Compania Plafar, care a iesit anul trecut din insolventa si a pierdut si propriul brand "Plafar", vandut de autoritati in 2007 pentru 1 milion euro, nu va mai fi considerata companie nationala, avand in prezent doar un punct de lucru, si nu se va mai ocupa decat de prelucrarea ceaiului si a cafelei.
Ramasa fara o retea proprie de desfacere si fara dreptul de comercializare a produselor proprii utilizand marca "Plafar", companiei ii va fi drastic restrans obiectul principal de activitate si va fi tratata ca o simpla societate care nu mai desfasoara activitati de interes public national, releva un document obtinut de Mediafax.
Societatea Nationala Plafar a fost infiintata in 1999, avand ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante. La acel moment, compania avea un capital social de 2,02 milioane lei, opt sucursale si acoperire teritoriala la nivel national.
Centrofarm detine, in prezent, brandul Plafar
In iunie 2007, statul a cedat insa brandul Plafar catre reteaua privata de farmacii Centrofarm, cu actionariat strain, pentru 1 milion de euro, prin contract de cesiune, Societatea Nationala Plafar ramanand astfel fara dreptul de comercializare a produselor proprii cu utilizarea acestei marci.
Cu datorii de 5,1 milioane lei, Plafar a intrat in insolventa in 2009 la cererea actionarului sau majoritar, Ministerul Economiei, procedura din care a iesit... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 16:05
Ministrul Economiei, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, a afirmat joi ca i-a prezentat premierului Victor Ponta lista companiilor interesate de privatizarea Cuprumin, punctand ca in urma evaluarilor, pretul de vanzare ar oscila intre 40 si 80 de milioane de euro.
"Am prezentat primului ministru lista companiilor care si-au manifestat, prin scrisori de intentie, am anexat si scrisori de intentie, la anuntul preliminar privind Cuprumin. Pot sa va spun ca sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu stiu exact ce sa va spun, pentru ca unele s-ar putea sa fi fost special facute cu contributii de capital in spate pe care, in acest moment, inca nu le identificam", a declarat Vosganian, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PNL.
El a mentionat ca a avut, in cursul acestor zile, un dialog cu acele cabinete de avocatura care asigura expertiza in acest caz, dar si cu Ministerul Mediului, pentru a afla care sunt obligatiile de mediu.
"In momentul de fata evaluarile sunt intre 40 si 80 de milioane de euro dar plafonul de sus este excesiv, probabil ca cifra finala a ofertei noastre va fi undeva in jurul nivelului minim", a adaugat Vosganian.
Ministrul Economiei a precizat ca saptamana viitoare va fi depus si memorandumul privind privatizarea Plafar, punctand ca in acest caz exista doua scrisori de intentie din strainatate si trei din Romania.
"La Plafar avem un dialog cu aceste companii, dar inca nu... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 15:50
Autoritatile se pregatesc pentru o noua serie de privatizari. Pe lista "victimelor" se afla companii mici si cu o istorie "tulbure": Plafar, Sanevit si CupruMin. Ce sanse au insa autoritatile sa duca proiectele la bun sfarsit?
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ca de saptamana viitoare incep privatizarile iar primele companii vizate sunt companiile Plafar, Sanevit, santierele navale de la Mangalia si Cupru Min.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia", a spus ministrul.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cupru Min.
Specialistii in economie contactati de Business24 sunt, insa, reticenti privind sansele de reusita ale acestor privatizari.
Mircea Cosea, profesor in Economie: Contextul nu este prielnic
Mircea Cosea, profesor in Economie a explicat faptul ca momentul ales de autoritati este "dictat" de agenda FMI si nu de situatia din piata.
Mircea Cosea, profesor in Economie
"Decizia privatizarii acestor companii a fost luata in legatura cu agenda FMI. Nu are nici o legatura cu contextul pietei si cu modul in care aceste companii se pot privatiza. Eu nu sunt de acord cu privatizarea niciunei companii in aceasta perioada.
Consider... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:32
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi la Craiova ca saptamana viitoare ministerul pe care il conduce va incepe privatizarile, iar primele societati care vor fi scoase la vanzare sunt Plafar si Sanevit, urmate de santierele navale de la Mangalia si de prezentarea planului de reorganizare la Oltchim, pentru care ar exista sase, sapte firme interesate de privatizare.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia, iar peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare.
Saptamanile viitoare voi avea intalni cu sase, sapte firme interesate de privatizarea Oltchim, firme din toate colturile lumii, dar si din Romania. De asemenea, voi prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin", a spus Vosganian.
Acesta a mai afirmat ca va solicita Ministerului Finantelor sa permita angajarea catorva sute de persoane in industria de aparare unde a evaluat portofoliul de comenzi si exista sansa ca aceasta industrie sa se poata dezvolta.
Ministrul Economiei a participat joi la Craiova la cea de-a doua editie a Forumului Economic Regional Oltenia. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:49
Compania Plafar SA, aflata sub autoritatea Ministerului Economiei, ar putea iesi din insolventa in luna noiembrie si apoi urmeaza sa fie privatizata, a declarat pentru Agentia NewsIn avocatul Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Plafar, Assistance Insolv SPRL."Dorim sa scoatem din insolventa Plafar SA la termenul din 22 noiembrie 2010, urmand ca cei doi actionari (Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea) sa privatizeze societatea, in prezent detinuta 100% de statul roman", a precizat Remus Borza.
La randul sau, Tudor Serban, consilierul ministrului Economiei, Ion Ariton, a declarat ca si Plafar SA, ca si orice companie administrata de minister care are probleme, face parte din strategia autoritatilor de a le scoate la privatizare.
"Aceasta intentie va fi publicata ulterior pe site-ul ministerului. Pentru Plafar trebuie sa existe companii interesate", a afirmat Tudor Serban.
Altfel, potrivit unui studiu al Synovate Romania, Plafar si Lipton au inregistrat cel mai ridicat scor al notorietatii, spontane si asistate deopotriva, privind obiceiul de consum al ceaiului la romani.
In topul marcilor consumate vreodata de catre respondentii bautori de ceai se afla Plafar (53%), Fares (48%) si Lipton (45%).
Acelasi clasament este valabil si in cazul marcilor consumate cel mai des, Plafar (25%), Fares (22%) si Lipton (17%).
Tribunalul Bucuresti a admis deschiderea procedurii de insolventa in data de 16 martie 2009 si a desemnat ca... mai mult
Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 23:54