Programul Prima Casa 2018 aduce schimbari de proceduri pentru bancile implicate, dar si pentru cei interesati sa-si cumpere o casa. FNGCIMM anunta ca, la inceputul fiecarui an, bancile vor fi evaluate, iar in functie de rezultatele din anul anterior se va face ajustarea plafonului de garantare pentru anul in curs.
Schimbarea vine dupa ce, zilele trecute, BNR cerea o reevaluare a programului Prima Casa, tinand cont de scopul social pentru care a fost creat.
"Pentru atingerea principalului scop al Programului Prima Casa, si anume cel social, astfel incat sa beneficieze de acest program national categoriile sociale care au nevoie reala de sprijin in achizitionarea unui spatiu locativ, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au elaborat o procedura si criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului Prima Casa", se arata intr-un comunicat FNGCIMM remis Business24.
Astfel, in concordanta cu liniile directoare si obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima casa 2017-2020 a fost stabilita o modalitate de evaluare a activitatii finantatorilor si de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca finantatorilor participanti in cadrul Programului Prima casa, la inceputul fiecarui an calendaristic in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 17:03
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a impartit plafoanele de garantare pentru anul 2015 celor 17 finantatori participanti in programul "Prima Casa", in suma totala de 2,5 miliarde de lei, informeaza, luni, Fondul.
"Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se precizeaza in comunicat, potrivit Agerpres
Potrivit documentului, alocarile de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de estimarile bancilor partenere privind volumul garantiilor ce vor fi acordate in anul 2015, precum si de valoarea garantiilor acordate de fiecare finantator in anul 2014
"Pentru a asigura o buna dinamica a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a sumelor alocate si sa efectueze redistribuiri intre finantatori in functie de gradul de utilizare a acestora", se mai arata in comunicat.
Anul acesta se deruleaza etapa a saptea a programului, care a demarat la inceputul lunii februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 98/2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:27
Plafonul garantiilor pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Modificarile au fost introduse in sedinta de marti a Guvernului, prin hotarare.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, in iunie, fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:18
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
CEC Bank a obtinut o noua majorare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 4, cu suma de 20 milioane euro, a anuntat joi banca.
Creditul "Prima noastra casa" oferit de CEC Bank prespune dobanda de ROBOR 3M + 1,9 puncte procentuale pentru imprumuturile in lei si EURIBOR 3M + 4 puncte procentuale la cele in euro. Durata maxima de finantare este de 30 de ani.
Aportul propriu este in valoare de minimum 5% din pretul de achizitie/costul de construire a locuintei. Nu se percep comisioane din partea bancii.
De asemenea, se accepta de codebitori de catre banca in vederea completarii veniturilor solicitantului.
"Prin aceasta noua majorare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 4, CEC Bank continua sa puna la dispozitia clientilor sai una dintre cele mai bune oferte existente pe piata. Accesand creditul Prima noastra casa de la CEC Bank, clientii nostri beneficiaza de dobanzi atractive atat in lei cat si in euro, fara comisioane din partea bancii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 12:00
Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2012 in cadrul programului "Prima casa" este de 200 milioane euro, conform unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatori cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori.
Potrivit Notei de fundamentare, proiectul de HG propune reglementarea unui set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se premisele utilizarii integrale a plafonului alocat pentru anul 2012.
Astfel, finantatorii participanti in etapa anterioara a programului au obligatia de a notifica FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice cu privire la intentia de a solicita alocarea de sume din plafonul aferent anului 2012 cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor consuma integral plafonul reutilizat, respectiv sumele care le-au fost alocate anterior din plafonul aferent anului 2012.
Nivelul plafonului reutilizat aferent fiecaruia dintre finantatorii care si-au exprimat optiunea pentru reutilizarea procentului de 50% din soldul total al garantiilor acordate in cadrul etapelor anterioare ale Programului "Prima casa" a fost individualizat in cadrul protocoalelor semnate intre FNGCIMM si finantatori inainte... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 10:51
Guvernul a stabilit, in sedinta de marti, la 300 milioane de euro plafonul garantiilor care pot fi emise in acest an in cadrul Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor de investitii in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale UE.
Garantiile pentru acordurile de principiu date in 2011 care nu s-au concretizat in contracte de garantare vor fi emise dupa finalizarea demersurilor legale necesare, astfel incat unitatile administrativ-teritoriale beneficiare sa poata accesa finantarile bancare pentru prefinantarea proiectelor, se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului transmis AGERPRES.
Pana la sfarsitul lunii noiembrie 2011, au fost date 16 acorduri de principiu pentru sustinerea de proiecte de investitii in valoare de 848 milioane lei, din care s-au concretizat sase garantii, in valoare de aproximativ 49 milioane lei, pentru sustinerea de proiecte de investitii finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene in valoare totala de 732 milioane lei mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 20:05
Comisia Europeana (CE) a remis luni Parlamentului European si Consiliului Europei un pachet de masuri care isi propune sa majoreze plafonul garantiilor in cazul economiilor bancare la 100.000 de euro, si sa urce nivelul despagubirilor investitorilor de la 20 la 50.000 de euro, potrivit Newsin.Astfel, pentru detinatorii de conturi bancare, masurile adoptate astazi inseamna ca, in cazul in care banca lor nu poate rambursa depozitele, acestia si-ar recupera mai repede banii (in 7 zile), ar beneficia de un plafon de garantare mai mare (de pana la 100 000 euro) si de informatii mai bune cu privire la modul in care sunt protejati si in ce situatii.
In Romania, nivelul actual de garantare a depozitelor urca pana la 50.000 de euro, tara asumandu-si deja obligatia de a mari acest nivel pana la 100.000 de euro, pana la finalul lui 2010.
Totodata, pentru investitorii care folosesc servicii si fonduri specializate, Comisia propune acordarea mai rapida a despagubirilor in cazul in care o firma de investitii nu ii restituie activele investitorului din cauza unei fraude, a unei greseli in administrare sau erori operationale, nivelul despagubirii urmand sa creasca de la 20.000 euro la 50.000 euro.
In plus, Comisia are in vedere o schimbare a modului de calcul al contributiilor la Fondul de Garantare, care vor avea loc "intr-un mod mai echitabil, deoarece vor fi ajustate in functie de riscurile prezentate de fiecare banca in parte."
De asemenea, investitorii vor primi informatii mai bune... mai mult
Marti, 13 Iulie 2010, ora 00:15
Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat marti ca plafonul garantiilor de stat ar trebui majorat si ca statul roman isi permite un grad al garantiilor neperformante de 10-15%, urmand totodata sa dezbata acest subiect cu FMI, odata ce Guvernul Negoita va fi validat. "Odata cu validarea Guvernului Negoita si cu revenirea in tara a Fondului Monetar International (FMI), va trebui sa discutam foarte serios despre cresterea plafonului garantiilor de stat.
Gradul de neperformanta este foarte mic, de 1-2%, insa acesta poate fi de 10-15%", a spus Adriean Videanu.
Acesta a precizat ca prefera un volum mai mare de garantii de stat, chiar si cu riscul ca acestea sa fie neperformante si sa intre in deficitul bugetar.
"Mai ales in situatii de criza, un guvern are la indemana putine parghii pentru a interveni in economie, anume prin ajutoarele de stat si garantiiile de stat.
Cu cat ele sunt mai transparente si predictibil acordate, cu atat economia romaneasca are de castigat.
Daca ele nu sunt realizate tinand cont si de economia din Romania, unde resursele sunt foarte limitate, daca politica ajutorului de stat este foarte transparenta, predictibila si bine tintita, poate sa aiba un efect extraordinar la nivelul economiei", a precizat Adriean Videanu.
Videanu a adaugat ca Ministerul Economiei este in momentul de fata pregatit sa acceseze pe baze concurentiale o mare parte din garantiile de stat pe care Ministerul Finantelor le gestioneaza acum. mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 14:36