O majorare a plafonului de garantare in Programul "Noua Casa" trebuie tratata cu foarte multa prudenta, deoarece ea ar antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Eugen Radulescu, director al Directiei de Stabilitate din Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Propunerea pe care o are Guvernul in momentul de fata de majorare a plafonului pentru noua prima casa are in vedere a pastra o piata care poate, altminteri, sa fie sub presiune, legat de faptul ca unii oameni castiga mai mult, altii mai putin, unii stau pe ajutoare de somaj... Situatie care nu incurajeaza, in orice caz, investitiile imobiliare. Punctul de vedere al Directiei din care fac parte este ca o majorare a plafonului trebuie tratata cu foarte multa prudenta. A existat chiar si in CNSM o propunere in acest sens, respectiv de transformare mai degraba intr-un program cu caracter social a sistemului de > . El se transformase intr-un program care ducea la cumpararea de case de vacanta, case pentru inchiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul in momentul in care a lansat acest program", a declarat Radulescu.
Reprezentantul Bancii Nationale a mentionat ca, in masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice la acest program, "va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva".
"Sigur ca, in masura in care se va majora plafonul de garantare din... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 21:14
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta privind programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM Invest, intr-o forma modificata.
Astfel, pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului a fost marit de la 15 la 30 miliarde de lei. Textul initial al OUG spunea ca, pentru anul acesta, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 15 miliarde de lei.
Au votat "pentru" 308 deputati, iar 2 s-au abtinut.
Prin adoptarea acestui proiect se aproba Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM Invest Romania, "program ce are ca obiectiv acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, denumite in continuare beneficiari, de catre institutiile de credit".
"Caracteristicile creditelor garantate in cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Programul este multianual, transparent si nediscriminatoriu, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie. (...) Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 30.000.000.000 lei", se... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 13:49
Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, posibilitatea ca pretul mastilor de protectie sa fie plafonat, punctand ca este nevoie de o analiza inainte, pentru a se asigura ca aceasta masura nu ar duce la o penurie in privinta acestor produse.
Anuntul vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a transmis ca purtarea mastii va fi obligatorie dupa 15 mai in spatiile publice inchise si in transportul in comun.
"Cu siguranta am discutat aceasta chestiune de o saptamana, purtarea mastii in spatii inchise e foarte utila, preocuparea noastra a fost sa sustinem producatori romani care sa introduca in fabricatie masti chriurgicale, avem deja instalate utilaje noi care au capacitate mare de producere, facem inventarierea companiilor care au cerut aprobare.
Vom incerca sa asiguram capacitatea deplina", a spus Ludovic Orban, in urma unei vizite la Institutul Cantacuzino, unde a fost insotit de ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
El a precizat ca este posibil ca pretul mastilor sa fie plafonat, dar ca este necesara o analiza inainte pentru a se asigura ca o astfel de masura nu ar duce la o penurie in privinta produselor si sa nu se ajunga la situatia in care acestea ar fi vandute la negru.
"Trebuie sa asiguram o oferta la nivelul cererii, sa producem in Romania cat mai mult si sa importam ce nu producem suficient", a punctat el, anuntand ca Unifarm are peste 4 milioane de masti chirurgicale, adaugand ca stocul de masti FFP 2 si FFP 3 este de... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:00
Senatorii au dat vot favorabil, marti, intr-o sedinta de plen online, proiectului de lege pentru plafonarea pretului medicamentelor si al alimentelor de stricta necesitate.
S-au inregistrat 79 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si 12 abtineri.
Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.
Proiectul prevede ca la preturile de livrare ale producatorului, adaosul maxim pentru intreg lantul de distributie si vanzare cu amanuntul va fi de maxim 10% pe toata perioada starii de urgenta si pe o perioada de cel mult 90 de zile de la data instaurarii starii de urgenta.
"Se plafoneaza preturile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si alte asemenea, prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 in Legea concurentei nr 21/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul initiat de grupul parlamentar al PSD.
De asemenea, se plafoneaza preturile la raft ale alimentelor care fac parte din cosul minim de consum, dupa cum urmeaza: la costul de productie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lantul de distributie adaosul total nu poate depasi 10% din pretul de vanzare al producatorului, in conformitate cu prevederile Legii concurentei.... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 22:03
Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, cere plafonarea de urgenta a preturilor la dispensere si dezinfectanti dupa ce, ca urmare a OM4 prin care primariile sunt obligate sa doteze scarile de bloc cu solutii dezinfectante, preturile "s-au dublat fara motiv evident".
O alta varianta propusa de primarul Baluta este chiar rechizitionarea acestor produse, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa al Primariei Sectorului 4.
"Interventia de urgenta" este adresata in special Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, careia i se cere sa intervina "in sensul plafonarii sau rechizitionarii dispenserelor si a solutiilor dezinfectante existente in acest moment pe piata de profil".
"Masura este neaparat necesara intrucat imediat dupa publicarea ordonantei militare nr. 4, ce cuprinde obligativitatea autoritatilor locale de a monta la scarile de bloc sisteme de distributie a dezinfectantilor, preturile acestora s-au dublat fara motiv evident.
Reamintim faptul ca numai in Sectorul 4, pentru a indeplini prevederile ordonantei militare numarul 4, este necesara achizitionarea a cel putin 10.000 de dispensere si zeci de mii de litri de dezinfectant, ori in conditiile in care piata reactioneaza in detrimentul publicului, consideram ca interventia autoritatilor este imperativ necesara", se arata in comunicatul PS4.
De altfel, primarul Sectorului 4 a deschis un sondaj pe pagina sa de Facebook prin care ii consulta pe bucurestenii din sectorul pe care il... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 15:57
Plafonarea pretului gazelor naturale (alaturi de preturile celorlalte utilitati), masura luata recent de Guvern, favorizeaza importatorii si furnizorii de gaze si afecteaza consumatorii.
Mii de consumatori sunt in situatia in care risca din cauza acestei interventii a statului sa achite preturi mai mari pentru gazele naturale decat daca preturile ar fi fost lasate libere sa-si continue trendul de scadere.
"Pe piata de gaze, avem o supraoferta inca de dinainte de aparitia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca incepand cu ianuarie 2020 preturile sa scada si chiar sa scada accentuat.
Cantitatea mare de gaze ramasa in depozite la sfarsitul ciclului de extractie 2020, supraoferta din import, masurile de a "scumpi" inmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scaderea in continuare a pretului gazelor naturale in urmatoarele 5-6 luni", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Decizia autoritatilor de plafonare este una populista, care nu tine cont de aceste realitati.
Aceasta masura ar putea modifica trendul actual de scadere accentuata a pretului de pe piata gazelor naturale din Romania", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit datelor Asociatiei Energia Inteligenta, furnizorii de gaze se confrunta cu o scadere vizibila a cererii de gaze de la declararea starii de urgenta (consumul a scazut in martie 2020 cu 15-20% fata de consumul lui martie 2019) sau chiar cu... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:37
Plafonarea pretului gazelor naturale (alaturi de preturile celorlalte utilitati), masura luata recent de Guvern, favorizeaza importatorii si furnizorii de gaze si afecteaza consumatorii, avertizeaza specialistii Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit acestora, mii de consumatori sunt in situatia in care risca din cauza acestei interventii a statului sa achite preturi mai mari pentru gazele naturale decat daca preturile ar fi fost lasate libere sa-si continue trendul de scadere.
"Pe piata de gaze, avem o supraoferta inca de dinainte de aparitia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca incepand cu ianuarie 2020 preturile sa scada si chiar sa scada accentuat.
Cantitatea mare de gaze ramasa in depozite la sfarsitul ciclului de extractie 2020, supraoferta din import, masurile de a "scumpi" inmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scaderea in continuare a pretului gazelor naturale in urmatoarele 5-6 luni", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Decizia autoritatilor de plafonare este una populista, care nu tine cont de aceste realitati.
Aceasta masura ar putea modifica trendul actual de scadere accentuata a pretului de pe piata gazelor naturale din Romania", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Potrivit datelor Asociatiei Energia Inteligenta, furnizorii de gaze se confrunta cu o scadere vizibila a cererii de gaze de la declararea starii de urgenta (consumul a scazut in... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 13:00
O eventuala plafonare a preturilor pe durata starii de urgenta ar putea avea efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra producatorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adauga ca a fost inregistrata o crestere a preturilor atunci cand si cererea a fost mare, cand cumparatorii intrati in panica isi faceau stocuri de alimente, dar ca pentru produsele autohtone, cel putin, preturile si-au revenit la normal.
"Plafonarea preturilor la raft - daca noi, statul, impunem doar o plafonare, cream doua efecte negative: incurajam piata neagra si dispar de pe piata cei mai slabi producatori. Noi, ca si stat, nu avem dreptul sa-i vulnerabilizam pe acestia", a declarat Oros la Digi24.
El a precizat ca, inca dinaintea starii de urgenta, a fost discutata cu alte tari care au impus restrictii de circulatie formarea unor culoare verzi pentru transportul marfurilor, in primul rand pentru alimente, furaje, medicamente si dispozitive medicale.
Adrian Oros a adaugat ca a cerut primarilor sa nu inchida pietele agro-alimentare pentru ca acestea sunt mai sigure decat magazinele mici. In plus, acestea sunt locurile in care isi vand produsele si producatorii locali.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat la Digi24 ca nu sunt cresteri mari si uniforme in ceea ce priveste alimentele si ca cele mai mari scumpiri s-au inregistrat pe zona de produse medicale si sanitare - echipamente de protectie, masti, dezinfectanti.
El adaugat ca au... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 09:58
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar, in contextul pandemiei.
ANPC subliniaza ca exista o crestere substantiala a cererii pentru anumite produse comercializate pe piata, in conditiile in care oferta este in limite normale sau chiar mai redusa decat in mod uzual.
"Avand in vedere aceasta stare de fapt si pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar - asa cum este el definit de lege -, in scopul protejarii cetatenilor in fata unor posibile cresteri bruste si substantiale de preturi", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
ANPC adauga ca, in egala masura, in magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitatile din acelasi produs vandute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs si pentru a preveni eventuale sincope in aprovizionare.
Totodata, ANPC ii incurajeaza pe consumatori sa sesizeze, mai ales in aceasta perioada, toate situatiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constata in magazine, inclusiv eventuale neconcordante intre pretul unui produs la raft si... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 10:23