pensii speciale, a anuntat deputatul Claudiu Nasui.
Initiativa prevede, totodata, plafonarea pensiilor speciale pentru magistrati si militari.
Camera Deputatilor este for decizional.
"La momentul in care a fost depus (proiectul de lege - n.red.), USR a fost destul de singur in sustinerea abrogarii pensiilor speciale si sa nu credeti ca proiectul era prea extrem.
As zice ca este chiar o varianta usoara a ceea ce ar trebui sa se intample in Romania, dar este un prim pas catre normalitate. Mai tarziu, au inceput sa apara unele initiative similare si de la alte partide. E foarte bine. Imi pare chiar rau ca una dintre ele a fost retrasa la scurt timp de initiatori.
Sistemul dublu de pensii trebuie sa inceteze.
Daca platim toti la fel, trebuie sa primim toti la fel. Fara speciali si fara legi speciale doar pentru unii. Toata lumea intelege ca unele categorii au fost mai apropiate de centrii de putere ai statului si si-au atras pentru ei beneficii importante. Pe sistemul: cine imparte parte isi face. La deputati si senatori, daca ne uitam in buget, vedem sistematic cresteri la pensii speciale.
Am citit argumentele. Stiu ca si la Parlamentul European si-au votat pensii speciale. Da, si acelea ar trebui sa dispara. Europarlamentarii USR-PLUS ar trebui sa militeze si acolo pentru desfiintarea lor, dar pana acolo, hai sa le desfiintam la noi.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 07:53
Masura impozitarii pensiilor speciale nu fost inclusa in proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru ca reprezinta un mecanism la care inca se lucreaza si va fi trimis in Parlament in perioada urmatoare, a afirmat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a mentionat Teodorovici.
Intrebat despre sporul de 15% pentru conditii grele si vatamatoare acordat unor categorii de bugetari, ministrul Finantelor a raspuns ca "nu intra acum in discutie".
Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numarau printre masurile ce urmau... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 12:45
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.
"Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fi atacabil. (...) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica", a spus Teodorovici, la Antena 3.
In ceea ce priveste situatia magistratilor, categoria cea mai afectata de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finantelor a subliniat ca o sa mai existe o discutie transparenta cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca "nu vrea nimeni sa atace pe nimeni".
"Se fac cateva analize, calcule, venim la final de iulie cu masura luata. O sa avem o discutie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni sa atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normala, la urma urmei, pentru ca sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Si poate ca facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:34
Social democratii au discutat, luni, in cadrul Comitetului Executiv National o serie de masuri economice propuse de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, ce vor fi adoptate odata cu rectificarea bugetara programata pentru finalul lunii.
Teodorovici a dat doar doua exemple de masuri, prima fiind plafonarea pensiilor speciale la 10.000 de lei, iar pentru ceea ce se depaseste sa fie achitata o taxa de solidaritate.
Ministrul de Finante nu a precizat cat va fi aceasta taxa de solidaritate, dar a spus ca prin aceasta masura se vor indrepta foarte multe lucruri.
"A fost o discutie despre modul in care va fi facuta rectificarea. Peste 2 zile va fi o discutie cu toate structurile asociative. Va dau exemplu de doua masuri: e vorba de ceea ce romanii solicita, pensiile speciale, credem ca o varianta normala ar fi sa plafonam la 10 mii de lei, iar pentru ce depaseste sa fie aplicata o taxa de solidaritate. Credem ca asa se indreapta foarte multe lucruri, e o abordare corecta, normala. Proiectul va ajunge in Parlament si Parlamentul va decide", a explicat Teodorovici.
In ceea ce priveste cea de a doua masura, aceasta vizeaza gratuitatea pe tren pentru studenti. Aici nu este insa clar cum se va proceda, ministrul afirmand ca ori se va limita numarul de calatorii gratuite, ori va fi o limita de varsta, ori de gratuitate vor beneficia doar studentii cu rezultate bune la invatatura.
"A doua propunere este legata de gratuitatea pe calea ferata, inspirandu-ne din alte tari... mai mult
Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:38
Dupa parlamentari, magistrati, militari si politisti, si primarii isi doresc pensii speciale.
Edilii din Asociatia Comunelor din Romania s-au plans la vicepremierul Paul Stanescu si au cerut pensii mai mari, sustinand ca acum unele sunt sub salariul minim.
Primarii se compara cu parlamentarii pentru care fac campanie electorala si care apoi se bucura de pensii speciale, in timp ce edilii nu au acest privilegiu, dar si l-ar dori si ei.
"Dumneavoastra ati ajuns acolo datorita noua. Noi nu suntem la comune datorita dumneavoastra", subliniaza Iulian Gaina, primarul din Tarcau, Neamt, citat de TVR.
Pe aceeasi idee, merge si edilul din Albota, Arges, usor agramat: "In momentul in care au aparut pensiile speciale, pe care dumnealor si le-au adjudecat, la noi nu S-A gandit".
"Vrem ca si pensia, dupa ce o viata ti-ai pus-o in slujba comunitatii, sa-mi redea demintatea", spune plina de aplomb o doamna primar din Cumpana, Constanta.
Vicepremierul Paul Stanescu le-a dat dreptate primarilor: "Le spun colegilor mei parlamentari, cand ajungi acolo, incepi sa te uiti in sus asa, te ia plafonul ala de cap si zici ca ai ajuns ca ai fost tu destept".
In schimb, premierul Viorica Dancila mai are nevoie de timp ca sa analizeze problema si sa vada daca exista resurse financiare pentru pensiile primarilor: "Vom vedea daca este argumentat sau nu, daca este sustenabil sau nu".
Dintre parlamentarii intervievati de TVR, unii sunt total de acord, altii complet impotriva... mai mult
Duminica, 25 Februarie 2018, ora 08:55
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor, modificare prin care se stabileste ca un fost parlamentar nu poate primi o indemnizatie neta mai mare decat cuantumul indemnizatiei brute a unui parlamentar in functie.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, pe 27 septembrie, plafonarea indemnizatiilor speciale pentru limita de varsta pe care le primesc alesii, cuantumul net al indemnizatiei neputand fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator in exercitiul mandatului.
"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata. Cuantumul net al indemnizatiei pentru limita de varsta nu poate fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator aflat in exercitiul mandatului", potrivit propunerii legislative de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si Senatorilor, aprobata cu majoritate de voturi in plenul reunit al Parlamentului.
Indemnizatia pentru limita de varsta va fi actualizata anual, "din oficiu", cu rata medie anuala a inflatiei, de la 1 ianuarie a fiecarui an, potrivit sursei citate.
"Daca in urma actualizarii rezulta o indemnizatie pentru limita de varsta mai mica, se mentine pensia aflata in plata. Indemnizatia... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 17:38
La nivelul Guvernului, se pare ca exista o confruntare intre ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, ministrul de Interne, Carmen Dan, cu Liviu Dragnea, in legatura cu ordonanta ce priveste pensiile speciale.
Cele doua ministere au fost luate cu asalt de angajati care-si depun dosarele de pensionare, ceea ce i-a pus intr-o situatie jenanta si dificila pe cei doi ministri. Am aflat ca acestia contesta textul ordonantei si vor modificari care sa nu plafoneze in totalitate pensiile speciale.
Coalitia PSD-ALDE a intrat intr-o mare criza din cauza faptului ca nu are resurse financiare suficiente pentru a asigura punerea in practica a legii salarizarii unice, dar si a cresterii punctului de pensie pentru anul 2018.
In aceasta situatie, Liviu Dragnea a dat verde inceperii unui conflict deschis intre Guvern si salariatii ministerelor de forta care beneficiaza de posibilitatea legala de a obtine pensii speciale care, in multe cazuri, ajung sa fie mai mari decat salariile.
Marea criza pe care a creat-o presedintele PSD prin masurile populiste luate pana acum l-au dus in punctul in care va trebui sa inceapa sa sacrifice categorii de bugetari pentru a oferi o fragila perspectiva partidului de a rezista la guvernare si anul viitor.
Liviu Dragnea, presedintele PSD, incearca prin toate mijloacele sa recastige o popularitate pierduta - Foto: Hepta.ro
In opinia mea, ceea ce se intampla acum e un razboi intern in PSD. Liviu Dragnea isi pierde, pas cu pas, influenta in... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 16:47
Dupa balbaieli de la Ministerul de Interne si cel al Apararii, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a confirmat, duminica seara, ca Liviu Dragnea a convocat sesiune extraordinara in Parlament pentru ca Guvernul sa fie abilitat sa dea o Ordonanta de Urgenta pe pensiile speciale.
Vasilescu a declarat ca Executivul vrea ca pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii sa nu mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.
"Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a motivat Lia Olguta Vasilescu.
Ministrul Muncii a insistat ca trebuie stopata cresterea pensiilor speciale, in caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat in ansamblul sau.
"O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 21:16
Guvernul analizeaza revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale si plafonarea acestora, incepand cu 1 iunie, la un nivel calculat strict in functie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat si a celor pentru politisti, transmite Mediafax.Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie, retragere sau trecerea in rezerva.Modificarile sunt incluse intr-un proiect de urgenta pentru reducerea cheltuielilor sociale, aflat in stadiu de elaborare.
"Incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate in plata, nu se mai acorda, pensia fiind stabilita potrivit reglementarilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (fata de 732,8 lei in prezent - n.r.).
Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat si ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, cuvenite sau aflate in plata, se diminueaza cu 15% incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2010", se arata in document.Actul normativ stabileste totodata ca dispozitiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse in legile privind personalul diplomatic si consular, deputatii si senatorii, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 11:10